..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Olaylar > Hakan Yozcu




30 Mayýs 2011
Türksoy Tiyatro Toplantýsý  
Hakan Yozcu
Kurulun Türk Dünyasý Tiyatro Birliði oluþturmasý da kararlaþtýrýldý. Bu toplantýya katýlan tüm üyelerin de kurucu üye olduðu fikri benimsendi. Dolayýsýyla Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý da “Kurucu Üye” ünvanýný kazanmýþ oldu.


:BJGB:

16 Mayýs tarihinde Antalya’da TÜRKSOY Ülkelerinin katýldýðý tiyatro toplantýsý yapýldý. Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý’ný temsil etmek üzere bu toplantýya ben de katýldým.
Toplantýya Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Baþkurdistan, Tataristan, Hakasya Devleti, Çuvaþistan Tiyatro temsilcileri en üst düzeyde katýldý.
Toplantýda amacýn “Üye ülkelerin tiyatrolarýna yeni bakýþ açýsý ve yeni bir soluk kazandýrmak, sanatsal iþbirliðinin yaratýlmasý ve sürdürülmesi olduðu” belirtildi.
Yine üye ülkelerin seyircileriyle diðer ülkelerin sanatçýlarýný, kültürünü deðiþim yaparak birbirleriyle buluþturup tanýþtýrmak, çeþitli festivaller düzenleyerek kültür alýþ veriþi yapmak olduðu anlatýldý.
2012 yýlýnýn Azerbaycan’ýn ünlü Dramaturgu Mirza Fatali AHUNDZADE’nin doðumunun 200. Yýldönümü nedeniyle, Azerbaycan’da bir tiyatro Festivali düzenlenmesine ve bu festivale bütün Türk Devletlerinin katýlýmýnýn saðlanmasýna karar verildi.
Kültürel deðerlerin deðiþimi, birbirinden beslenmesi ve daha zengin bir Türk Kültürü oluþturulmasý için Türksoy Türk Devletlerinin çeþitli iþbirliðine gidilmesi düþüncesi benimsendi.
Kurulun Türk Dünyasý Tiyatro Birliði oluþturmasý da kararlaþtýrýldý. Bu toplantýya katýlan tüm üyelerin de kurucu üye olduðu fikri benimsendi. Dolayýsýyla Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý da “Kurucu Üye” ünvanýný kazanmýþ oldu.
Bu toplantýnýn her yýl baþka bir ülkede yapýlmasýna, önümüzdeki yýl Azerbaycan’da düzenlenmesine karar verildi.
Bu toplantýda ben de söz alarak uzun bir konuþma yaptým. Kýbrýs Türkü’nün yýllarca çektiði çileyi, verdiði mücadeleyi dile getirdim. Kýbrýs Türkünün en zor þartlar altýnda dahi tiyatrodan vazgeçmediðini, halkýmýzýn tiyatroyu birlik ve beraberliði saðlamak ve halka yüksek moral kazandýrmak için bir araç olarak kullandýðýný belirttim.
KKTC’nin de diðer Türk Devletleri arasýnda yerinin mutlaka almasý gerektiðini, onlardan ayrý kalmasýnýn düþünülemeyeceðini söyledim. Akdeniz’in ortasýnda KKTC adlý bir Türk Devleti olduðunu ve þu an toplantýda bulunan Türk Devletlerinin bir kardeþi olduðunu, Kýbrýs Türkünün kendilerini çok sevdiklerini dile getirdim. Yapýlacak olan kültürel alýþ veriþin çok faydalý olacaðýný dile getirdim.
Konuþmam sonrasýnda bir çok temsilci, Kýbrýs’ý ve Kýbrs Türkünü tam olarak tanýmadýklarýný, bilmediklerini, orada tiyatro yapýldýðýndan haberlerinin olmadýklarýný dile getirdiler.
Özellikle Tataristan Devleti Temsilcisi “Ben Kýbrýs’ta tiyatro yapýldýðýný bilmiyordum. Onlarý ülkemizde görmek bizi sevindirir. Ýlk olarak Kýbrýs Devlet Tiyatrosu’nu ben davet ediyorum” dedi. Sonra Azerbaycan, Kazakistan gibi ülkeler bizi ülkelerine davet ettiler. Ülkelerinde Kýbrýs Türk Tiyatrosunu görmekten mutlu olacaklarýný söylediler.
KKTC ve Kýbrýs Türk Tiyatrosu bakýmýndan çok yararlý bir toplantý oldu. Orada gerçekleri dile getirdik. KKTC’nin en iyi þekilde tanýtýmýný yaptýk. Sadece siyasi anlamda deðil, kültürel ve sanatsal anlamda da bunu gerçekleþtirdiðimize inanýyorum.
Toplantýda yaptýðým konuþmamdan sonra, katýlýmcýlarýn bana olan ilgisi daha da arttý. Bunu hissediyordum.
Toplantýdan sonra birçok temsilciyle özel konuþmalarýmýz oldu. Hepsi de bizleri ülkelerinde aðýrlamaktan memnun olacaklarýný dile getirdiler.
Özellikle Azerbaycan Devlet Tiyatrolarý Müdürü Sayýn Profösör Ýsrafil Ýsrafilof ile yaptýðým görüþmenin özünü sizlerle paylaþmak istiyorum:
Sayýn Ýsrafilof “Kýbrýs’ta tiyatro yapýldýðýný ben de bilmiyordum. Bu toplantý çok iyi oldu. Sizleri yakýndan tanýmak bizleri mutlu eder.
Kýbrýs olarak hedefinizi daima büyük tutun. Geniþletin. Oturduðunuz yerde sizi kimse tanýmaz. Yaptýðýnýz faaliyetleri yurt dýþýna götürüp tanýtýn. Oyunlarýnýzý mutlaka dýþarý taþýyýn. Ýþe Azerbaycan’dan baþlayabilirisniz. Bu konuda ben size her türlü yardýmý yaparým.
Bir aile düþünün. Komþularýna gitmezse, komþularý kendine gelmezse ne olur? Onu kimse tanýmaz. Akrabalarýna, dostlarýna gitmezse, yakýnlarýna gitmezse, onlar gelmezse ne olur? Ýliþkiler zayýflar. Zamanla unutulup gider. Eþ, dost, akrabaya mutlaka gidip kendini göstermen gerek. Tanýtman gerek. Bu da onun gibi bir þey.
Siz Devlet olarak yaptýðýnýz ürünleri dýþarý pazarlayýn. Onu satmaya çalýþýn. Kültür ve sanatla kendinizi en iyi þekilde tanýtabilirsiniz. Tiyatro da görsel olduðu için buna en uygun malzemedir.
Azerbaycan’da seyirci çok. Tiyatro çok seviliyor. Ýran’da yaþayan Azeriler var. Tataristan, Türkmenistan, Kazakistan bunlar hep seyircidir. Önce kendinizi bunlara tanýtýn.
Buralarda düzenlenen festivallere katýlýn. Sizi izleyen seyirciler dolayýsýyla sizden haberdar olacak ve zamanla sizi tanýyacaktýr.”
Sayýn Ýsrafilof’un söyledikleri hiç de yabana atýlýr türden deðildi. Adeta benim kafamdaki düþünceleri dile getiriyordu.
Çok yararlý bir görüþme oldu. Yaptýðýmýz faaliyetleri kendisine bir bir anlattým. Elimizde bulunan dökümanlardan verdim. Oyunlarýmýzý içeren bir fotoðraf CD’si takdim ettim.
Ýnþallah arkasý iyi gelecek.
Ýþe oralardan baþlamak fikri, ilerisi için atýlan dev bir adým gibi geldi bana.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sosyolog Nihal Salman Ýle Aile Üzerine Bir Sohbet
Sosyal Medyayý Amacýnda Kullanmak
Arap Ali Türküsü

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.