..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özgürlük sevdasý insanýn baþkalarýna duyduðu sevgidir; güç sevdasý insanýn kendine duyduðu sevgidir. -Hazlitt
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Cahit KILIÇ




13 Mayýs 2010
Biz, Biz Miyiz!  
Cahit KILIÇ
Bir de kendimizi sorgulasak, baþkalarýndan ziyade biz bizi bilsek önce...


:AGHG:


Günlük siyasi tartýþmalarýn doruk noktasýna ulaþtýðý günlerde, içinizi saran karamsarlýk duygularýný atmak için neler yaparsýnýz! Yoksa o tartýþmalarýn bir parçasý olup heyecan içinde tuttuðunuz tarafý savunma psikolojisi ile saðý solu kýrýp döker misiniz?

Diliniz sivri, üslubunuz aðýr, içiniz dolu mu? Muhataplarýnýzý yaralayýcý sözler kullanmaktan çekiniyor musunuz yoksa tam aksine “ fýrsat gelmiþken þuna bir haddini bildireyim” mi diyorsunuz?

Hayatý boyunca Kemal Tahir okumamýþ, okumuþsa da anlamamýþ, Ýdris Küçükömer’in varlýðýndan bihaber, insan hak ve hukukunu bostan hýyarý zanneden cehl-i mürekkeplere sinirlenir misiniz?

Dini ya da dinleri, dinlerin tarihini ve kutsal kitaplarý, tarihi oluþumunu, geliþimini, toplumlar üzerindeki etkisini ve bu etkilerden oluþan muazzam tepkilerini bilmeyenlerin allamelik taslamalarý sizi rahatsýz eder mi?

Toplumu kendi deðer yargýlarýna göre veya tapýndýðý ideolojinin kalýplarýna sokmak için elli türlü takla atan, aklýnýzla, zekânýzla alay eden toplum mühendislerine tepki mi gösterirsiniz, yoksa nemelazýmcýlýk mý oynarsýnýz?

Yaþadýðýnýz ülkede olaylara ve geliþmelere seyirci mi kalýrsýnýz, size dayatýlanlarý kayýtsýz þartsýz benimser, boyun mu eðersiniz, yoksa “ Hey, yavaþ ol! Ben de varým ve ben sadece benim, kendimim!” mi dersiniz?

Resmi tarihteki – biraz da duygularýnýzý okþayan- allama pullama, pohpohlama, hamaset, böbürlenmelerin cazibesine mi kapýlýrsýnýz, yoksa “ ben þunlarý bir derinlemesine araþtýrayým sonra da kendi fikirlerimi olgunlaþtýrayým” mý dersiniz?

Siyaset ve tarih, din, dinlerin içindeki bölünmeler, mezhepler, hizipler, tarikatlar…

Toplum içindeki sosyolojik bölünmeler, bu bölünmelerden doðan kinler, nefretler…

Öte taraftan bölünmelerin etkisiyle kenetlenmeler, sosyal ve psikolojik dayanýþmalar…

Ahlaksýzlýða, þerefsizliðe, yalana, talana, yaðmaya, duygu ve düþünce sömürüsüne, bitmek tükenmek bilmeyen yükselme ve hükmetme hýrsýna…

Ýnsani hasletlere, sevgiye, aþka, vefaya, inanca, özgürlüklere, örtünme hakkýna, soyunma hakkýna, düþünmeye, düþünceyi ifade etme hakkýna…

Fikir ve düþünce sahiplerine, felsefeye, edebiyata, romana, þiire, denemeye, mektuplara…

Daha onlarca niceliði olan insana özgü niteliklere…

Yerine göre karþý çýkar sesinizi yükseltir misiniz, yerine göre ilginizi verir araþtýrýr mýsýnýz, yerine göre siz de içinde bulunur, destekler misiniz?

Tolstoy’u mu seversiniz Dostoyevski’yi mi? Tolstoy’un saçýnýn, sakal ve býyýðýnýn cazibesine mi kapýlýrsýnýz yoksa edebi diline mi hayransýnýz?

Gorki’nin çocukluðundaki bizzat Gorki olup þöhret sahibi olmayý mý, yoksa Çiganok olup kýsacýk hayata özgürlüðü ve haylazca yaþamayý sýðdýrmayý mý seçersiniz?

Yaþar Kemal’in Ýnce Memed’i mi, Aziz Nesin’in Zübük’ü mü olmak istersiniz?

Veysel’in uzun ince yolunda yürürken; kendi ceylanýnýzý sazýnýzla avlamak hissi yaþadýnýz mý hiç?

Yunus’un Ýlahi aþkýna ortak oldunuz mu?

Mevlana’nýn sözlerindeki derin anlamlarý es mi geçtiniz yoksa ellerinizi baþýnýzýn arkasýnda birleþtirerek; bizzat yaþýyormuþçasýna düþünüp kendi anlamlarýnýzý da onlarýn içine yüklediniz mi?

Sadi’nin, Hafýz’ýn kýssalarýndan hisseler çýkardýnýz mý? Azrail’i Baðdat’ta görüp Semerkant’a kaçmak isterken aslýnda ölümle randevunuzun Semerkant’ta olduðunu tahmin ve hayal edebildiniz mi?

En önemlisi: Siz, siz misiniz? Benliðinizdeki kiþi size mi ait yoksa elinizle baþkalarýna mý teslim ettiniz!

Kimseyi deðil, sorularýmla kendimi sorguluyorum. Ýçimdeki “ben”dir hedefim…




Cahit Kýlýç

Ýstanbul, 13 Mayýs 2010



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ....
Gönderen: Cahit KILIÇ / , Türkiye
13 Mayýs 2010
Þenol Bey, deðerli tespitlerinizin tamamýna katýlýyorum. Çok teþekkürler, selam ve saygýlar...

:: ..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
13 Mayýs 2010
En önemlisi: Siz, siz misiniz? Benliðinizdeki kiþi size mi ait yoksa elinizle baþkalarýna mý teslim ettiniz!.........Ah Hocam sözde okumuþ aydýnlarý, gazetecileri ekranlar da görmekten palavralarýný dinlemekten biz býktýk da onlar bir türlü býkmadý....Bencil beyinleri de ne güzel kandýrýyorlar.....Merak ettiðim þey ise söyledikleri ne kendileri de acaba inanýyormu?.....Bizim insanýmýz asýrlar önce düþünmeyi býrakmýþ belki de..Kendilerini baþkalarýna býrakýp teslim olmuþ ama duruma göre......Bir romanda yazar bu tip insanlarý þöyle izah etmiþ............Aþýrý mahrumiyet veya yoksulluk çekmiþ çocuklarýn çoðu ömürleri boyunca yok olma tehdidi altýnda hissederler kendilerini...Duyduklarý panik duygusu onlarýn iç güçlerini eritir zehire çevirir...Büyüdükleri zaman mütevazi ve sinsi olurlar..Düþünceleri uðruna dikilmez hemen eðilip sinerler, kötülük yapabilecek kimselere dönüþürler..Suçlamak gerekmese de böyle bir hayata mahküm olduklarýný görmek gerekir...Eðilir, dalkavukluk eder ihanet ederler...Kendi ihtiyaçlarýna göre hareket eder, bulduklarý fýrsatlara hemen atlarlar...Ýnsanlarýn büyük kalabalýðý böyledir...Güruhlar halinde çaresiz ama tehlikeli insanlardýr böyleleri------Hocam yazar sanki insanýmýzý tarif etmiþ...Aydýnýyla, cahili, memuru, köylüsü, esnafýyla farketmiyor kapý ayný insana çýkýyor..Bu insanlar bu modern dünya da yaþamýyor, kendilerinin kurduðu dünya da yaþýyor..Teþekkür ederim..SAYGIMLA..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Twitter Yazýlarý
Aydýn Kimdir, Nasýl Aydýn Olunur?
Kars'ý ve Kars'ýn Deðerlerini Yazmak
"Dünya Problemlerinin Halli"
Cevapsýz Sorular

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebî Sohbetler!..
Âþýklýk Edebiyatý
Bizim Eller
Ýzedebiyat Çökmesin!
Ey Sevgili!
Þair-i Þuara
"Ay Mehemmed"
Kültür Bilinci
Ey Sevgili - II -
Yolda Geçmiþe Kýsa Bir Yolculuk!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.