..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýtiraflar > Rüya Bayram




16 Mart 2010
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (14) (Kendimden Kendime... )  
Rüya Bayram
Ýnsan zaman zaman kendini de aramalý. Hiç farketmeden kaybediveriyorsun en güvendiðin özelliklerini bile. Ben de kendimi ararken bu satýrlarda, yine kendimle dertleþtim..


:AGEF:
Bugünkü mektubum kendime uzak bulduðum kendime. Bu satýrlarýn aralarýnda en özlediðim Rüya'yý bulup çeþitli hallerle oluþmuþ ama yokedilmesi gereken diðer Rüya'larýn üzerine koyup gerçeðimi bir daha kaybetmemeyi diliyorum.

Ýnsan iyi kalpli ise yara alýyor, acý çekiyor ya iþte hayat bazen iyi olup olmamayý da sorgulatýyor insana. Ben kamile ermek istedikçe en övündüðüm özelliklerimi almak üzere sýnavlar yapýyor bana. Ýçimdeki ateþ öyle bir büyüyor ki cehenneme varýyor, ben bile duramýyorum içim içimde. Ve bu yangýný söndürecek suyun yolu kapalý.

Bazen kendimi kendime geri iade edebileceðime bile inanamýyorum. Kendime neler ettiðime inanamýyorum. Kendimi bu kadar kolay harcamamý, eskiden beni ben yapan þeyler olarak her gelen acýyý kabulleniþimi affedemiyorum ve yeni bir kabuk daha atýyorum üzerimden. Ne yazýk ki iyiliðim de sýyrýlýyor o kabukla birlikte. Ve ben üzerimden attýðým iyiliðimin ardýndan eski beni özleyerek bakýyorum.

Ýnsanlarla bir yýðýn þeyi paylaþýrken hiçbir zaman asýl beni anlatamýyorum. Onlarýn anlattýðý herþeyi yürekle dinleyip, yardým etmeye çalýþýrken kalbimin kýrýklarýndan sýzan acýlar için hiçbirþey yapamýyorum. Deðmeyecek bir yýðýn þey için oluþan bu aðrýlar, bu çatlaklardan ben akýp gidiyorum ve en çok da deðmemelerine üzülüyorum. Oysa insan hatayý yapana ve hata olduðunu anlayana kadar inançla savunuyor yaþadýðý ve önemsediði herþeyi. Bazý anýlar insaný gülümsetmiyor aksine hafýzasýný yitirme ihtiyacý hissettiriyor. En kötüsü yalanlarla yaþamaya mahkum edilmek, güvenip herþeyini verdiðin insanlarca ve arkaný döndüðünde senin için açtýklarý çukuru çok geç farkedip içine düþmek ve bunu neden yaptýklarýný hiç bir zaman öðrenememek. Bazý hatalarý bilerek yapýyoruz. Her seferinde ayný insana güvenir mi insan, benim güvendiðim ve beni defalarca üzmesine izin verdiklerim oldu. Þimdi uzaklaþýnca anlýyorum ne büyük hata olduklarýný.

Kendi gözümle, kendi gönlümle görme yanlýþýna düþmüþüm aslýnda olmayan þeyleri. Bomboþ gerçeklere kendimce süslü elbiseler örtmüþüm güzel görünen. O en çok üzüldüðüm dönemlerse, ya ölüme ya yeni bir yaþama açýlýrken oluyor; yani en zor seviyesinde oynuyor hayat benimle bu oyunu, tüm dayanaklarýmý, savunma silahlarýmý elimden alarak bakýyor nasýl ayakta kalacaðýma.

Yýllar boyu eksiðini hissettiðim inandýðým birþeyi bulmak için çabaladým, onu bulduðumda ise kendimden olmuþtum. Bundan sonraki arayýþým kendimi bulmak üzere olacak. Öyle hatalar yaptým ki ölüp ölüp dirildiðim ve diriltilme sebebimin bile yeniden öldürülmek olduðunu ancak þimdi farkedebildiðim. Bir daha ölmem dedikçe farklý yollarla öldürüldüðüm. Ben tekrar tekrar doðruldukça ve bunlara izin verdikçe hayat bana bunu yapmaya devam edecek.

Ýnsanlarý kendim gibi görmek istediðim için þýmarýðým ben. Sevgi dolu olsunlar, kinci olmasýnlar, iyi olsunlar diye direttikçe örselenmeye devam edeceðim. Çünkü yok öyle bir dünya. Dýþarý yansýyan cývýl cývýl kadýnýn içinde bu duygular yavaþ yavaþ erirken en güzel maskeleri ile aynalardan saklýyor gerçeklerini..

Biliyorum ki herþeyin kýymeti artýk çok geç olunca anlaþýlýr. Ressamlar müzisyenler ölünce daha ünlü olur, insanlar kaybedilip özlendikçe deðerlenir. Ve ben de kendimi hayatýmýn hatalarýný yaptýkça özler buldum. Birgün bu bir yýðýn yýkýntýnýn içinde yalýn özüme tekrar rastlamayý umudediyorum.

Bize 60-70 yýl görünen ömrümüz süresince her duyguyu öðretiyor hayat. Sevmek, sevilmek, nefret, acýma, iyilik, kötülük. Her insan, her olay ayrý birer öðretmen belki de eksiklerimizi tamamlamak ya da fazlalýklarýmýzý týrpanlamak adýna. Duyduðumuz, tattýðýmýz, hissettiðimiz, dokunduðumuz herþeyin enerjisi içimize karýþýyor. Bu ara yine ilginç bir olay yaþadým. Allah bize zaman zaman iþaretler yolluyor kafamýzdaki kalýntýlarý, yüreðimizdeki aðýrlýklarý silmek üzere. Bu da onlardan biriydi. Ýnandýðým, savunduðum þeyleri altüst eden bir hikaye dinledim. Hikayedeki baþroller farklý ama konu ayný iken en büyük farký hikayenin sonu yarattý. Bu hikayeyi mutlu sona erdiren bir kahraman yürek vardý. Ve yüreðimle okuduðum diðer hikayeyi buruþturup çöpe attýracak kadar gerçekti. Yine emeðime yandým, yine içime kapandým ve o mutsuz, yalan hikayenin altýna vurulan mühre bir kez daha sýzlandým.

Bu kadar sýzlanmanýn içinde yaþadýklarýma, yaptýklarýma, iyikilerime ve hayatýma giren güzel insanlara da þükrettim. En güzel yerlerde çalýþýp, en güzel yerlerde yedim içtim, dünyada görmek istediðim birçok yeri gördüm, birçok iyi insan tanýdým. Bir sürü hýrsýmý gerçekleþtirdim, çok okudum, çok yazdým. Baþarýlarýma ortak, baþarýsýzlýklarýma kurban aramadým. Bunlarýn hepsi aslýnda beni ben yaptý ama caným yandýkça canýmý yakanlara haykýrmaya da hakkým vardý, ben de oturup bu mektubu yazdým:)

Bir yandan da Þems'in aþaðýdaki sözünü de aklýmda tutuyorum ki beni üzen þeyler gözümde daha da büyümesin : "Bir þey yap.. Güzel olsun. Çok mu zor? O vakit güzel bir sey söyle. Dilin mi dönmüyor? Güzel bir þey gör. Veya; Güzel bir þey yaz. Beceremez misin? Öyleyse Güzel bir þeye baþla... Ama hep güzel seyler olsun. Çünkü "HER ÝNSAN ÖLECEK YAÞTA..." Geç kalmayasýn!''

Ne çok isterdim sihirli bir deðneðim olsun. Ýyiler için o zarif, pýrýltýlý, yýldýzlý deðneði; kötüler için ise balyoz gibi keresteyi kullanayým. Hakedenlerin dileklerini gerçekleþtirip, haketmeyenlerin haddini bildireyim. Ama ilahi bir adaletin olduðuna ve edenlerin er geç ettiklerini bulacaklarýna inançla kendimi telkin edip mektubuma ara veriyorum. Muhtemelen sonraki mektuplarda da kendimi aramaya devam edeceðim..

Bana ömrü sorgulatan þiirim bu satýrlarýn sonu olsun o halde..

Ömür denen atlý dörtnala yenilirken zamana,
Yýrtýk pýrtýk sevdalar yaþanýr anlýk aralarda..
Mantýk ve gerçekler savururken hayalleri duvardan duvara..
Yaþam atlýyor mutlu avuntulardan umutsuz duraklara.
Þahlanýrken zamanýn elinde ömrün yalnýz atlýsý,
Doðumla baþlayan taþlý sýnavlar döþer zamanýn yoluna.
Kimine kýsa geçer hayat, kimine bitmez uzar boyuna,
Kenarda beklemek yok, kural bu.. Herkes katýlacak oyuna...
Sonlar açmýþ kollarýný kucaklamak için bekler baþlangýçlarý
Korkunun gizli çýðlýðý sinsice ürkütüp, kaçýrýr sevinç kuþlarýný..
Bir aþk bir nefret inip çýkarken aþýndýrýr ömür basamaklarýný,
Yorgun atlý nefes nefese tüketirken acý tatlý anlarýný,
Haykýrabilmek önemli, yaþayabildiðini gönlünce hayatýný...

Kendinizle kalýn...Yine sevgiyle..

Gülümsemeyen bir günde
16 Mart 2010
Rüya

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: yürek verdiðiniz için teþekkürler Müþerref haným
Gönderen: Rüya Bayram / , Türkiye
6 Nisan 2010
Bizim gibi duygularý ile nefes alan insanlarýn birbirini anlamasý yürek veriyor. O nedenle duygularý geri plana itenler bir þekilde canýmýzý yakýyor da böyle yazýlar yazýlýyor. Dediðiniz doðru hepsinin adresi ve yola çýktýklarý yerler belli aslýnda. Ama anlayana:)

:: Gülümsemelerin çok olduðu günlere...
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
5 Nisan 2010
Baþtan sona harika bir uyum vardý yazýnýzda. Yaþamý hangimiz sorgulamayýz? Kendimizi en acýmasýz sorgulayan, yargýlayan da biz deðil miyizdir? Bazen haykýrýþa dönüþür bu sorgulamalar. Bazen göz yaþlarýyla yýkanýr gider.Bazen kostüm deðiþtirip kýsa aralar verip yeniden devam ederiz yaþam oyununa.Eleþtirmeni de biz oluruz yine. Sevgili Rüya. gülümsemeli günlerinin çok olmasý ve mektuplarýnýn artýk bir adresi olmasý dileðiyle, hoþça kal.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýtiraflar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (18) (Uðurladýklarýmdan... )

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
En Kusursuz Cinayet Yaþama Sevincini Öldürmektir
Hani Tek Bir Kiþiyi Özlersiniz Her Yer Issýz Gelir Derler Ya...
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boþ Hayat!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sýradan Bir Masaldan... )
Mutluluk
Hayatý Kuralýna Göre Oyna!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleþirken... )
Herþeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayýn Bir de Sonucu...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluðumdan... )
Tüp Bebekler ve Çöp Bebekler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeliþki [Þiir]
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, Ýþte Bütün Mesele Bu... [Eleþtiri]


Rüya Bayram kimdir?

Yaþamayý tüm anlarý ile seviyorum. Bazen acýtýyor her yanýmýzý hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediðimiz bir anda. Yaþanmýþlýklar anýlarýmýz oluyor ve ben uslanmaz bir aný biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiðimi ve kaçýrdýðým tüm zamanlarý yazýyla bir yerlerde sakladýðýmý düþünüyorum yazýya döktüðümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onlarýn içinde barýnan herþeyin beni bulup kucaklayacaðýný hissediyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.