..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþk eski bir masaldýr ama her zaman yepyenidir. -Heine
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Mustafa Mert




7 Ocak 2010
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler  
Bir Kaç Kitap Birarada

Mustafa Mert


Sanki yazar Ekim Devrimi´nin çok geniþ açýlý bir dijital fotoðraf makinesi ile fotoðrafýný çekmiþ ve bu fotoðrafýn her santimetrekaresini yazýya dökmüþ gibi bir his uyandýrýyor.


:BCJJ:

John Reed- Dünyayý Sarsan On Gün
Okurken Sarsýlmak

Muhteþem bir kitap. Dünya tarihinde çok önemli bir dönemin doðum sancýlarýný ve doðumunu anlatýyor. Sanki yazar Ekim Devrimi´nin çok geniþ açýlý bir dijital fotoðraf makinesi ile fotoðrafýný çekmiþ ve bu fotoðrafýn her santimetrekaresini yazýya dökmüþ gibi bir his uyandýrýyor. O dönemdeki toplumun her kesiminin düþünceleri yansýtýlmýþ. Olaylarýn geliþmesi esnasýnda toplum psikolojisinin özellikleri eserin arka planýnda dikkat çekiyor. Halklarýn isterlerse her türlü gücü (Para, bilgi kirliði,..) yenebileceði duygusu kitap boyunca insaný bir an bile yalnýz býrakmýyor. Sonuç olarak Dünyayý Sarsan On Gün´ü okurken aradan bir yüzyýla yakýn zaman geçmesine raðmen yoksulluk, halklarýn ezilmesi ve kandýrýlmasý, toplumun sýnýflarý arasýndaki horgörü gibi sorunlarýn hala geçerli olmasý, paranýn gücünü elinde tutan burjuvazi ve onun yarattýðý bilgi kirliliðinin tüm hýzýyla devam etmesi okuyucuyu üzmesine raðmen o dönemde yaþananlarýn iyi bir örnek olduðu ve dünyadaki tüm canlýlar için daha iyi bir hayat amacýnýn her zaman devam edeceði ümidi de filizleniyor.

Arlette Laguiller- Benim Komunizmim


Emperyalizme Yaklaþým Evrenseldir

Emperyalizmin acýmasýzlýðýný ve açgözlülüðünü emperyalist bir ülkede doðup büyümüþ bir insanýn kaleminden okumak önceleri þaþýrtýcý oluyor. Ancak kitapta anlatýlanlar ve varýlan yargýlar ,Türkiye´de dinozor diye adlandýrýlan yazarlarýn vardýklarý yargýlarla hemen hemen bire bir örtüþüyor. Bu durum emparyalizmi ve burjuvaziyi toplumun tüm bireylerinin refaha kavuþmasýnda en büyük engel olarak görenlerde olumlu duygular oluþturuyor. Ayrýca yazarýn sözde Ermeni soykýrýmý ve Türkiye´nin AB üyeliðine önyargýsýz yaklaþýmý, tüm dünyadaki emekçi sýnýfýný kucaklamasý yýllardýr "media" mýzda izlemek zorunda býrakýldýðýmýz iki yüzlü Avrupalý siyasetçilerinin sinsi açýklamalarýndan tamamen farklý olmasý ona karþý sempati duyulmasýna neden oluyor.Dünya üzerinde halklar üzerinde oynanan oyunlarýn henüz farkýna varamamýþ olanlarýnda bu kitabý okumasý, belki onlarýn bu durumlarý dile getiren yazarlarýmýzý dinozor veya paranoyak diye adlandýrmalarýný engelleyecek, daha mutlu, müreffehve barýþ içinde yaþanýlan bir dünyanýn önünü açacaktýr.

Akira Kurosowa- Kurbaða Yaðý Satýcýsý

SAHNE ARKASI
Kitabýn ilk sayfasýný çevirdiðimde hayal kýrýklýðýna uðradým,çünkü kitabýn bir roman olduðunu düþünerek almýþtým,ama kitap bir otobiyografiydi.Sayfalarý çevirdikçe baþlangýçtaki hayal kýrýklýðým keyifli bir okumaya dönüþtü.Tamamen içten duygularla yazýlmýþ bu eseri okurken Japon Halkýnýn gelenekleri,yaþam tarzlarý hakkýnda bilgi sahibi olunabilmesinin yanýnda sinama sanatý hakkýnda da bir çok þey öðreniliyor.Sinema da herhangi bir filmi izleriz,kendi basit ölçütlerimize göre deðerlendiririz.Film bittikten sonra filmde emeði geçenlerin yazdýðý bölüm esnasýnda ýþýklar yanar ve hemen hiç kimse o isimleri okumaz.Büyük çoðunluk en fazla aktör ve aktrisleri tanýr,biraz daha az insan filmin yönetmenini tanýr,senaristleri tanýyanlar daha da azdýr.Diðerlerini bilenler sadece uzmanlardýr.Oysa filmin sinema salonuna gelmesi için geçen sürede o kadar çok insan o kadar büyük emekler harcarlarmýþ ki bu kitabý okumadan sinema dünyasýnýn içinde olmayan bir insanýn bunu anlamasý çok zor,hatta okuduktan sonra ancak tahmin edebiliyorsunuz.Bu kitabý okuyun,bu kitabý okuduktan sonra seyrettiðiniz filmleri asla eskisi gibi deðerlendirmeyeceksiniz.

Ergin Atlýhan- Hayta

Roman mý, Anlatý mý?

Okurken kitabýn dörtte üçünü bitirdiðimde bile hala yazarýn hemen her bölümde birlikte olduðu kadýnlarý ve onlarla seviþmelerini yazmasý beni rahatsýz etti. Aslýnda bu tür þeylerin yazýlmasýna da karþý deðilim, ilgisi olanlar okur, ancak yazarýn zaman zaman yaptýðý göndermelerden anlaþýlan mitoloji ve arkeoloji bilgisi ve akýcý yazým biçemi onun bu kitabý çok daha edebi bir kurgu ile kotarabileceðini ve resim dünyasýnýn yanýnda yazýn dünyasýnda da kendine yer bulabileceðinin ipuçlarýný veriyor.Ancak yazarýn samimi bir arkadaþýna anlatýr gibi hangi kadýnla nasýl birlikte olduðunu anlatmasý eserin yazýnsal deðerini düþürmüþ.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kitap tanýtýmlarý için teþekkürler
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
5 Mart 2010
Bence yazýlmasý en zor yazýyý yazmýþsýnýz.Bu tür tanýtýmlar okuyucuda gerçekten bilgilenme saðlýyor.Ellerinize saðlýk.Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Erol Toy Ýmparator Üzerine
Toprak Acýkýnca - Erol Toy Üzerine
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine
Zulümname Üzerine
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler - 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine
Tutunamayanlar Üzerine
Günlük Koþuþturmaca da Edebiyat
Kývýlcým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdasý [Öykü]
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
Ýddia [Öykü]
Yere Düþen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.