..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > ESRA BAYKAL




27 Nisan 2005
El Yapýmý Tatil Beldesi - Sharm El - Sheikh  
ESRA BAYKAL
Ýlk kez bu kadar yakýndan gel-git gördüm.


:CJED:

Burda hiç kýþ olmuyor! En fazla rüzgar esiyor, azýcýk üþüyorsunuz ama sonra güneþin ve denizin cazibesi insaný çekiyor ve cup atlýyorsun dünyanýn en doðal akvaryumuna....Neresi mi burasý? Burasý Sina yarýmadasýnýn güney ucunda bulunan Sharm El-Sheikh. Ýki tane koyu var, birisinin adý Sharm-El Maya diðerininki ise Na’ama.

Sharm El- Sheikh Mýsýr’ýn son dönemlerde en fazla popüler olan dalýþ mekaný. Dünyada P.A.D.Ý sertifikasýný ( Dalgýçlar için gerekli olan bir belgedir kendisi) alabileceðiniz en ucuz yer :) . Bakarsanýz bir Marmaris kadar, hatta þehri gezerken “Kesin Marmaris’teyim” diyebilirsiniz. Sanki birileri mekaný görüp, gelecek vaad ettiðini anlayýnca tatilcilere ne lazýmsa yapývermiþ gibi. Gerçek gibi deðil de, el yapýmý þehir gibi burasý. Maket gibi...Mýsýr’ýn diðer bölgelerinde hissedilen tarih, yaþanmýþlýk hissi burada yok...Ama yine de kýþýn ortasýnda yazý yaþamak için görülmeye deðer bir yer Sharm El-Sheikh....

Þehrin bir bölümü Las Vegas’tan hallice. Ýnanýlmaz fazla kumarhane var. Etrafta her ýrktan insan mevcut. Þehrin merkezi tam tatilci yeri...Sizi kazýklamaya çalýþan satýcýlar ( Özellikle Türkseniz en iyi avsýnýz çünkü “Ben de müslüm” diye peþinize düþüyorlar.), beyaz minik binalar, deniz, Ricky Martin’den Tarkan’a ve hatta ( Üzülerek belirtirim ki) Yalýn’a kadar binbir dilden þarkýnýn olduðu minicik bir kasaba.

Tatilköyleri þehrin dýþýnda.Her bütçeye uygun konaklama imkaný bulmanýz mümkün. Ama bir tavsiye, mümkün olduðu kadar Türklerin iþlettiði yerlere gidin. Çünkü hijyen bakýmýndan Araplar pek geliþmiþ deðiller. ( Yakýþýklýlar evet, gözleri inanýlmaz güzel, etkileyiciler ama pek temiz deðiller. ) Benim kaldýðým tatilköyü ( Magic Life Sharm El- Sheikh) gerçekten mükemmeldi. Odalar, yemekler ve deniz... ( Kilo alýp döndüm, evet! )

Ýlk kez bu kadar yakýndan gel-git gördüm. Deniz, sabah uyandýðýnýzda yarýya kadar çekilmiþ ve mercan kayalýklaýr ortaya çýkmýþ oluyor. Öðlene doðru geri geliyor ve güneþin ýþýklarý altýnda, içinde binlerce renkli balýkla birlikte bir rüyaya dönüþüyor.

Zaten iþin en güzel kýsmý suyun içi... Ekvator ikliminde bulunmasý sebebiyle hava sýcaklýðý 21ºC ile 35ºC arasýnda deðiþiyor. Deniz suyu sýcaklýðý ise kýþýn 18-21ºC, yazýn ise 21-28°C civarýnda oluyor. Yani dört mevsim istediðiniz gibi yüzebiliyorsunuz. Ama akýntýlara dikkat etmek lazým, çünkü inanýlmaz sürüklüyor. Bendeniz sürüklendim, meðer tam gel-git zamaný girmiþim denize. Dalmaktan korktum, çünkü 200-300 metre bileklerinizde olan ve girilmesi yasak bölgeden sonra ( Ýskele üzerinde yürüyorsunuz sadece) deniz birden 150 metre derinliðe ulaþýyor. Bu þu demek, karanlýk bir uçurum. Ben, köpekbalýðý olsun, vatos olsun korkarým. En temizi mercanlarýn kenarýnda, sadece balýklara bakarak þnorkel ile azýcýk gezinmek dedim, devam ettim. ( Kesinlikle o karanlýk kýsma bakmamaya çalýþtým, yoksa size anlatacak hiçbirþey bulamazdým.) Ama benim gibi korkak deðilseniz, eminim gördüklerimden fazlasýnýn keyfini çýkarabilirsiniz.

Gece hayatý sizin giriþimciliðinize göre deðiþiyor. Ýster meydandaki nargilecilerde takýlýn, ister otelinizin içerisinde etrafý kesin, isterseniz þehirdeki kulüplerde takýlýn. Ama ne yaparsanýz yapýn daima cüzdanýnýzý, aldýðýnýz para üstlerini kontrol edin. Ayrýca alýþveriþ yaparken mutlaka pazarlýk edin. Her ne kadar Kahire’deki pazarlar kadar olmasa da burada da istenilen fiyatýn yarýsýna düþürülebiliyor rakamlar.
( Not: Kahire’de 3/1’e düþtüðünü göreceksiniz. )

Ýnsana düþününce eðlenceli geliyor deðil mi ocak ortasýnda denize girip güneþlenmek. Bir fýrsatýný bulursanýz mutlaka deneyin derim. Tabii Ýstanbul’a dönerken hava durumuna göre giyinin.

Benim size anlatacak çokkkk heyecanlý hikayelerim yok Sharm El-Sheikh’ten; çünkü tüm gün yatýp aldýðým muhteþem kitabý ( Þeytan’ýn Atlýlarý, Bernard Cornwell) okudum, denize girdim ve uyudum. Kardeþime sorarsanýz size þehirde kaç tane kýz olduðunu, nerelerde “gezmek” gerektiðini daha detaylý anlatabilir :). Ben size sadece doðal güzelliklerden bahsedebilirim. Ve kargaþanýn dýþýnda hissettiðim huzurdan.




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Her yerde
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
29 Nisan 2005
Ýnsan soyu her yerde ayný þey,in peþinde mi? Hazýr yakalamýþken biraz soyalým gibi düþünceler genetiðimize iþlenmiþ. Talan ve yalan ezelden ebede sürüp gidecek sanki.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Adalar
Arap Gecelerinin Büyüsü

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Korkak Erkeklerden Sýkýldým
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.