..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > ESRA BAYKAL




6 Eylül 2004
Korkak Erkeklerden Sýkýldým  
ESRA BAYKAL
Ben metroseksüel sevmiyorum kardeþim!


:EFIJ:
Erkeklerin o çok egemen toplumunda, erkek gibi yetiþtirilmiþ ve ne yazýk ki onlardan pek çok an daha erkek olan bu bünye, akýllarýndan geçeni de okuyunca, erkekleri çok sýkýcý bulmaya baþlýyor.

Ýlk zamanlar çok eðlenceliydi, her muhabbetlerinde yanlarýnda beni de isterlerdi. Çünkü bir nevi mutasyon bir bünye vardý karþýlarýnda, kadýn ama anlýyor, onlar gibi konuþuyor icaabýnda, akýl veriyor, en uygulayabileceklerinden, öyle Ýpek Ongun kýlýklý, yapýlabilitesi düþük, mutluluk vaadlerinde bulunmuyor, aman da ne güzel kankamýz var diyorlardý.

Sonra yaþ ilerledikçe,

-“ Ulan, hatun dediðin bunun gibi olur, keþke sevgilim olsa...” dönemleri baþlýyor ki bu çok sakýncalý çünkü sizin kafanýzdaki konumlandýrma hala;

-- “ Onlar benim arkadaþým, birlikte büyüdük, bir nevi kardeþler...”

Eh, böyle de olunca iliþkiler zarar görmeye ve yalnýz kalmaya baþlýyorsunuz. Sonra bir de bakýyorsunuz ki geçen yýllar içerisinde hiç kýz arkadaþ edinememiþ ve hatta kendilerinin tiksindiði bir þey olmuþsunuz. Eziksiniz yani kýzlara karþý, aman onlarýn istediði gibi konuþayým, beni sevsinler deseniz de olmuyor, sevmiyorlar sizi. Arada 1-2 tane yakaladýklarýnýza da köle olmaya baþlýyorsunuz.

Zaman akýyor, geliyorsunuz binbir badirelerle 25 yaþýna, ama bu kadar hayat olunca iþin içinde pekte 25 durmuyorsunuz, ucundan 30+. Bu daha da berbat bir durum çünkü yaþýtlarla iletiþim kurma ihtimaliniz yok, erkek çocuklarla oynayacak yaþýnýz geçmiþ, sevgililerinizin bile gençliðinde ne haltlar yediðini yakinen biliyorsunuz, iþte “En çekici ama mümkünse benim sevgilim olmasýn” kadýn halindesiniz.

Çevreniz geniþ, ortamlara kolay adapte oluyorsunuz, iþinizde de baþarýlýsýnýz. Tiksinir erkekler sizden.

--“ Ben bu kýzla baþ edemem, hatun sabun gibi elimden kaçar, çokta þey biliyor bununla baþ edilmez. Aslýnda güzel ve onunla olmak eðlenceli ama, gözüme baktýðýnda içimi okuduðunu düþünüyorum, çok tehlikeli. Nerde, var mý yakýnlarda en mülayiminden, mümkünse beyni sarýþýn bir hatun ben onla idare edeyim ama bu kýz da pek içimde kalacak ayrý...”

Ben anlmýyorum ki bu kadar idealsek madem, ne diye korkuyorsunuz?! Dýþardan kadýn içerde denge iþte, nedir ki sorun? Maça da gideriz, tavla da oynarýz, evde de gayet güzel yemek, çamaþýr iþinden anlarýz, güzeliz de...Arkadaþlarýn da sever...Ama yok, “Bu kadar iyisiyle ben uðraþamam sonra benim açýklarým falan çýkar ortaya” diyor erkekler.

Þimdi ben kime kýzayým, babama mý beni böyle yetiþtirdiði için, hayýr ne var hatýrlama 87 senesinde kim þampiyon olmuþ, kim kimi transfer etmiþ.
Anneme mi kýzayým; kadýn dediðin evde anne, dýþarda arkadaþ, yatakta kadýndýr dediði için?

Ne oldu sonuçta, ahanda kaldým mý evde? Erkekler bakýp beðenip, konuþtuðumda; “ Sen çok akýllýsýn, ben korkuyorum” diyorlar. Bu ne ki; ben de korkak erkek sevmiyorum. Çünkü erkek dediðin þey bana, cesur, þövalye ruhlu, ne bileyim sahiplenici falan diye öðretildi.

Bir arkadaþým vardý; ortaokulu liseyi birlikte okuduk, ben üniversiteye girdiðimde onu niþanladýlar uzak akrabalardan birisiyle. Kýz yukarda bahsi geçen model kadýnlardan. Bir iki ay sonra niþanlýsý, kýzýn annesini arayýp niþaný atmak istediðini söylemiþ. Nedenini sorduklarýnda da:

-- “Senin kýzýn çok entel, ben yaptýðý esprileri bile anlamýyorum, ben uðraþamam “ demiþ.

Daha komik kýsma gelmedik, kýzýn ailesi böyle salak bir damattan kurtulduklarý için sevineceklerine, kýza bir iki sene hayatý zehretmeyi seçtiler. Elaleme rezil olduklarý gerekçesi ile, kýzýn sinema, tiyatro, kitap okuma, bizimle gezmek gibi tüm sosyal aktivitelerini kýsýtlayarak, çaylara, altýn günlerne falan götürmeye baþladýlar. Sonunda evlendi bir adamla ama þimdi de yaptýðý esprileri biz pek anlayamýyoruz.

Bir de daha korkunç modeller var ki onlar da kendi eksikliklerinden kaynaklanan sýkýntýlarla þiddete baþvuranlar. “ Kapýlardan geçen kadýnlar“ diye bir kitap vardý, kocalarýndan dayak yiyen kadýnlar genelde “Kapýya çarptým” derlermiþ. Bunun üzerine yazýlmýþ bir kitaptý; erkekler karizmalarý veya donanýmlarýyla kadýn üzerinde otorite kuramadýklarýnda birden ilkelleþiyorlar. Kaybetme korkusu, özgüven eksikliði, toplum baskýsý kadýnlarýn hayatýna þiddet olarak geri dönüyor.

Bir iki senedir de “Metroseksüel” diye birþey var, o da erkeðin korkaklýðýný, kýrýlganlýðýný, cesaretsizliðini kabul etmiþ hali... Bir arkadaþýmýn dayýsý Karadeniz'de yaþýyor en güzelini o söyledi:

--“ Çocuðum Ýstanbul’da metroseksüel diye birþey varmýþ, metroda sex falan yapýyorlar herhalde, kullanmayýn metroyu!” dedi.

Kullanmýyoruz amcacým, senin için rahat olsun. Yarý ingilizce yarý türkçe, melez bir dil kullanan, benden daha uzun süre aynaya bakan ve benden daha fazla alýþveriþ seven bir erkeði kullanmýyorum, kullanmayacaðým da.

Bana bakýp, pek beðenip, sonra da ben bununla baþedemem diyen bir adamý da istemiyorum. Bana aþýk olduðu halde, bunu söyleyemeyen, duygularýný ifade edemeyen bir adamý da istemiyorum. Açýklama yapmak, dialog kurmak yerine, köþe bucak kaçan adamlarý da istemiyorum.

En komiði de, normal “erkek” kavramýný unutan ve özelliklerini her geçen sene kaybeden bu ýrkýn eski halini özleyip, kalan saðlarý mumla aramak.

En kliþesini söylüyorum, Tarýk Akan, Gülþen Bubikoðlu filmlerini düþünün. Oradaki Tarýk Akan, gelir kardeþim, “Seviyorum kýzým seni!” der. Kýz yüz vermezse nasýl ikna edeceðini bilir, eski sevgilileri ortaya çýkýnca kýzýn peþine düþer ve yanlýþ anlaþýlmayý ortadan kaldýrmak için kendini paralar. Ne bileyim biz bunlarla büyüdük valla.

Maçoluk deðil istediðim ama an geldiðinde de,
“ Kardeþim bu hatun benim, 50 kiþinin arasýna da salsam bana sadýktýr, hatta ben onla girerim o 50 kiþinin arasýna, aslanlar gibi de eðlenirim, ne korkacaðým, neyim eksik” diyecek bir adam da istemiyor deðilim hani. Masada hesap istemekten, sipariþi kendim söylemekten, arabayý servise götürmekten, barda yanýmdaki kýzlara bodyguardlýk yapmaktan sýkýldýmmmm. Beðendiðim adamlarýn metroseksüel çýkmasýndan sýkýldým, korkup kaçmalarýndan sýkýldým, futbolu sevmenin bana bu denli negatif geri dönmesinden, bir sürü arkadaþým olduðu için kesin benden sýkýlýr bu kýz denmesinden çokkkk ama çokkk sýkýldým.

Geneline bakýldýðýnda, yeni jenerasyon erkeklerden sýkýldým ben. Yok mu kardeþim tanýdýðýnýz bir Tarýk Akan?



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: iþte bu
Gönderen: cemile arýkan / trabzon/Türkiye
28 Aðustos 2005
Yazýn bir harika esra çok beðendim. Bence iþ metroseksüellik kavramýnda deðil... yumuþamanýn geniþ zamana yayýlmýþ ara geçiþ formu örnekleri bunlar . Etrafa bakýyorum kaþý alýnmamýþ erkek kalmadý be kardeþim bir etek giymedikleri kaldý yakýnda o da olacak.. e bari etek bize kalsýn da armýzda bariz bir fark teþkil etsin di mi ama??? Erkekler zeki kadýnlardan kaçýyor. Bir de güçlü kadýnlardan. O olay da tamamen hazýmsýzlýk þekerim. sevgiyle kal

:: Peki ya þöyle desek?
Gönderen: Mustafa SAVAÞ / Ankara/Türkiye
6 Haziran 2005
Merhabalar; Öncelikle yazýnýzý beðenerek okuduðumu belirteyim, tebrik ederim. Lakin bir erkek olarak içeriðe takýlmadým deðil hani? Þahsen kendi yapabilecekleri þeyleri erkeklerden bekleyen kýzlardan uzak durmuþumdur bu güne kadar. Bununla birlikte masada hesap istemek, garsonu çaðýrmak gibi son derece sýradan iþleri "erkekçe" deðerlendirmek ne kadar "kandýnca"?

:: Korkak kadýnlara ne demeli?
Gönderen: Faik Murat Müftüler / Muðla/Türkiye
22 Mart 2005
Selam Esra. Ne de güzel yazmýþsýn. Ýþin karþýt tarafýný da ben ele alayým. Korkak kadýn, korkak erkeden daha berbat bir þey . Bunu bilesin . Çünkü anlatýmýna göre korkak erkek deneyimledikten sonra sergiliyor korkularýný . Korkak kadýn ise deneyimlemeye bile yanaþmýyor . Yani biz korkulasý erkekler var gücümüzle ne idüðü belirsiz ön yargýlara karþý savaþýyoruz . Einstein'in dediði gibi "Ne hazin bir çaðda yaþýyoruz ki bir ön yargýyý yýkmak, atomu parçalamaktan daha zor." Çok bilmek bir eksi deðil; çeneni tutabildiðin sürece. Bildiklerini kendine saklar ve saf ayaðýna yatarsan korkulan kadýn olmazsýn . Ben epey zamandýr hazin bir yalnýzlýðýn içinde boðuþup duruyorum. Sebep biliyor olmak deðil . Bildiðini sergilemek. Kendime saklasaydým bildiklerimi, elbette ki þimdi beni salak zanneden bir sevgilim olurdu . Mutlu olur muydum ? Orasý tartýþýlýr ama en azýndan yalnýz olmazdým. Mutsuzluk pahasýna beraberliðe razý olmak aptalca belki ama; dengimi bulamadýkça mahkum olduðum seçenek bu olacak sanýrým :o(

:: Standart hayatlar
Gönderen: Tuðba Alýn / Ýstanbul/Türkiye
3 Þubat 2005
Okurken çok keyif aldým ve kendimden çok ama çok fazla þey buldum. Çok sade ve çok içtenlikle yazýlmýþ hoþ bir deneme. Kaleminize saðlýk...

:: cesaret
Gönderen: Esra VIZVIZ / Ýstanbul/Türkiye
3 Aralýk 2004
30+ dayým ve ayný þeyleri hissetmekden yoruldum..demek ki bu bir hastalýk geçmiyor.. bunlarýn hepsi cesaret iþi herkesin harcý da deðil..Kadýnýn kadýn gibi davranmasýnýn hormonel bir ihtiyaç olduðunu eþimle tanýþýp kadýn olduðum hatýrlatýlýnca anladým.. çok güzel ifade etmiþsiniz teþekkürler...

:: merhaba
Gönderen: zeliha gökkan / Urfa/Türkiye
23 Eylül 2004
yazýnýzý keyifle okudum.standartlara uygun kimse yok ne yazýk ki...var olanlarýn da nesli tükenmek üzere.umarým beknetilerinizle örtüþecek bir babayiðit çýkar karþýnýza:) sevgilerimle...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýn Olmanýn En Güzel Tarafý Erkeklerdir
Sizin hiç sýfýr kilometre sevdanýz oldu mu?
benimle
One Night Stand nedir, ne deðildir?
Hiç Uðraþma, Sen Artýk Benimsin
Ayrýlýk Mizanseni
Aðýr Yalan....
Cinayet Planý
Bir Küçücük Fýçýcýk Ýçi Dolu Turþucuk
Kadýnlarýn En Büyük Yanýlgýsý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Size Aþýk Olabilir Miyim?
Bugün Seni Her Zamankinden Çok Özledim
Nefesimi keseceksin biliyorum!
Aþk, askerlik, erkekler...
Her Sabah Ayný Adamla Uyanmak...
Red Kid
Korkak Erkeklerden Sýkýldým - 2
Bir gün size ahlak-sýz bir teklifle geleceðim...
Hatun Kaçmýþ Sen Hala…
Yine Geç Kaldým...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelme Bu Gece [Þiir]
Nehir, Deniz, Sen vs. [Þiir]
Aþký Küstürdük! [Þiir]
Bir Islýk [Þiir]
Aþktan Korkan Adam [Roman]
Kurtlar Vadisi [Eleþtiri]
Ýlk Gece Birlikte Olmayacak Hatun Aranýyor [Eleþtiri]
Sevmedende Olur Diyorlar! [Eleþtiri]
Benim Kocam Ab"ye Karþý [Eleþtiri]
Reklamcýlar ve Topluma Ettikleri [Eleþtiri]


ESRA BAYKAL kimdir?

Arýza hallerin dýþa vurumu

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan,Murathan Mungan, Sait Faik, Alain De Paton


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ESRA BAYKAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.