..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkesin derdi baþka. -Orhan Veli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Yûþa Irmak




2 Mayýs 2021
Sevmeyi Yaþamak  
Yûþa Irmak
Bir gün sormuþlar alp erenlerden birine: -Sevginin sadece sözünü edenlerle onu yaþayanlar arasýnda ne fark vardýr? -Bakýn göstereyim, demiþ o yiðit adam.


:HCF:
Bir gün sormuþlar alp erenlerden birine: -Sevginin sadece sözünü edenlerle onu yaþayanlar arasýnda ne fark vardýr? -Bakýn göstereyim, demiþ o yiðit adam.

Önce sevgiyi dilden gönüle indirememiþ olanlarý çaðýrarak onlara bir sofra hazýrlamýþ. Hepsi oturmuþlar sofranýn çevresine. Derken tabaklar içinde sýcak yemekler konulmuþ ortaya ve ardýndan iki kulaç uzunluðunda kaþýklar sunulmuþ kendilerine. O yiðit,

-Þimdi, demiþ, kaþýklarýn sapýndan tutup yemeye baþlayabilirsiniz.

Sofradakiler þaþýrmýþlar ve ne kadar gayret etmiþlerse de bir lokma bile yemek koyamamýþlar aðýzlarýna. Kaþýklar uzun geliyormuþ. Aç kalkmýþlar sofradan.

-Þimdi, demiþ o yiðit, sevgiyi gerçeðiyle tanýyanlarý çaðýralým sofraya. Yüzleri aydýnlýk, gözleri sevgiyle gülümseyen insanlar gelip oturmuþ sofraya. Kaþýklarý ellerine almýþlar ve “Buyrun!” denilince kaþýklarýný uzatmýþlar yemeklere ilkin sonra da karþýlarýnda oturanlarýn aðýzlarýna.

Deðerli okuyucumun e-mail ile gönderdiði bu menkýbe sevgiyi anlatýyor bize ve sevginin bir fedakârlýktan ibaret olduðunu. Ýyiliði, gülümsemeyi, yardýmlaþmayý basamak edinmiþ fedakârlýðý yani. Sevilmeden sevebilme fedakârlýðýný, diðergâmlýðý.

Sevilmeden sevmek… Ýþte sevgilerin en büyüðü. Bizi sevmeyenleri de sevmek; ama bunu miskin itaatkârlýkla deðil, gönül yüceliðiyle yapmak. Kutsallarýmýza saldýrmadýkça herkesi sevmek, eþit bilmek; onlara karþý fedakâr olmak. Yaratýklarý sevmek, yaratýlaný sevmek… Yaratýlaný Yaratan’dan ötürü sevmek”.

Yaratýklar insaný sevmeyebilir pekâlâ; ama insan buna raðmen onlarý seviyorsa gerçek sevgiye ulaþmýþ demektir. Bir ahýr yandýðý zaman “Ýnsanlara bir þey oldu mu?” sorusunu “Atlara bir þey oldu mu?” diye sürdürmek, birini diðerine tercih etmemektir bu. Ýþte sevginin hakikati. Bu tavýr, insana karþý insanca olmayýp da diðer yaratýklara ve söz gelimi hayvanlara karþý insanca olduðunu iddia edenlerin tavrýna benzemez. Hele insana da hayvanca muamele edenlerin tavrýyla hiçbir benzerliði yoktur. Ýnsaný insan eden taraf, baþkasýna yardým hissidir.

Eski filozoflarýn çoðu “Ýnsaný sev!” demiþler; bir tek semavi dinler “Yaratýðý sev!” derler oysa. Filozoflar hep insan lehine yürütmüþler düþüncelerini ve ben (ego, ene) düþüncesinden sýyrýlmayý zaid addetmiþler zannýmca. Ýþte o noktada “eþyanýn ruhu” gelir karþýmýza ve sevilmenin uç boyutunu hatýrlatýr bize. Yemeði, seyahati, güzel evleri, dostlarý, çiçekleri, çýnar aðacýný, pýnarlarý, bulutlarý, resimleri, renkleri, ýþýklarý ve hepsinden güzeli kitaplarý sevmenin ne olduðunu o zaman anlarýz. Onlarýn da sevilmeye ihtiyaçlarý vardýr çünkü.

Bir araþtýrma yapýlmýþ bir zamanlar. Ayný gün, ayný bahçeye iki fidan dikmiþler. Birisiyle ilgilenmiþler; bir bahçývan her gün gelip sulamýþ onu, topraðýný eþelemiþ, dallarýný budamýþ büyüdükçe. Arada sýrada yapraklarýný okþamýþ, hatta konuþmuþ onunla ve öpmüþ filizlerini. Diðer fidan da büyümekteymiþ, yaðmurlardan su, rüzgârlardan gýda alarak. Ýkisi de meyve vermeye baþlamýþlar ayný baharda. Ne var ki bahçývanýn ilgi gösterdiði aðacýn meyveleri hem daha iri, hem daha olgun imiþ. Ölçümlerde de protein deðeri diðerinden daha yüksek çýkmýþ. Dahasý da bu aðaç, bahçývanýn geldiði kapýya doðru eðik büyümüþ, sevgisiyle.

Bu iki fidaný bir küveze konulmuþ iki bebek olarak düþünün; sevginin ne olduðunu anlayacaksýnýz.

Kaynak:
Ýskender Pala





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgili
Mutluluk
Seni Solumaktan Baþka Hiçbir Þey Gelmiyor Elimden
Sükût Suikasti
Tesirsiz Sözler 6
Geri Dönmemek Üzere Gitmek
Günlere Yerleþen Solgunluk
Rehberinde Deðil Kalbinde Yer Ver
Tasvir-i An
Tesirsiz Sözler 5

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Aðaç Deyip Geçme!
Anýlarýn da Meskeni Var
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Çekyataltý Romanlar II
Yabancý Gözüyle Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.