..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




30 Ekim 2011
Renkler ve Gölgeler  
Hakan Yozcu
1941 yýlýnda Cihangir Köyü’nde doðmuþ. Güzel sanatlara ilkokul yýllarýnda ilgi duymuþ. Liseyi bitirdikten sonra Türkiye Ýþ Bankasý’nda çalýþmaya baþlamýþ. 1960 yýllarýnda bir arkadaþý ile “Uyarý” isimli sanat dergisi çýkarmýþ. Ayný yýllarda Güzel Sanatlar Derneði’nin Türk Sanat Müziði saz heyetinde görev almýþ. Burada ud çalmýþ. Tanýþtýrýldýðý bir ressamýn yüreklendirmesiyle resme baþlamýþ. Çalýþmalarý sürüp gitmiþ.


:AHFI:
hakan.yozcu@hotmail.com

     Ressamlarýmýzdan Hasan Daniþ, “Renkler Ve Gölgeler” isimli Kiþisel Resim Sergisini Lefkoþa Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda açtý.
     Hasan Daniþ, þu ana kadar çeþitli yerlerde birçok sergi açmýþ. Bu ise, onun 12. sergisi oluyor.
Bu sergide daha ziyade portrelere ve manzara resimlere aðýrlýk verilmiþ. Resimler oldukça canlý. Gülümsüyor. Çok canlý renkler kullanýlmýþ. Bir bahar havasý var. Sarý, yeþil ve turuncu renkler hâkim.
Ben, turuncu rengi çok severim. Belki bu nedenden dolayý, resimler çok hoþuma gitti. Beni adeta kendine çekti. Oysa resimden çok anladýðým söylenemez. Bu konuda ortaöðretim sýrasýnda aldýðým eðitimden baþka her hangi bir bilgim yok. Çok iyi resim de yapamam zaten.
     Hasan Daniþ’in özgeçmiþini okuyunca kendisine olan hayranlýðým ve sevgim bir o kadar daha arttý. Çünkü Sayýn Daniþ bir konservatuar falan bitirmiþ deðil. Sadece özel aldýðý derslerle kendini yetiþtirmiþ. Zamanla kendi üslubunu bulmuþ.
     1941 yýlýnda Cihangir Köyü’nde doðmuþ. Güzel sanatlara ilkokul yýllarýnda ilgi duymuþ. Liseyi bitirdikten sonra Türkiye Ýþ Bankasý’nda çalýþmaya baþlamýþ. 1960 yýllarýnda bir arkadaþý ile “Uyarý” isimli sanat dergisi çýkarmýþ. Ayný yýllarda Güzel Sanatlar Derneði’nin Türk Sanat Müziði saz heyetinde görev almýþ. Burada ud çalmýþ. Tanýþtýrýldýðý bir ressamýn yüreklendirmesiyle resme baþlamýþ. Çalýþmalarý sürüp gitmiþ.
Hasan Daniþ, resme gönül vermiþ bir sanatçýmýz. Bana göre, O’nun okullu olmamasý hiçbir þeyi deðiþtirmemiþ. Gerçekten aldýðý eðitim onu çok iyi bir sanatçý yapmýþ. Yaptýðý resimler bunu haykýrýyor.
Ülkemizin ünlü ressamlarýndan Feridun Iþýman, Hasan Daniþ için þunlarý söylüyor:
“ Hasan Bey, çok dikkatli bakan ve gören gözlerle konuyu bire bir yansýtma eðilimindedir. Tuvallerinde bu dikkat hemen fark edilir. Hiçbir ayrýntýyý atlamaz. Bir tarih yazarý gibi anýn sadýk bir þahidi olarak onu aktarýr. Bir süreden beri resimlerini hazýrlayan Hasan Daniþ, yakýn tarihli yeni iþlerini ve daha önce sergilenmiþ yapýtlarýný izleyici önüne çýkarmaktadýr. Bu gün onun için çok anlamlý bir gün. Çünkü size yüreðinden geçenleri, sevdiklerini sergiliyor ve bunu 70. doðum gününde yapýyor.
Ülkemizde yaþananlar, sanata olan ilgi yanýnda ilgisizlikler, yaþam kavgasý, politika Hasan Daniþ Bey’i yýldýrmamýþ. Üretmiþ ve bizimle paylaþmýþ.”
     Gerçekten de sergideki resimler Hasan Bey’in sevdiði kiþiler. Bildik, tanýdýk, aþina olduðumuz kiþiler. Sayýn Daniþ’in resimlerindeki canlýlýk ilk göze çarpan özellik oluyor. Özellikle portreler çok canlý. Karþýnýzda sanki canlý biri duruyor gibi. Önce kendi portresi sizi karþýlýyor. Bir tuvalin önünde resim yapan Hasan Daniþ’i görüyorsunuz. Sonra toplumumuzda çok sevilen, tanýnan ve bilinen kiþilerin portreleri yer alýyor sergide.
     Ýlk dikkati çeken Meral Ablamýzýn portresi oluyor. Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn Eþleri, herkesin abla diye hitap ettiði, büyük saygý duyduðu Sayýn Meral Eroðlu’nun portresi karþýnýzda duruyor. Þýk bir elbise ve elinde bir kitapla duran Meral Abla’ya hayranlýkla bakýyorsunuz. Tabii Kýbrýs Türk siyasetine bir ömür vermiþ Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Derviþ Eroðlu’nun portresi en çok dikkat çeken resimler arasýnda yer alýyor.
Bunlarýn dýþýnda yine tanýnan kiþiler ve sanatçýnýn ailesi veya yakýndan tanýdýðý kiþilerin portrelerine yer verilmiþ.
     Manzara tablolarý da güzel Kýbrýs’ýmýzýn cennet köþelerinden izler taþýyor. Resimler tamamen Kuzey Kýbrýs’ýn güzelliklerini yansýtýyor. Ýnsanýmýzýn gelenek göreneklerini, kültürünü anlatýyor.
Yer yataðýnda uyuyan çocuklar, ekinlerin biçilmesi, çobanlarýn koyunlarýyla akþam üzeri köylerine dönmesi, Girne Limaný’ndan manzaralar, Lefkoþa’dan Arasta, doðum günü kutlamalarý, Aile yemekleri, çeþitli çiçek tablolarý… Çok canlý ve samimi bir þekilde rengârenk bir biçimde Hasan Daniþ Bey’in fýrçasýnda hayat buluyor.
     Görmediyseniz mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
     Hasan Bey, sizi hemen kapýda gülümseyerek ve çok samimi bir þekilde karþýlýyor. Sizinle birlikte sergiyi geziyor ve resimlerin hikâyelerini, özelliklerini tek tek anlatýyor.
     Hasan Daniþ “Renkler Ve Gölgeler” Kiþisel Resim Sergisi…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Nkl’de Edebiyat Sokaðý
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.