..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Hakan Yozcu




17 Mart 2016
Nkl’de Edebiyat Sokaðý  
Hakan Yozcu
Sedat Öðüt, bizi alarak “Hocam, buraya kadar gelmiþken buyurun Edebiyat Sokaðýmýzý görün” dedi. Hep beraber kalkýp ikinci ve üçüncü kattaki özel olarak yapýlmýþ Edebiyat Sokaðý’na gittik. Tamamen farklý ve çok iyi düþünülmüþ bir projeydi. Bir ayrýcalýðý vardý. Beðenmemek veya hayran kalmamak mümkün deðil. Burayý görüp de þaþmayana ben þaþarým doðrusu… Çünkü o kadar güzel ve estetik bir þekilde düzenlenmiþ. Daha merdivenleri çýkarken bir edebiyat büyüsünün içine giriyorsunuz. Merdivenlerin her basamaðý Ünlü Þair Ahmet Haþim’in “Merdiven” þiirinin dizeleriyle doldurulmuþ. Bütün basamaklar bu dizelerle süslenmiþ...


:BAGI:
     Bir okulda hiç “Edebiyat Sokaðý” gördünüz mü? Veya bir “Edebiyat Ormaný”nýn içinden geçtiniz mi? Tavanlardan iplerle yaðmur gibi kitaplarýn aþaðýya doðru indiðini gördünüz mü? Eminim ki görmemiþsinizdir. Daha düne kadar ben de görmemiþtim.
     Dün, yolum Gazimaðusa Namýk Kemal Lisesi’nden geçti. Burada 15 yýl kadar Edebiyat öðretmenliði yapmýþtým. Daha öncesinde de burada öðrencilik yapmýþ ve bu okuldan mezun olmuþtum. Þimdi de oðlum burada okuyor.
     Oðlumun dersleri ve durumu hakkýnda hem bilgi almak, hem öðretmenleriyle görüþmek ve hem de orada beraber çalýþtýðým öðretmen arkadaþlarýmý ziyaret etmek için Namýk Kemal Lisesi’ne gittim.
     Daha okul avlusunda Ýngilizce Öðretmeni Mustafa Özhamit ile karþýlaþtýk. Ayaküstü hal hatýr sormadan sonra okulun Baþ Muavini Hasan Akil Hoca’nýn yanýna gittik.
     Gittik diyorum, çünkü daha önce yine bu okulda beraber çalýþtýðýmýz Sayýn Bünyamin Merhametsiz de var. Beraber eski günleri yad edip, eþi dostu görüp hatýr sormak istemiþtik.
     Hasan Akil Hoca bizleri her zamanki güler yüzü ve tatlý edasýyla karþýladý. Dost canlýsý bir arkadaþýmýzdý. Kahvelerimizi içtik. Geçmiþi yâd ederek anýlarýmýzý paylaþtýk.
Okula yeni gelen Edebiyat Öðretmeni Sedat Öðüt Bey yanýmýza geldi. Sedat Öðüt, benim bu okulda öðretmenlik yaptýðým yýllarýmda öðrencimdi. Sessiz, sakin, baþarýlý biriydi. Türkçeye karþý da ayrý bir sevgisi vardý. Ýþte bu sevgi onu da bu gün Edebiyat Öðretmeni yapmýþtý.
     Sedat Öðüt, bizi alarak “Hocam, buraya kadar gelmiþken buyurun Edebiyat Sokaðýmýzý görün” dedi. Hep beraber kalkýp ikinci ve üçüncü kattaki özel olarak yapýlmýþ Edebiyat Sokaðý’na gittik.
     Tamamen farklý ve çok iyi düþünülmüþ bir projeydi. Bir ayrýcalýðý vardý. Beðenmemek veya hayran kalmamak mümkün deðil. Burayý görüp de þaþmayana ben þaþarým doðrusu… Çünkü o kadar güzel ve estetik bir þekilde düzenlenmiþ.
     Daha merdivenleri çýkarken bir edebiyat büyüsünün içine giriyorsunuz. Merdivenlerin her basamaðý Ünlü Þair Ahmet Haþim’in “Merdiven” þiirinin dizeleriyle doldurulmuþ. Bütün basamaklar bu dizelerle süslenmiþ...
     “Aðýr, aðýr çýkacaksýn bu merdivenlerden,
     Eteklerinde güneþ rengi bir yýðýn yaprak,
     Ve bir zaman bakacaksýn semâya aðlayarak...

     Sular sarardý... yüzün perde perde solmakta,
     Kýzýl havâlarý seyret ki akþam olmakta...

     Eðilmiþ arza, kanar, muttasýl kanar güller;
     Durur alev gibi dallarda kanlý bülbüller,
     Sular mý yandý? Neden tunca benziyor mermer?

     Bu bir lisân-ý hafîdir ki ruha dolmakta,
     Kýzýl havâlarý seyret ki akþam olmakta...”

     Üçüncü kata çýkýnca bambaþka bir dünya ile karþýlaþýyorsunuz. Koridorun baþýnda “Edebiyat Sokaðý” levhasý size gülümsüyor. Baþýnýzý yukarý kaldýrdýðýnýzda rengârenk kitap kapaklarý görüyorsunuz. Koridorlardan aþaðýya doðru kitaplar sarkýyor. Edebiyatýmýzdaki ünlü birçok kitabýn kapaklarý iple baðlanmýþ ve tavandan aþaðýya doðru sarkýtýlmýþ.
Zannediyorsunuz ki yukardan kitap yaðýyor.
     Sýnýf kapýlarý, Türk edebiyatýna mal olmuþ çeþitli þairlerimizin resimleri ve þiirleriyle kaplanmýþ. Ýlk önce Mevlana ve O’nun Konya’daki yemyeþil türbesi karþýnýza çýkýyor. Hemen altýnda onun þu sözleri yer alýyor:
     “Cömertlik ve yardým etmede akarsu gibi ol.
     Þefkat ve merhamette güneþ gibi ol.
     Baþkalarýnýn kusurunu örtmede gece gibi ol.
     Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.
     Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol.”
     
     Sokakta bulunan bütün sýnýflarýn kapýsý ayný þekilde düzenlenmiþ. Orhan Veli, Nazým Hikmet gibi þairlere ve onlarýn ünlü þiirlerine yer verilmiþ.
     Yine sokak ortasýnda koridorda “Kýbrýs Türk Edebiyatý Ormaný”na rastlýyorsunuz. Bu ormanda, “Öykü Aðacý”, “Þiir Aðacý”, “Roman Aðacý”, “Tiyatro Aðacý” bulunuyor. Aðaçlarýn meyveleri dallardan aþaðýya doðru salkýyor. Tabii bu meyvelerin üzerinde Kýbrýslý sanatçýlarýn adlarý ve eserleri yer alýyor. Bazý meyveler de olgunlaþarak aþaðýya düþmüþ. Adeta sanatçýlarýmýz fikir ve düþünceleriyle bütün KKTC’ye aydýnlatýyor ve insanlarýmýza yol gösteriyor.
     Tiyatro Aðacýnda kendi adýmý da görmek beni hem sevindirdi, hem de þaþkýnlýða uðrattý. Arkadaþlarým, sað olsunlar bana da büyük bir jest yaparak adýmý buraya yazmaya layýk görmüþler. Kendilerine ne kadar teþekkür etsem azdýr.
     
     Koridorun sonuna doðru da “Þiir Köþesi” yapýlmýþ. Burada da Kýbrýslý olan bütün sanatçýlara yer verilmiþ. Tabii Kýbrýs Türk Edebiyatý’nda þiirin yeri ayrý olduðu için birçok þair bulunuyor.
     Ýlk bakýþta dikkati çeken þairimiz ise Fikret Demirað oluyor. Onun þu dizelerine yer verilmiþ:

“bizi acýyla sözlediler, ama
ey barýþ, biz senin nikâhlýnýz;
seninle gireceðiz eninde sonunda
þarkýlarýn altýndan geçip
ve silahlarýmýzý dýþarýda býrakýp
güzel günlerin dünya evine”

     Þiir, edebiyatýmýzda o kadar çok sevilmiþ ki, neredeyse hemen herkes þiir yazmýþ. Bu nedenle çok þaire sahip olduðumuzdan hepsine yer vermek mümkün olmamýþ. Burada da þairlerin resimleri ve onlarý temsil eden en ünlü þiirlerine yer verilmiþ.
      Yani KKTC’de böyle bir düþünce ilk defa hayata geçirilmiþ. Proje olarak bunun baþka bir örneði yok.
     Edebiyat Öðretmeni Sedat Öðüt, bu projeye nasýl hayat verdiklerini, neler yaptýklarýný anlattý: “Reklamlarýn hayatýmýzda büyük bir yeri var. Tabelalardan ve reklamlardan esinlenerek bu projeye hayat verdik. Bunu eðitime nasýl yansýtabiliriz? Reklamlardan eðitim alanýnda nasýl yararlanabiliriz diye düþündük. Reklamcýlarla ve tasarýmcýlarla konuþtuk. Onlarýn görüþlerini de aldýk. Düþüncelerimizi anlattýk.
     Ýnsanýn gördükleri zihninde daha çok kalýcý oluyor düþüncesinden hareket ettik. Edebiyatý, sýnýfýn dýþýna çýkarmak istedik. Koridorlara, yerlere, tavanlara materyaller koyduk. Bunlara renk verdik. Bu materyallerin tümünü öðrencilerin kullanýmýna sunduk.
     Kapýlarda þairlere, þiirlere yer verdik. Kýbrýs’tan, Türkiye’den ve Dünyadan sanatçýlara yer verdik. Edebiyatýmýzýn bütün dönemlerini duvarlara yansýttýk.
     Bu konuda Sayýn Ýsmail Bozkurt’un yardýmlarýný gördük. Bize danýþmanlýk yaptý. Her þeyden önce okuldaki bütün Edebiyat Öðretmenleri bu projeye canla baþla katký saðladýlar. Projenin hayat bulabilmesi için herkes üzerine düþen görevi en iyi þekilde yaptý. Kimse projenin dýþýnda kalmadý. Gönüllülük anlayýþýna göre yapýldý her þey. Okul idaresi de büyük destek verdi. Böylece bir rüya gerçek oldu.
     Bu çalýþmamýz sanýyorum diðer öðretmenlere ve okullara da emsal teþkil etti. Birçok öðretmen arkadaþ okullarýndan gelip projeyi yerinde inceledi. Çok beðendiler. Kendileri de yapmak istediklerini belirttiler. Bu da bizleri fazlasýyla memnun etti. Çünkü yaptýðýmýz iþin doðru olduðunu gördük.” dedi.
     Tabii “Edebiyat Sokaðý Projesi” henüz tam anlamýyla bitmemiþ. Bu nedenle resmi açýlýþý daha yapýlmamýþ. Sedat Hoca, projenin çok yakýnda biteceðini ve Okul Müdiresi tarafýndan resmi açýlýþýnýn yapýlacaðýný belirtti.
     Okulun ikinci katý da Coðrafya Bölümü’ne ayrýlmýþ. Bu katta da coðrafya ile ilgili materyallere yer verilmiþ. Yerlere resimler yapýlmýþ. Duvarlar ve sýnýf kapýlarý coðrafya terimleri ve þekilleriyle düzenlenmiþ.
     Böyle bir projeye imza attýklarý için baþta NKL Ýdaresi, Edebiyat Öðretmeni Sedat Öðüt’e ve emeði geçen bütün Öðretmenlere teþekkür ediyorum.
     
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Salaklar Sofrasý
Sessiz Çýðlýk Üzerine
ve Othello Kendi Vatanýnda Sahnelendi
Seddül Bahir 32 Saat Dizisi Müthiþti
Türkan Kürþat Gönüllerin Þampiyonu
"Bir Okkaya Bir Önge" Herkese Göre

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
"Beyaz Gemi" Aytmatov

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.