..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Haydar Köprülüoðlu




18 Eylül 2011
Þair ve Þiir  
Haydar Köprülüoðlu
Þair ve þiir öteden beri çok tartýþýlan, sonu gelmeyecek bir konudur. Þair ve þiirin de futbol gibi tartýþýlacak konusu çok. Futbolun federasyonu var, bu duygu, mantýk, düþünce dünyasýnýn federasyonu henüz olmadý, olamadý. Þair ve þiiri futbolla özdeþleþtirdiðimin nedeni þair ve þiirin gerçek sahibi olmadýðýndandýr. Bu tartýþma o kadar çizmeyi aþtý ki, fulbolda olduðu gibi puanlamay ihtiyaç var gibi geliyor bana. Þair ve þiir önce katagorilere ayrýlmalý, her sýnýfýn da ayrý not verilecek karnesi. Þair ve þiirin her düþünceye, her duyguya, mantýða, her beyine hitap etmesi zor olsa da, mümkün olabileceðini sanýyorum. Saygýlar.


:BBFE:
Þair ve þiir

Þair, sonsuz bir kaynaktan seramik vazosunu yapan, gün yüzünde kurutan bir sanatçýdýr. Kaynaklar yüksek yerlerde deðil, krater göllerinden baþlayarak, vadilerde, dað eteklerinde, engin ovalarda, umulmayan terkedilmiþ bir ören yerden bile çýkabilir. Buharlaþýr, bulut olur, kanatlanýr kuþ olur, yaðmur, gül yapraklarýnda damla, kýrlarda çiy olur, ilkbaharda çiçek olur.

Þair vazosunu kýr çiçekleri, bahçe zambaklarý, defne dallarýyla süslemesini bilendir. Þair aslýnda toplumun içinden çýkan bireyselliktir. Þair insan doðasýnýn en mahremine þekil veren, ona biçim katan sunucudur. Bu sunu þiirin deðil, þairin serüvenidir.

Kiþi susadýðý zaman su arar, çevresinde bulunan su yeterli deðilse, kendine en yakýn kaynaðý arar. Bu kaynak þiirdir.

Kiþi þiirin engin dünyasýna, durgun denizin ince köpüklerinin sahili öpüp, geri çekildiði gibi, usul usul kendini alýþtýrarak girer. Sýcak yaz günlerinde denizin çekiciliði, týpký diþi, erkek cinselliði gibi, þair ve þiir bir birlerini çekicidirler.

Her þair alanýný en çok etkilendiði alanlarýn çevresinden baþlayarak geniþletir. Bu alan evrenin her köþesinde, canlý, cansýz her varlýðý kapsar. Þiir imgesi þairin dilinin ucundan baþlar, ruhunun derinliklerine kadar gider. Bazý þair ruhunun deriliklerine izin vermese de, alaný bir yerde ruh yapýsýný alem, hatta kainat dersek daha doðrusu kainatla paylaþtýrýr. Kainatýn içinde doðuþtan, ölüme dek nebattan, hayvana, insan dahil her canlýda bu ruh vardýr. Yeter ki bu öz çýkarýlsýn.

Þair bu yaþamýn içinden doðar. Yaþayýp da þair olmamak elde midir de diyebiliriz. Ýnsan uysaldýr katlanýr, insan hýrçýndýr yaralar, katil de olabilir. Yüksek yargý adamý, adliyede görevli, terörist, yüksek bürokrat, milletvekili, sanatçý, zanaatçý kýsaca her þey, içlerinden ahlaksýzlýktan, ahlak çýkaran da vardýr. Ýþte bu unsurlarý içinde þair, bir misyon sahibi, Bu görevin aþýðýdýr.

Ýnsan þiirine doðduðu yerden baþlýyor, anasýný, babasýný sormuyor. Divan edebiyatýndan bugüne elbette Türk þiirin bir serüveni var. Geçilmiþ yollarý bir nebze de olsa tanýyoruz. Hoþ tanýsan da, tanýmasan da, yeni yerleri görmeye, gideceðin yerlerin deðerini artýrmaya, gördüðün yerleri yeniden görmeye mani deðildir. Daha önce gittiðimiz, geldiðimiz yerlerin de ayrý bir keyfi var. Geçmiþi hangimiz yurtsamýyoruz ki.

Ýnsan yaþamýn birçok safhasýnda ya þairdir, ya o düþünceyi taþýr. Ulaþmak ister sýkýntýsýný anlatacaðý, taþkýnlýðýný yatýþtýracaðý, sevincini paylaþacaðý, gördüklerini yansýtmak isteyeceði yerlere…

Saltanattan, Cumhuriyete geçen Türk toplumu olumlu, olumsuz pek çok günler geçirdi. Siyasetin çok çarpýcý örneðini yaþatan bu coðrafya, þairlere de kutsal bir görev vermiþtir. Bu görevin en baþýnda Nazým Hikmeti görüyoruz. Atatürk Cumhuriyeti, özgürlüðü anlatmak istemiþse, Nazým Hikmet de demokrasiyi anlatmak istemiþtir. Saygýlarýmla.









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiir Niçin Yazýlýr
Nazým Hikmet ve Soyaðacý
Akba Kitap ve Yayýnevi
Çýk Git Artýk Ey Ýklim
Gün Aþýmý
Suç da Ýþler Güçlüsü
Atatürk Diktatör Müydü?
Yýlanýn Baþý Küçükken Ezilmeliydi
Hak Verilmez Alýnýr ve Þike
Zamanýn Ankara'sýnda Cumhuriyet Bayramý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel ve Necip'in Öyküsü [Þiir]
Ömer Hayyam [Þiir]
Nostalji [Þiir]
Hikaye-i Osmaniye [Þiir]
Bakýn Ne Diyor Eyyam [Þiir]
Volga Mahkumu [Þiir]
Gönül Aðrýsý [Þiir]
Yiðidi Öldür Hakkýný Yeme [Þiir]
Mührü Hümayun [Þiir]
Millete Atýlan Goooool! [Þiir]


Haydar Köprülüoðlu kimdir?

Ýlerleyen yaþýmdan dolayý kýsa yol tabiriyle, konularýmý daha çok nazým olarak ifade etmeye çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþadýðý çaðýn çarpýk düzenini sergileyen yazar veya kiþiler.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Haydar Köprülüoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.