..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




12 Nisan 2002
Benim Hiç Sevgilim Olmadý  
Kâmuran Esen
Biliyor musunuz, benim hiç sevgilim olmadý genç kýzlýk dönemimde. Büyüklerimin, öðretmenlerimin telkinleri, yanlýþ yönlendirmeleri yüzünden.....


:FCAE:
Biliyor musunuz, benim hiç sevgilim olmadý genç kýzlýk dönemimde. Büyüklerimin, öðretmenlerimin telkinleri, yanlýþ yönlendirmeleri yüzünden.....Genç kýzlýk yýllarým aþk- meþkten habersiz geçti gitti. Çünkü bana ve diðer kýzlara aþýk olmak yasaktý. Erkeklerle arkadaþlýk yapmak ayýptý. Kýzlar kýzlarla arkadaþlýk yapmalýydý, erkekler erkeklerle. Kýzlar için "erkek arkadaþ" olmaz, olsa olsa "sevgili" olurdu. Aþk ayýptý, günahtý, haramdý. Peki ya erkekler? Caným karýþtýrmayýn iþin o yanýný. Onlar için “yasak” diye bir þey yoktu ki. Biz kýzlar kafesteki kuþtuk, erkekler ise özgür bir kartal. Ýyi de; erkekler , üçüncü bir cinsiyet olmadýðýna göre, kime aþýk olacaklardý? Kýzlara yasak olduðuna göre....

Yazdýðým þiirleri bile saklardým ailemden, öðretmenlerimden. Þiir de neydi? Ders çalýþmak varken, þiir yazmak da ne demek oluyordu? Hatta þiir yazdýðýmý bilen arkadaþlar bile “Sen Aþýk mýsýn?” derlerdi. Çünkü onlara göre þiir, yalnýzca sevgiliye yazýlýrdý. Sevgili ! Ayyy! NE AYIP!

Ýþte o nedenle aþk bize göre; bir kýzla bir erkeðin birbirlerine karþý besledikleri, ama büyüklerin genelde hoþ karþýlamadýklarý , hatta ayýpladýklarý bir duyguydu. Aþký, okuduðumuz romanlardan ve izlediðimiz Türk filmlerinden biliyorduk sadece. Hülya Koçyiðit ile Ediz Hun’un birbirlerine besledikleri duygulardý aþk. Gerçek hayatta ise Hülya Koçyiðit, baþka biriyle evlenmiþti. Demek ki gerçek hayatta aþk diye bir þey yoktu. Aþk yalnýz filmlerde vardý. Bir de okuduðumuz romanlarda.

Hiç unutmuyorum: Yatýlý okulda okurken bana, bir erkek arkadaþtan yýlbaþý kartý gelmiþti. Staj için bir süreliðine köy ilkokuluna giden bir erkek öðrenciden. Ve o kart eðitim þefinin eline geçmiþti. Sakýncalý(!) bir kartmýþ meðer. Kartta; ”Kalbin hangi aný bekliyor ve kimin için çarpýyorsa, gözlerin kimi arýyorsa, yeni yýlýn sana onu getirmesini dilerim. Sevgiler.” gibi þeyler yazýyordu....Ve iþte bu kart eðitim þefinin eline geçmiþti.

Bir erkek çocuk bana sevgiler sunuyordu, ne ayýptý, ne utanç vericiydi.(!) Kartý yazan gündüzlü bir öðrenciydi. Sabah okula geliyor, dersten sonra gidiyordu. Onu tenefüslerde arada bir uzaktan görüyordum sadece. Bazen de ben bahçedeki bankta otururken gelir, izin isteyerek, bankýn bir ucuna iliþirdi. Havadan, sudan bir þeyler söylerdi. Bu yakýnlýktan bile ürker, o oturur oturmaz hemen kalkar giderdim. Erkeklerle arkadaþlýk etmenin ayýp(!) olduðunu hatýrlardým. Eðer isteseydim tenefüslerde onunla sadece konuþabilirdim. Ya da okulun bahçesinde birlikte yürüyebilirdim, o kadar. Ýsteseydim bile bundan fazlasýný yapamazdým.

Gel de bunu eðitim þefine anlat! Eðitim þefi bana; “Kalbin kimin için çarpýyormuþ, gözlerin kimi arýyormuþ, söyle bakalým. Ne var aranýzda?” diye soruyordu.... “Annen, baban seni buraya, erkeklerle fingirdeþmek için mi gönderdiler?” diye kükrüyordu......Neyse ki bir arkadaþýmýn tanýklýðý ile, ceza almaktan kurtuldum. O günden sonra bucak bucak kaçtým erkek öðrencilerden. Kazara birini seveceðim, ya da aþýk olacaðým diye ödüm patladý. Gem vurdum duygularýma. Kendimi yalnýzca derslere verdim.

Ýþte bu yasaklamalar yüzünden, genç kýzlýðýmda hiç sevgilim, erkek arkadaþým olmadý. Bir daha dünyaya gelirsem, ben biliyorum yapacaðýmý. Ayýp, yasak dinlemeyeceðim. Bir sevgilim olacak. Ona aþk þiirleri yazacaðým. Sevgilisiz geçen genç kýzlýk yýllarýmýn acýsýný çýkaracaðým. Oh! Sefam olsun!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Kadýnýn baþýna gelir böle þey
Gönderen: Volkan B. / , Türkiye
16 Haziran 2008
Normaldir bizim ülkede valla. Ne beklersin böle yobaz yetiþtirmelerden. Gözümüz kör sanki. Sanki ceza çekmeye gelmiþiz türk kültürünü yaþamakla. Allahdan arapistanda yaþamýyoz.

:: üstün kalemler
Gönderen: hayati bolattaþ / Yozgat/Türkiye
1 Aðustos 2007
iyi ve kaliteli eserler.yaziyorsunuz belliki tecrubeniz ve yeteneginiz üst düzeyde.her üstün yetenek hayatta mutlaka bazý þeylerin acýsýný çekmiþtir.zaten çekmeselerdi üstün yetenek orada bulunmazdý.sevgiler saygýlar.

:: slm
Gönderen: mine zeynep uçar / Sakarya/Türkiye
15 Nisan 2007
kamuran teyze yazýlarýnýz çok güzel hep yazýn çok çok baþarýlar diliyorum

:: Ayýplar, yasaklar, günahlar, sizin mahalleye fazla
Gönderen: Mehmet Atýlgan / Kýrþehir/Türkiye
22 Nisan 2005
Sevgili Kâmuran Haným; Sanýyorum ayný dönemlerde Öðretmen Okulu'nda okumuþuz. Biz 1972-1975 arasýnda Anadolu'nun ortasýnda bir öðretmen okulunda okurken, elbette ayýplar, günahlar, yasaklar cenderesi herkesi sarkmalamýþtý ama; yine de herkesin bir sevgilisi vardý. Bazen bir gülümseme, bazen bir mektup ya da kýsa süreli yürümeler ve konuþmalar. Ama bir þekilde mutlaka vardý. Sizin okulu mesken tutan ayýplar, günahlar, yasaklar (Hele eðitim þefiniz)size dünyayý dar etmiþ. Ama umarým isteðiniz yerine gelir de, bir kez daha doðarsýnýz. Ýçinizde uhde kalan duygularýnýzý yaþarsýnýz, eðitim þefinize inat... Sevgiyle kalýn.

:: ucunda Yaþardýk Mavilerin
Gönderen: Ali Aldemir / Gaziantep/Türkiye
20 Kasým 2004
Merhabalar hocam; Ýzedebiyat'a kýsa bir süre önce üye oldum.Siteyi tanýmaya çalýþýyorum.Dün akþam saatlerinde dolaþýrken þiirlerimden bazýlarýna yazdýðýnýz yorumlarý okudum.O övgü dolu sözleriniz çin çok teþekkürler ediyorum.Dün akþamdan bu yana içten teþekkürlerimi iletmek için size ulaþmaya çalýþtým.Bunun için okur üyeliði gerektiðini öðrendim.profilinizden size ulaþabildim. Herþeyden önce baþýnýz saðolsun,þimdi okudum. Bizde yaklaþýk iki aydýr en büyük abimin akciðer kanseri olduðunu öðrendik onunla uðraþýyoruz. Temennim bundan sonra böylesine büyük bir acýyý bir daha yaþamamanýzdýr.Ýzedebiyat'tan ayrýlacaðýnýzý okudum çok üzüldüm. Umarým tekrar sizi görürüz.En kýsa sürede eserlerinizi okuyacaðým.Esenlik,saðlýk ve mutluluklar diliyorum. Hoþçakalýnýz....

:: cok ayip
Gönderen: ilknur / Ýstanbul/Türkiye
1 Aðustos 2004
abla ne diyeyim güldüm.tabi bu kadarda olmaz diyor insan. bu iste de bir hayir vardir muhakkak. simdi böylesine ulu orta yapiliyorda ne oluyor sanki. tv, radyolar hep ayni seyler. Kötü örneklerle yasaniyor kiz/erkek iliskileri. zihniyet farkli yerlere kayiyor. Saygilar

:: tebrikler
Gönderen: ismail cem doðru / istanbul
4 Aralýk 2003
eminim yazýnýzýn hayatýn birebir kendisi olduðundan þüpheniz yoktur. ne yazýkki benimde yok ve ne yazýkki bu konu üzerinde hiç durulmamýþ bir konu. hatýrlattýðýnýz için teþekkürler.... sevgiler

:: Çok hoþ
Gönderen: binnaz / ist
4 Aralýk 2002
Ýçerik olarak hala bile gündemini koruyor..... Olsun bence siz bundan sonra acýsýný çýkarýn. Akýcý yalýn güzel bir anlatýmdý benim fikrim.

:: :), :(
Gönderen: Elcin / Aydın
8 Ekim 2002
Güleyim mi?, ağlıyayım mı bilemedim. Ama ne güzel anlatmışsınız yine. Zamanında yasaktı belki ayıptı ama bu kadar ulu orta bu kadar kısa değildi tahmin ediyorum. Hoşçakalın. Sağlıkla sevgiyle Elçin




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.