..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan melek olsaydý dünya cennet olurdu. -Tevfik Fikret
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




18 Þubat 2008
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4  
Duyarlý ninemiz

Kâmuran Esen


Mudurnulu Fatma Nine de Günlük Tutmuþ


:BFEA:
Sevgili Günlüðüm;
Ah benim aðzý yok, dili yok yavrým. Gönüldaþým, dert ortaðým. Ekmek istemeyenim, aþ istemeyenim, dilleri söylemeyenim.

Dün, aycýk gafamý daðýtayým deye bizim gonþu Ayþe Haným' a oturmaya gittim. Gonuþduk daldan doruktan. Gayfe içe'min Fatma Haným dedi. Sorduðu soruya bak.... Hacý’ya tesbih alýr mýsýn demiþle; ha biz buraya niye geldik demiþ......Ýçerim tabi dedim. Hem de þöyle datlýca olsun, þekerim yü'selirse yü'selsin anasýný satdýmýn dedim. Dalga boyu aþmýþ nasýl olsa; ha bi garýþ, ha beþ garýþ. Höpürdete höpürdete içdik gayveleri. Arkasýndan da depme hevlalarý yedik. Ýçimiz cayýr cayýr yandý datlýdan. Üstüne de soðuk sularý içiverdik. Ooohhh! Gýzgýn demire su dökmüþ gibi cozur cozur etdi içim valla.

Emme, aþamdan sonra bi hasda oldum sevgili günlük bi hasda oldum, ölüvereyazdým. Amcan çok gýzdý. Þu boðazýný dutmayý bi öðrenemedin dedi. Sanký kendisi önüne goyduðum her þeyi deðirmen gibi öðütmüyomuþ gibi. O yiyecek, biz seyre bakacaz besbelli. Yok öyle yaðma. Þekelli gayve içdim, hevla yedim deye, dövmekten beter etti. Söylendi söylendi söylendi. Akþama gadar ekþimik gibi ekþidi. Tayyip Erdoðan gibi hiç yüzü gülmez zaten. Gýzacak, baðýracak biþey mutlaka bulur. Fýndýk gabuðunu doldurmaz þeyler için söylenir. Yaralý aslan gibi kükre bakalým kükre. Ne bu sinir, anlayamadým gitti sevgili günlük. Ayol, beni hasda eden þekelli gayve deðil, depme hevla deðil; gelinler, oðlanlar hasda ediyo. Bi de bu mürdolasýca amcan. Dünyamý dar ediyorla sevgili günlük, bildiðin gibi deðil.

Sevgili günlük, bak sana deyverim de dinle. Benim goca gafalý oðlan bir dükgân açtýydý. Emme dükgân sinek avlýyo. Öðlene doðru dükgâný açýyo, gün aþmadan gapatýyo. Gayfeden beri geldiði yok. Altmýþ altý mý, altmýþ yedi mi, öyle biþey oynuyomuþ gayvede. Bubasýný yenice eve alýþtýrdýk, þinci de oðlu dadandý gayveye. A gaz gafalý ! Oyun oynayacaðýna iþinin baþýnda dursana. Bu yüzden sermayeyi kediye yükledi. Gafasýz! Ne olacak , hesapsýz gasabýn masadý ..tüne girermiþ. Girdi de çýkmýyo. Çýksa, çýkarken açýlacak þemsiye gibi, e'ce beter olacak. Aðzým da bozuldu bu oðlanýn yüzünden. Günahý varsa eðer aðýz bozmanýn; Allah günahý bana deðil, benim o ev göçeren oðluma yazsýn.

Bu çocuk bi de üniversite okudu sevgili günlük. Orada hiçbi þey öðrenmemiþ
Sadece altmýþ altý oynamayý öðrenmiþ.. Bi de gezmiþ durmuþ besbelli . Göz derya, seyir bedava. Gaç sene habire para yolladýk oðlan tahsil yapýyo diye. Meðer o, bizden para tahsil ediyomuþ. Biz de böbürlenip duruyoz gonþulara, bizim oðlan üniversite okuyo diye, mühendis olacak diye. Mühendis olmasýndan vazgeçtim, bakkalcýlýðý bile beceremiyo....O dükgâný bana býraksa, vapur isgelesi gibi çalýþdýrý'm da, bana býrakmýyolla. Senin anlayacaðýn; kelle benim olsa, gide Gonya’da týraþ ettiririm de, kelle benim deðil.

Üstümdeki kazaðýmý görüyon mu sevgili günlük? Bizim torun almýþ. Ama genç iþi....Baksana halime ! Þýkýr þýkýr boncuk. Beni gören Banu Alkan sanacak. Boncuklu hýrka, benim gibi gart garýya yakýþýr mý? ... Gocakarýya zülüf yakýþmaz, derler. Üstelik çingene pempesi...Neymiþ, bu yýl boncuk modasý varmýþ, pempe modasý varmýþ. Ayol ben kim, moda kim ! Baþýndaki fese bak, girdiði kümese bak derler insana. Torun darýlmasýn diye geyecem artýk....Pempeli, boncuklu haným oldum, baksana.....Guzularnan gýrpýlýyom bu yaþta.

Bi de bizim kazma gelin canýmý sýkýyo sevgili günlük. Ondan sonra þekerim de fýrlýyo, tansiyonum da fýrlýyo. Bi bak enmiþ, bi bak çýkmýþ. Borsa gibi. Bu gelinin elinden bi iþ gelmez sevgili günlüðüm. Yaðda yýmýrta bile biþiremez. Süslenip püslenip yelbir yelbir gezmesini bilir yalnýzca. Dolar günü va, altýn günü va. Senin ne iþin var dolarla ? Sen hiç hayatýnda Amerika’yý gördün de mi, dolarý bileceksin? Gemicilik mi yapýyon, yoksa gazete mi satýn aldýn ? Hem Türk parasýnýn suyu mu çýktý ? Dolar da neymiþ! Yerde görsem, eðilip de almam. Üstünde Atatürk’ün resmi olmayan paraya ben para mý derim ? Ama ne yapaca'n! Baþa gelen çekiliyo.......Geçen bi hýrka ördü toruna, deli gýzýn donuna benzedi Allah seni inandýrsýn sevgili günlüðüm. Yakasý yamuk, gollarý çarpýk. Bu gadar beceriksiz. Anasý olacak kirli göynekli garý, bir iþ öðretmemiþ gýzýna...Çocuk o hýrkayý giyince, palyaço gibi oluyo. Herkes sepet örermiþ de, dibini geçiremezmiþ.

Bi de bu gelin, gredi gartý çýkartdýrmýþ bizim salak oðlana. Gredi gartý senin neyine ? Kel baþa þimþir darak hesabý. Neynen ödeyecen gartýn ekistirelerini ? Pangada da var gabahat. Önünüze gelene ne halt etmeye gart veriyosunuz ? Ne diyodu Unakýtan ? “ Çulsuz adama gredi gartý mý verilir? ” diyodu. Ayyhh ! Yazarken bile sinir bastý sevgili günlük. Þimdi sinirden tansiyonum otuza , otuz beþe çýkacak . Ellerimi bi görsen, sinirden parýldýyo. Zorunan yazýyom.

Ah sevgili günlük! Elâtdiriðe gene zam geliyomuþ. Artýk garanlýkta oturacaz amcanla. Bi dahaki sefere gündüz yazacam sana, gün ýþýðýnda. Elâtdirik harcanmasýn diye. Ýnþalah gün ýþýðýný da bize satmaya kalkmazla. Hökümet politikasý bu , ne yapacaklarý hiç belli olmaz.

Ýþte böyle sevgili günlük. Benim þekerim yü'selmesin de senin þekerin mi yü'selsin!

Bugünlük bu gadar yeter. Sonra gene yazarým.
Öpüyom olmayan gözlerinden.


Kâmuran ESEN
esenbel@superonline.com

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: :))))
Gönderen: Burcu / , Türkiye
26 Temmuz 2008
yaaa bu fatma nine süper. Gerçek mi acaba karakter onu merak ettim. Yoksa siz mi can veriyosunuz karaktere?.....................Sevgili Burcu; yazdýklarýmýn bir kýsmý gözlem, bir kýsmý senaryo.Her ikisini harmanlamaya çalýþýyorum.Teþekkür ederim ilgine....Sevgiyle...:)...Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.