..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




7 Ocak 2005
Balkonlara Asýlmýþ Biberler  
Kâmuran Esen
- Yaþý küçük ama kalemi güçlü Sevgili Duygu Ergun’a.........-


:EDCE:

- Yaþý küçük ama kalemi güçlü Sevgili Duygu Ergun’a.........-

Yolunuz küçük bir kasabaya düþtüðünde ve ayaklarýnýz sizi kasabanýn dar sokaklarýna taþýdýðýnda; sevimli, sýcak görünümlü , ahþap veya yarý ahþap evler takýlýr gözlerinize. Çatýlarý kiremitli, balkonlarý ahþap oymalarla , pencereleri örme perdelerle, kanaviçe iþlemelerle süslenmiþ evler... Bu evler, konuklarý karþýlamaya hazýr güler yüzlü, konuk sever ev sahibi gibi gülümser size. Yaþayan tarih olan bu evler sizi yýllar öncesine götürür. Bu mekânlarda þimdiye kadar kimlerin yaþadýðýný; bu evlerin kimbilir hangi acýlara, üzüntülere, sevinç ve mutluluklara tanýklýk yaptýðýný düþündürür size. “Ah! Dile gelseler de bir konuþsalar,” dedirtir.

Ahþap oymalarýn süslediði bir balkonlara gider sonra gözleriniz. Rengârenk çiçeklerin, ev sahibesinin ilgisinden ve sevgisinden adeta þýmararak saksýlarýndan taþtýðýný; saðlýklý, diri dallarýnýn, ahþap oymalarýn boþluklarýný kapattýðýný görürsünüz. Petunyalar, sardunyalar, ýtýrlar kolkola girmiþtir. Ayný saksýda kardeþçe paylaþmaktadýrlar suyu ve topraðý. Ve sonra bir kýsmýný çiçeklerin örttüðü ipe dizilmiþ biberler balkonlardan gülümser size... Bazýlarý henüz yeþil, bazýlarý kýrmýzý....Anadolu’ nun hangi topraðýnda yetiþmiþ, hangi eller tarafýndan emek verilmiþ olduðunu bilmediðiniz biberler. Ýpe dizilerek balkona asýlmýþ ve yazýn sýcaðýyla kýzarmýþ bu sivri biberler, dolma biberleri ayrý bir güzellik verir evlere. Bir gerdanlýk gibi balkonlarý süsleyen kurumaya hazýr veya kurumuþ biberler; bir ailenin zevkini, hatta umudunu ve acýlarýný fýsýldar size.

Biberleri ipe dizen hamarat, özverili, bereketli bir kadýn elidir. Anadolu’ ya ismini veren ananýn eli... Ve onun sevgi dolu yüreðini, nasýl sürmekte olduðunu bilmediðiniz yaþamýný; çok bilinmeyenli bir denklem gibi yazgýsýný aklýnýza getirir. Kimbilir belki suya düþen umutlarý, belki gelecekten beklentisi, özlemleri, belki de uðradýðý hayal kýrýklýklarý. Ýþte bunlarýn hepsi, balkonlarý süsleyen o biberlerde gizlidir.

Kimi el, tatlý bir hayale dalýp giderek, gülümseyerek dizmiþtir o biberleri ipe. Kýþýn, kendisini ziyarete gelmesini beklediði gurbetteki çocuklarý için.Yýllardýr birlikte aþmaya çalýþtýklarý hayatýn zorluklarýnda, kendisine omuz veren Anadolu erkeði için. Çocuklarýnýn babasý ve yýllardýr ayný yastýða baþ koyduðu eþi için. Dudaklarýnda belki neþeli bir türkü, belki bir aðýt, belki bir uzun hava, belki bir bozlakla ipe dizilen biberler...
“ Ýki keklik bir kayada ötüyor
Ötme de keklik, derdim bana yetiyor.”.....
Anadolu’ nun havasýný, suyunu, güneþini özümsemiþ ve hamarat bir kadýn eliyle balkonlarda yerini almýþ kýrmýzý biberler.

....................................................................................................

Yaz çoktan bitti. Önce sonbahar sonra kýþ mevsimi aldý sýrasýný. Þimdi ise karlý, soðuk bir kýþ günü...Balkonlarý süsleyen kuru biberler yok artýk. Aylar önce indirildiler balkonlardan, yerlerine çoktan konuldular.....Küçük kasabalarda o güzel, sevimli ahþap evlerin balkonlarýný süsleyen kuru biberler n’oldu dersiniz?.......Biberleri ipe dizip balkona asan o kadýn eli, þimdi hangi uðraþlarda veya hangi yorgunluklarda? O eller, akan gözyaþlarýný mý silmekte, yoksa aðlayan bir çocuðun baþýný mý okþamakta? Yüreði hangi yangýnlarda ve özlemlerde?..........Kimbilir!

Kurutulmuþ biberlerin bir kýsmý belki çoktan tüketildi veya tüketilmek üzere. Bazýlarý ise, bir evin çatý katýndan zemin katýna uzanan ahþap merdivenin týrabzanýnda asýlý duruyor. Þýkýr þýkýr kurumuþ. Renkleri altýn sarýsý , bazýsý ise bayrak kýrmýzýsýna kesmiþ. Hüzünle salýnýyorlar merdiven boþluðunda.

Biberleri ipe dizen bir kadýn, merdivenden her iniþ çýkýþýnda; biberlerde donduruyor bakýþlarýný. Kuru biberi çok seven ama þimdi hayatta olmayan eþine sunamayacaðý bu biberlere hiç elini bile sürmüyor. Onlar, kurtlanýp ipten düþünceye kadar asýlý kalacak orada. Ýþte o güne kadar, merdiven boþluðunda hüzünle salýnmaya devam edecekler.

Yaþamýn aydýnlýk ve karanlýk yüzü, Anadolu kadýnýnýn iç dünyasý bazen kurutulmuþ biberlerde yansýmakta. Yüreklerin sessiz çýðlýðý da.........


05 / 01 / 2005 / Mudurnu




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba,
Gönderen: Veysel Baþer / , Türkiye
19 Mart 2015
Konuyu, dantel özeniyle iþlemiþsiniz. Kutluyorum. Yalnýz merak ettiðim bir husus var. Þu dönemde, öyle Anadolu kadýný (Genç olarak) var mý dersiniz? Bir de, noktalý çizgileri garipsedim. Baþarýlarýnýzýn devamýný diliyorum. Sevgi ve saygýlar.

:: :))))))))))
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu/Türkiye
10 Mart 2005
ben biliyorum o hamarat kadýnýn kim olduðunu..biraz sana,biraz bana,biraz birilerine benziyor...anadolumun heryerinde var onlardan...kadri bilinen de var,bilinmeyen de..ne yazýk ki bilinmeyenler daha çok...iþte bu üzüyor beni en çok...:(((( seni okumak farklý bir duygu yüklüyor yüreðime...biraz daha "öz" oluyorum sanki,anlatmak uzaktýr dilime...susmuþ biriyim de ben yanim!..susmazsam eðer bu biberlerden sürürler sonra dilime.....:))) kutluyorum sevgilerimle....

:: Kadinlarimiz...
Gönderen: Sükran / Nürnberg/Almanya
22 Ocak 2005
Gencligimde oturdugumuz ahsap binanin merdivenlerinde, odalarinda dolandirdin, oradan görev yaptigim köylere ve buralara yani yaban ellerdeki kadinlarimiza kadar uzandirdin sevgili Kamuran. Tesekkürler.

:: ...
Gönderen: BÝNNUR EDÝSAN / ankara/Türkiye
10 Ocak 2005
Yüreðinizin ne denli geniþ olduðunu bilirim Kamuran Abla... Söylenecek, yazacak kelimeler- uzun süredir size karþý bende- kifayetsiz kalýyor.Yüreðim daima yanýnýzda bunu bilin yeter. Saygýlarýmla BÝNNUR EDÝSAN

:: ...
Gönderen: Arzu MUMCU / Ýstanbul/Türkiye
10 Ocak 2005
Bugün tarifsiz bir iç sýkýntýsýyla doluyum..hani nedeni olmayanlardan, izedebiyat'a girdiðimde senin yazýnýn ismini görünce "tamam" dedim, "bu yazý kesin Kamuran Ablamýn o bildik muzip, güldüren, nükteli yazýlarýndan ve beni kendime getirir oku bakalým" dedim kendi kendime..okudum da hem de bir solukta...ama sonunda sýkýntýma hüznüm bulaþtý bir de..yoo sakýn kendini suçlama, en azýnda içimdeki buhrana bir bahanem oldu..üzüldüm..canýnýn yanýþýný yürekten hissettim..ben de hala barbunya yerken ayný duygulara bürünüyorum.....saygýyla...

:: Dýþý göreni içi kendini...
Gönderen: Ayþe Keskin / Trabzon/Türkiye
10 Ocak 2005
Albeni ! inci gibi dizilir merdiven gerdanlarýna altýn sarýsý ,kýzýl teni göreni cezbeder ama içinde çoðalan kurtçuklar olaný bitirinceye kadar. düþündürdü Kâmuran haným. selam ve sevgiler :)

:: ...
Gönderen: Ýlke Ersoy / Ýstanbul/Türkiye
10 Ocak 2005
Sevgili Kamuran ablacýðým, yüreðin kaleminden satýrlara akmýþ yine... Son satýrlara birkaç damla gözyaþýmý býraktým... Sevgimle...

:: Merhaba
Gönderen: Duygu Ergun / /
9 Ocak 2005
Yazýnýzý okudum ve gerçekten çok beðendim :) Biberlerden baþka, onlarý asanlarýn da duygularýna tanýk olmuþ gibi hissediyorum kendimi. Kaleminize saðlýk.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm
Fatma Nine'nin Günlüðü - 4

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.