..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü bir barýþ, iyi bir savaþtan daha iyidir. -Puþkin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Kâmuran Esen




8 Ocak 2015
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ne Günah, Ne Günah Deðil?  
Kâmuran Esen
Memet Amcam nasýl mý diyon? Eh iþte, orta þekerli. Biletlerine amorti bile vurmadý Memet Amca’nýn. “Fukara gece hýrsýzlýða çýkacakmýþ, Ay akþamdan doðmuþ.” hesabý, þans mý var bizde? Belki çýkar diye umutla bekliyodu, ordan da havasýný aldý. “Aman, boþver! Ýyi ki çýkmamýþ para. Milli piyango harammýþ, günahmýþ; zaten senin günahlarýn boyunu aþdý, bu günahdan bari gurtuldun,” dedim.


:BBHC:
Merhaba Sevgili Günlüðüm;

Ah benim çitlembiðim, iþlemeli bakýr ibriðim, yaldýzlý yýlbaþý tebriðim. Nasýlsýn, iyi min? Sen iyi olmayacan da ben mi iyi olacam? Her zaman dediðim gibi, bu devirde vatandaþ olmak yerine senin gibi bi günlük olmayý tercih ederdim, Allah günah yazmasýn. Çünkü hükümet, mevcut iktidar vatandaþý öylesine bunaldýyo ki; insaný, dünyaya geldiðine - geleceðine bin piþman ediyo.

Yeni bi yýla daha girdik. Yeni yýlýn gutlu olsun sevgili günlüðüm.”Yeni yýlda neler mi yapdýk?” Cumhurbaþganý duymasým ama, biz yeni yýlý pek güzel gutladýk. Hindi aldýydým yýlbaþýna, onu biþirip bi gözel yedik çoluk çocuk. Satýcýnýn, “Fatma Nine, yýlbaþýnda kesmeyin hindiyi, günah,” demesine hiç mi hiç aldýrmadým. Sen benim keyfimin kâhyasý mýsýn? “Parayý veren, düdüðü çalar,” demiþler. Hindinin parasýný veren ben olduðuma göre, onu ne vakýt kesip yiyeceðime de ben garar veririm. Hem hindiyi yýlbaþýnda kesmeyecez de ne vakýt kesecez? Bartýn Milli Eðitim Müdürü Yaþar Demir de kendi kendine bir þeyler saçmalamýþ yýlbaþýyla ilgili. "Anadolu insanýnýn gelenek ve görenekleri ile baðdaþmayan, Hýristiyanlýk propagandasý olan noel-yýlbaþý kutlamalarýnýn çocuklarýmýzýn bilinçaltýný iþgal etmesine fýrsat vermeyerek, milli bir hassasiyet sergileyeceðiniz için þimdiden teþekkür ederim." diye mesac yayýmlamýþ öðretmenlerine. Öðrenciler yýlbaþýnda hediyeleþmesin diye okullara yazý gönderen baþga bi iþgüzar müdür daha çýkmýþ.Yýlbaþýnda çoluk çocuk toplaþýp guru yemiþ yemeyi, televizyon izlemeyi, birbirimize ufak defek hediyeler almayý; nasýl oluyo da Hýristiyanlýk propagandasýyla baðdaþdýrýyorla aklým sýrrým ermiyo sevgili günlüðüm.

Memet Amcam nasýl mý diyon? Eh iþte, orta þekerli. Biletlerine amorti bile vurmadý Memet Amca’nýn. “Fukara gece hýrsýzlýða çýkacakmýþ, Ay akþamdan doðmuþ.” hesabý, þans mý var bizde? Belki çýkar diye umutla bekliyodu, ordan da havasýný aldý. “Aman, boþver! Ýyi ki çýkmamýþ para. Milli piyango harammýþ, günahmýþ; zaten senin günahlarýn boyunu aþdý, bu günahdan bari gurtuldun,” dedim. Bi gýzýverdi ki sorma. Onun ne günahý olacakmýþ. Çoluðunu çocuðunu sýnavsýz bi yere yerleþtirmemiþ, arsýzlýk yapmamýþ, hýrsýzlýk yapmamýþ, sit alanýna villa gondurmamýþ, kimsenin hakgýný yememiþ, ihaleye fesat garýþdýrmamýþ, Ayet böyle emrediyor diyerek akrabalarýna torpil yaptýrmamýþ. Niye onun günahlarý boyunu aþacakmýþ. Ýþde herkes gadar onun da yanlýþlarý, günahlarý varmýþ, hepsi bu gadarcýkmýþ.

Bi düþündüm, adam doðru söylüyo sevgili günlüðüm. Aldýðý üç guruþ emekli mayiþiyle, hiç haram garýþtýrmadan bi evi çekip çevirdiði için, hem de üç tane evlât yetiþtirdiði için, onlarý zorla da olsa okutabildiði için doðrudan cennete girmesi ilâzým. Derken þeytan dürtdü, birden aklýma bi þey geliverdi. “Ama,” dedim.” Gadýn spiker dinlemek de günahmýþ. Sen habire gadýn sipiker dinliyon; bunun günahý ne olacak?” …. “Býrak Allah’ýný seversen,” dedi. “Ben gadýn görünce; hiç kötü þeyler düþünmüyom, cinselliði aklýmýn ucundan bile geçirmiyom. Allah da içimi bilip duruyo. Gadýn spikeri dinlemenin günah olduðunu söyleyenler, herhalde kendi cinsel dürtülerine göre gonuþuyorla. Benim abdesimden þüphem yok ki, namazýmdan þüphem olsun,” dedi. “Hay senin aðzýný öpüm,” diyecekdim, utandým da diyemedim. “Hay senin aðzýn bal yesin,” dedim.

Ýþde millete böyle psikolojik basgý uyguluyorlar, vatandaþý þaþgýna çeviriyorla. Þöyle bi düþündüm sevgili günlüðüm, bu memlekette çok acayip þeyler oluyo. Anadilimizi reddeden ve üniversite kampüsüne “Þimdiden sonra Külliye diyelim” diyen cumhurbaþganýmýz var. Torpili “Ayet böyle emrediyo, akrabalarýný koru, kolla diyo” diye savunan bir milletvekilimiz var. Anayasa Mahkemesini hiçe sayan ikdidar mensuplarý var. Kendini adalete teslim etmekden gorkan ve bi yol bulup yargýlanmaktan gaçan siyasilerimiz var. Ekranda, adý yolsuzluða garýþan dört bakanla ilgili haberleri gazeteden okudular diye, tv ganallarýna ceza yazan ikdidarýn suyunda giden bi RTÜK’ümüz var. Þimdi, bunlarýn yapdýklarý günah olmayacak, yeni yýla neþeyle girelim diye iþde öylesine bi yýlbaþý gutlamasý yapmak günah olacak. Yýlbaþý hediyesi almak günah olacak. Geç bunlarý sevgili günlüðüm, geç.

Ýkdidarý eleþdirdiler diye gazetecileri, köþe yazarlarýný haksýz yere gasteden attýrmak günah deðil mi? Rüþvet almak- vermek, bunu yapanlara göz yummak günah deðil mi? Milleti biz – onlar diye kutuplaþdýrmak günah deðil mi? Feysbuk mu ne orda, her gün bi Bakara Makara sallamak günah deðil mi? Seçimlerde sandýk sonuçlarýyla oynamak günah deðil mi? Kýytýrýk bahanelerle memurlarý, yöneticileri oradan oraya sürmek günah deðil mi? Kendilerine muhalif gördükleri bangalara, iþletmelere sudan bahanelerle basgýn düzenlemek, üstlerine maliye müfettiþlerini yollamak günah deðil mi? Ýkdidarý eleþtirdiler diye, “Falan filan gasteleri almayýn,” demek, o gasteden ekmek yiyenlerin ekmeðiyle oynamak günah deðil mi?
Bunlarý düþündüm düþündüm, sonra dedim ki Memet Amca’na gülümseyerek: ” Bizim öte dünyada cehenneme gitmemiz çok zayýf bi ihtimal. Çünkü, yukarýda saydýklarýmý yapanlardan sýra bize gelinceye gadar, biz cennetin keyfini çýkarýrýz.” Her þeye gýzar ya Memet Amca’n, bu dediðime de çok gýzdý, bana gözlerini bölertdi….” Sus garý sus! Günaha girme. Kimin cennetlik- cehennemlik olduðunu Allah’dan baþga kimse bilmez,” dedi. Allahým sen beni af et ya Rabbim. Bunlarýn yüzünden ben de saçmalýyom bazen.

Bugünlük bu gadar sevgili günlüðüm. Dýþarýda yarým metirodan fazla kar var. Kalkayým da merdemenlerin karýný kürüyüm. Memet Amca’n inip çýkarken düþüp de, gafayý gözü daðýtmasýn. Ondan baþga kimin var ki! Öpüyom gözlerinden, hoþca gal.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Günlük bahane eleþtiri þahane
Gönderen: Ahmet Yemenici / , Türkiye
12 Ocak 2015
Sevgili Kamuran Esen; öncelikle þunu söylemek isterim ki, bu yazýnýzla (birkaçý dýþýnda) gazeteciyim ve köþe yazarýyým diye kasým kasým kasýlan bir çoðundan daha cesur bir kalemþörsünüz. Ýnþallah baþýnýzý aðrýtmazlar. Sizi ayakta alkýþlamak isterim. Elinize, kaleminize saðlýk. Fatma Ninenin aðzýndan anlatýþýnýz çok mükemmel olmuþ. Hakikaten saðlam bir ifade tarzýna sahipsiniz. Ýnsan hiç sýkýlmadan okuyor. Yeni çalýþmalarýnýzda baþarýlar dilerim. Saygýyla ve sevgiyle kalýn...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn kesinlikle karþýyým! kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Toplumumuzun Kadýna Verdiði Deðer
Kâmuran Esen Shov (!)
Kitap, Sehpa Olarak Nasýl Kullanýlýr!
Þarký Sözü Yazarý Olmaya Karar Verdim
Bir Köþe Yazarýnýn Özellikleri
Bir Erkeðin Birkaç Eþinden Biri Olmak
Erkekler Þalvar ve Cüppe Giysin
Rtük'ün Saçmalýklarý
Moraliniz mi Bozuk?o Halde Gazete Okuyun!
Hay Sizin Dilinize Deve Dikeni Batsýn Ýnþallah!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'ü Anlatabilmek
Kütüphanelerimizin Hazin Durumu
Ahilik ve Düþündürdükleri
Evli Çiftler Nasýl Piknik Yapar
Bir Ýzedebiyat Yýllýðý Alýr Mýydýnýz?
Dünya Kadýnlar Günü
Alanya'da Turizm Suratýmda Nasýl Patladý!
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Güle Güle 2014
Yaþadýðýmýz Ama Artýk Alýþtýðýmýz Garip Olaylar
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - Oy Arttýrma Taktikleri Kursu

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.