..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak ne güzel þey be kardeþim. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Nükhet Everi




21 Ocak 2004
Kazancý Bedih  
Nükhet Everi
Aslýnda sessiz sedasýz geldi, þöhreti epey geç yakaladý, eðer isteseydi bambaþka yerlerde olabilecekken Urfa’da kalmayý tercih etti. Bunca yýldan sonra, 70’li yaþlarda gelen þöhreti neyleyim dedi ve gene sessizce köþesine çekildi. Sessiz sedas


:AGIF:

Gitti gazelhaným, gönüllerin Kazancý Bedih’i!
 
Sene 2003, aylardan Ekim...Mardin’deyim...Ortalýkta bir laf dolaþýyor. Kazancý Bedih ölmüþ. Önüme gelen herkese soruyorum. Olur mu diyorlar, Güneydoðu yas tutar böyle þey olsa diyorlar, saçmalama diyorlar. Neyse, sonuçta Urfa’ya geldiðimde bunun bir dedikodu olduðunu öðreniyor ve nasýl rahatlýyorum...
 
19 Ocak 2004. Tanýdýðým bir ressamýn ölüm haberini almýþým, caným sýkkýn. Urfa Haber internet gazetesinde bir haber: ‘Kazancý Bedih Yok Artýk’. Ýnanamýyorum. Dedikodudur ya da yalandýr demiyorum tabii, ama inanmýyorum, inanamýyorum. Fakat ne yazýk ki gerçek. Kazancý Bedih yok artýk! Hem de nasýl bir ölümle noktalanýyor yaþamý: Karýsýyla beraber katalitik sobadan zehirlenerek.
 
Baþka türlü bir ölüm üzüntümü hafifletecek miydi? Tabii ki hayýr, ama bu þekilde ölmesi yüreðime dokundu.
 
Sýra gecelerini (gerçek sýra gecelerini) sayesinde tanýdýðým, Berivan’ý onun yorumuyla dinlediðim, her boþ anýmda onun VCD’lerini seyredip, okuyuþundaki edaya, ufak tefek haliyle o inanýlmaz aðýr baþlý duran, o asalet kokan tavrýna, yerinden hiç kýpýrdamadan türküleri söyleyiþine hayran kalýp, aðzým açýk seyretmeye doyamadýðým, bana Urfa’yý sevdiren, ‘Urfa’nýn Sesi’ yok artýk demek?
 
Kendi de farkýndaydý, çok köklü bir geleneðin gerçek ve son temsilcisiydi o. Radikal gazetesinde Zeki Çoþkun þöyle yazmýþ: ‘Kazancý Bedih’in okuyuþundaki edaya bakarsanýz son derece dingin, vakur bir ifadesi vardýr. Hatta asalet olarak niteleyebileceðimiz bir gösteriþsizlik taþýr. Meþk terbiyesinin bir ürünü olarak ritmik, coþkulu þarkýlarda da kýlý kýpýrdamadan duruyor gibidir.’ Ne kadar güzel yazmýþ. Doðru! Ben senelerdir bunu düþünür dururum. Hep dikkatimi çekmiþtir bu halleri.
 
Kendi temsil ettiði sanatýn, bu köklü geleneðin gerçek temsilcisi, sýra geceleri deyince, Urfa türküleri deyince akýllara gelen tek isim, doksanlý yýllarýn 70’li yaþlarýndayken meþhur ettiði Kazancý Bedih. Fuzuli’nin, Abdi’nin,Nabi’nin, Nezihe’nin gazellerini en güzel, en içten icra eden Kazancý Bedih. Kendisini bildiðim kadarýyla, þan – þöhret gibi þeylere metelik vermeyen, yaptýðý iþe sonsuz saygý duyan (asaletinin sýrrý burada iþte) ve asýl mesleði kazancýlýðý da can-ý gönülden seven coþkulu bir gönüldü o.
 
Etnik ve folklorik araþtýrmalar yapanlar için altmýþ yýllýk sanat hayatýna sýðdýrdýðý iki bin civarýndaki albüm inanýlmaz bir deðer taþýyor bence. Sýra gecesi denen o köklü gelenek ne yazýk ki dejenere edildi zaman içerisinde. Bunu bilen ve acýsýný yüreðinde taþýyan ve her haliyle de belli eden Kazancý Bedih, ‘öyle olmaz böyle olur’ dercesine teknolojinin nimetlerini kullandý ve sýra gecelerini sadece albümlerde, CD’lerde býrakmadý, VCD’lere taþýyýp görselliðe döktü ve gerçek sýra gecesini, sýra gecelerinin nasýl olduðunu, nasýl oturulup kalkýldýðýný, nasýl meþk edildiðini gösterdi herkese. Bu köklü geleneði ve bu gelenek nasýl yaþatýlýr onu gösterdi.
 
Aslýnda sessiz sedasýz geldi, þöhreti epey geç yakaladý, eðer isteseydi bambaþka yerlerde olabilecekken Urfa’da kalmayý tercih etti. Bunca yýldan sonra, 70’li yaþlarda gelen þöhreti neyleyim dedi ve gene sessizce köþesine çekildi. Sessiz sedasýz terk etti dünyayý, hem de bu devirde, katalitik sobadan sýzan gazdan zehirlenerek.
 
Ama þanýyla, þerefiyle, iþini en iyi yapanlardan biri olarak, bu köklü geleneðin tek gerçek temsilcisi sýfatýyla, Þanlýurfa’nýn sesi olarak, insanlara ýþýk tutarak yaþadý ve öyle öldü...
 
Yolun ýþýk olsun gazelhaným benim. Yolun ýþýk olsun gönüllerin Kazancý Bedih’i!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Açýkhava Akýl Hastanesi
Doðum Günün Kutlu Olsun!
Hoþçakal Ayýþýðým!
Nedir Sizin Ýçin 14 Þubat?
Çarþamba Gecelerimi Çalan Adam (Lar)...
'Yeþil Kraliçe' ve 'Mor Kâðýt'
Meyhaneci Oluyorum
Kardan Adam
Troya Sensiz, Türkiye Sensiz... Güle Güle Profesör Korfmann!
Senden Öncesi Yoktu ki...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Zaman Amazon Zamaný
Mardin'de Bir Akþamüstü
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.