..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsandaki gerçek güzelliði ancak yaþlandýkça görebilirsiniz. -Anouk Aimee
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Nükhet Everi




5 Ekim 2005
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te  
Nükhet Everi
Türk Mutfaðý ve Osmanlý Mutfaðý denince benim aklýma tek isim gelir: KONYALI


:CIFJ:
Türk Mutfaðý ve Osmanlý Mutfaðý denince benim aklýma tek isim gelir: KONYALI

Ben þimdi Konyalý deyince, kiminizin aklýna Ýstanbul’da Sirkecideki Konyalý, kiminizin aklýna Topkapý Sarayý Müzesindeki Konyalý, kiminizinse her ikisi birden gelmiþtir.

Bundan böyle bir üçüncüsünü de yazýn aklýnýzýn bir köþesine ve unutmayýn: Ankara Estergon Türk Kültür Merkezi içinde yer alan Konyalý.

Topkapý Sarayý Müzesinin içinde yer alan ‘Konyalý Lokantasý’nýn merdivenlerinden çýkarken gözüm burada aðýrlanmýþ olan devlet büyüklerinin ve ünlülerin fotoðraflarýna takýlýyor, durup düþünüyorum. Tarih içinde tarih yaþýyorum: Tarihi Topkapý Sarayý Müzesinin içinde tarihi Konyalý Lokantasý...

Bir rehber olarak Ýstanbul turlarýmýn ya da Anadolu turlarýmda Ýstanbul ayaðýnýn en önemli bölümünü Topkapý Sarayý Müzesi ziyareti oluþturur. Gruplarýmýz orada yemek alýrlar. Biz rehberler iþimiz biter bitmez bütün zamanýmýzý orada geçiririz.

Bu zarif mekanýn kýyas kabul etmez lezzetteki yemekleri, onlarýn hiç þaþmadan iþleyen gerçek profesyonel ortamda harikulade zarif sunulumu beni hep büyülemiþtir ve büyülemeye de devam edecektir.

Ne zaman Konyalý Lokantasýnda yemek yesem ya da kahve çay içip gazetelerimi okuyup rehber meslektaþlarýmla sohbet etsem, bir yandan da oradaki insanlarý gözlemlerim. Bunlar oraya gruplarýyla ya da özel olarak gelmiþ turistler, sarayý ziyarete gelen Türk vatandaþlarýmýz, oldukça büyük sýklýkta yabancý devlet misafirleri, bakanlar, ünlüler olur. Hepsinin yüzünde ortak bir ifade görürüm: mutluluk. Ýnsanýn göz ve damak zevkinin doruða ulaþtýðý an yüzüne oturan o mutluluk ifadesi.

Merdivenlerde bir daha bakýyorum fotoðraflara. Annemin ben küçükken kolumdan tutup götürdüðü Sirkecideki Konyalý aklýma geliyor. Topkapý Sarayý Müzesi içindeki mekânýn muhteþem manzarasý varsa, Sirkecideki Konyalýnýn da Sirkeci Garýný, Halicin giriþini ve Boðazý gören bir konumu vardýr. Ve bu eþsiz mekanlarýn ve tatlarýn baþladýðý yer de aslýnda Sirkecidedir.
Bu öyküyü Konyalý Lokantasý’nýn 4. kuþak temsilcisi Mehmet Eren Doðanbey’den dinleyelim:

“Konyalý öyküsü usta bir aþçý olan Büyük Dedemiz Hacý Ahmet Doðanbey’in 1897 yýlýnda Sirkecide 4 masa 16 sandalye ile kurduðu ‘Konyalý Lezzet Lokantasý’ ile baþladý. Dedemiz Mustafa Doðanbey ile birlikte Konyalý Lezzet Lokantasý kýsa sürede zamanýn en popüler lokantalarýndan biri haline geldi.1940’lý yýllardan itibaren sevgili Babamýz Nurettin Doðanbey’in katkýlarýyla ‘Konyalý’nýn ünü tüm Türkiye ve dünyaya yayýldý.

1990 yýlýndan itibaren tutulan kayýtlar ile ulaþýlan verilere göre bugüne kadar aðýrlanan müþteri sayýsý 7 milyonun üzerindedir. 1924 – 2004 yýllarý arasýnda Atatürk’ten Ýngiltere Kraliçesi II. Elisabeth’e, Pakistan Baþbakaný Benazir Butto’dan Amerika eski Baþkaný Richard Nixon’a, Bill Clinton’dan George Bush’a kadar dünyanýn dört bir yanýndan gelen pek çok devlet büyüðünü, ünlü sanatçýlarý, Kral ve Kraliçeleri aðýrlama onuruna eriþilmiþtir.

1993 yýlýnda Ýspanya’dan alýnan ‘17th International Trophy for Tourist, Hotel and Catering Industry’, 1995 yýlýnda Ýspanya’dan alýnan ‘Internacional Gran Collar Gastronomico’ ve 1996 yýlýnda Fransa’dan alýnan ‘Golden Europe Award’, 2005 yýlýnda Fransa’dan alýnan ‘New Millenium Gold Award’ ödüllerine sahiptir.

Konyalý’nýn asýl büyük ödülü ise bir asýrdan beri ayakta kalabilmesini saðlayan müþterilerinin beðenisidir.”

Konyalý bir asrý aþkýn tecrübesini ve müthiþ lezzetlerini þimdi de Keçiören Belediyesi tarafýndan yaptýrýlan Estergon Türk Kültür Merkezi içerisindeki 450 kiþilik Akvaryum Salonu, 100’er kiþilik iki kule katý ve 400 kiþilik cafe’si ile Ankara’ya taþýdý.

Zaman içinde çok geliþen ve hep ilerleyen Konyalý’nýn yemeklerinin hep ayný kalan kendine özgü o müthiþ tadýna artýk Ankara’da da varma þansýna sahip olunmasý beni çok heyecanlandýrýyor. Bu zarafeti herkesle paylaþmayý dilemiþimdir her Konyalý ziyaretimde.

Ýftar sofralarýyla iftihar eden bu müesseseye Ramazan aylarý boyunca uðramak en akýllý karar olacaktýr, göreceksiniz.

Konyalý’nýn bu üç güzel mekânýndan hangisine giderseniz gidin, konumuna, manzarasýna, mekânýn zarafetine, iþletmenin profesyonelliðine, her portföye hitap ediþine hayran kalýrsýnýz. Yediðiniz yemekleri asla unutamazsýnýz ve sonuçta buralarýn müdavimi olursunuz.

Kendinize ve sevdiklerinize bir hediye verin: Türk ve Osmanlý Mutfaklarýnýn ve hayatýn tadýna Konyalý’da varýn.

Gerekli adres ve telefonlar:

·     Topkapý Sarayý Müzesi Sultanahmet / Ýstanbul
Tel: 0 212 – 513 96 96 Fax: 0 212 – 519 04 52

·     Ankara Caddesi No: 233 Sirkeci / Ýstanbul
Tel: 0 212 – 513 96 10

·     Estergon Türk Kültür Merkezi Keçiören / Ankara
Tel: 0 312 – 314 00 00 Fax: 0 312 – 314 00 34

·     www.konyalirestaurant.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zaman Amazon Zamaný
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
Doðu'nun Nazlý Gelini: Kars
Gel Yine... Geleceðim!
Assos, Cunda ve Paþam Cafe - 1
Antalya Denince... 7mehmet
Gurbet Elde Bir Baþýma...
Ege Gurbet Deðil mi?
Ýki Milyon Tl'ye Özgürlük!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Mardin'de Bir Akþamüstü
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Açýkhava Akýl Hastanesi
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?
Bir Anadolu Efsanesi Troya
Doðum Günün Kutlu Olsun!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.