..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Baþka dillerle ilgili hiçbir þey bilmeyenler, kendi dilleriyle ilgili de hiçbir þey bilmiyorlar. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Nükhet Everi




27 Ocak 2005
Sen de Kardeþini Seç...  
Nükhet Everi
Mardin’den yeni dönmüþ ve “keþke Hakkâri’ye de gitseydim” diyordum ki, televizyonlar deprem haberini verdi. “Gitseydim keþke gerçekten” diye geçirdim içimden. Aslýnda Nusaybin yolunda aklýmdan da geçmiþti. Keþke gits


:BGFJ:
Mardin’den yeni dönmüþ ve “keþke Hakkâri’ye de gitseydim” diyordum ki, televizyonlar deprem haberini verdi.

“Gitseydim keþke gerçekten” diye geçirdim içimden. Aslýnda Nusaybin yolunda aklýmdan da geçmiþti. Keþke gitseydim, Yüksekova’da Sevgi’ye hediyelerini kendi ellerimle verseydim. Keþke onu tanýmayý Mayýs ayýna ertelemeseydim.

Hemen telefona sarýlýp Hakkâri’yi, Yüksekova Haber Gazetesi’ni arayýp neler olduðunu anlamaya çalýþýyorum. Deprem ve onun verdiði maddi manevi zarardan çok kara kýþ düþündürüyor beni. Sokaklarda bir metre kar var. Can ve mal kaybý az da olsa var. Keþke olmasaydý...

Bundan birkaç hafta önceydi. Azade Özlem adlý sevgili, duyarlý Ankaralý bir rehber meslektaþým sayesinde yeni bir internet sitesi keþfettim: www.kardesinisec.com

Girip baktým ve hemen ‘ben de bir þeyler yapmalýyým’ diye düþündüm. Sitenin kurucusu arkeolog ve eski bir gazeteci olan Cengiz Tünay, usta bir fotoðrafçý. Fotoðraf aðýrlýklý þehir kitaplarý yapmaya karar verip ilk olarak Diyarbakýr’a gidiyor ve orada fotoðraf çekerken kendi deyimiyle ‘güzel vatanýnýn çarpýcý öbür yüzünü’ görüyor. Açlýk, sefalet... Tüm bunlara þahit oluyor ve kafasýnda öteden beri varolan bir projeyi hayata geçiriyor. Diyarbakýr pilot bölge oluyor. Amaç bu projeyi yurt geneline yaymak, 81 ili kapsamasýný saðlamak.

Proje kýsaca þöyle: Tüm yurdun her köþesindeki okullarda okuyan ihtiyaç sahibi çocuklarý saptamak ve bunlara bir kardeþ bulmak.

Yapýlacak þey çok basit: Siteye girip soldaki kalbin üstüne týklýyor ve istediðiniz þehri seçiyorsunuz. Burada kardeþini bekleyen çocuklarýn listesi var. Bir ismin üstüne týkladýðýnýzda o çocukla ilgili bir form çýkýyor karþýnýza. Çocukla ilgili her türlü bilgi var bu formda. Çocuðun adý, soyadý, yaþý, boyu, kilosu, ayakkabý numarasý, okulu, sýnýfý, annesi ve babasý hakkýnda bilgi, ailenin gelir durumu, nasýl bir evde kaç kiþi yaþadýklarý. Size uyan çocuðu kardeþ seçebiliyorsunuz. Bu durumda artýk size düþen gönlünüzden kopaný yapmak. Bu çocuða giyecek, yiyecek, kýrtasiye vs gibi yardýmlar ve her þeyden önemlisi sevginizi göndermek. Bir mektup... Bir mektup mutlaka yazýn. Hatta üzeri pullu bir zarf ve kaðýt da koyun hediye paketinize ki, çocuk sizin sevgi dolu mektubunuza sevgi dolu bir mektupla karþýlýk versin. (Para dýþýnda her türlü yardým yapýlabilir, para hiçbir zaman amacýna ulaþmýyor diyor Cengiz Tünay.)

Ben hemen iki zorlu bölge seçmeye karar verdim. Birincisi Hakkâri Yüksekova’da bir mezra ikincisi de Van Erciþ’te bir mezra oldu. Hakkâri’den bir kýz, Van’dan da bir erkek kardeþim var artýk.

Hediyelerinizi nasýl ulaþtýracaðýnýza gelince... Sitede bu da düþünülmüþ. Yurtiçi Kargo ‘Kardeþiniseç’ kampanyasý dahilinde bir paket yolladýðýnýzda %30 indirim yapýyor. Ben çok memnun kaldým. Tarabya’da oturduðum için bana en yakýn olan Ýstinye Yurtiçi Kargoya gittim. Gösterdikleri ilgi ve yardýmcý olmak için ellerinden gelen her þeyi yapmalarý beni çok mutlu etti.

Tabii bu olayda bir de sorun yaþanýyor. Adresler mezra gibi yerler olunca, kargo da ancak belli yerlere kadar gidebildiði için, burada gönüllülerin devreye girmesi gerekiyor ki, paketler çocuklara ulaþsýn. Hakkâri Yüksekova Haber Gazetesi sahipleri ve AA muhabirleri Erkan ve Necip Çapraz kardeþler o bölgenin gönüllü temsilcileri. Erkan beyle telefonda konuþtuðumda paketi kendisine yollamamý, Sevgi kardeþime bizzat ileteceðini söyledi. Nasýl rahatladým ve mutlu oldum. Ben onunla konuþtuðumda çoktan ayný sitede Mardin gönüllü temsilcisi olmuþtum. “Ne kadar güzel bir þey yapýyorsunuz, teþekkür ederim” dediðimde, “Þu anda da bilgisayarýn baþýnda isimleri giriyorum. Senenin bir ayýný da onlar için harcayayým,ne olur ki...” dedi. (Ben depremle ilgili bilgi almak için aradýðýmda Necip bey yeni gelen paketleri iletmek için koþturup duruyordu!)

Bayramlarda çalýþmýyorsam ve zaten turda ve yollarda deðilsem pek yolculuk etmeyi sevmem. Kurban Bayramýný sýrf bu mesele için arife günüden sonuna kadar Mardin ve çevresinde geçirdim. Mardin’deki tüm okullarýn tespiti ve öðretmenlerle görüþmek gibi meselelerle uðraþtým, Savur’a ve merkeze formlarý býraktým. Mazýdaðý çalýþýyor zaten. Tatilden sonra hummalý bir çalýþma bekliyor beni. Gördüklerim ve aldýðým olumlu tepkilerden çok mutlu oldum. Özellikle Mardin Valisi Sayýn Temel Koçaklar her zamanki gibi bana çok yardýmcý oldu. Burada adýný anmadan geçemeyeceðim.

Þimdi belki siz de bir þeyler yapmak istersiniz. www.kardesinisec.com sayfasýna girin, biraz dolaþýn, okuyun, inceleyin. Hakkâri’de paketlerini alan miniklerin fotoðraflarýný görün. (www.yuksekovahaber.com sayfasýna da bakýn, ben bayýldým). Belki kendinize herhangi bir þehirden bir kardeþ seçersiniz. Ya da belki siz de bu listelerin geliþmesi için yardýmcý olursunuz. Sizin þehriniz listede mi? Tanýdýðýnýz ve bu konuda yardýmcý olacak öðretmenler, ya da ne bileyim, bildiðiniz bir okul vardýr. Arayýn Cengiz Tünay’ý, sizin de çorbada tuzunuz olsun.

Kardeþ seçeceklere söylemek istediðim bir þey var. Tabii, bu sadece benim düþüncem, benim þahsi fikrim. Kimseyi de etkilemek istemem. Ama ne yazýk ki, bir þey dikkatimi çekiyor. Küçük kýz çocuklarý bir iki dakika içinde hemen bir kardeþ buluyorlar. Ama erkek çocuklara eller çok geç uzanýyor, hele hele yaþlarý biraz büyükse. Neden? Evet, ben de her zaman ‘bir insaný eðitmeye anneannesinden baþlayacaksýn’ derim, ama erkek çocuklarýn da bir kardeþ eline ihtiyaçlarý var. Sadece kýzlara el uzatmakla bitmiyor. Toplumda erkekler de var. Doðru eðitilmesi gereken, yarýn kadýnlara deðer veren insanlar olarak toplumda yerlerini almalarý gereken erkek çocuklarýmýzla da ilgilenmeliyiz ki, kadýnlar ezilmesin ve ‘haydi kýzlar okula’ gibi kampanyalara gerek kalmasýn. Haksýz mýyým?

Düþünüyorum da, bu memlekette herkes bir kiþiye elini uzatsa, sevgisini verse hak ettiðimiz yere geliriz.

Sevgiyle kalýn, sevgiyle düþünün ve sevginizi paylaþýn...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Teþekkürler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
31 Ocak 2005
Sevgili Nükhet Everi; Sayenizde bir kardeþim daha oldu.....Mardin'den Ferhat.....Çok mutluyum.......Teþekkür ederim....Sevgiyle kalýn....Kâmuran Esen

:: ...
Gönderen: S.Aylin Antmen / Ýstanbul/Türkiye
30 Ocak 2005
Bunu düþünüp paylaþmanýz ne güzel, böylece geniþ bir kitleye bu güzel projeyi yayýp, çocuklarýmýza kendimizce yardýmcý olmuþ oluyoruz. Benimde mektup beklediðim iki kardeþim var, diyarbakýr ve mardin olmak üzere. Onlarýn sevincine ortak olabilmek duygusu zaten yeterince güzel, bir de yardýmcý olabilmek, desteðimizi uzatmak bu kuþkusuz iki taraf içinde yaþanmasý en harika paylaþým. Size kalan kocaman bir mutluluk oluyor, ve bunun sizi hayattaki herþeyden daha mutlu kýldýðýný anlýyorsunuz.

:: Teþekkürler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
30 Ocak 2005
Sevgili Nükhet Everi; Teþekkürler bilginiz ve uyarýnýz için.En kýsa zamanda sözünü ettiðiniz siteye gireceðim.Yapabileceðim birþeyler mutlaka vardýr......Duyarlý yüreðinize saðlýk...Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Okuduðunu Anlamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgili Hrant Dink!
Cnn Türk'e Yakýþmadý!
Güvercinime Güvercin Postasý
Türkiye Bu Mudur?
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek?
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2 [Deneme]
Zaman Amazon Zamaný [Deneme]
Mardin'de Bir Akþamüstü [Deneme]
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te [Deneme]
Avucumdaki Yürek [Deneme]
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel [Deneme]
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri [Deneme]
'Hava Durumu' Deyince... [Deneme]
Açýkhava Akýl Hastanesi [Deneme]
Gecikmiþ Bir Mektup... [Deneme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.