..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > Nükhet Everi




18 Ekim 2004
Cnn Türk'e Yakýþmadý!  
Nükhet Everi
17 Ekim 2004 Pazar gününden itibaren yýllardýr vazgeçilmezler listemin en baþlarýnda olan CNN TÜRK televizyon kanalýna ekran kararttýrýyor, CNN TÜRK radyosunu da kapatýyorum. Artýk ikisini de boykot ediyorum, bundan sonra ne izleyeceðim ne de dinleyeceðim


:CBJI:
17 Ekim 2004 Pazar gününden itibaren yýllardýr vazgeçilmezler listemin en baþlarýnda olan CNN TÜRK televizyon kanalýna ekran kararttýrýyor, CNN TÜRK radyosunu da kapatýyorum. Artýk ikisini de boykot ediyorum, bundan sonra ne izleyeceðim ne de dinleyeceðim.

Neden mi? Çünkü bu haftadan itibaren ‘Kafe Siyaset’ yok. Program yayýndan kaldýrýlmýþ.

‘Kafe Siyaset’ CNN Türk’ün kendi bünyesindeki en iyi ve geri dönüþü en fazla olan programýydý (Bu bilgi çok saðlam bir kaynaktan). Pazar günleri saat 11.05 ile 12.00 arasýnda yayýnlanan bu son derece kaliteli ve iyi bir programý Mete Belovacýklý uzunca bir dönem Murat Yetkin ile birlikte sundu. Murat Yetkin ‘Ankara Kulisi’ programýna geçince Ömer Tarkan devreye girdi. O veya bu! Program bir Mete Belovacýklý programý idi.

‘Kafe Siyaset’ Pazartesi günleri manþetleri ve gündemi belirliyordu. Mete Belovacýklý bu programa çýkardýðý konuklarýyla yaptýðý sohbetler sonucu ortaya çýkan tablolar sebebiyle ‘politik bombanýn pimini çeken adam’ lakabýný almýþtý. En basit örnek: Ecevit ve Hüsamettin beylerin arasý ne sebeple açýlmýþtý? Hatýrlayýn! Ecevit ne demiþti de Hüsamettin bey alýnmýþtý? Bu sözleri Ecevit kime söylemiþti, daha doðrusu bu sözleri Ecevit’e kim söyletmeyi baþarmýþtý? Daha bunun gibi pek çok örnek verilebilir.

Ben aslýnda programýn yayýndan kaldýrýldýðýný bugün öðrenmedim, geçen haftadan beri haberim vardý. CNN TÜRK’ün ‘yeni konsept’ine uymuyormuþ.

Konsept... Yeni konsept... Nedir bu? Yeni çýktý bu da, herkesin aðzýnda bir konsept lafý.

Neydi bu CNN TÜRK’ün beþinci yýlýný kutladýðý bu günlerde ‘yeni konsept’ diye ortaya attýðý þey? Pazar gününe kadar bekleyip gözlemlemeye karar verdim. Gördüm de ‘yeni konsepti’.

Yemek programlarý, içeriðinin ne olduðu belli olmayan, ama ‘neden olmasýn’ tarzý bazý programlar, ‘defakto’ gibi taklidin taklidi ve inanýlmaz derecede kötü bir program ve en kötüsü de ‘Rüzgarýn Kýzý’ o meþhur ‘yeni konsept’!

Kendisini ne yazýk ki oyuncu sanan, büyük bir gazetede çocukça ve çok kötü bir dille yazýlar yazan, bu kötü yazýlarýnýn aslýnda farkýnda olan ve televizyon programý yapacaðýna kendisi de hayretler içinde kalmýþ bir kadýn. (Kendisi için çok iyi bir müzisyen 4 dakika 17 saniyelik bir þarký yapmýþtýr ve ne ilginçtir ki, o müzisyenin de þu ana kadar bildiðimiz en kötü bestesidir bu þarký. Hayýr, bilemediniz, kýskanmadým. Nesini kýskanayým? Belki benim için – kötü de olsa - bestelenmiþ 4 dakika 17 saniyelik bir þarký yok ama, benim için yazýlmýþ ve Abdi Ýpekçi Barýþ Ödülü kazanmýþ bir roman var. Sanýrým kýskanacak bir durum yok. Sadece ayna durumu var ortada.) Neyse, programý izlemeye karar verdim. Cumartesi gecesi oturdum televizyonun karþýsýna. Bilirsiniz, ben sýký bir Okan Bayülgen izleyicisiyimdir ve burnumu televizyonun ekranýna yapýþtýrýr seyrederim Okan’ý. Neyse ki, çakýþmýyordu saatleri. Aðzým açýk, hayretler içinde ve biraz da utanarak izledim CNN TÜRK’teki programý. Bu kadar da olmaz dedirtiyor küçük haným. Program berbat, ama ya hanýmefendinin kullandýðý dile ne demeli? Kurduðu her cümle avamdan da öte. Argo desem, argoya ayýp olacak. Onu bile kullanmak, kullanabilmek bir beceri iþidir çünkü. Her cümle bir öncekini aratýr seviyesizlikte. Yazýk! Bir kere daha gördüm ki, iyi olana deðer vermeme konusunda iyice abartmýþýz milletçe ve CNN TÜRK de buna ayak uyduruyor. Ne acý! Artýk dayanamayacaðýmý anladýðým an neyse bitti program, bu sefer de ‘Defakto’ denen kötünün kötüsü öbür program baþladý. Mide bulantýmý giderse giderse Okan Bayülgen giderir dedim ve Zaga’ya geçtim. Açýk söylemek gerekirse bu kadar kötü iþten sonra Okan bile güldüremedi tam anlamýyla yüzümü.

Pazar sabahý içimde bir üzüntüyle açtým televizyonu. Her zaman alýþýk olduðum bir þey eksilmiþti hayatýmdan. Turlarýmýn seyrini bile ‘Kafe Siyaset’in saatlerine göre ayarlardým ben eðer Anadolu yollarýnda deðil de Ýstanbul’daysam. Þayet çalýþmýyorsam da Pazar günleri saat 11.05 ile 12.00 arasý beni hiçbir kuvvet yerimden kaldýramazdý.

‘Kafe Siyaset’in yerine konulan programý da biliyordum geçen haftadan beri: ‘Ankara Kulisi’. Murat Yetkin, Sedat Ergin ve Fikret Bila’nýn programý. Ne alaka? Ne biçim ‘yeni konsept’ bu peki? ‘Ankara Kulisi’ Çarþamba geceleri yayýnlanýrdý eskiden. Bu þekilde olur tabii. Þayet caným üç gazetecinin sohbetini dinlemek istiyorsa izlerim Çarþamba gecesi programý, ama Pazar sabahý bana ne üç gazetecinin sohbetinden? Kim oturur bu programýn önüne artýk? Sorarým size? Hepsi tek tek son derece deðerli ve iyi gazeteciler. Hepsini de mutlaka okurum. Ama program hiç de iyi deðil, bunun aksini de kimse söyleyemez.

Birileri taþýyamadý ‘Kafe Siyaset’i, kaldýramadý. Ýki tane konuþma özürlü kiþinin iþine gelmedi bu program. Adým gibi eminim. Çünkü Mete Belovacýklý’nýn ‘Kafe Siyaset’ programý tüm diðer programlardan farklýydý ve daha iyiydi. Öncelikle Mete Belovacýklý son derece iyi ve duyarlý bir gazeteci. ‘Ankara Kulislerinde ne olup bittiði sorulup öðrenilesi gazeteci modeli’ diye yazmýþtý birisi bir zamanlar Mete için, ne kadar doðru. Duyduðunu, okuduðunu ve gördüðünü doðru anlayan, yanlýþ yorumlamayan bir gazetecidir o. Konuklarý ve konuþtuklarý da ilginçtir. Belki, bazý gazeteciler de o konuklarý çýkartabilirler programlarýna, ama hiç biri Mete Belovacýklý gibi konuþturamaz onlarý. Ayrýca Mete Belovacýklý konuklarýnýn karþýsýnda onlarý konuþturuyormuþ gibi yapmaz, konuþturur da. Söyletmek istediðini, karþýsýndaki diretse de söyletmeyi bilir ve gündemi belirler programlarý.

Politika programlarý sýkýcýdýr pek çok insan için, ama ‘Kafe Siyaset’ bu kuralý bozmuþtur. Ben bu programýn tiryakisi o kadar çok insan tanýyorum ki!

Þimdi, bu durumda þayet CNN TÜRK’ün ‘yeni konsept’ dediði bu benim gördüðüm üzücü tablo ise, zaten böylesine kaliteli ve iyi bir programýn o konseptin içinde olmasý da mantýklý olmazdý.

Üzücü olan, programýn ‘yeni konsepte uymuyor’ gibi sudan bir sebeple pat diye yayýndan kaldýrýlmasý. Gönül isterdi ki, bu mesele en azýndan programýn sahibine son programda belirtilseydi (programdan birkaç gün sonra deðil) ve o da en azýndan bir iki cümleyle veda edebilseydi izleyenlerine.

Ne o öyle, sanki baþarýsýz olmuþ gibi programý yayýndan kaldýrmak? Bu nasýl bir zihniyettir? Yakýþmadý bu CNN TÜRK’e! Ama bu durum benim þüphelerimi de doðru çýkartýyor. Birileri kaldýramadý bu baþarýyý, taþýyamadýlar.

Ama CNN TÜRK bana ve benim gibi pek çok ‘Kafe Siyaset’ izleyicisine bir açýklama ve Mete Belovacýklý’ya da özür borçlu.

Ben artýk geride kalan Enis Berberoðlu, Meliha Okur ve Bünyamin Sürmeli’ye raðmen CNN TÜRK’e ekran kararttýrýyorum.

Bu belki CNN TÜRK için önemli olmayabilir, bir þey ifade etmeyebilir. Ama bence etse iyi olur.

Hayýr, pire için yorgan yakmýyorum! Çünkü, sevgili Mete asla ve asla pire deðil, olmadý, olamaz da. Ama CNN TÜRK de yorgan deðilmiþ, bunu da görmüþ olduk üzüntüyle.

Güneþ balçýkla sývanmaz... Sevgili Mete Belovacýklý, güzel beynin ve yüreðinle yaptýðýn iþlerle yolun – her zamanki gibi - açýk olsun!

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
15 Aralýk 2004
Merhaba; Ne güzel bir yazý...Ýçeriði üzücü ama anlatým çok iyi..Satýr aralarýnda, yazdýklarýnýzý ve suçlamalarýnýzý doðrulayacak öyle güzel sözler etmiþsiniz ki!........Okuyucunun size sorabileceði olasý sorularý da, önceden yanýtlamýþsýnýz.....Tarzýnýz etkileyici.....Yazýnýzda söz ettiðiniz benzer nedenler yüzünden, birkaç tane kanalý ben de kapattým.......Hislerime tercüman olmuþsunuz.Teþekkür ederim.Sizi okumayý seviyorum...Sevgiyle kalýn....Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgili Hrant Dink!
Güvercinime Güvercin Postasý
Türkiye Bu Mudur?
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek?
Okuduðunu Anlamak
Sen de Kardeþini Seç...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2 [Deneme]
Zaman Amazon Zamaný [Deneme]
Mardin'de Bir Akþamüstü [Deneme]
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te [Deneme]
Avucumdaki Yürek [Deneme]
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel [Deneme]
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri [Deneme]
Açýkhava Akýl Hastanesi [Deneme]
'Hava Durumu' Deyince... [Deneme]
Gecikmiþ Bir Mektup... [Deneme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.