..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyanýn her tarafýndan öðretmenler insan topluluðunun en fedakâr ve muhterem unsurlarýdýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Cemal Zöngür




11 Þubat 2018
Siyasal Ahlâk ve Ahlâksýzlýk  
Evrensel Ahlâktan Haberi Olmayanlar, Öðrendiklerinde Bakacak Yüz Bulamazlar.

Cemal Zöngür


Siyasi ahlâksýzlýklarýn en çok yaþandýðý düþünce yapýlarýysa din, ýrk ve maddi varlýklara tapýnan narsist, hedonist ve ukala karaktere sahip siyasi oluþum ve bireylerde görülen bir durumdur.


:IHD:

Siyasal ahlâký; diðer ahlâki deðerlerden ayýran temel özellik, siyasi oluþum ve misyon üstlenmiþ kiþilerin, temsil ettiði topluluðun ahlâk yapýsýnýn da ayný olduðu anlamýna gelmesidir. Bu yüzden siyasi kiþi ve öncülerin, toplumlarýn taktirini kazanacak evrensel ahlâki kültüre sahip olmalarý gibi bir zorunluluklarý vardýr.
Ancak siyasetin uygulama politikalarýnda her zaman çeþitli engel ve zorluklarýn olmasý, siyasi misyon sahibi kiþileri ciddi anlamda zorlamaktadýr. Siyasetteki bu engelleri rahatlýkla aþacak ve rencide olmak istemeyen siyasiler, evrensel ahlâk çerçevesine baðlý bilgi, kültür ve donanýmla birlikte, iyi bir vicdan sahibi olmalarýyla ancak mümkündür.
Donanýmsýz ve hesapsýz yola çýkýp, birçok þeyi ciddiye almayan siyasiler, bazen bilerek bazen de farkýna varmadan büyük bir siyasi ahlâksýzlýðýn içerisine düþmektedirler.
Siyasal ahlâksýzlýklar genelde devlet güvencesi ve dokunulmazlýklara sahip siyasilerde görülmektedir. Bu da siyasete olan güven ve itimatý her zaman olumsuz yönde etkilemekte.
Kültür seviyesi geliþmemiþ toplumlar genelde siyasal ahlâksýzlýklarýn farkýnda olmadan, ayný siyasileri desteklemeyi sürdürmeleri, toplumun ahlâk niteliðini ciddi seviyede düþürmektedir.
Onun için toplum ve ülkeyi yöneten ya da yönetmeye aday olan siyasiler, hem toplumun temsiliyeti açýsýndan, hem de genel ahlâk kurallarý gereði evrensel ahlak felsefesine inanýp, bu kültüre göre hareket etmeleri gerekir.
Bunun yerine megolaman bir anlayýþla kendi dini, inanç, ýrk ve yerel diðerlerinin herkesten üstün olduðuna inanýp, bunu topluma empoze eden siyasi düþünceler, en büyük siyasal ahlâksýz kiþilerdir.
Siyasi ahlâksýzlýklarýn en çok yaþandýðý düþünce yapýlarýysa din, ýrk ve maddi varlýklara tapýnan narsist, hedonist ve ukala karaktere sahip siyasi oluþum ve bireylerde görülen bir durumdur.
Diðer taraftan toplumsal ve kültürel geriliðin farkýnda olup, bunun aþýlmasý için gerekli yeniliklerin yapýlmasýna inanýp, çaðdaþ eðitim ve demokratik toplumsal sözleþmeleri yapan siyasilerin, siyasal ahlâksýzlýða düþtükleri ise nadir olarak görülür.
Bu bakýmdan siyasal kiþilerin düþünce yapýlarýndaki mantalite ayný zamanda toplumlarýn ahlâk niteliklerini belirlemektedir. Herhangi bir toplumun ahlâk niteliðini doðru þekilde deðerlendirmenin kriterleriyse kýsaca þu þekildedir.
Söz konusu ülkelerin kendi içerisinde ve çevresiyle barýþýk ya da çatýþma halinde olup olmamasý durumu. Ayný zamanda maddi varlýklarýn eþit ve adaletli paylaþýmý önemli bir sonucu vermektedir.
Ahlâklý ve ahlâksýz olmakla ilgili genel durum bu þekilde olduðuna göre, bunun insan bilincinde nasýl oluþtuðunu, ahlâkýn ortaya çýkýþýndaki gerçekliðe bakarak daha net anlayabiliriz.
Ahlâk olgusu; dünyanýn her yerinde insanlarýn yaþadýðý sosyal koþullar içerisinde düþünerek var ettikleri yaþam deðerleridir. Bu bakýmdan her sosyal toplum kendi doðal özgünlüðü içerisinde bir ahlâk anlayýþý icat emiþtir. Onun içindir ki, ahlâk her zaman görecelilik taþýmaktadýr.
Yine de ahlâk; her ne kadar kiþi ve toplumdan topluma görecelilik taþýsa da, evrensel olarak herkesin kabul edip uymasý gereken bir tanýmýnýn olduðu akýllardan çýkarýlmamasý gerekir. Ve evrensel Ahlâk kuralýný þu þekilde özetlemek mümkündür.
Evrensel Ahlâk Kuralý; kiþi, grup, toplum ve ülke olarak hangi koþullarda olunursa olunsun, siyasi, dini, maddi ve kültürel olarak her türlü haksýzlýk, ukalalýk ve kompleksten uzak; çevre ve dünya toplumlarýyla ortaklaþacak düþüncelere sahip olmak demektir. Ýçerdiði önemli noktalarsa þöyledir.
Uzak ya da yakýn, birlikte veya ayrý þekilde yaþayan insan topluluklarýna karþý dýþlayýcý, aþaðýlamak, hakir görmek, kendi düþüncesini hak ve üstün, diðerini kötü olarak niteleyen tüm siyasi anlayýþlardan uzak durmakla, ancak evrensel ortak ahlâka sahip olunabilinir.
Bunun yerine sürekli kendi deðerlerinin her herkesten üstün olduðunu düþünerek direkt ve dolaylý olarak bunun uygulanmasýna çalýþmak, o toplum ve siyasilerin en büyük ahlâksýzlýk yaptýðý anlamýna gelir.
Gerçek evrensel ahlâka inanmýþ siyasiler ise, dünyadaki tüm farlýlýklarýn insanlýk için bir deðeri olduðunu düþünür. En ufak bir üstünlük farký gözetmeden herkese saygý duyup, dünya uluslarýyla insancýl barýþý temin etmek için ortak evrensel ahlâk felsefesine inanarak siyaset yürütür.
Ahlâkla ilgili bu genel deðerlendirmeden yola çýkarak, doðru ahlâký veya ahlâksýzlýðý var eden insan düþüncesinin, nasýl ve neye göre þekillendiðini kýsaca þu þekilde analiz edebiliriz.
Genelde her birey ve toplum kendi ahlâkýnýn güzel olduðunu düþünerek bencilce bir yaþamý yüceltmesi sonucunda, ukala ve ýrkçýlýðýn yayýlmasýna sebep olmuþlardýr. Bu anlayýþlar yüzündendir ki, dünyadaki ahlâksýzlýk ve ýrkçýlýklar hiçbir sýnýr tanýmazlar.
Çünkü insanýn doðal hayvani yapýsýndan gelen bencillikle birlikte, buna bir de ekonomik, siyasi, cinsel ve din olgularýný tasarlayarak eklenmesiyle, insan psikolojisinin kötü bir karaktere sahip olduðu gerçekliði ortaya çýkmaktadýr.
Ýnsanda sürekli görülen bu ahlâk dýþý yapý; insandaki temel içgüdülerden açlýk, korku, doyum, cinsellik ve doyumsuzluk gibi daha birçok doðal tepkimelerin bilinçaltýnda toplanýp birikmesi, çeþitli hareketlenme ve istemleri tetiklemektedir.
Bu güdülerin tepkimesi doðrultusunda hareket eden insanýn, ifade þeklinden tutalým istem ve çeþitli edimler bütünü, düþünce yapýsýnda daha yüksek ve negatif oluþuma dönüþmektedir.
Doðal güdüler sonucunda bilinçte oluþan düþünce sürekli yükseltilerek olumlu veya olumsuzluklarla dolu bir yaþam þeklini alýr. Ýnsani olmakla ilgili bir bilgi ve kültürün mevcudiyeti, olumsuzluklarý frenleyip olumlu düþüncelerin geliþmesinin önünü açmaktadýr.
Ancak insanýn hem toplumsallaþmasý hem de ahlâki deðerlerini çað öncesi ve sonrasýnda ortaya çýkan politeist ve monoteist dinlerin þekillendirmiþ olmasý, paylaþým ve adalet yapýsýnda büyük bir benciliði hakim kýlmýþtýr.
Ýstisna bazý doða dinlerinin dýþýnda, diðerleri var oluþlarýndan bugüne kadar her þeye hükmedip inanç, ýrk, ekonomik, cinsel ve düþünce bencilliðine baðlý ahlâki yapýyý yükseltmeleri, toplumlarýn sürekli birbirleriyle çatýþmasýna sebep olmuþlardýr.
Asýrlar boyu çatýþarak yaþayan bu egoist bencil ahlâki yapýnýn önüne geçmek için, evrensel hukuk ve evrensel ahlak kurallarýný çekincesiz ve ön þartsýz kabul edip uygulamakla mümkündür.
Evrensel ahlâk kurallarýný samimi anlamda kabul etmeyen gerek siyasi misyon sahipleri gerekse toplumlar, Orta Çað'dan kalma baðnaz geri düþünce yapýlarýyla en büyük siyasal ahlâksýzlýkla mutlu olmaya çalýþmaktadýrlar.
Ýþte bu yüzden siyasal ahlâk ve ahlâksýzlýðýn sadece bireylerle sýnýrlý kalmadýðýný, ayný zamanda toplumu þekillendirdiði için, siyasilerin her türlü olumsuzluk ve ahlâksýzlýklarý sonunda halka mal olup, toplum ahlâken niteliksizleþmektedir.
Birey ve toplumlar; siyasilerin bu ahlâksýzlýklarýna ortak olmamak veya bundan kendilerini korumalarý için, bilinçli ve duyarlý olmalarý þattýr.
Sessiz kalmak ya da küçük çýkar hesaplarý yaparak siyasilerin arkasýndan alkýþ tutmak, siyasilerin tüm ahlâksýzlýklarýný onaylamak anlamýna geldiði için, bu tür toplumlarda kimse iyi bir ahlâka sahip olduðunu asla iddia edemez.

Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehitlik Duygusu ve Yitip Giden Canlarýn Aðýrlýðý
Kime Göre Ahlak Neye Göre Ahlaksýzlýk
Kariyerizm ve Kýskançlýk Kiþilik Bozukluðu Mudur?
Türkiye Burjuvazisi Artýk Konuþmasýn (2)
Düþüncenin Geliþimi ve Toplumsal Körleþme
Ýnsan, Üst Ýnsan ve Ýkiyüzlülük
Ýnsan Beyninde Ýyilik ve Kötülüðün Düzeni
Akýl ve Oluþum
Ýnsan, Düþünce, Alt Düþünce ve Üst Düþünce
Ýnsan Niçin Yaþar

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Geri Kalmýþlýk ve Ýrrasyonalist Siyaset Nedir?
Ýlkeli Mücadelenin Felsefi Diyalektiði
Siyaset ve Fetiþizm
Kadýn Katliamlarý Neden Önlenemiyor?
Faþizmin Tarihi ve Türleri
Kuran'a Göre Ilýmlý Ýslam Mümkün Mü?
Ýslam Mezhepler ve Tarikatlar
Ýslam'da Güncelleme (Reform) Mümkün Mü?
Ýnsanýn Dine Ýnanýþý, Dinden Kaçýþý
Kuzey Kore Ýnsanlýðýn Sonuna mý Ýþaret Ediyor?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.