..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Leyla'nýn iþi naz ve iþve; Mecnun'un gözü yaþý çeþme çeþme..." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Cemal Zöngür




28 Mayýs 2020
Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi  
Bir Siyasi Düþünce ve Liderinin Poltik Objektifliði, Dünya Politikasýna Hükmedenlerin Etkisine Göre Deðerlendirilmelidr.

Cemal Zöngür


Gerçek sosyalist ve demokratik yönetimlerin dýþýnda, diðer sistemlerin devlet baþkaný, baþbakanlarýn amaçlarý kariyer, para kazanmak olduðundan din, etnik ýrkçýlýk gibi her yalancýlýðý ilke edinen mitomani bir kültüre sahiptirler. Sosyalist liderlerin yalanla politika yapma þans ve kültürleri olmadýðýndan, yürütecekleri politika toplumun niteliði ve emperyalistlerin askeri, ekonomik etkilerine paralel gerçekleþir.


:AAEG:

Legal, illegal siyasetler ayný çizgi ve ayný doðrularla her zaman yürütülmesi mümkün olmayan yönetme sanatýdýr. Halkýn çoðunluðu bu gerçekliði anlayýp yorumlayamadýðý için, siyasi partisiyle zaman zaman çeliþkiler yaþar. Üstelik halkýn bilmediði veya farkýna varmadýðý bölgesel, uluslararasý engeller de eklenince, insan kendi liderinin politikasýný doðru yorumlamakta zorlanýr.

Bir kurumu, toplumu ve devleti yönetmek (Ýdare Etmek) ayrý bir yapýdýr, siyasi lider olup yönetmek daha farklý özelliktir. Genelde burjuva eðitimi bu farklýlýklarý halka öðretmek yerine, öne çýkardýðý kiþileri büyük lider gösterir. Yönetime getirdiklerinden burjuvazi, kendi duygu, düþüncelerine hitap eden politikalar izlemesini ister. Detaylara geçmeden gerçek siyasi lider ile, seçilmiþ yöneticiliði anlayarak devam etmeye çalýþalým.

Siyasi Lider Kimdir: Bilimsel felsefenin dýþýnda bir yerlere baðlý kalmadan bilgi, kültür, zeka, yetenek ve yönetmede olaðan üstü kabiliyete sahip, öngörüleri olan özgür iradeyle hareket eden entelektüel kiþidir.

Seçilmiþ Yönetici Kimdir: Genelde liderlik vasýflarýna sahip olmayan kariyer, maddiyat peþinde koþan, sürekli maddi, askeri açýdan güçlü kiþilere paralel siyaset yapan kiþidir. Ve yönetmeyi zamanla öðrenen, baðýmsýz iradeden yoksun burjuva döküntüsüdür.

Temel ilkelerinde din ve ýrkçý mafya yasalarla iktidar olan siyasi partilerin, baþkan ve baþbakanlardan gerçek adalet beklemek, her türlü kötülüðü bana yapabilirsin demektir. Bu anlayýþtaki ülkelerde adalet, namus ve onur, þeref yoksunlarýnýn anlayýp yorumladýðý þekildedir. Özellikle Türkiye gibi ülkelerde halk adaleti diye bir yapý olmadýðýndan, devleti yönetecek baþkan ve baþbakanlarda yüksek eðitimin dýþýnda baþka bir özellik aranmaz. Üstelik bunlar topluma siyasi lider olarak kabul ettirilirken, halkýn bunu görememesi sürekli çatýþma ve krizlerle yaþamalarýna mal olmaktadýr. Kapitalist özentili devletlerde, derin öngörüye sahip özgür iradesiyle hareket eden siyasi liderler tehlikeli kiþidir. Devlete egemenlerin isteklerini yerine getiren, derin zaaflara sahip yöneticiler en makbul olandýr. Gelelim sosyalist ve komünist devlet baþkanlarýnýn devleti yönetme politikalarýna.

Sosyalist ve komünist liderler bilgi, kültür, zeka, cesaret, yetenek ve derin öngörüye sahip korkusuz, kariyer sorunu olmayandýr. Bu nedenle parti ve halk tarafýndan ölümsüz lider olarak kabul edilirler. Yerine geçecek kiþiler zaman içerisinde ayný karakteristik özelliði gösterirlerse lider olurlar. Devrimci sosyalist siyasi liderlik, burjuvazi mantýðýndaki gibi her önüne gelen kiþide olmayacaðý bilinip, ona göre hareket edilir. Fakat sosyalist devlet baþkanlarýnýn devlet yönetimi ile, parti yönetimi sýrasýndaki politikalarýnda önemli farklýlýklar olduðunun gerçek nedenlerini iyi bilmeliyiz.

Sosyalist, komünist devlet baþkanlarý toplumu Marksist felsefi ilkeler doðrultusunda en ufak çekinceye meydan vermeden eðitirler. Ancak her teoride geçerli olduðu gibi, pratik uygulamalarýn %100 oturmamasý, Marksist teorilerde de ciddi farklýlýklar yaratmaktadýr. Bu zýtlýklar en çok halkýn eðitim ve kültürel niteliksizliði, ekonomik darlýklar, iç siyasal zýtlaþmalar ve en önemlisi de bölgesel, uluslararasý politikalardaki engeller.

Mevcut zorluklar sosyalist ekonomi ve askeri politikalarla aþýlmaya çalýþýlýrken, bazý sosyalist yöneticiler kariyer, yetenek ve kiþisel zaaflar yüzünden, görevlerini layýkýyla yerine getirmezler. Bu savsaklamalar dünyanýn her yerinde olduðu gibi, genelde siyasi liderlere mal edilir. Esasýnda sosyalist liderleri bazen düþüncelerine ters politikalar uygulamak zorunda býrakan ana sebepler, bölgesel ve uluslararasý engellerdir. Tarihsel olarak sosyalist liderlerin þu politik uygulamalarý, doðru ya da yanlýþlýðýyla bizleri daha derin düþündürmeye sevk ediyor.

1-1920-1921 tarihlerinde Lenin'in, Atatürk'e gönderdiði 300 tonluk askeri cephane ve maddi yardým. Lenin'in sosyalist düþüncesiyle tamamen ters stratejik bir politikasýdýr bu. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk hiçbir zaman ben sol ve sosyalistim dememiþtir. Böyle bir duruþu, politikasý olmadýðý gibi, tam tersine komünizm görüldüðü yerde ezilmelidir deyip, Mustafa Suphileri katlettirmesi. Bu kadar büyük dününce uçurumuna raðmen Lenin, Türkiye'nin emperyalistlerin eline düþmemesi amacýyla yapmýþ olabilir bu yardýmý. Ancak Mustafa Kemal'in, Amerika ve diðer emperyalistlerin 33 gizli misyon þefleriyle birlikte, kongreler düzenlediðinden, ya haberi yoktu veya yanlýþ bilgilendirilmiþ ya da küçüðü bütüne kurban etmesi, sosyalist ilkeye tamamen ters bir politikadýr.

2-1846 yýllarýnda Sünni Müslüman Kürtler, Þii Iran Þahlarýnca, Ezidi Kürtlerin Osmanlý tarafýndan Rusya'ya sürgün edilmeleri, Ermeni katliamýnýn aynýsýdýr. Ve dünya ülkeleri hep sessiz kalmýþtýr, Neden? Kürtler sürgünler sonucunda Rusya'da uzun yýllar yaþayýp yerleþik hayata geçmiþ bir halktýr. Ve Sovyetlerin 1946 yýlýnda Mahabat Kürt Cumhuriyeti Baþkaný Qazi Muhammed'e, devlet kurmasý için çeþitli teþvik ve destekler sunmuþ olmasý. Daha sonra ne olup bittiyse Stalin'in, Kürtlerden desteðini çekmesi Mahabat Kürt Cumhuriyeti bir yýl sonra Farslar tarafýndan yýkýlýr. Kaynaklara göre Stalin, Kürtler Türkiye devletine ajanlýk yapýyor, aðalýk, aþiret düzeninde Ýslami kurallarla gerici þekilde yaþýyorlar. Rusya,Türkiye sýnýrýný ihlal ediyorlar bahaneleriyle,1937 ve 1946 yýllarýnda Kazakistan'a sürgün politikasý ne kadar gerçekçidir?

Sormak gerekiyor yoldaþ Stalin'e; Azeri Türkler, Çeçenler ve diðer birçok geri kalmýþ Kafkas halklar söz konusu dönemde çok mu ileriydiler? Þayet Kürtler, Stalin dönemine kadar ilericileþmemiþse, Sovyet yönetimindeki eksikliðin bir sonucudur. O dönemlerde yalnýz Kürtler deðil, çoðu halklar geri, feodal ve aþiret usullerine göre yaþýyordu. Aslýnda Kürtler doðru, gerçekçi þekilde eðitilmiþ olsaydýlar, Orta Doðu halklarý içerisinde yeniliðe en uygun kültüre sahipler. Bu politikalar Stalin'in, sosyalist ilkelerine tamamen terdir. Benzer þekilde çevre ülkelerin Müslüman Kürtleri kullanma ihtimalleri de çok yüksek.

Bu dönemlerde 2.Dünya Savaþý'nýn yaþanmasý belki de Stalin'in, Kürtlerle ilgili olumlu çalýþmalarýný engellemiþ olabilir. Sosyalist liderlerin yönetim politikalarýndaki zýtlýklarýn çoðu, emperyalistlerin bölgedeki hile ve oyunlarýnýn da bir sonucudur. Sosyalistlerin istemeyerek uyguladýklarý politikalardan birisi, tümü kurtarmak için küçüðü kurban etmek, siyasetin doðasýna uygun gelse de, bunlarýn bölgede sürekli Kürt ve Ermenilere denk gelmesi düþündürücü deðil midir?

3- Küba Lideri Fidel Gastro'nun, Havana'da bir yere Mustafa Kemal Atatürk'ün büstünün dikilmesine müsaade etmesindeki kafa karýþýklýðý. Fidel Gasro ile Ataürtk'ün düþünce sinde hiçbir ortak nokta bulunmuyor. Buna raðmen Küba yönetiminin, Ataürk'ün büstünü diktirmesinin tek mantýðý, emperyalistlerin Küba'ya uyguladýklarý ambargodur. Türkiye yönetiminin Küba ile ticari iliþkilerini tamamen kesmemesi, ticaretin daha ileriye gitmesi amacýyla, Gastro veya komünist yöneticiler böyle bir politikayý uygun görmüþ olabilirler. Bu Küba yönetiminin, Atatürk'ü demokrat ve solcu gördükleri anlamýna asla gelmediði gibi en ufak ihtimal dahi yoktur.

4-Çin yönetimindeki çeliþkiler. Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) uyguladýðý ekonomik politika, kapitalistlere taþ çýkartýr. Çin'le ilgili þu ihtimaller de önemli. 1,400 milyar nüfuslu ülkeye dýþarýdan bakarak, nasýl yönetilmesi gerektiðine karar vermek bilimsel deðildir. Öncelikle Çin'in tüm iç ve dýþ dinamikleri tam araþtýrýlmasý gerekir. Belki de Çin halkýný komünist ve Konfüçyüs felsefeyle eðitip, kapitalist ekonomik modelle yönetmek en uygun yöntemdir. Sýrlandýðý gibi bazen iç yanlýþ ve zorluklar, bazende dýþ engeller, sosyalist ve komünist liderlerin birtakým politikalarda sosyalist ilkelere tamamen ters yürütüldüðünü görüyoruz. Bunlar siyasetin doðasýna uygun gibi görünse de, bizler daha derin düþündürüp yeni metotlar bulmalýyýz ki, tarihsel yanlýþlar sürekli tekrarlanmasýn.

Cemal Zöngür



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu
Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü?
Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar?
Avrupa'daki Türklerin Yaþamý ve Dünyaya Bakýþlarý
Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu
Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta!
Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 -
Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 -
Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu
Düþündüðünü Düþünen Ýnsan Engelli mi?

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsrail - Filistin Düþmanlýðýnýn Tarihçesi
Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde
Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine
Türkler Þamanist mi Kalsaydý?
Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði
Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði
Türkiye Siyasetini Týkayan Etkenker (Araþtýrma Yazýsý)
Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir?
Þii Fars ve Araplara Neden Alevi Denilmektedir?
Kudüs, Dinler Savaþý ve Haklý Olan Kim?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1) [Deneme]
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri? [Deneme]
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3) [Deneme]
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer? [Deneme]
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2) [Deneme]
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði [Deneme]
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim : [Deneme]
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..! [Deneme]
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir? [Deneme]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.