..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Cemal Zöngür




22 Temmuz 2016
Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevi Midir?  
Asýrlardýr kanayan yara Alevilik, artýk tedavi edilip gerçek yerine oturmanýn zamaný geldi ve geçiyor bile.

Cemal Zöngür


Asýrlar boyu Aleviler camiyi ve Ýslam'ýn tüm ibadet þart ve kurallarýný kabul etmeyip, kendi gerçek ibadetleri olan "Dört Kapý Kýrýklar Makamýný" gizli ve korkarak yerine etmelerine raðmen, neden kendilerine biz Müslümanýz dediler.? Bu soru ve sorun, dünya çapýnda derince ve tarihsel olarak baðýmsýz bir þekilde araþtýrýlmasý gereken çok önemli bir meseledir. Ýþte özeti bu makalenin içinde.


:BAEF:


     Hz. Ali'ye inanýp Hz. Ali ve Ehibeytin arkasýndan giden Azeri, Fars, Arap ve Pakistanlýlar gibi diðer Þii toplumlar, hiçbir zaman kendilerine biz Aleviyiz dememiþlerdir. Bu topluluklar sürekli kendilerinin Þii olduklarýný söylemektedirler.
     Bunlarýn dýþýnda kendilerinin Alevi olduklarýný söyleyip, sözde Hz. Ali ve Ehlibeytin yolundan gittiklerini iddia eden Kýzýlbaþ Alevi Kürt ve Türkler ise, ibadet ve yaþam þekli olarak, Þiilerle hiçbir konuda ortak noktalarý bulunmadýðý halde neden Müslüman ve Ehibeytçi görünmektedirler?
     Bunun en açýk örnekleri, Kýzýlbaþ Alevi Kürt ve Türklerin yüzde doksan beþi, Camiyi ve Þiilerin yapmýþ olduklarý günlük üç ya da bir vakit namazla birlikte, Ýslamiyetin diðer tüm ibadet þartlarýný asla kabul etmemeleridir.
     Kýzýlbaþ Alevi Türk ve Kürtler her zaman Cem Evinde, Dört kapý Kýrklar Makamý adýyla, Kadýn ve erkekler birlikte haftada bir kez olmak üzere, Cem Evinde Semah dönerek ibadet ederler.
     Bu yüzdendir ki, özellikle Türkiye'de asýrlar boyu Alevilik Ýslam mýdýr, yoksa baþlý baþýna ayrý bir din mi? Olduðu sürekli kafalarý karýþtýran büyük bir tartýþma konusu olmuþtur. Buna sebep olansa Osmanlý ve Cumhuriyetin kendisidir.
     Çünkü devlet sistemi, Türkiye'de Ýslama inananlarýn hem azýnlýk duruma düþmemeleri için, hem de Alevileri Ýslam ve Þiilik adýna asimile etmek amacýyla çeþitli yöntemlere baþvurmuþlardýr.
     Bunun en belirgin örneðiyse, gerek Akademik çevrelere gerekse Alevi Entelektüellere direkt ve dolaylý þekilde çeþitli baský ve korkular uygulayarak, Aleviliðin bilimsel olarak araþtýrýlmasýnýn önü sürekli kesilmektedir.
     Devletin tüm bu baský ve engellemelerine raðmen, her türlü riski göze alarak, Aleviliðin Ýslam olmadýðýný, Hz. Ali ve Ehlibeytin de Alevi olmadýðýný, açýða çýkarmýþ bulunmaktayýz. Bu çalýþmanýn özeti þu þekildedir.
     Baþýndan beri ifade ettiðimiz gibi Hz. Ali ve Ehlibeytin Alevi olmadýklarýný net olarak anlayabilmek için, Hz Ali'nin temsil etmiþ olduðu Þii Ýslam'ýn inanç ibadet ve toplumsal yaþamýný incelemekle mümkündür.
     Yine ikinci bir yol da, Türkiye'deki Kýzýlbaþ Alevi Kürt ve Türklerin, Ýslamiyet'in Cami baþta olmak üzere, hiçbir ibadet ve inanç þeklini kabul etmeyip, kendilerine has Cem Evindeki ibadet þekillerini ve yaþamlarýný incelemekle mümkündür.
     Bunun dýþýndaki tüm söylenip yazýlanlar, devletin etkisi altýnda ya da devletle paralel þekilde yazýlýp çizildiði için, asla gerçekleri ifade etmemektedir. Þimdi Bilimsel çözümlememize geçmeye çalýþalým.
     Özellikle Alevi kelimesi ile, Ali kelimesinin yazlým benzerliðini ayný þeymiþ gibi görüp, Alevilikle, Ali ismini birbirinden ayýramayanlarýn baþýnda ilk önce yine Aleviler gelmektedir.
     Çünkü zavallý Aleviler, Osmanlý döneminden itibaren sürekli baský ve katliama maruz kalmalarý neticesinde, kendi inançlarýyla ilgili herhangi bir bilimsel ve tarihsel çalýþmalarý bulunmamaktadýr.
     Bunu fýrsat bilen sistem ve Ýslam yanlýlarý, Alevi ve Ali kelimesini ayný þeymiþ gibi gösterip, Þiilik ve Ýslam adýna asimilsayon amaçlý yapmýþlardýr. Ali, Alevilik ve Kýzýlbaþlýk kelimelerinin Leksikoloji bilimine göre çözümlemeleri ise þöyledir.
Ali Kelimesi : Arapça dan gelip anlamý ise yüce ve ulu demektir.
Ehlibeyt Kelimesi ise : Arapça Ehll- halk ve Beyt ise ev demektir. Bu da Hz. Ali'nin ev halkýna verilen isimdir.
     Ayný zamanda Hz. Ali'nin ve Ehlibeytin yaþamý ve ibadet þekli ise, Þii Ýslam kurallarýna göre üç vakit günlük namaz ve Ýslamýn diðer tüm þartlarýný yerine getirmektir.
     Þii ibadet ve yaþam þeklinde kadýnlar asla, erkeklerle birlikte ne ibadet yapabilirler, ne de erkeðin izni olmadan herhangi bir sosyal yaþama katýlamazlar.
     Alevi Kelimesi ise : Anadolu Türkmen Türkçesinde kýrmýzý renkler baþta olmak üzere, Ateþ ve Güneþin kýzýllýðýna, AL- ALAV ve ALEV þeklinde vermiþ olduklarý kelime köklerinden türetilmiþtir.
     Kýzýlbaþ Aleviler; Güneþ ve Ateþin inançlarýndaki kýzýllýkla ilgili baðlantýlarý ise, Þamanist Türklerin Ateþ etrafýnda dönerek yapmýþ olduklarý ibadet þeklinden gelmektedir.
     Yine Kýzýlbaþ Kürtler de ise; Kürtlerin ilk dinleri olan Zerdüþtlükten gelmektedir. Zerdüþt Kürtler, Ateþgah dedikleri ibadet yerlerinde ateþler yakýp güneþe doðru dönerek ibadet etmeleridir.
     Kýzýlbaþ Aleviler ilk önce Ýnançlarýnýn adýný, miladi 900 yýllarýndan itibaren Güneþ ve Ateþin Kýzýllýk ve sýcaklýðýna vermiþ olduklarý isimle, inançlarýnýn özüne uygun gelecek þekilde simgeselleþtirmiþlerdir.
     Kýzýlbaþ Aleviler bu her iki eski dinlerinden gelen kültürel yapýlarýna, miladi 1800 yýllarýndan itibaren, Anadolu Türkmenlerinin kullandýðý Türkçe kelimeler olan Al, Alav ve Alev kelime köklerine “e ve i” ekini getirerek Alevi kelimesiyle adlandýrmýþlardýr.
     Kýzýlbaþ Aleviliðin temel felsefi yapýsý ise; Zerdüþtlük ve Þamanizmin Ateþ ve Güneþin doðadaki tüm canlý ve cansýz varlýklarýn yaþamýndaki önemden hareketle baðlantý kurmuþlardýr.
     Böylece yaþamýn temel kaynaðý olan Ateþ ve Güneþin, (Enerji) dinlerinin adý olarak simgeleþtirmelerindeki gerçek amaç, güneþin ve ateþin kutsanarak deðer ve öneminin ancak bu þekilde anlaþýlacaðýný düþünmüþlerdir.
     Ayný zamanda manevi açýdan ise, doðanýn gerçek parçalarý olan Ateþ, Güneþ, Toprak, Su ve Ýnsaný (Kadýn) kutsanarak, bu her beþ canlý ve cansýz varlýðýn Diyalektik olarak birbirinden ayrýlamaz deðerler olduðunu açýða çýkarmaktýr. Bununla birlikte temiz ve üst Ahlakýn oluþmasýnýn temel kaynaðý olarak görmüþlerdir.
     Güneþ ve Ateþin (Enerjinin) olmadýðý bir ortamda, hiçbir canlý ve cansýz varlýðýn yaþama þansýnýn olmayacaðýnýn bilincine varan Zerdüþt ve Þaman Kamlar, (Pirler) bunu felsefeleþtirerek, toplumun gerçek yaþam olgularýnýn, doða ve insanýn dýþýnda baþka bir yerde aranamayacaðýdýr.
     Bu yüzden Kýzýlbaþlýk felsefesi, özellikle tek tanrýlý dinler tarafýndan sürekli baský ve katliama maruz kalmalarýna raðmen, yine de temel felsefelerindeki Ateþ ve Güneþin maddi ve manevi felsefi deðerini Kýzýlbaþlýk ve Alevilik adýyla yaþatmayý baþarmýþlardýr.
     Ateþ, Güneþ ve Ananýn (Kadýn) kutsandýðý, kadýnla erkeðin ayný hak ve hukuka sahip olduðu, erkeðin yer aldýðý her ortamda kadýnlarýnda ayný þekilde bulunmasýný savunan bir felsefi inanç ve ibadet, Ýslam ve diðer tek tanrýlý her iki denden tamamen ayrý kültürel yapýya sahiptir.
     Çünkü Ýslam'ýn Þii Mezhebi baþta olmak üzere, diðer tüm Mezhep ve Tarikatlarý, kadýný geri ve þeytan görüp, erkeðin cinsel ihtiyacýný karþýlayan ve ev iþlerinde kullanýlan köle olarak görmektedirler.
     Bu düþünceyi sahiplenip uygulayan Hz. Ali ve Ehlibeyt Ýslam'ýn, Kýzýlbaþ Alevilikle ayný olduðunu iddia etmek ya cahillikten kaynaklanmaktadýr, veya bilinçli bir çarpýtmadan baþka bir þey deðildir.
     Sistemin ve de Alevilerin büyük bir çoðunluðunun Alevilik Ýslam'dýr, Hz. Ali ve Ehlibeyt Alevidir iddialarýndaki uydurma hikayelerse þöyledir.
     Neymiþ efendim, Hz. Ali düþmanlarý ile savaþýrken, askerlerinin düþman askerlerle karýþmamasý için kendi askerlerinin baþýna kýrmýzý bez baðladýklarý sonucunda Kýzýlbaþlar olarak tanýnmýþlardýr.
     Kýzýlbaþ Alevilerin ikinci saçma uydurmalarý ise; efendim Hz. Ali camide namaz kýlarken, Milcan denilen þahýs tarafýnda öldürülmesi neticesinde, bizler camiyi terk etmiþiz.
     Bir noktada diyelim ki bu deli saçmasý uyduruk hikayeler doðru. Peki o zaman Þiilerin kendilerini Kýzýlbaþ Alevi görmemeleri ve de camide ibadet ederek Ýslam'ýn tüm þartlarýný yerine getirmelerine ne denek gerekir? Kýzýlbaþ Alevilerin bu sorulara verecekleri hiçbir cevaplarý bulunmamaktadýr.
     Çünkü tüm kaynaklar ve gerçekler, Kýzýlbaþ Aleviliðin, Ýslam'la ve Ýslam'ýn herhangi bir Mezhep ya da Tarikatýyla uzaktan yakýndan en ufak bir benzerlik ve ortak noktasýnýn olmadýðýný göstermektedir.
     Tüm gerçekler bu þekilde iken, ne hazindir ki, Alevilerin büyük bir
çoðunluðu hala sistemin aðzýyla hareket edip, Aleviliðin Ýslam olduðunu söylemekte ýsrar etmektedirler.
     Bunun altýnda yatan psikoloji ise, sistemin Aleviler üzerinde kurmuþ olduðu baský ve katliamlarýn etkisiyle söylenip, Aleviler hala bu korkularýný yenememiþ olmalarýdýr.
     Onun içindir ki, kim ne söylerse söylesin, Hz. Ali ve Ehlibeytin Alevilikle uzaktan yakýndan alakasýnýn olmadýðý kýsaca bu bilgi ve belgelerden rahatlýkla anlaþýlmaktadýr.

Kaynakça :
Nejat Birdoðan: Anadolu'nun Gizli Kültürü Alevilik- Berfin Yay.

Ali Þeriatý : Dinler Tarihi- Seçkin Yay.

Ýmam Ceferi Buyruðu.

Misea Eliade: Þamanizm- Ýmge Yay.

Musa Þanak: Mezopotamya'da Dinleri Doðuþu- Aram Yay.

Görsel Büyük Genel Kültür Ansiklopedisi. 24 Cilt.

Cemal Zöngür
Arþ. Yazar






























Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (1)
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (3)
Dinlerin Doðuþu ve Ýslam'ýn Gerçek Özü (2)
Ýslamiyet Yeniliðe Açýk Bir Din Midir?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Lider mi Toplumu Þekillendirir; Toplum Mu Lideri?
Tbmm'de Yedi Maddelik Anayasa Deðiþikliði Neyi Çözer?
Alevilerin Kapýlarýna Saldýranlarýn Açýk Kimliði
"Türkleri Yeniden Tanýmak" Araþtýrma Kitabýmý Yazma Nedenim :
Ýþte Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Karnesi..!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Toplum Hak Ettiði Þekilde Yönetilir [Eleþtiri]
Deprem Öldürmez Zihniyet Öldürür [Eleþtiri]
Sayýn Baþbakan Binali Yýldýrým, Alevi Kültürünü Ne Kadar Tanýmýþtýr? [Eleþtiri]
Halka Götürülen Her Oylama Demokratik Midir? [Eleþtiri]
Atatürk'ün Din ve Alevilere Bakýþý [Eleþtiri]
Akp'li "Evetçiler" ile Chp'li Hayýrcýlarýn Halka Açýklayamadýklarý Sýrlarý..! [Eleþtiri]
Anayasa Deðiþikliðinin Yarattýðý Umutlar ve Uçurumlarý..! [Eleþtiri]
Türkiye Halkýna Tek Soru; Demokrasiden Ne Anlýyorsunuz? [Eleþtiri]
Fetö, Deaþ ve Kenan Evren Kardeþliðinin Tarihçesi [Eleþtiri]
Katar'la Ne Yapýlmak Ýsteniyor? [Eleþtiri]


Cemal Zöngür kimdir?

Ben Cemal Zöngür, Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum. Sosyoloji, Tarih ve Siyaset üzerine araþtýrmalar yapmaktayým. Yayýnlanmýþ bir kitabýmýn dýþýnda çeþitli gazetelerde yüzden fazla makalelerimde yayýnlanmýþtýr. Ve iki kitap dosyam yayýna hazýr durumdadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Tam baðýmsýz Tarih ve Siyaset üzerine yazan her Yazar


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.