..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Kâmuran Esen




26 Aralýk 2002
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar - 3  
Kâmuran Esen
Baþarýlý olmanýn, bilgiyle birinci derecede ilgisi yoktur. Ýstediðini öðrenciye verebilme yeteneði, onlarýn seviyesine inebilme becerisi, bilgili olmanýn hep önündedir.


:CDBE:


Öðrencileri Anlayabilmenin Önemi:

Yapýlan planý uygularken, kullanýlacak yöntem çok önemliydi. Daha da önemlisi öðrenciyi motive etmek þarttý. Damdan düþer gibi konuya girilmezdi. Öðrencileri, dersi iþlemeye hazýrlamak gerekiyordu. Bunu baþarmak için de, çocuðun dünyasýna girebilmek, olaylara onlarýn gözüyle bakmak gerekiyordu. Kendi öðrencilik yýllarýmý düþündüm hep. Öðretmenimden beklentilerimi hatýrladým. Çocuklarýn yerine kendimi koydum. Kendime ve derse , onlarýn gözüyle baktým. Çocuðun önce öðrenmeye istek duymasý gerekiyordu. Dersi sevmesi, neyi niçin öðrendiðini bilmesi gerekiyordu. Bunu hiç gözardý etmiyordum.

Derse bazen, öðrencilerin ilgi ile izlediklerini bildiðim bir televizyon dizisinden, bazen haftanýn derbi maçýndan konuþarak baþlayabiliyorduk. Derste sýkýldýklarýný farkettiðimde, bir öðrenci kalkýp þarký- türkü söylüyor, diðerleri müzik dinleyerek çalýþmalarýna devam ediyorlardý. Bazen sýnýfta kýsýk sesle teyp çalýyorlar, bir taraftan da, örneðin yazýlý anlatým yapýyorlardý. Mevsimin ilk karý yaðarken derste isek, dersi býrakýp hemen bahçeye çýkýyor, yaðan karýn tadýný çýkarýyorduk. Akþam evde yaptýklarýndan söz ediyorduk. Ýþte bunlar, öðrenciyi derse motive etmek için uyguladýðým yöntemlerdi.

Her derste , onlarýn ilgisini çekecek, onlarý derse hazýrlayacak bir yol mutlaka buluyordum. Bu, tamamen yetenekti. Zaten öðretmenlik bir sanattý. Böyle düþünüyordum. Öðretmene düþen görev, yeteneðini geliþtirmek için çaba sarfetmekti. Baþarýlý olmanýn, bilgiyle birinci derecede ilgisi yoktu. Ýstediðini öðrenciye verebilme yeteneði, onlarýn seviyesine inebilme becerisi, bilgili olmanýn hep önündeydi.

Bir de çocuklarý anlayabilme ve onlarýn gönlünden geçenleri sezebilme çok önemliydi. Çocuklarýn anlayabileceði bir dille, etkili bir konuþmayla , onlarý motive etmek öyle kolaydý ki. Her derste, öðrencileri motive edecek bir þey bulmakta zorluk çekmiyordum. O anda aklýma geliveren sözlerle, günlük olaðan konuþmalarla oluveriyordu. Bunu anlatmasý olanaksýz. Yoksa onlarca örnek vermek gerekir. Özellikle birinci ve ikinci sýnýflarda, ders zili çaldýðýnda , öðrencilerin bazýlarý “Öðretmenim hiç ders yapmadan zil çaldý.” Diyorlardý. Hayat Bilgisi dersinin konusunu iþlediðimizin farkýnda bile deðillerdi. Oyun oynadýðýmýzý, sohbet ettiðimizi sanýyorlardý. Ýþte , iþin sýrrý buradaydý. Ders , onlarýn yaþamýnýn bir parçasý haline getirildiði için, ders gibi görmüyorlardý. Normal, günlük yaþantýlarýný sürdürüyor gibilerdi. Tenefüs zili çaldýðýnda, birçoðu “Öðretmenim ne çabuk zil çaldý. Ders ne çabuk bitti.” Diyorlardý. Bu sözler, öðrencinin derste sýkýlmadýðýnýn, hatta daha da ötesinde , derste eðlendiðinin bir iþaretiydi. Yazý yazarken, özellikle resim yaparken, bir yandan þarký mýrýldanýyorlardý. Sanki evlerindeymiþ gibi rahat davranýyorlardý.

(Sürecek)

KAYNAKÇA:
Ýlkokul Programý (Milli Eðtim Bakanlýðý Yayýný)
Öðrenci Tanýma Teknikleri ( S.Kantarcý)
Rehberlik ( S.Karagöz)
Psikolojik Danýþmanlýk (Milli Eðitim Bakanlýðý Yayýný)





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çocuk eðitimi ve yetiþtirilmesi kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar- 1
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar- 6
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar - 5
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar - 4
Ýlköðretimde Öðretmeni Baþarýya Götüren Yollar - 2

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýlginç Atasözleri Sözlüðü / Derleme
Ýlginç Atasözleri
Halk Ýnanýþlarý
Kýna Geceleri ve Kadýnlarýmýz
Atasözlerimiz Üzerine
Fatma Nine'nin Siyasilere Mektubu / Mudurnu Halk Dili
Mudurnu Folklörü / Halk Dili / Pekiþtirmeler
Mudurnu Folklörü / 1 - Yöresel Deyimler
Mudurnu Folklörü / 2 / Yöresel Kelimeler
Eeeeee De Bakam da Annadýverecen

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.