..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçý, toplumda uzun çalýþma ve çabalardan sonra alnýnda ýþýðý ilk duyan insandýr. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Yûþa Irmak




7 Mart 2009
Mustafa Muhammed El - Mursi (Þeyh Mustafa Ýsmail)  
(Kuran Kari'si Þeyh Mustafa Ýsmail)

Yûþa Irmak


Evet, insaný diðer varlýklardan farklý kýlan temel unsur ondaki kalp ve kafa münasebeti, kalbi hayatý ile bir taraftan melekût âlemini imrendiren, bazen çalýþma ve cehd ile bazen de ilham esintileri ile varlýk âleminin sýrlý koridorlarýna dalan, makro ve mikro âlemin muhteþem nizamýný gözler önüne serip ve bu suretle, belki de farkýna varmadan, bazý kalplerin hakikate açýlmasýna akabinde açýk kalplerin ise muhkem kaleler haline gelmesine vesile olur...


:CBDD:
Evet, insaný diðer varlýklardan farklý kýlan temel unsur ondaki kalp ve kafa münasebeti, kalbi hayatý ile bir taraftan melekût âlemini imrendiren, bazen çalýþma ve cehd ile bazen de ilham esintileri ile varlýk âleminin sýrlý koridorlarýna dalan, makro ve mikro âlemin muhteþem nizamýný gözler önüne serip ve bu suretle, belki de farkýna varmadan, bazý kalplerin hakikate açýlmasýna akabinde açýk kalplerin ise muhkem kaleler haline gelmesine vesile olur…

Bu nokta-i nazarla benim hayatýmda da Mustafa Ýsmail dinlemek bir dönüm noktasý oldu. Beni Mustafa Ýsmail ile tanýþtýran o güzel kardeþim Mustafa Yiðit’tin ismini zikr etmeden bu yazýnýnda tamamlanacaðýný sanmýyorum…

Allah(cc) Mustafa kardeþimden gani gani razý olsun…

Evet, her þey Mustafa Yiðit Bey kardeþimin 2000’nin Aðustos ayýnda Zaman Gazetesi’nin halkla iliþkiler biriminin kurulduðu o yýllarda Küçükçekmece’de vazifeye baþlamasý ile neþvü nema buldu...

Bizim baðlý bulunduðumuz Sefaköy bölgesine tayini çýkan ve halkla iliþkiler personeli olarak göreve baþlayan Mustafa Bey kardeþim El-ezher üniversitesinden mezun olmuþ, Allah'ýn kendisine bahþettiði nimetlerin þuuruna inanmýþ insan mesuliyetinin idrakine, hem dünyasýný hem de ahretini en iyi þekilde tanzim etme kaygýlarý taþýyan ve davranýþlarýný bu duygularýnýn tesiriyle ayarlayan hem kendi, hem çevresi için, en iyiyi, en güzeli ve en doðruyu yapabilmek için çýrpýnan bir insan profili ile donatýlmýþtý rahmeti sonsuz tarafýndan…

Evet, sesi de Mustafa Ýsmail’inkiyle aynýydý Mustafa Ýsmail’in talebelerinden dersler almýþtý ideolu oydu ve onun gibi okumasý onun gibi hissederek okumasý gayet normaldi...

Bir ünsiyetim oldu kendisiyle ve Mustafa Ýsmail dinliyorsam bu gün onun vesilesiyle olmuþtu…

Keþke! Ama keþke! Türkiye’de olsa sizlere o sesi bir canlý dinletme keyfiyeti sunabilseydim…

Lakin yok þuan yanýmýzda artýk Amerika’nýn Teksas eyaletinde Türk kolejinde hizmet eden ve Amerikan asýlý müminlere o Ýsmail’i sesiyle kuran ziyafeti sunan kardeþime buradan binlerce selam olsun…

Evet, Mustafa Muhammed El-Mursi 17 Haziran 1905’te Garbiye vilayetine baðlý Mit gazal mýntýkasýnda bir sabah doðmuþ, 1911 "kuttab" denilen ilkokul seviyesinde Kur'an eðitimi veren okulda Þeyh Abdurrahman Ebulayneyn’den Kur'an dersleri almaya baþlamýþ, 1913 yýlýnda Þeyh Abdullah Sehata’nin okuluna 1915’de henüz 10 yaþýnda olmasýna raðmen sesinin güzelliði ile köyünün gözbebeði olmaya baþlamýþ yine 1917 yýlýnda Þeyh Ýdris Fahir’den tilavet ve tecvid derslerini tamamlayýp daha sonra bir El-ezher hocasýnýn kendisinin tilavetini Otaif camiinde dinlemesinin akabinde Ýslam Enstitüsünde okumak için Tanta þehrine gidip burada parmakla gösterilen Kari olarak hayata atýlmýþ olur…

1920’de bir yas merasiminde üç gece Kuran okumasýna mukabil 70 Mýsýr Pound’u alarak Karilikten ilk gelirini elde etmiþ olur. 1925 senesinde Tanta þehrinin en zengin insaný olan Hüseyin El Kasabi’nin cenazesinde okur ve kýsa süre içerisinde kýrsal Mýsýr’ýn en aranan Karisi olur.

1927’de milli lider Saad Zaglul’un cenaze merasimi dolayýsýyla Dimyat ta okur. Burada 6 çocuðunun annesi olacak eþi ile tanýþýr ve bütün önemli paþalara kendisini dinletmiþ olur. Programýný organize edebilmek için Tanta da bir ofis tutmak zorunda kalýr.

1943’te Kahire’de ilk defa okur. Diðer Karilerin kendisine yönelttikleri ciddi eleþtirilere raðmen kýsa sürede baþkentte destanlaþýr ve radyonun yýldýzý olur.

1944’te Kral Faruk’un en gözde Karisi olur. Ramazan ayýnda Kralýn sarayýnda yapmýþ olduðu meþhur okuyuþlar bütün Arap dünyasýndaki radyo dinleyicileri tarafýndan beðeni ile dinlenir. Bütün Müslüman ülkelerde rüþtünü isbat ettikten sonra gelen davetler üzerine seyahat etmeye baþlar.

1947’de çok prestijli bir makam olan El-Ezher camii Kari’liðine atanýr..

1965 yýlýnda kendisini resmi Kari olarak atayan Cemal Abdul Nasýr’dan üstün hizmet madalyasý alýr. Ayný gece Ummü Gülsüm ve Muhammed Abdul Wahab da Mustafa Ýsmail ile birlikte madalyalarýný alýrlar.

1977’de Cumhurbaþkaný Enver Sedat ile birlikte Kudüs’e gider. Bu ziyaret bütün Arap ülkeleri tarafýndan ciddi eleþtirilere hedef olmasýna raðmen Mustafa Ýsmail büyük bir rüyasýný gerçekleþtirir ve Mescid-i Aksa'da Kur'an okur.

1978 yýlý 22 Aralýk ayýnda son defa Dimyat þehrinde Kur'an okur ve 26 Aralýkta vefat eder.

Ýþte Mustafa Ýsmail’in hayat kronolojisi kýsaca böyle. Bana göre, Mustafa Ýsmail denince akla Kuran, Kuran denilince de Mustafa Ýsmail ve Kuran’ýn gölgesinde geçen bereketli güzel bir ömür gelir...

Evet, onu dinlerken kan basýncýnýzýn vücudunuza eþit daðýldýðýný hisseder vücudunuzdaki bütün zerrelerin harekete geçtiðini duyarsýnýz…

Tavsiye ediyorum Mustafa Ýsmail’den bir Âlak, Kadir ve Yusuf suresini dinleyin o okuyuþu inanýn bedeninizin içindeki ruhunuzun ayrýldýðýný hisseder Kuraný Kerim’in ayetlerinin parça, parça size getirildiðini hissedersiniz...

O, Kuraný kerimde ateþ, azap, cehennem ayetlerini okurken kendinizi cehenneme atýlmýþ, cennet ayetlerini okunurken kendinizi cennet bahçelerinde tahtlarda kurulmuþ bir vaziyette bulursunuz…

Evet, Mustafa Ýsmail dinlerken insan, duanýn, yakarýþýn, iç çekiþ ve iç döküþün en yüksek frekansýna þahit olur. Hele hele ayet geçiþlerindeki o makamýn sonlarýna doðru biraz da buruksu veda havasýyla eda ederken mübareðin sesi, daha bir derinlikle tüllenir, sesi, soluðu, gökler ötesi meleklerin çýðlýklarýný hatýrlatan bir enginlik ve duruluða ulaþýr. Ýnsan, onun okuduðu ayetlerde yükselen her týnýyý duydukça, uhrevîlik, ebedî saadet ümidinin hâsýl ettiði rikkat, þefkat ve recâsýyla gençleþtiðini, ebedîleþtiðini, büyük bir açýlýþa geçtiðini ve geniþlediðini görür. Hele, hele Yusuf süresini okurken ayetin bitmesine ramak kala her yana buðu buðu veda duygularý saldýðý dakikalarda ümitlerinizin cisimleþip içinize aktýðýný, þuurlarýnýzýn Yusuf ile Yakub’un hayali ile aydýnlandýðýný ve týpký bir rüya âlemlerinde olduðu gibi, kalýplarýmýzdan sýyrýlýp, manevî olarak o olayýn içerisinde olduðunuzu hissedersiniz…

Þeyh Mustafa Ýsmail’in Kuran okuyuþu çýðlýk çýðlýða inlediðimiz bir dönemde batan güneþle beraber eriyip gittiðiniz kulaklarýnýza çarpan birer âh u efgân feryat hâline geldiðiniz, kuþlar gibi hafifleyip bir tür kanatlandýðýnýzý hissedip manevî bir varlýða inkýlâp ettiðinizi sanýr ve hayretler içinde olduðumuz yerde kala kalýrsýnýz...

Günümüzün modern sanatçýlarýný bilmeyeniniz yok gibi! Yazýyý kaleme alýrken birde böyle Karilerin hayatlarýnýn bilinmesini ümit ettim. Ýnsanýn iradesinin elden gittiði, kendinden geçip her þeye kafa tuttuðu þu ahir zaman diliminde duygular muvakkat bir muvazenesizliðe girip yollarýný þaþýrsalar da, gönül iki büklüm çevkâne dönmüþ boynuyla hep Allah’ý çeþitli vasýtalar ile arayacaktýr! Allah’ý aramak her gönlün iþidir. Gönüllerinize bir duruluk bir sýhhat aþýlamak istiyorsanýz þayet iþte size bir fýrsat dinleyin Mustafa Ýsmail’i, Yasir Þarkaviyi, Abdulsameti…

Dedik ya insan, gönül dünyasýnda hakký aramak için seyahat ederken, ne þaþkýnlýða düþmeli ne de takýlýp yollarda kalmalý. Atýnýzý doðru yolda sürdürdüðünüzü düþündüðünüz her menzilde þayet atýnýzýn ayaðý takýlýp bir yerde kalmýyorsa dizginleri elden düþürmeden yollarýnýza devam etmenizi, þayet kalýyorsa da bu enfüsi sesleri dinleyip manevi ses ile imanýnýzýn boþluklarýný berk-u burak gibi geçip gitmenizi rahmeti sonsuzdan dilerim...


vesselam…




http://twitter.com/yusairmak
https://www.facebook.com/yusairmak
yusairmak@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tufandan Önce" Kitabý Üzerine Notlar
Sefil Tarihçilerimiz!
Tarihimizi Aydýnlatan Bir Kitap
Sadettin Kaplan’ý Kimler Tanýyor?
Cahit Sýtký Bugün de Yarýn da Okunacaktýr
Elem Çiçekleri
O, Gariplere Ne Mutlu…
Prof. Dr. Ahmet Yaþar Ocak Kimdir? Eserleri Nelerdir?
Kum ve Köpüðü
Sözü Þiir Olan Sultanlar

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Düþüncesi Üzerine…
Kýlýçdaroðlu Tayyip Erdoðan’ýn ‘muhalif’i mi, Yoksa, ‘mefhum - U Muhalif’i mi?
Baþörtülü Cadýlar
Þiirin Þifresi Nasýl Çözülür?
Büyük Þairlerin Þiirleri Nasýl Okunur?
Dilin Düþündürdükleri
Pavese’nin Yaþama Uðraþý
Hasretin Sebebi: Ýlham
Cihan Harbi Yahudiler ve Türkler
Portrait Of May Sartoris Tablosu'nun Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.