..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Adem KALINSAZ




10 Ocak 2008
Ömür Denen Þey...  
Adem KALINSAZ
Takvimler ne kadar cömerttir. Her gün bir sahife baðýþlarlar ömürlerinden. Onlar cömert davrandýkça hafiflerler hafiflerler ta ki tükeninceye kadar cömertlikleri devam eder. Her erdemli davranýþlarýnda omuzlarýndaki yük biraz daha hafifler takvimlerin.


:BJII:
Takvimler ne kadar cömerttir. Her gün bir sahife baðýþlarlar ömürlerinden. Onlar cömert davrandýkça hafiflerler hafiflerler ta ki tükeninceye kadar cömertlikleri devam eder. Her erdemli davranýþlarýnda omuzlarýndaki yük biraz daha hafifler takvimlerin.
Ah takvimler ne kadar cömertsiniz.
Zamanýn evveliyatýný ve ahirini Allah (c.c.) bilir.
Bugün kullanýlan 365 sahifeli takvimin evvelini ise matbaacýlarýn bilmesi muhtemel. Miladi takvim ise Türkiye’de 1926 yýlýnda kullanýlmaya baþlandý.
Takvimler insanlar gibidir. Ömürleri sýnýrlýdýr. Kelebeklerden uzun yaþarlar ama fillerden kýsa. Ömürleri sabit, zamanlarý sýnýrlýdýr. Bu yönleri ile insana benzerler.
Ýnsanlar takvimlerinin ömrünün sýnýrlý olduðunu her takvim yapraðýndan bir sahife yýrttýklarýnda idrak ederler. Her gün azalan bir yaþam. Kendi ömürlerinin sýnýrýný ise ancak bir cenaze namazý kýldýklarýnda hatýrlarlar. Oysa insan çocuk da olsa, her geçen gün, hayattan eksilen bir güne tekâmül etmektedir. Zamanýný yaratýcýnýn haricinde kimsenin bilmediði sona bir adým daha yaklaþmak.
Prof. Dr. E. Nazif Gürdoðan Hoca: “Ýnsan ömrü üç yýldýr: Doðum yýlý, verim yýlý, ölüm yýlý” diyor. (Yeni Þafak 02.01.2008)
Doðum yýlý ile ölüm yýlýný çýkardý mý geriye verim yýlý kalýr.
Peki, verim yýlýndaki boþa geçen zamanlarý çýkardý mý ileriye ne kalýr?
Yaþanmamýþ bir ömür…
Ya da yaþlanmýþ bir ömür…
Ah takvim yapraklarý sizin cömertliðiniz ile biz âlemin efendisi insanlarýn ömürleri birbirlerine ne kadar benzemekte. Ve birbirlerine ne kadar ecnebileþmekte…
***
Yaþýný olduðundan bir yaþ ileri gösteren çocuk, gençlik evresinde fazlalýktan ifade ettiði bir ya da birkaç yaþýnýn indirimini bereketli yapma arzusunu taþýmak istemektedir. Gel gör ki yaþýn 35 olmasý ile 37 olmasý arasýndaki fark matematiksel ifadeden baþka aleni bir ehemmiyet taþýmamaktadýr. Ýnanmazsanýz sözü, sözün ustasý Cahit Sýtký’ya býrakalým:
Yaþ otuz beþ! Yolun yarýsý eder.
Dante gibi ortasýndayýz ömrün.
Delikanlý çaðýmýzdaki cevher,
Yalvarmak, yakarmak nafile bugün.
***
Üstad Necip Fazýl gibi:
“Tam otuz yýl saatim iþlemiþ ben durmuþum;
Gökyüzünden habersiz, uçurtma uçurmuþum.” demiþ olabiliriz bugün. Ama ah vahlar kaybedilen zamanlarý geri getirmeyecektir.
Dün geride kaldý, yarýnýn gelip gelmeyeceðini bilmiyorum. Öyleyse bugünü, içini doldurarak yaþamalýyým, anlayýþýyla hareket eden âdemoðlu yine Cahit Sýtký’nýn dediði gibi:
“Nerde o günler, o þevk, o heyecan?” deme durumunda kalmaz ve o aþk ve heyecaný ilerlemiþ yaþýna raðmen Ýstanbul’un fethinden þereflenmek için gayret gösteren yüce sahabe Eyüp Sultan Hazretleri gibi bedeniyle birlikte yüreðinde de taþýr.
***
Bugün verim yýlýdýr; yaþarken kazançlý çýkma yýlýdýr. Ýhtiyarlayýnca geriye baktýðýmýz zaman “çok þükür hayatý takvim yapraklarýnýn cömertliði gibi yaþadým” demek için bu günü anlamlý kýlma yýlýdýr, verim yýlý.
Sað taraftan verilecek defterin sayfalarýnýn kapanmayacaðý, ömrümüzdeki bereketli anlar gibi sayfalardaki bereketlerin artacaðý ve okudukça bizleri coþturacaðý anlarý yaþama yýlýdýr, verim yýlý.
“Kim bilir nerde, nasýl, kaç yaþýnda?
Bir namazlýk saltanatýn olacak.
Taht misali o musalla taþýnda.” Diyen Cahit Sýtký o musalla taþýndan geçti. Sýra bizde… Kaçmak, kaçamak yapmak, atmak, atlatmak yok.
Henüz musalla taþý önümüzde, Musalla Mezarlýðý’da Konya’da iken verim yýlýný verimli kýlmak yapýlacak en akýllý ve erdemli iþ olsa gerek.
Takvim yapraklarý gibi hayatý (zamaný) cömertlikte bereketlice kullanmak bir sonraki takvim cömertliðinin (hayatýn) anahtarýný yanýnda taþýmaktýr. Saðlam bir anahtarýmýz olmasý dileðiyle…
Selam ve muhabbetle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý
Aðlamak ve Gülmek
"Huzursuz Bacak"
Kitap ve Okumak II
"Hak Eden Sevilir"
Mevlana'nýn Gel Çaðrýsý
"Yaþ Otuz Beþ"
Büyük Nedir? Küçük Nedir?
Yaþam Nedir?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III
"Çin Ýþi" Olimpiyat
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov
Üstad
Türkçe Olimpiyatlarý ve Kazanýmlarýmýz
Belgesel Filmler; "Mustafa" ve "120"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Atatürk'ün Kardeþleri [Eleþtiri]
Kör Þeytanýn Kör Gözüne... [Eleþtiri]
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý [Eleþtiri]
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek [Eleþtiri]
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz? [Eleþtiri]
"Fikrim Yok" [Eleþtiri]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.