..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, seçmek ve gizlemek sanatýdýr. -Chateaubriand
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Adem KALINSAZ




28 Þubat 2008
Atatürk'ün Kardeþleri  
Adem KALINSAZ
On altý yýl resmi tedrisattan geçtim, on bir yýldýr da öðretmenlik yapýyorum. Okumayý ve araþtýrmayý seviyorum. Buna raðmen Atatürk’ün kardeþlerinden haberdar deðildim. Öðrencimden öðrendim Ayýp mý? Hicap duymam gerekir mi?


:BIDDE:
Atatürk’ün Makbule’den baþka dört tane daha kardeþi varmýþ…
“1857 doðumlu Zübeyde Haným ile 1839 doðumlu Ali Rýza Efendi 1870 veya 1871 yýlýnda evlendiler. Bu evlilikten altý çocuklarý olmuþtur: Fatma (1871/72–1875), Ahmet (1874–1883), Ömer (1875–1883), Mustafa (Kemal Atatürk) (1881–1938), Makbule (Boysan, Atadan) (1885–1956) ve Naciye (1889–1901). Bu çocuklardan Fatma dört, Ahmet dokuz, Ömer sekiz yaþlarýnda o senelerde Rumeli'yi kasýp kavuran salgýn kuþpalazý (difteri) hastalýðýndan çocuk yaþlarýnda öldüler. En küçükleri Naciye, Mustafa Kemal Harp Okulu'nu bitirdiði sene, on iki yaþýnda hayata gözlerini kapadý. Ailede çocuklardan en uzun yaþayan Makbule Haným olmuþtur.” (www.talipyener.k12.tr)
***
On altý yýl resmi tedrisattan geçtim, on bir yýldýr da öðretmenlik yapýyorum. Okumayý ve araþtýrmayý seviyorum. Buna raðmen Atatürk’ün kardeþlerinden haberdar deðildim.
Öðrencimden öðrendim
Ayýp mý? Hicap duymam gerekir mi?
Asla!
Çünkü insan bilmediðinin cahili, bildiðinin âlimidir. Her insan yaþý, eðitimi, kültürü, mesleði ne olursa olsun bir baþka insandan öðreneceði bir ya da birçok þey vardýr.
Allah, ilmi isteyene, zenginliði istediðine verirmiþ. Yeter ki insanoðlu edebi hâl ile istemesini bilsin, çalýþsýn, azmetsin, dua etsin.
***
BÝLMEDÝÐÝNÝ BÝLMEK
Biz fertler olarak her þeyi bilen bir görüntü sunuyoruz topluma. Allame-i cihan (dünyayý bilen, yeryüzü âlimi) kesiliyoruz. Oysa her insanýn alanýnda (iþ sahasýnda, branþýnda, sanatýnda) dahi bildiði þeyler olduðu gibi, bilmediði þeylerin mutlak varlýðýna nefsimizi kabullendiremiyoruz.
Peygamberimiz bir hadis-i þerifinde: “Ýlim üçtür; konuþan kitap (Kur’an-ý Kerim), yerleþen sünnet ve bilmediðine bilmiyorum demektir” buyurmaktadýr.
Ýmam-ý Âzam Ebu Hanife Hazretleri:
“Bilmediklerimi ayaklarýmýn altýna alsaydým, baþým göðe deðerdi” buyurarak insanýn her þeyi bilemeyeceðini benliðinde olgunlaþtýrýyor.
Ýmam-ý Âzam'ýn öðrencisi büyük âlim Hz. Yusuf’a adamýn biri dini konuda bir soru sormuþ, Hz. Yusuf “Bilmiyorum” cevabýný verince, adam:
“-Bir de hazineden þu kadar para alýyorsun, utanmýyor musun?” der. Hz. Yusuf:
“-Ben bildiklerimin karþýlýðýný alýyorum, bilmediklerim için de para alsa idim ülkenin hazineleri yetmezdi” cevabýný veriyor.
Burada dikkate deðer olan þey, ilmin zirvesinde bulunan büyüklerimizin, bilmedikleri alanlarda ahkâm kesmedikleridir.
Ya günümüz insanlarý, yani bizler, acaba eðitimden siyasete, kültürden spora, saðlýktan sanata bilmediðimiz ve eðitimini almadýðýmýz konularda kendi görüþlerimizi herkesin doðrusu gibi sunmaya çalýþmakla neyi hedefliyoruz.
Öðrenci öðretmenine, hasta doktoruna, müvekkil avukatýna bir soru sorduðunda, sanki cevap veremeyince küçük kýyametin kopacaðý zannýna kapýlarak kendi tevilimizle (yorumumuzla), zoraki cevap verme zorunluluðunda hissederek, yalan-yanlýþ cevapla geçiþtirme hastalýðýmýzý sürdürmekteyiz.
Vermiþ olduðumuz yanýt çoðu zaman soru soraný tatmin etmiyor. Bu da yeni öðrenmelerin önüne geçiyor.
Oysa,
“-Bu sorunun yanýtýný bilmiyorum, araþtýrayým yanýta ulaþýnca seni bilgilendiririm” demek daha doðru bir yaklaþým olsa gerek.
Bu tür yaklaþým, soru soran (bilgiyi arzulayan kiþinin), sorunun yanýtýný talep ettiði kiþiye karþý güven duygusunu artýrýr, kendisinin de imkânlarý ölçüsünde bilginin kaynaðýna ulaþabileceði kanaatini oluþturur.
Atalarýmýz: “Bilmemek ayýp deðil, öðrenmemek ayýp” diyerek her þeye tevil getirmeye çalýþan insanlarýn bu davranýþlarýný gereksiz görmüþlerdir.
Bu söz ayrýca araþtýrýp öðrenmeyi de teþvik niteliðindedir.
Bazý þiirler ya da dizelerin yazarý kýsmýnda “Lâ Edrî” yazmaktadýr. Lâ Edrî lafzý, o þiir ya da dizenin yazarýnýn bilinmediðine iþaret etmektedir.
“Bildiðini bilenin arkasýndan gidiniz, bildiðini bilmeyeni uyarýnýz, bilmediðini bilene öðretiniz, bilmediðini bilmeyenden kaçýnýz” (Konfüçyüs)
Bilmediðini bilmek, erdem bu olsa gerek.
Not: Bilmediðini Bilmek bölümü, Aralýk 2005’de Çumra Postasý’nda yayýmlanan makalemizden. (A.K.)
Selam ve muhabbetle.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Öðrenciniz adýna çok sevindim
Gönderen: Mustafa Þakarcan / , Türkiye
23 Þubat 2010
Böyle araþtýrmacý, deðerlerine baðlý öðrenciniz olduðuna sevinmelisiniz de... Saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kör Þeytanýn Kör Gözüne...
Gez Dünyayý, Gör Konya'yý
Ýçki Sahte, Ölüm Gerçek
Ne Kadar Ýtibar Etmeliyiz?
"Fikrim Yok"

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yazýnýn Önemi / Ýlmi Yazý Ýle Baðlamak [Deneme]
Yoksulluða Akif'ce Bir Yaklaþým [Deneme]
Çevresel Sorunlar ve Çözüm Yollarý [Deneme]
Gezi Notlarý: Akçay, Altýnoluk, Assos, Ayvalýk, Edremit Ýzlenimleri [Deneme]
Baki Kalan Hoþ Bir Seda; Hz. Mevlâna [Deneme]
Atatürk'ün Çocuklara ve Gençlere Mesajý [Deneme]
Gezi Notlarý: Bursa Ýzlenimleri - III [Deneme]
"Çin Ýþi" Olimpiyat [Deneme]
Toprak Gönüllü Cengiz Aytmatov [Deneme]
Üstad [Deneme]


Adem KALINSAZ kimdir?

Hayatý algýlamaya çalýþmak için düþünmek, çalýþmak, üretmek ve yaþamak gerektiðine inanýrým.

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyatýn "Edep" kýsmýyla dost olan bütün yazarlar.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adem KALINSAZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.