..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiðinden, dünyada bulunduðundan, dünyadan gideceðinden hoþnut olan bir kimse görmedim. -Namýk Kemal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Seval Deniz Karahaliloðlu




21 Temmuz 2005
Bir Peri Masalýndan New York Sahnelerine Uçan Bale Pabuçlarý  
Tüy gibi hafif adýmlarla dans ederken çocukluk düþleri gerçeðe dönüþüyordu.

Seval Deniz Karahaliloðlu


Birden kendini külkedisi gibi hissetti. Saat gece yarýsý 12.00’yi çalýnca bütün dansçýlar farelere, ýþýltýlý kostümü ise eski kýyafetine dönüþecek gibi geldi. Ama sadece bir anlýk þüphe. O kadar. Gülümsedi. Ýþte burada, dünyanýn en prestijli bale to


:DACF:
Bir Peri Masalýndan New York Sahnelerine Uçan Bale Pabuçlarý : Burcu Sürmeli

Seval Deniz Karahaliloðlu

Tüy gibi hafif adýmlarla dans ederken çocukluk düþleri gerçeðe dönüþüyordu. Hayal etmeye bile cesaret edemediði sanatçýlarla ayný sahnede dans etmek. Rüyasýnda görse inanmazdý. Birden kendini külkedisi gibi hissetti. Saat gece yarýsý 12.00’yi çalýnca bütün dansçýlar farelere, ýþýltýlý kostümü ise eski kýyafetine dönüþecek gibi geldi. Ama sadece bir anlýk þüphe. O kadar. Gülümsedi. Ýþte burada, dünyanýn en prestijli bale topluluklarýndan Ballet Ýnternational Company’nin dansçýlarýyla birlikte New York’da ‘Fairy Doll’ Balesinde solist sanatçý olarak dans ediyordu. Kendini müziðin akýþýna býraktý. Bir peri gibi süzüldü, etrafýnda onu saran pýrýltýlý bir büyü, adýmlarýnýn onu götürebildiði en yüksek noktaya doðru uçtu, uçtu, uçtu….

Ballet Ýnternational Company’nin dansçýlarýnýn arasýnda solist sanatçý olarak yer almanýn ayrýcalýðýna, dünyanýn en seçkin seyirci kitlesinin karþýsýnda dans etmenin heyecaný da eklenince, hissedilen duygularý tanýmlamada kelimeler yetersiz kalýyor. Bir yandan bu gerçeðin farkýnda olmanýn verdiði heyecan, öte yandan yaþadýðý anýn tadýný çýkarmanýn mutluluðu bir hale gibi etrafýný sararken, kendisini dansýn o büyülü ritmine kaptýrdý. Daha sonra, seyircileri selamlamak için sahneye çýktýðýnda salon alkýþtan yýkýlýyordu.

‘Hayatýmda hiç bu kadar çok heyecanlandýðýmý hatýrlamýyorum’ diyor Burcu Sürmeli. Anýlarýný aktarýrken, sanki ayný mutluluðu tekrar yeniden yaþýyormuþçasýna gözleri pýrýl pýrýl. Mutluluk ve heyecandan sesi titriyor. Sahne arkasýnda daha teri soðumadan, nefes nefese yorgunluk atarken hocasý Ýrina Kalpakova yanýna yaklaþarak sahnede gösterdiði baþarýdan dolayý Burcu’yu tebrik ediyor. Ýrina Kalpakova, idolü, çocukluk düþlerini süsleyen Kirov’un yýldýz dansçýsý. Onunla tanýþmayý hayal bile edemezken þimdi dans hocasý, dansýný beðenmiþ olmalý ki, onu kucaklayarak, öperek baþarýsýný kutluyor. ‘Ýþte o an dünyalar benim oldu. Daha fazla dayanamadým ve gözyaþlarýna boðuldum. Hani mutluluktan aðlamak diyorlar ya. Gerçekten insan kendine hakim olamýyor’ diyor Burcu Sürmeli. Ýzmir Devlet Opera ve Balesi Elhamra Sahnesi’nde bunlarý konuþurken, o hala New York’da muhteþem temsilin yapýldýðý Brooklyn Art Centre’da sahnelen Fairy Doll balesinde. Böylesine özel anlar, insan hayatýnýn önemli dönüm noktalarýndan biri olmalý diye düþünürken, akla ‘peki ama her þey nasýl baþladý?’ sorusu geliyor.

SDK - Sahi, Burcu Sürmeli her þey nasýl baþladý? Yani, Ýndianapolis Ballet Ýnternational Company’de dans etmek üzere Amerika’ya nasýl gittiniz?
Burcu Sürmeli – Ýndianapolis Ballet Ýnternational’da baþ dansçý olarak dans eden Oðulcan Borova, yýlbaþýndan hemen önce Christmas tatilini ailesiyle birlikte geçirmek üzere Ýzmir’e gelmiþti. O kýsa süre içinde, Ýzmir Devlet Opera ve Balesi’ni ziyarete geldiðinde, bizleri kýrmadý ve tek bir temsil için dahi olsa Fýndýkkýran Balesi’nde Prens rolünü oynamayý kabul etti. Üç gün boyunca, Fýndýkkýran Balesindeki rollerimizi prova ettik. Sonra da Perþembe akþamý birlikte Fýndýkkýran’da baþrolleri paylaþtýk. O Prens, ben de Clara rolündeydik. Ve temsilden sonra, Oðulcan bana ‘Amerika’ya gelir misin?’ diye sordu. Ben de, onun bu önerisi üzerine, özgeçmiþimi ve dans ettiðim rollerin yer aldýðý video kasetlerin hepsini Oðulcan’a verdim. Ýki gün sonra, Ballet Ýnternational’ýn yöneticisi Eldar Aliyev beni sabah telefonla beni aradý. Bana solist kontratý yollayacaðýný ve onlarla çalýþmak isteyip istemediðimi sordu. Ben de hiç düþünmeden ‘tabii ki’ dedim. Ýzmir Devlet Opera ve Balesi’nde dokuz yýldýr çalýþýyorum ve son yedi yýldýr da kadrolu sanatçýsý olduðum için izin alýp gitmem gerekiyordu. Gerekli izinleri aldýktan ve vize iþlemlerini tamamladýktan sonra Ýndianapolis’e Ýnternational Ballet Company’e gittim. Oraya gider gitmez de provalara katýldým.


SDK - Hangi eserlerde rol aldýnýz?
Burcu Sürmeli - Ýlk önce, Dracula Balesi’nde dans ettim. Sonra Uyuyan Güzel Balesi’nin okul gösterisinde baþ rolü oynadým. Daha sonra, Uyuyan Güzel Balesi’yle, Wabash’a bir turne yaptýk. (Wabash, Ýndianapolis’in kuzeyinde yer alan bir kent) Bunu Ýllinois ve New York’ a düzenlene çeþitli turneler takip etti. Her hafta sonu çýktýðýmýz bu turnelerde verdiðimiz temsillerde solist rollerde oynadým. Bunu La Coursaire balesi takip etti. Sonra, Fairy Doll isimli komik balede iki oðlan ve bir kýzýn yer aldýðý trio sahnesi var. Ayrýca, pas de trois (pade dü truva diye okunuyor) dans ettim. Farklý rollerde, çeþitli sahnelerde dans etmek, solist rollerinin yaný sýra grup rollerine de çýkmak benim için baþlý baþýna önemli deneyimler oldu. Solist rollerinden gruplarla birlikte yapýlan danslara kadar her türlü rolde oynadým. Ve çeþitli rolleri üstlenmek benim için büyük keyif oldu.

SDK – Çeþitli roller deyince bu rolleri daha önce oynamýþ mýydýnýz?
Burcu Sürmeli – Hayýr bu rolleri ilk defa orada oynadým. Zaten Dracula’nýn henüz Türkiye Prömiyeri yapýlmadý. Yani, Türkiye’de henüz sahnelenmemiþ olan bir eserde dans etmiþ oldum. Fairy Doll’u bilmiyorum ama La Coursaire (Lakorser diye okunuyor) Balesi bildiðim kadarýyla Mersin ve Ankara Devlet Opera ve Baleleri tarafýndan sahneye kondu ama henüz Ýzmir’de sahnelenmedi. Uyuyan Güzel Balesi haricinde diðer baleler henüz Ýzmir’de sahnelenmeyen baleler olduðu için bu eserlerdeki rolleri repertuarýma kattýðým için kendimi çok þanslý hissediyorum.

SDK – Sanýyorum ilk provanýz ile ilgili olarak çok hoþ bir anýnýz var deðil mi?
Burcu Sürmeli – Evet, Amerika’ya gider gitmez, daha ikinci gün Dracula Balesi’nin provalarýna girdim. Bana bir solist rolü verdiler. Benimle beraber ayný rolü dönüþümlü olarak oynayacak Amerikalý ve Koreli iki balerin daha vardý. Koreograf bize dans figürlerini gösterdi. Ben hemen figürleri öðrendim ve dans etmeye baþladým. Onlar daha yavaþ yavaþ figürleri çýkarma aþamasýndalar. Ben hemen figürler üzerinde çalýþmaya baþlayýnca onlar Dracula Balesi’nde daha önce dans ettiðimi zannetmiþler. Gelip bana sordular. ‘Bu hareketleri biliyorsun, daha önce oynadýn galiba’ diye. Ben de ilk defa burada görüyorum hatta daha önce izlemedim bile dedim. Çok þaþýrmýþlardý. Dracula Balesi, Mýcheal Pink’in bir koreografisini yaptýðý teatral aðýrlýklý bir bale. Korku temasýný iþliyor. Kostümleri, dekorlarý, müzikleriyle stres yüklü aðýr bir atmosferi var. Orada çocuðunu kaybetmiþ ve Dracula tarafýndan ýsýrýlmýþ acýlý bir anneyi oynuyordum. Amerika’ya gider gitmez provalara baþladýk ve bir ay sonra da 13 Þubat’ta balenin prömiyeri yapýldý.

SDK – Anladýðým kadarýyla Dracula Balesinde de dramatik bir rol üstlenmiþsiniz. Siz son dönemlerde ‘Romeo ve Juliet’ ve ‘Giselle’ gibi dramatik balelerde oynamýþtýnýz. Ýzmir Devlet Opera ve Balesi’nde oynadýðýnýz bu dramatik rollerde edindiðiniz teatral birikim orada iþinize yaradý mý?
Burcu Sürmeli – Evet, ben geçen yýl özellikle dramatik balelerdeki rollerim için tiyatrodan oyunculuk dersleri almaya baþladým. Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Dr. Enis Birsel ile oyunculuk üzerine çalýþmalar yaptýk. Bu oyunculuk dersleri, dramatik bakýmdan deðiþimi ve geliþimimi saðladý. Ayrýca, ben teknik yaný olduðu kadar dramatik yönü aðýr basan bir dansçýyým. Mimiklerimi kullanabileceðim dramatik rolleri seviyorum. Romeo ve Juliet, Giselle, Hürrem Sultan ve Carmen gibi. Çünkü, bale benim için sahneye çýkýp sadece bacak kaldýrmak, dönmek ya da atlayýp zýplamak deðil, bir hikayeyi anlatmak. O hikayedeki karakteri layýkýyla canlandýrmak daha önemli.

SDK – Siz çok farklý karakterlere girip çýktýnýz deðil mi? Bir gün vampire dönüþen acýlý bir anne, sonra azýlý bir korsan, daha sonra da Paþa’nýn Haremindeki cariye …(kahkahalar..)
Burcu Sürmeli- Evet, La Coursaire’de ilk bölümde korsanlardan biriydim. Sonra bu korsanlarýn gemisindekiler esir düþüyorlar ve ben de Paþa’nýn Haremine giren cariyelerden biri oluyorum. La Coursaire’de hem grupta hem de solist rolü oynadým. Solist olarak Odelist diye geçen önemli bir pas de trois (pade dö truva diye okunuyor) rolünü oynadým. Paþa’nýn haremindeki üç solist rolü, hepsinin ayrý ayrý solo danslarý var. Konusu eski Osmanlýlar döneminde, korsanlarýn cirit attýðý Akdeniz’de geçen komik bir bale bu. Ýlk perdede, hepimiz korsanýz. Daha sonra, paþa bu korsanlardan haremi için güzel kýzlarý satýn alýyor. Ben de haremine aldýðý kýzlardan biri oluyorum. Son derecede eðlenceli ve komik olan bu balede hem Paþa’nýn gördüðü rüya sahnesinde solist olarak hem de grup danslarda yer almak benim için önemli bir deneyim oldu. Çünkü Ýzmir Opera ve Balesi’nin baþ dansçýsý olduðum için hep baþ rollerde dans ettim. Burada ise baþ rol dahil olmak üzere, (Uyuyan Güzel Balesi’nde baþ roldeydim) ayný anda solist rollerinden grup rollerine kadar her türde rolde oynamak benim için önemliydi.

SDK – Bu kadar çok çeþitli rollerin hepsinin altýndan büyük bir baþarýyla kalkabilmek için sadece teknik çalýþmak yeterli olmuyor galiba. Mesela, ben sizin ‘Üç Silahþörler’ Balesi’nde canlandýrdýðýnýz unutulmaz kötü kadýn tiplemesiyle canlandýrdýðýnýz ‘Mylady’ rolünü unutamýyorum.
Burcu Sürmeli – Bir role hazýrlanýrken, öncelikle o rol hakkýnda bir araþtýrma yapýyor ve okuyorum. Mesela Üç Silahþörler Balesi, ünlü Fransýz yazar Alexander Dumas’ýn bir hikayesinden baleye koreograf Andre Prokovsky tarafýndan uyarlanmýþtýr. Ben rolüme hazýrlanmaya baþlamadan önce orijinal hikayeyi okurum. Mylady karakterini anlayabilmek ve rolü çýkarabilmek için yalnýzca eseri okumak yetmiyor ayný zamanda dönemi de araþtýrmak lazým. Bu nedenle, daima dönemi ve karakteri bir arada çözmeye çalýþýrým. Ayný þekilde, Romeo ve Juliet’i de William Shakespeare’in kaleme aldýðý orijinal oyunun çevirisinden okuyarak Juliet rolüne hazýrlanmýþtým. Bir kere oynayacaðým karakteri anlayýnca, provalarda her þey yerli yerine oturuyor. Burada bu, herkesin kiþisel tercihi. Yani, kimse bunu yapmanýz için sizi zorlamýyor. Ama orada, imkanlar o kadar fazla ki, bale baþlamadan önce oynayacaðýmýz rolle ilgili okuyarak bilmeniz gereken her þey elinize hazýrlanmýþ metinler olarak veriliyor. Böylece, herkesin oynayacaðý karakteri önceden tanýma ve üzerinde çalýþma fýrsatý oluyor. Dracula Balesi’nin provalarýna girmeden önce ilk gün, hepimizin eline Dracula’nýn dönemini, hikayenin nerede geçtiðini ve konusunu anlatan yazýlar verdiler. Bütün oyuncu kadrosu provaya girmeden önce bu metinleri okudu. Onlar için bu son derecede doðal. Ama burada bu fazladan bir olay. Ýsteyen gider araþtýrýr düþüncesi hakim. Burada bir dansçýnýn rolü hakkýnda önceden okumasý ve araþtýrma yapmasý çok olaðan bir þey deðil ama orada bu çok normal. Yani, burada gerçekten iyi bir dansçý olmak için dansçýnýn fazladan çok çaba sarf etmesi gerekiyor. Orada ise bir çok þey önceden düþünülerek, dansçýlarýn önüne hazýr olarak getiriliyor. Yani, bu imkanlarla orada kötü dansçý olmak hakikaten zor.

SDK – Sizin için unutulmaz bir New York temsili de var, öyle deðil mi?
Burcu Sürmeli – New York turnesi benim için çok önemliydi. Çünkü filmlerde seyrettiðim ve videolarda izlediðim yerleri canlý olarak görmek ve oralarda dans etmek benim hayal dahi edemeyeceðim bir þeydi. Mesela, provalarýmýzý American Ballet Theatre’ýn (Amerikan Bale Tiyatrosu) stüdyolarýnda yaptýk. Fairy Doll komik balesinde, iki oðlan bir kýzýn dans ettiði triolarda ve pas de deux (padedülerde) dans ettim. Oradaki dansçýlarý görme ve tanýma fýrsatý buldum. New York seyircisi baleyi çok iyi anlayan ve temsilleri ciddi olarak takip eden bir seyirci. Orada, temsilden önce prova yapabilmek için American Ballet Theatre (Amerikan Bale Tiyatrosunun) stüdyolarýný kullandýk ve temsili Brooklyn Art Centre’da gerçekleþtirdik. American Ballet Theatre’ýn stüdyolarýný kullanmak, New York’da sahneye çýkmak benim çok heyecanlandýrdý. Çünkü orada dans etmek, her balerinin hayallerini süsleyen bir rüyadýr. Temsil çok baþarýlý geçti. Bunun üzerine, New York Times’ýn sanat sayfasýnda, Ýndianapolis Ballet Ýnternational Company için benim adýmýn da geçtiði olumlu bir eleþtiri yazýsý yayýnlandý. New York Times’dan olumlu bir eleþtiri almak beni çok mutlu etti.

SDK – Ýdolünüz Ýrina Kalpakova ile nasýl tanýþtýnýz?
Burcu Sürmeli - Daha sonra La Coursaire Balesi’nin provalarý baþladý. Orada, dünyanýn en ünlü balerinlerinden ve eskiden Kirov’da baþ balerin olarak dans etmiþ olan ve þimdi de altý ay Amerikan Bale Tiyatrosunda, altý ay da Ballet Ýnternational Company’de hocalýk yapan Ýrina Kalpakova ile birlikte çalýþma imkaný buldum. Ben Uyuyan Güzel Balesini ilk defa Ýrina Kalpakova’nýn yýldýz dansçý olarak dans ettiði temsilden izlemiþtim. O zaman, bu baleyi TRT yayýnlamýþtý ve Ýrina Kalpakova, Kirov’da baþ dansçý olarak dans ediyordu. Baþtan aþaðý tamamýyla hatasýz, mükemmel bir dans þöleniydi. O, benim idolümdü. Onun kasetlerini izleyerek bir þeyler öðrenmeye çalýþýyorduk. Ýrina Kalpakova çok önemli bir yýldýz dansçý. Bir gün gelip onun beni çalýþtýracaðýný hayal bile edemezdim. Çünkü o bizim için eriþilmez bir rüyaydý. Þu anda, Ýrina Kalpakova 70 küsur yaþýna ama iþine olan sevgisi ve saygýsý gözlerinden okunuyor. Taþýdýðý ve çevresine yaydýðý enerjiyle adeta bir genç kýz gibi. La Coursaire Balesi’nde beni pas de trois (pade dö truva) için çalýþtýrdý. Oradaki solomu Ýrina Kalpakova ile çalýþtým ve figürleri, adýmlarý, kollarýn hareketlerini onun gösterdiði gibi yapmaya çalýþtým. Provalar esnasýnda hep beraber olduk. New York’taki temsilden sonra gelip beni öperek tebrik etti ve ben ilk kez sevincimden aðladým.Onun gibi dansýn ilahý kabul edilen birinin beni gelip tebrik etmesi ve güzel dans ettiðimi söyleyerek kucaklamasý aldýðým en güzel hediye oldu.

SDK – Gitmiþ olduðunuz bale topluluðu hakkýnda biraz bilgi verir misiniz?
Burcu Sürmeli - Ballet Ýnternational Company 30 dansçýdan oluþuyor. Rus, Çinli, Kazak, Bulgar, Japon, Kore gibi çok çeþitli ülkelerden gelen dansçýlarýn oluþturduðu gerçekten uluslararasý bir topluluk. Küçük olmasýna raðmen Amerikan’ýn en kaliteli Bale Topluluklarýndan biri. Topluluðun yönetmeni Azeri kökenli Eldar Aliyev, hocalarý Viladel Siminov ve Tatyana Pali dans ettikleri dönemde kariyerlerinde önemli yerlere gelmiþ olan çok ünlü dansçýlar. Þimdi dünyanýn çeþitli yerlerinde ders veriyor ve öðrenci yetiþtiriyorlar.

SDK – Ballet Ýnternational Company size neler kazandýrdý?
Burcu Sürmeli - Orada geçirdiðim beþ aylýk süre bale kariyerim için çok önemliydi. Çünkü teknik olarak onlardan çok þey öðrendim. Bale zaten her zaman yeni þeyler öðrenilen bir sanat dalý. Ünlü hocalar ve deneyimli dansçýlarla beraber bilinçli çalýþýnca insan ister istemez çok þey öðreniyor. Ayrýca çok sayýda temsil yaptým. Dracula, La Coursaire (Lakorser diye okunuyor) , Fairy Doll, Uyuyan Güzel gibi balelerde deðiþik sahnelerde deðiþik provalarla sahneye çýkmak bir dansçýnýn baþýna gelebilecek en güzel þey. Oradaki imkanlar çok farklý. Buraya geldiðimde, oradaki dansçýlarýn hangi imkanlara sahip olduklarýný þimdi daha iyi anlýyorum. Orada, hem dansçýya hem de insan saðlýðýna verilen deðer çok farklý. Þu anda çalýþma yaptýðýmýz yerlerin olanaksýzlýðýný, sahnenin küçüklüðünü görünce ‘biz burada bir mucize yaratýyormuþuz’ dedim. Oradaki imkanlar o kadar iyi ki, insanýn orada iyi bir dansçý olmamasý imkansýz. Çok sayýda hocayla çalýþma imkaný var, para var, ayaða giyilen ‘point shouse’ hep kaliteli. Sakatlanma riski orada daha az. Çünkü sahneler büyük ve dans edilen zemin özel olarak hazýrlanmýþ ve sert deðil. Eðer insan iþini seviyorsa, sorumluluk sahibiyse orada kötü bir balerin olamaz. Orada mutlaka iyi bir dansçý olursunuz. Burada bizim iyi þeyler yapmamýz bir mucize. Benim bu sene oraya gitmem geçen yýllarda yapmýþ olduðum çalýþmalarýn bir hediyesi gibi oldu. Hiç bir zaman için baleyi bir iþ olarak görmedim. Bale her zaman özel hayatýmdan önce geldi. Benim için bir yaþama biçimi oldu. Ýyi ki bu dönemi orada geçirdim. Oradaki dansçýlarla ayný sahneyi paylaþmak, nasýl çalýþtýklarýný gözlemlemek, sahip olduklarý imkanlarýný görmek ve o çalýþma temposuna uyarak çalýþmak benim için çok iyi bir tecrübe oldu.

SDK – Çalýþma temposu dediniz. Ýndianapolis’deki çalýþma þartlarý ile buradaki çalýþma þartlarýný karþýlaþtýðýnýzda ne gibi farklýlýklar görüyorsunuz?
Burcu Sürmeli – Oradaki günlük çalýþmalar, sabah saat onda baþlýyor ve öðlen yemeði olarak 20 dakikalýk bir dinlenme molasý verdikten sonra hiç ara vermeden akþamüstü beþe kadar aralýksýz devam ediyor. Her gün deðiþik provalarla sahneye çýkmak, her role hazýrlýklý olmak,. yoðun bir çalýþma temposuyla sürekli vücudu çalýþtýrarak tekniðinizi geliþtirmek, repertuarýnýza yeni roller katmak çok güzel bir duygu. Ýndianapolis Ýnternational Ballet Company’de geçirdiðim beþ aylýk süre, yabancý bir bale topluluðunun nasýl ve hangi þartlarda çalýþarak temsillere hazýrlandýðýný görmek açýsýndan çok öðretici oldu. Þu anda 28 yaþýndayým ve hayal bile edemeyeceðim þeyleri yaþadým. New York’da dans etmek, New York Times’dan olumlu bir eleþtiri almak, o insanlarý tanýmak, hayalimdeki yýldýz dansçý Ýrina Kalpakova’nýn hocam olmasý. Tek kelimeyle rüya gibiydi.

SDK – Hayatýnýzda hep önemli dönüm noktalarýnda önemli insanlar oldu. Mesela Üç Silahþörler Balesi’nde koreograf Andre Prokovsky ile birlikte çalýþmak. Ýrina Kalpakova’nýn hocanýz olmasý ve sizi özel olarak çalýþtýrmasý. Daha baþka dans kariyerinizde sizi derinden etkileyen baþka hangi isimler var?
Burcu Sürmeli – Geçen yýl Bedenin Renkleri Balesi’ni sahneye koyan Hollandalý koreograf Jann Linkens’in yorumu ve bale tekniði beni çok etkiledi. Sonra, Türk balesi’nin en önemli koreograflarýndan biri olan Oytun Turfanda ile Hürrem Sultan Balesi’nin onunla birebir çalýþma fýrsatým oldu. Hürrem Sultan benim ikinci baþrolümdü ve Oytun Turfanda’dan çok þey öðrendim. Ýlk baþrolüm ise Kazak koreograf Bulat Ayuganov’un sahneye koyduðu Carmen balesiydi. Bundan dokuz yýl önceydi. O zaman çok gençtim. Þimdiki tecrübem ve edindiðim birikimle Carmen Balesi’nde Carmen rolünü tekrar oynamak isterim.

SDK – Ýndianapolis Ýnternational Ballet Company’ den tekrar bir teklif aldýnýz mý?
Burcu Sürmeli - Þu an halen orasýyla kontratým devam ediyor. Önümüzdeki dönem için onlarla tekrar çalýþmam için bir yýllýk kontrat teklifi aldým ama burada kadrolu sanatçý olarak çalýþtýðým için buradan izin almadan gidebilmem mümkün deðil. Ýzmir Devlet Opera ve Balesi’nin yeni dönemde benimle ilgili olarak yeni projeleri olduðunu biliyorum. Bu þartlar altýnda, þu an gidemiyorum ama ileri bir tarih için buradan izin alarak tekrar gidebilmem konusunda onlar da açýk kapý býraktýlar.

SDK – Anadolu’da ‘leyleði havada görmek’ diye bir tabir vardýr. Siz Amerika’dan gelir gelmez, daha valizlerinizi açmaya fýrsat bulamadan bu sefer de Bulgaristan’a davetli olarak gittiniz. Orada çok özel bir temsilde yine misafir solist sanatçý olarak baþrolde oynadýnýz deðil mi?
Burcu Sürmeli – Ýzmir’e geldiðimin ertesi günü Burgaz Devlet Balesi’nin Müdürü Hikmet Mehmedov telefon etti. Ýki sene önce, Burgaz Devlet Balesi’ne davetli olarak partnerim ile birlikte gitmiþ ve orada bir Galada, ‘Don Kiþot’ pas de deux (pade dü diye okunuyor) ve ‘Gisele’ Adagio’yu dans etmiþtik. Bu yýl, Burgaz Devlet Balesi, yöneticisi Hikmet Mehmedov’un 30. sanat yýlýný kutluyor. Sofya Devlet Balesi baþ baleti Jasen Valchanov ile birlikte, ‘Kuðu Gölü’ Balesi’nde baþ rolü, Odette’in oynadýðý ‘Beyaz Kuðu’ Adagio’yu dans ettim. Orada bir hafta boyunca, prova yaptýktan sonra tek bir temsil yaptýk. Bu da benim için dans repertuarýmý geniþletmek açýsýndan çok hoþ oldu. ‘Kuðu Gölü’ Balesi, Ýzmir Devlet Opera ve Balesi’nde oynandý ama ben o dönemde konservatuarda öðrenci olduðum için eserde yer alamamýþtým. Bu nedenle, ‘Kuðu Gölü’ Balesi’nde, Odette rolü benim için ilk oldu. Ayný þekilde, geçen yýl da Mersin Devlet Opera ve Balesi ile birlikte Ýtalya’ya yaptýðýmýz turnede ‘Bin Bir Gece Masallarý’ Balesi’nde, Þehrazat rolünü oynamýþtým. Þehrazat rolünü ilk kez oynamýþtým ama ‘Bin Bir Gece Masallarý’ Balesi ayný zamanda sahneleniþiyle de benim için çok özeldi. 20 gün süren bir Ýtalya turnesiydi. Roma’dan baþladýk, Milano, Padova ve Ýtalya’nýn belli baþlý þehirlerinde ve festivallerinde sahne aldýk. Yaz dönemine rastladýðý için hep yaz festivallerinin yapýldýðý yerlerde, açýk havada tarihi yapýsý ve özgün mimarisiyle neredeyse gerçek dekorlar eþliðinde ‘Bin Bir Gece Masallarý’ ve ‘Romeo ve Juliet’ Balelerinde dans etme þansýna eriþtim.

SDK – Bulgaristan’da Burgaz Devlet Balesi’nde dans etmek nasýl bir duygu?
Burcu Sürmeli – Orada, Burgaz Devlet Balesi’nin kuruluþunun 50. ve Burgaz Balesi’nin Müdürü Hikmet Mehmedov’un 30. sanat yýlýný kutlamak için hazýrlanan bir Gala Gecede dans ettim. Temsilden bir hafta önce provalar baþladýk. Sofya Devlet Balesinin baþ balerini ve Kuðu Gölü Balesinde ‘siyah kuðu’ rolünü oynayan Dilyana Nikiforova ile üç gün boyunca prova aldýk. Yabancý solist sanatçýlarýn çalýþma tekniklerini görmek ve onlarla ayný tempoda çalýþmak benim için öðreticiydi. Bu provalar esnasýnda, eski balerinlerden ve Burgaz Balesinin en ünlü dansçýlarýndan Krasimira Koldamova ile çalýþma fýrsatý buldum. Bana, bir zamanlar kendisinin de oynadýðý Beyaz Kuðu ‘Odette’ rolünü çalýþtýrdý. Odette rolü için deðiþik kol hareketleri, farklý pozisyonlar ve figürler gösterdi ve bana kendi kiþisel tecrübelerini aktardý. Daha sonra, temsilin kazandýðý baþarýdan dolayý Sofya Devlet Opera ve Balesinin Müdürü gelecek yýl yapýlacak Gala Gecesinde dans etmem için bana teklifte bulundu. Eðer þartlar uygun olursa, bu teklifi deðerlendirmek istiyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
'Kafkas Tebeþir Dairesi'nin Sebeb-i Hikmeti... ''
Uluslarararasý Ýzmir Festivali 20. Yaþýný Kutluyor.
Anton Çehov'dan Arthur Miller'a, Modern Zamanlarda Düþlerin
Ahmet Adnan Saygun"un Mirasýný Taþýyan Onurlu Bir Sanatçý : Rengim Gökmen
Ýlhan Berk"in Þiirleri ve Sait Faik"in Öykülerini Gravürde Eriten Adam: Fatih Mika
Commedia Dell"arte Ýþliði : Michele Guaraldo, Simone Campa ve Korsanlar
Cemal Süreya"dan "Üstü Kalsýn" : Hakan Gerçek
Aðýr Abla Cecilia"nýn Müridinden Faydalý Hayat Dersleri : Ayhan Sicimoðlu
Romanya Ulusal Tiyatrosundan Bir Baþ Yapýt : Fýrtýna
Shakepeare"den Verdi"ye : Falstaff Operasý

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Varmýþ Hiç Yokmuþ
"Beni Ben mi Delirttim?" : Ferhan Þensoy
Ermiþler Ya da Günahkarlar, Ýyilik Ya da Kötülüðün Dayanýlmaz Lezzeti…
Sineklidað"ýn Efsanesi : Keþanlý Ali"nin Ýbretlik Öyküsü
Sahibinden Az Kullanýlmýþ "Ýkinci El" Stratejiler
Tek Kiþilik Oyunlarýn Efsane Ýsmi : Müþfik Kenter
Yaðmur Yaðýyor, Seller Akýyor, Kral Übü Camdan Bakýyor
Efes'li Herostratus ve 'Hukukun Üstünlüðü Ýlkesi'
Tanrýlarýn Takýlarý
Ruhi Su"nun Ýzinde : Köy Enstitüleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.