..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin bulunmadýðý yerde us da arama. -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dilbilim > Oðuz Düzgün




11 Haziran 2005
Fizik ve Türkçe - 1  
Termodinamik ve Türkçe

Oðuz Düzgün


Türkçe bilim dili deðil diyenler!Beni iyi dinleyin.Türkçe tüm dünya dillerinden daha da fazla bilim ve matematik dili.Yeni bir bilim dalý kurulacak.Adý da 'Türkçebilim' olacak.Evet bence Türkçe, baþlý baþýna bir bilim dalýdýr.


:BHBF:
Termodinamik Kanunlarý ve Türkçe

Termodinamik bilim dalý, bir sistem içindeki enerjinin nasýl hareket ettiðini ya da bu enerjinin nasýl kullanýlabilir enerjiye dönüþtüðünü inceleyen bilim dalýdýr.Her bilim dalýnýn baþka alanlarda yansýmalarý olmaktadýr.Termodinamiðin de dilbilimde elbette bazý yansýmalarý olacaktýr.Evrende var olan tüm yasalarýn benzerleri Türkçe’mizde de olmalýdýr. Zira Türkçe, evrendeki düzenin seslerle gösterilmiþ halidir.En azýndan biz bunu savunuyoruz.Sesler de evrende birer varlýk olduklarýna göre, onlar da Termodinamik kanunlarýndan etkilenmiþ olabilirler.Termodinamiðin birinci kanuna göre, evrende enerji korunumu vardýr.Yani evrendeki enerji yok olmaz sadece biçim deðiþtirir.Türkçe’mizde de bazý ekler ve kelimeler yok olmuþ sanýlmaktadýr.Halbuki onlar biçim deðiþtirmiþlerdir, yok olmamýþlardýr.Örneðin; imek fiili ek fiil olarak eskiden çoklukla kullanýlmaktaydý.Fakat günümüzde bu fiil kaybolmuþ görünmektedir.Fakat Termodinamiðin birinci yasasý nazara alýndýðýnda bu ekin kaybolmamýþ olmasý gerekmektedir.Evet zaten bu ek kaybolmamýþtýr da.Sadece enerjisini kendinden sonraki eklere yansýtmýþtýr.O eklerde yaþamaya devam etmektedir.Örnek verecek olursak, kitap kelimesi bildiðimiz gibi isimdir.Bu kelimenin yüklemleþebilmesi için ek fiil olan imek fiilini almasý gerekir.Eskiden insanlar kitap idi demekteydiler.Þimdi ise kitaptý tabiri kullanýlmaktadýr.Buradaki imek fiili ortadan kaybolmuþ görünmektedir.Aslýnda imek fiili orada yaþamaya devam etmektedir.Bunu öðrenebilmek için küçük bir deney yapmamýz yeterli olacaktýr.
Kitap=Ýsim olduðuna göre, “her þey zýddýyla bilinir” kuralýný buraya uygulayacaðýz.O halde bir fiil örneði bulalým.Git- bu fiile “hikaye eki” olan –di ekini ekleyelim.Kelimemiz gitti oldu.Ýlköðretim okuluna giden bir çocuða sorsanýz,bu gitti kelimesindeki –ti idi, ek fiil midir diye,o bile bunun böyle olmadýðýný söyleyecektir.Çünkü bu –imek fiili aslýnda bizim þuuraltýmýzda kayýtlýdýr.Çocuk, hemen düþünecektir. “Git-idi.." "Hýmm” diyecektir. “Git ve idi birbirine uymuyor, o halde idi ek fiildir.”Fakat kitaptý kelimesine bu kuralý uyguladýðýmýzda kitap idi, sonuç olumlu olmaktadýr.Þuuraltýmýz hemen doðru cevabý bulmaktadýr.Demek ki imek fiili buradan kaybolmamýþtýr, yaþamaya devam etmektedir.
Gelelim termodinamiðin ikinci yasasýna.Bu yasaya Entropi kanunu da denmektedir.Yani “doðal süreçler içersinde býrakýlan bir makine,bir nesne, devamlý düzensizliðe doðru gider.”Peki, güzel Türkçe’mize bir bakalým.Türkçe diðer diller gibi doðal süreçler içinde seyrine devam etmektedir.Fakat Türkçe düzensizleþmemekte, aksine düzene doðru ilerlemektedir.Demek ki, Türkçe gibi dillerde var olan bazý çekirdek yasalar bu düzeni doðurmaktadýr.Türkçe, seslerin gerçek düzenini yakalayabilmiþtir.Evrende her alt basamaktaki varlýk bir üst basamaða geçme telaþýndadýr.Güneþ ýþýðý ota geçer canlanýr, ot koyunla hayvana dönüþür,insan koyunun sütünden,etinden istifade eder,böylelikle cansýz bir varlýk en sonunda Ýnsanýn bir parçasý olur.Bu döngünün benzeri bir kanun dillerde de olabilir.Bütün dillerdeki seslerde bir Türkçeleþme meyli oluþabilir.Çünkü sesler de birer varlýktýr ve onlar da en düzenli olaný aramaktadýrlar.Demek ki,Türkçe tüm dünyaya yayýlmaya aday bir dildir. Sesler belki de en düzenli hallerini Türkçe kalýplarýnda oluþturmaktadýrlar.Eðer bu yasalar Türkçe’de ya da bazý dillerde olmasaydý,devamlý düzensizlik ortaya çýkacaktý.Türkçe ise bu düzen yaslarýný muhafaza edebilmiþtir.Entropinin mahvedici þövalyesi, bazý dilleri kýlýçtan geçirse de o, Türkçe’nin düzenine dokunamamýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dilbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fince Türkçe Benzerliði
Ýbranice - Hintçe Kardeþliði
Türkçe'nin Þifresi - Türkçe'nin Üstünlüðü - 2
Adem ve Havva Dili
Eston Dili ve Türkçe
Esperanto ve Türkçe
Türkçe'mizin Ermenice'ye Etkileri
Türkçe'nin Þifresi - Türkçe'nin Üstünlüðü - 1
Türkçe'nin Yitik Kardeþi; Kýzýlderilice!
Sümer'e Farklý Bir Bakýþ

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atomda Dna Var mý?
Tebbet Suresindeki Mucizeler
Çoklu Hücre Modeli
Ýslam Bilim Müzesi
Nasreddin Hoca Yazar Oldu
Hangi Tanrý?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sen Var Ya Sen! [Þiir]
Çakkýdý Çakkýdý [Þiir]
Bâlibilen Dilinde Þiir [Þiir]
Üç Boyutlu Þiir [Þiir]
Miraciye [Þiir]
Saðanak Sen Yaðýyor [Þiir]
Bülbüller Þehri Ýstanbul [Þiir]
Türkçe Hamile Beyanlara [Þiir]
Burasý Sessiz Biraz [Þiir]
New Orleans'lý Siyahi Kirpiklerin [Þiir]


Oðuz Düzgün kimdir?

Yazar edebiyatýn her alanýnda çalýþmalar yapýyor.

Etkilendiði Yazarlar:
Bütün yazarlardan az çok etkilendi. Zaten insanoðlunun özelliði deðil midir iletiþimde bulunduðu varlýklardan etkilenmek?


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Oðuz Düzgün, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.