..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




21 Kasým 2010
Ben de Yaþadým  
M.NÝHAT MALKOÇ
Trabzon’un küçük ve denizden ayrý düþmüþ bir ilçesi olan Köprübaþý’nýn Gündoðan Köyü’nde dünyaya geldim. Beþ kardeþin en küçüðüyüm. Çocukluðum ve ilk gençlik yýllarým köyümde geçti. Ýlkokulu Güneþli Köyü’nde, orta ve liseyi Köprübaþý Lisesi’nde okudum. Karadeniz coðrafyasýnýn dik yamaçlarýndan ve fýndýklýklardan yürüyerek sabah akþam gider gelirdik okula. Gidiþ geliþ sayarsak günde 10 km yol yürürdük. Fakat yine de yorulmazdýk.


:BEBE:

               M.NÝHAT MALKOÇ

Trabzon’un küçük ve denizden ayrý düþmüþ bir ilçesi olan Köprübaþý’nýn Gündoðan Köyü’nde dünyaya geldim. Beþ kardeþin en küçüðüyüm. Çocukluðum ve ilk gençlik yýllarým köyümde geçti. Ýlkokulu Güneþli Köyü’nde, orta ve liseyi Köprübaþý Lisesi’nde okudum. Karadeniz coðrafyasýnýn dik yamaçlarýndan ve fýndýklýklardan yürüyerek sabah akþam gider gelirdik okula. Gidiþ geliþ sayarsak günde 10 km yol yürürdük. Fakat yine de yorulmazdýk.

1988 yýlýnda KTÜ Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümüne girdim. Dershane eðitimi almadým hiç… Zaten dershaneler de yeni baþlamýþtý o yýllarda. Yaþadýðým ilçede dershane filan da yoktu. Olsa da bizim ona yetecek maddi gücümüz bulunmuyordu. Onun için o imkândan yararlanamadým. O yýllarda iyi bir hukukçu olmaktý hedefim. Fakat çok az bir puanla farkýyla uzak düþtüm bu hedefimden. Hazýr öðretmenliði kazanmýþken, risk alýp bir sene kaybetmeyi düþünmedim doðrusu. Zaten edebiyata da küçükten beri bambaþka bir sevgim ve meylim de vardý. Kitaplarý ve okumayý çok seviyordum. Kazandýðým bölüm de buna imkân saðlýyordu. Onun için kaydoldum hemen.

Üniversiteyi 1992’de bitirdikten sonra ilk olarak Gümüþhane Lisesi’ne atandým. Orada beþ yýl çalýþtým. Bu arada askere gittim. Tuzla’da üç ay temel eðitim gördükten sonra Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda askerî öðretmen olarak vatan hizmetini gördüm. Orada yabancý üst düzey subaylarýn da içinde bulunduðu askerlere Türkçe dersi verdim. Askerden döndükten sonra Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’nde iki yýl görev yaptým. Girdiðim yurtdýþý sýnavýný kazanarak Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a gittim. Orada üç yýl boyunca Ýlahiyat Lisesi ve Mahdumkulu Üniversitesi Ýlahiyat Fakültesi’nde, TÖMER’de Türkçe dersleri okuttum. Ata vatanýmýzda gezip görmediðim yer kalmadý. Bu, ufkumu besleyen kaynak oldu. Dönüþte Derecik Ýlköðretim Okulu’nda yurtiçi görevime baþladým. Burada iki yýl çalýþtýktan sonra Trabzon Lisesi’ne geçiþ yaptým. 2005 yýlýndan beri bu okulda görev yapmaktayým.

Bugüne kadar birçok yerel gazetede köþe yazýlarý yazdým. Yazdýðým yazýlarýn sayýsý bini çoktan geçmiþtir. Biri Trabzon’da(Hizmet), biri Gümüþhane’de(Kuþakkaya) olmak üzere hâlâ iki yerel gazetede birden yazmaktayým. Uzun yýllardan beri dergilerde de yazý ve þiir çalýþmalarým yayýnlandý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý, Nida, Somuncu Baba, Kubbealtý Akademi, Ayvakti, Kardelen, Yeþilay, Gülistan, Deðirmen, Cümle, Kümbet, Sükût, Yeni Pulahane, Genç, Dilhane, Tekne, Yedi Ýklim, Mortaka, Mavi-Yeþil, Herfene, Türk Dili, Bizim Çocuk, Çýnar, Bizim Azerbaycan, Anadolu’nun Sesi, Üniversitelinin Sesi, Türkiye, Bizim Okul, Þenliðin Sesi, Ýnsanlýða Çaðrý, Yeni Sesleniþ, Sýzýntý, Beyaz Gemi, Gençliðin Sesi ilk aklýma gelenlerdir. Türksesi, Demokrat Gümüþhane, Kuþakkaya, Ortadoðu, Yeni Mesaj, Hergün, Candaþ, Edebiyat, Bolu Üçtepe, Akçaabat Yeni Haber, Karadeniz Olay, Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme, makale, fýkra ve þiirler yazmaktayým. Bir zamanlar “Bizim Okul” isimli kültür, sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptým. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldým. Bunlarýn yayýnda sanal ortamda da pek çok seçkin sitede yazý ve þiirlerim yayýnlanmaktadýr. Tam bir kitap kurduyum. Kitaplarý için özel ev alacak kadar kitap tutkunuyum. Zira on binin üzerinde kitabým var. Evime her ay onlarca dergi girer. Evliyim, iki kýzým, bir oðlum var.

Bugüne kadar, içinde TRT’nin de bulunduðu birçok televizyon ve radyo programýna konuþmacý olarak katýldým. Türkiye Yeþilay Kurumu Gönüllüsüyüm… Karadeniz Yazarlar Birliði Kurucu Üyesiyim. Türkiye Yazarlar Birliði ile Edebiyat-Sanat ve Kültür Araþtýrmalarý Derneði(ESKADER) üyesiyim. Daha birçok gönüllü kültürel kuruluþa destek olmaktayým.

Hayatým boyunca söze tutundum; sözü en büyük teminat ve en büyük deðer olarak gördüm. Sözü yazýya geçirerek onun kalýcý olmasý için çalýþtým. Zira Yunus Emre’nin dediði gibi “Söz uçar, yazý kalýr”dý. Yüzyýllarý aþarak, tipi ve fýrtýnalara göðüs gererek bugünlere gelen ilk yazýlý metinler olan Göktürk Kitabeleri de yazýnýn kalýcýlýðýný göstermiyor mu?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Çocuk Olmak...
Söz Cambazlarý: Þairler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.