..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zaman dostluðu güçlendirir, aþký zayýflatýr. -La Bruyere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Of'a ve Oflular'a Dair!..  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyada iki harften oluþan yer adlarý bir elin parmaklarýndan daha da azdýr.Hemþehrilerimiz sanki farklýlýklarýnýn niþaný olsun diye bu adý koymuþlar þehirlerine.


:CCJD:
Dünyada iki harften oluþan yer adlarý bir elin parmaklarýndan daha da azdýr.Hemþehrilerimiz sanki farklýlýklarýnýn niþaný olsun diye bu adý koymuþlar þehirlerine.Hakikaten de Trabzon’a baðlý bir ilçe konumunda olan Of her yönüyle þahsýna münhasýr hususiyetler taþýyan bir yerleþim yeridir.
     Of,Trabzon’un en köklü ve büyük ilçeleri arasýnda ikinci sýradadýr.Bilindiði gibi Çaykara ve Hayrat önceleri buraya baðlýydý.Bu beldeler ilçe olunca doðal olarak Of da yüzölçümü bakýmýndan küçülmüþtür.
     Trabzon’a 50 kilometre uzaklýkta olan Of’un doðusunda Rize,batýsýnda Sürmene,güneyinde Hayrat ve Dernekpazarý,kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadýr.Denizle olan seviyesi sadece on metredir.En önemli akarsularý Doðu Karadeniz Daðlarý’nýn kuzey istikametinde doðup ilerledikçe yan kollar alarak büyüyen Solaklý ve Baltacý dereleridir.
     Of’a hayat veren çaydýr.Arazinin engebeli olmasý yüzünden modern tarým aletlerini kullanmak mümkün olmamaktadýr.Ýlçede çayýn alternatifi yine çaydýr.Fýndýk,mýsýr,patates,kara lahana,fasulye gibi ürünlerin yetiþtirilmesi çayla boy ölçüþebilecek boyutta deðildir.
     Karayla denizin güzel bir kompozisyon oluþturduðu bu þirin ilçe, gelecekte il olmaya aday görünmektedir.Zaten Oflular kendilerini Trabzonlu olarak görmezler.Nerelisin sorusuna hep: “Ofli’yum” cevabýný verirler.Daha da ileri gidip Of’un nereye baðlý olduðunu sorduðunuzda “Yukariya,direk Allah’a baðliyuk” cevabýný verirler.
     Türkiye’deki pek çok büyük ilçe il olma yarýþý içerisindedir.Bunlardan birisi de þüphesiz ki Of’tur.Aslýnda Trabzon’a uzaklýðý ve genel yapýsý itibariyle bu ileriki yýllarda gerçekleþebilecek bir düþüncedir.Böyle bir durumda Rize’ye baðlý Ýyidere ve Kalkandere halký Of’a baðlanmayý tercih edeceklerini belirtmiþlerdir.Bunun yanýnda Of’un art bölgesi olan Hayrat,Dernekpazarý ve hatta Çaykara böyle bir yapýlanmada Of’a baðlanmaya razý olacaklarýna inanýyorum.Zaten Hayratlýlar kendilerini her zaman Oflu olarak görürler.Ýlçe olduklarýna bin piþmandýrlar.Ýlçe olmadan evvel Of adý onlarýn hem itibarýný artýrýyor,hem de iþlerini kolaylaþtýrýyordu.Görüldüðü gibi Of hem nüfus,hem de nüfuz açýsýndan il olmaya namzettir.Bunu derken bazýlarý belli ki býyýk altýndan gülüyordur.Fakat ben inanýyorum ki azmin ve gayretin sembolü olan Oflular gelecekte bunu da baþaracaklardýr.
     Of, eðitim potansiyeli açýsýndan ileri bir seviyededir.Of’un âlimleri ve hocalarý dünyaca meþhurdur. 1898 Eðitim Bakanlýðý Raporuna (Maarif Salnamesi) göre Trabzon'un üç kütüphanesinde 1500 kitap varken, Gümüþhanevi Ahmet Ziyaüddin Efendi tarafýndan Of'ta kurulan Hacý Ahmet Kütüphanesi'nde 800 kitap olduðu bildiriliyor. 1914 yýlýna ait Ýstanbul Þeyhülislâmlýk arþivlerinde Of'ta 69 medrese olduðu kaydedilmiþ. Arþive göre Of'ta 69 müderris, 1490 öðrenci bulunuyormuþ.Bu rakamlar Of’un eðitime ne kadar ehemmiyet verdiðini ortaya koyuyor.Bu gelenek eskisi kadar olmasa da bugün de devam etmektedir.
     Of her yönüyle ilginç bir yerdir.Türkiye’de hanedanlýðýn hüküm sürdüðü tek yer Of’tur.Bu þehri 124 yýldan beri ayný sülâle,Sarýalioðlu sülâlesi yönetiyor. Ýlk Belediye Reisi Sarýalizâde Ömer Lütfü Bey 52 sene görev yapmýþ. Ondan sonra ayný sülâleden gelen sekiz belediye reisi toplam 68 yýl görev almýþlar. Son belediye baþkaný Oktay Sarýalioðlu da ayný soydan geliyor.Býrakýn Türkiye’yi, bunun belki de dünyada da bir örneði yoktur.
     Bu ilçeyi enteresan yapan unsurlarýn baþýnda da adý gelmektedir.Türkiye’de iki harften oluþan bir baþka yer adý yoktur.Of adýnýn menþei konusunda deðiþik rivayetler mevcuttur.Birinci rivayet þudur:Bilindiði gibi bu topraklarda daha evvel Rumlar yaþamaktaydý.Yunanca’da yýlan sözcüðünün karþýlýðý “Ofis” dir.Arazi yapýsý parçalý ve kývrýmlý olduðu için bu durum yollarýn da ayný þekli almasýna yol açmýþtýr.Yollar kývrýmlý olduðu için de buraya Ofis denmiþ;bu zamanla deðiþerek Of hâlini almýþtýr.
     Ýkinci rivayet þöyle anlatýlýr:Eski çaðlarda burada Turanî ýrkýna mensup kavimler yaþýyordu.Bunlar silâh yapýmýnda ustaydýlar.Güney Sibirya Türkleri’nde de silâha “Op” deniliyordu.Onlar da bu kelimeyi silâh karþýlýðý olarak kullanýyorlardý.Bu söz halk arasýnda zamanla “Of” a dönüþmüþtür.
     Son rivayet ise þöyle:Kumanlar’da “Ofþin diye bir kelime vardý.Bunun anlamý “hiddetli bir tavýrla vatanýný korumak”tý.Bu kelime zamanla deðiþerek Of’a dönüþmüþtür.
     Bunlarýn hepsi birer rivayet!...Fakat bunlar arasýnda, yörede Orta Asya’dan göç etmiþ Turanî kökenli insanlarýn yaþamýþ olmasý hasebiyle ikinci görüþ akla ve mantýða daha uygundur.
     Oflular çalýþkan,zeki ve uyanýk insanlardýr.Dünyanýn neresine giderseniz gidin orada bir Oflu’yla karþýlaþmanýz muhtemeldir.Bu insanlar alýnteriyle çok büyük baþarýlara imza atmýþlardýr.Ýþçi olarak girdikleri iþlerde kýsa zamanda ilerleyerek patron konumuna yükselmiþlerdir.Hatta bu hususta bir de fýkra anlatýlýr:
     “Oflu biri,Amerika’da bir hemþehrisiyle karþýlaþýr.Biraz sohbetten sonra hemþehrisi sorar:
     -Ne iþ yapýyorsun burada?
     -Gelduðumdan beri ayný fabrikada çalýþýyrum.
     -Arkadaþý hiddetle:
     -Ne biçim Ofli’sun sen?Onca zamandur çaliþta ,çaliþtuðun fabrikanun sahibi olma!...
     -Olamam ya!...
     -Neden?
     -Çunki çaliþtuðum fabrikanun sahibi de Ofli de ondan.”
     Of,Trabzon’un gözbebeði,yüzaký!...Onlarýn çalýþkanlýklarý ve baþarýlarý hepimizi gururlandýrýyor..Fakat Oflular ne kadar çalýþkansa,bir o kadar da inatçý ve hýrslý…Þeytanla savaþýp onu yenen baþka bir insan örneði var mý dünyada?
     Of geleceðin þehri!...Oflular bu þehrin usta mimarlarý!...Bunlarý Of’la büyük bir rekabet içerisinde olan Sürmeneli(Köprübaþýlý) biri olarak söylemekten gocunmuyorum.Allah onlarý baþýmýzdan eksik etmesin;inat üzereyken þerlerinden uzak tutsun.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Çocuk Olmak...
Söz Cambazlarý: Þairler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.