..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hiçbir padiþaha kalmadý, sana da kalmayacaktýr. -Nizamî
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




17 Mart 2012
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"  
M.NÝHAT MALKOÇ
Adý ne olursa olsun, bayramlarýn kültürümüzde hep birleþtirici bir gücü olmuþtur. Bayramlarda kin ve nefretler unutulmuþ, sevgi, dostluk ve barýþ baþ tacý edilmiþtir. Uzaklarý ve uzaktakileri yakýn etmiþtir dinî ve millî bayramlar… Sevgi hamurunun mayasý olan bayramlar, geçmiþten bugüne kadar yaþadýðýmýz ve yaþattýðýmýz ortak kültür deðerlerimizdir. Bayramlarda geçmiþten getirdiðimiz kýymet hükümlerimizi yeni nesillere aktarýrýz. Uzun bir tarihî geçmiþi olan nevruz da bizi bize yakýnlaþtýran, kenetlenmemizi saðlayan bir bayramdýr.


:BAIH:
M.NÝHAT MALKOÇ

Adý ne olursa olsun, bayramlarýn kültürümüzde hep birleþtirici bir gücü olmuþtur. Bayramlarda kin ve nefretler unutulmuþ, sevgi, dostluk ve barýþ baþ tacý edilmiþtir. Uzaklarý ve uzaktakileri yakýn etmiþtir dinî ve millî bayramlar… Sevgi hamurunun mayasý olan bayramlar, geçmiþten bugüne kadar yaþadýðýmýz ve yaþattýðýmýz ortak kültür deðerlerimizdir. Bayramlarda geçmiþten getirdiðimiz kýymet hükümlerimizi yeni nesillere aktarýrýz. Uzun bir tarihî geçmiþi olan nevruz da bizi bize yakýnlaþtýran, kenetlenmemizi saðlayan bir bayramdýr.

Baharýn müjdecisidir nevruz… Uzun geçen kýþýn ardýndan yýpranmýþ yanlarýmýzýn tamiridir bir anlamda. Nevruz, Türk mitolojisinde ‘güneþin koç burcuna girdiði yeni gün’ anlamýna gelir. Bu bayram Türk kökenli topluluklarýnýn ortak paydasýdýr. Nevruz, Türk’ü Türk’e baðlayan güçlü bir kültürel baðdýr. Türk kökenli topluluklar nevruz sayesinde kaynaþýrlar. Türk dünyasýnda “sultan nevruz” olarak ifade edilen bu bayram, Çin Seddi’nden, Adriyatik’e kadar Türklerin varlýðýný sürdürdüðü geniþ bir coðrafyada kutlanýr. Avrasya’nýn ortak bayramý olan nevruz, sadece Türklerle sýnýrlý bir bayram deðildir. Ýranlýlar, Bahaîler, Afganistanlýlar da bu bayramý kendi geleneklerine göre coþkuyla kutlarlar.

Nevruz deðiþik adlarla anýlsa da en yaygýn adý “nevruz(yeni gün)”dur. Bu bahar bayramý içimizi sevgi, dostluk, barýþ, dayanýþma ve kardeþlik duygularýyla doldurur. Kýþýn bizden uzaklaþan güneþ, baharla birlikte içimizi ýsýtýr. Böylece hayata bakýþýmýz da güzelleþir.

Maddî ve manevî temizliðin gerçekleþtirildiði, yeni yýlýn baþý olarak kabul edilen nevruz, geçen onca asrýn bizden koparamadýðý kadim bir bayramdýr. Türklerin Ergenekon’dan çýkýþýnýn yýldönümü olarak kabul edilen nevruz, geçmiþten bugünlere taþýdýðýmýz ortak kültür mirasýmýzdýr. Nevruz, Türklerin tarih sahnesine çýkýþýný da temsil eder. Onun içindir ki “Ergenekon Bayramý” olarak da ifade edilir. Bir anlamda diriliþin sembolü de olan bu kadim bayram, Türklerin Müslümanlýðý kabul etmesinden daha önceki yýllara dayanýr.

Nevruz sevgidir, hoþgörüdür, muhabbettir, umuttur, dayanýþmadýr, fikren ve bedenen yenilenmedir. Onun içindir ki bu en eski bayram bir ayrýþma unsuru deðil, bizi birbirimize baðlayan bir manevî rabýta olmalýdýr; birbirimizi doðru anlamak için bir vesile sayýlmalýdýr. Farklýlýklarýmýzdan daha çok benzerliklerimizin ve ortak deðerlerimizin olduðu bilincini bizlere aþýlamalýdýr. Bu müstesna gün, tabiatý uyandýrdýðý gibi, kardeþlik duygularýmýzý da uyandýrmalýdýr. Bizi birbirimize düþürmek isteyen þer odaklarýna inen bir tokat hükmünde olmalýdýr. Ýhtilafa deðil, ittifaka zemin hazýrlamalýdýr. Gönüllere kardeþlik tohumu ekmelidir.

Uzun kýþ mevsiminde üstündekileri çýkaran tabiat, baharla birlikte giyinmeye baþlar. Kýþýn kýsalan günler, gittikçe uzar. Cemreler düþmeye baþlar; havaya, suya ve topraða… Toprak uyanýr derin uykusundan. Baharla birlikte tabiat bir gelin gibi süslenir. Bolluk ve bereketin habercisi olan çiçekler açmaya baþlar. Evvela bir çiçekle bize göz kýrpan bahar, kýþýn soldurduðu ruhumuzu da yeþertir. Yakýlan nevruz ateþleri, kýþ boyunca üþüyen içimizi ýsýtýr. Nevruz da sadece tabiat yenilenmez, biz de ruhen yenileniriz. Gönüllerimiz bahar neþesini doyasýya yaþar. Baharýn geliþiyle birlikte kýþ mevsiminin içimizde býraktýðý tortularý atarýz. Bir bayram sevinciyle ve coþkusuyla çocuksu hissiyatýmýz gönül göklerinde kanatlanýr. Nevruzda sadece doða dirilmez, ruhumuzdaki cevherin yansýmasý olan iyi duygular da dirilir.

Uzun süren kýþýn ardýndan doðanýn uyanýþýdýr nevruz… Baharýn ilk günü sayýlýr nevruz… Bu günde (21 Mart) gece ile gündüz eþitlenir. Ateþ üstünden atlamak, demir dövmek, yumurta tokuþturmak bir nevruz geleneðidir. Nevruz, dünyanýn kutlanan en eski ve köklü bayramý olma özelliðini taþýmaktadýr. Sözlerimi nevruz duasýyla noktalamak istiyorum:

“Bu ulu gün, Türklerin büyük iþlere adým atmasýna vesile olsun. Dünyanýn dört bir yanýnda yaþayan halklarýmýzýn dostluðuna güç katsýn. Tanrý, bizlere bereket ve birlik versin. Kötülükler yok olsun, iyilikler artsýn. Zorluklar yenilsin, sýkýntýlar azalsýn. Aydýnlansýn dört bir yan, yolumuz açýk olsun. Türk dünyasýnýn ortak bayramý Nevruz Bayramýnýz kutlu olsun!”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Çocuk Olmak...
Söz Cambazlarý: Þairler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.