..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gelecek > M.NÝHAT MALKOÇ




9 Aðustos 2005
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr  
M.NÝHAT MALKOÇ
Dünyanýn en uzun ve meþakkatli iþidir insan yetiþtirmek…Onun içindir ki bütün toplumlarda ana ve baba kutsaldýr.Resulullah’ýn kavliyle söylemek gerekirse “Cennet analarýn ayaklarý altýndadýr.”


:IFEA:
SÝZÝN ÇOCUÐUNUZUN DA BÝR “PULSUZ DÝLEKÇE”SÝ VARDIR

M.NÝHAT MALKOÇ

Dünyanýn en uzun ve meþakkatli iþidir insan yetiþtirmek…Onun içindir ki bütün toplumlarda ana ve baba kutsaldýr.Resulullah’ýn kavliyle söylemek gerekirse “Cennet analarýn ayaklarý altýndadýr.” Çocuk yetiþtirmek domates yetiþtirmeye benzemez.Çünkü her çocuk ayrý bir dünyadýr.Onlarý öncelikle çok iyi tanýmalýyýz. Bir çocuk için çok saðlýklý ve müspet neticeler veren bir yaklaþým tarzý bir baþkasýnda çok menfi sonuçlar verebilir.
Rahmetli Atalay Yörükoðlu, vaktiyle çocuklarýn aðzýndan anne ve babalarýna seslenen bir mektup kaleme almýþtý. “Pulsuz Dilekçe” adlý bu yazýyý defalarca okumuþ ve düþünmüþümdür.Gerçekten de çocuklarýn iç dünyasýný ve geliþim çizgisini harikulâde ifade eden bu metin,bende çocuklara dair çok olumlu deðiþimler meydana getirmiþtir.Önemine binaen bu metnin tamamýný sizlerle paylaþmak istiyorum.Bakalým çocuklar neler istiyor,bizler neler veriyoruz:
“Sevgili anneciðim, babacýðým;
Bütün duygu ve düþüncelerimi dile getirebilseydim, size þunlarý söylemek isterdim:
Sürekli bir büyüme ve deðiþme içindeyim. Sizin çocuðunuz olsam da sizden ayrý bir kiþilik geliþtiriyorum. Beni tanýmaya ve anlamaya çalýþýn. Deneme ile öðrenirim. Bana ayak uydurmakta güçlük çekebilirsiniz. Oyunda, arkadaþlýkta ve uðraþlarýmda özgürlük tanýyýn. Beni her yerde, her zaman koruyup kollamayýn. Davranýþlarýmýn sonuçlarýný kendim görürsem daha iyi öðrenirim. Býrakýn kendi iþimi kendim göreyim. Büyüdüðümü baþka nasýl anlarým?
Büyümeyi çok istiyorsam da ara sýra yaþýmdan küçük davranmaktan kendimi alamýyorum. Bunu önemsemeyin. Ama siz beni þýmartmayýn. Hep çocuk kalmak isterim sonra. Her istediðimi elde edemeyeceðimi biliyorum. Ancak siz verdikçe almadan edemiyorum. Bana yerli yersiz söz de vermeyin. Sözünüzü tutamayýnca sizlere güvenim azalýyor.
Bana kesin ve kararlý davranmaktan çekinmeyin. Yoldan saptýðýmý görünce beni sýnýrlayýn. Koyduðunuz kurallar ve yasaklarýn hepsini beðendiðimi söyleyemem. Ancak, hiç kýsýtlanmayýnca ne yapacaðýmý þaþýrýyorum. Tutarsýz davrandýðýnýzý görünce hem bocalýyor, hem de bundan yararlanmadan edemiyorum.
Öðütlerinizden çok davranýþlarýnýzdan etkilendiðimi unutmayýn. Beni eðitirken ara sýra yanlýþlar yapabilirsiniz. Bunlarý çabuk unuturum. Ancak birbirinize saygý ve sevginizin azaldýðýný görmek beni yaralar ve sürekli tedirgin eder.
Çok konuþup çok baðýrmayýn. Yüksek sesle söylenenleri pek duymam. Yumuþak ve kesin sözler bende daha iyi iz býrakýr. "Ben senin yaþýnda iken..." diye baþlayan söylevleri hep kulak ardýna atarým.
Küçük yanýlgýlarýmý büyük suçmuþ gibi baþýma kakmayýn. Bana yanýlma payý býrakýn. Beni, korkutup sindirerek, suçluluk duygusu aþýlayarak uslandýrmaya çalýþmayýn. Yaramazlýklarým için beni kötü çocukmuþum gibi yargýlamayýn. Yanlýþ davranýþým üzerinde durup düzeltin. Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aþmadýðý sürece cezama katlanabilirim.
Beni dinleyin. Öðrenmeye en yatkýn olduðum anlar, soru sorduðum anlardýr. Açýklamalarýnýz kýsa ve özlü olsun. Beni yeteneklerimin üstünde iþlere zorlamayýn. Ama baþarabileceðim iþleri yapmamý bekleyin. Bana güvendiðinizi belli edin. Beni destekleyin; hiç deðilse çabamý övün. Beni baþkalarýyla karþýlaþtýrmayýn; umutsuzluða kapýlýrým.
Benden yaþýmýn üstünde olgunluk beklemeyin. Bütün kurallarý birden öðretmeye kalkmayýn; bana süre tanýyýn. Yüzde yüz dürüst davranmadýðýmý görünce ürkmeyin. Beni köþeye sýkýþtýrmayýn; yalana sýðýnmak zorunda kalýrým. Sizi çok bunaltsam bile soðukkanlýlýðýnýzý yitirmeyin. Kýzgýnlýðýnýzý haklý görebilirim, ama beni aþaðýlamayýn. Hele baþkalarýnýn yanýnda onurumu kýrmayýn. Unutmayýn ki ben de sizi yabancýlarýn önünde güç durumlara düþürebilirim.
Bana haksýzlýk ettiðinizi anlayýnca açýklamaktan çekinmeyin. Özür dileyiþiniz size olan sevgimi azaltmaz; tersine, beni size daha çok yaklaþtýrýr. Aslýnda ben sizleri olduðunuzdan daha iyi görüyorum. Bana kendinizi yanýlmaz ve eriþilmez göstermeye çabalamayýn. Yanýldýðýnýzý görünce üzüntüm büyük olur.
Biliyorum, ara sýra sizi üzüyor, belki de düþ kýrýklýðýna uðratýyorum. Bana verdikleriniz yanýnda benden istediklerinizin çok olmadýðýný da biliyorum. Yukarýda sýraladýðým istekler size çok geldiyse bir çoðundan vazgeçebilirim; yeter ki beni ben olarak seveceðinize olan inancým sarsýlmasýn.
Benden "Örnek çocuk" olmamý istemezseniz, ben de sizden kusursuz ana-baba olmanýzý beklemem. Sevecen ve anlayýþlý olmanýz bana yeter.
Sizin çocuðunuz olarak doðmak elimde deðildi. Ama seçme hakkým olsaydý, sizden baþka kimsenin çocuðu olmak istemezdim. Sevgiler, Çocuðunuz…”
Evet,çocuðumuz ruh hâliyle bize böyle diyor günün yirmi dört saatinde…Duyuyor muyuz küçük sinelerden çýkan bu sessiz çýðlýðý?...Unutmayýnýz ki sizin çocuðunuzun da içine hapsettiði bir “Pulsuz Dilekçe”si vardýr.
Hangimiz çocuklarýmýzýn bu çýðlýðýna kulak veriyoruz?Hiçbirimiz demek geliyor içimden ama bu kadar da karamsar olmak içimi acýtýyor.Muhakkak ki çocuklarýný tanýmaya çalýþan ve onlarý anlayan anne babalar da vardýr?Fakat yekûn üzerindeki oranlarý tek haneli rakamlarý geçmez.
Þüphesiz herkes çocuðunun iyi bir terbiye ve eðitim almasýný ister.Onun için çabalar durur.Yemez yedirir,giymez giydirir.Saçýný süpürge eder onlarýn yolunda…Fakat bu yeterli midir?
Çocuklarýmýzý adam yerine koyup dinlemek ve alacaðýmýz kararlarda onlara danýþmak nedense hiçbirimizin aklýna gelmez.Onlarý tarla,kendimizi rençber(çiftçi) yerine koyarýz.Fakat onlardan da öðrenebileceðimiz þeyler olduðunu düþünmeyiz.Bu yöntemden vazgeçerek çocuklarýmýzýn sesine de kulak verelim.Çünkü muhatabýmýz olan çocuklar robot deðil,bizim gibi insan…Çocuk terbiyesi üzerine biraz daha düþünelim;kendimizi yenileyelim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.