..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




27 Ocak 2005
30 Aðustos Zafer Bayramý  
M.NÝHAT MALKOÇ
Türk tarihi,emsali görülmemiþ þanlý zaferlerle doludur.Bu zaferlerin en büyüðü de hiç þüphesiz Baþkumandanlýk Meydan Muharebesi’dir.Sakarya Zaferi’nden bir yýl sonra yeni bir savaþa girmek elbette riskli bir durumdu.


:DJFJ:


     Türk tarihi,emsali görülmemiþ þanlý zaferlerle doludur.Bu zaferlerin en büyüðü de hiç þüphesiz Baþkumandanlýk Meydan Muharebesi’dir.Sakarya Zaferi’nden bir yýl sonra yeni bir savaþa girmek elbette riskli bir durumdu.Fakat askerî dahî olan Mustafa Kemal,Büyük Taarruz’u mutlak gerekli buluyordu.Anadolu’nun düþmandan top yekûn temizlenmesi ancak böyle bir muharebeyle mümkün olabilirdi.Zira düþman(Yunanlýlar) Afyon-Eskiþehir hattýna çekilmiþti.Üç kolorduyla,bu geniþ hat üzerinde savunma yapýyorlardý.Bunlara toparlanma imkâný verilmemeliydi.
     Büyük Taarruz hazýrlýklarý büyük bir gizlilikle ve hýzla sürdürüldü.Millet, elinden gelen her türlü katkýyý saðlýyordu.Bir yýl evvel savaþtan çýkan ordumuzun,tabiatýyla pek çok eksiklikleri vardý.Bunlar kýsa zamanda giderilmeliydi.Bu nedenle o zamanýn meclisi bir dizi vergi kanunu çýkarmýþtý.Ek gelir saðlamak amacýyla çýkarýlan bu kanununlar, ordunun eksikliklerinin bir an önce giderilmesi içindi.Tam baðýmsýz olmadýktan sonra paranýn ve malýn ne ehemmiyeti olabilirdi.Elimizdeki maddî imkânlarýn düþman tarafýndan gasp edilmesi tehlikesi mevcuttu.O nedenle halkýmýz bu hususta yek vücut olmuþtu.
     Büyük Taarruz, 26 Aðustos 1922 Cumartesi günü sabah saat dört buçukta topçu ateþiyle baþladý.Ýlk günlerde,düþmanýn,Karahisar’ýn güneyindeki cepheleri düþürüldü.30 Aðustos’a kadar düþmanýn bütün kuvvetleri Aslýhanlar yöresinde kuþatýldý.30 Aðustos günü düþmanýn ana kuvvetleri yok edildi.Binlerce asker esir alýndý.Bu esirler arasýnda Yunan ordusunun baþkomutanlýðýný yapan General Trikopis de vardý.Görüldüðü gibi beþ gün gibi kýsa bir zaman diliminde netice alýnabildi.Fakat iþ burada bitmiyordu.Kurtarýlmayý bekleyen baþka iller de vardý.Atatürk,emrindeki ordularýna þöyle sesleniyordu: “Ordular! Ýlk hedefiniz Akdeniz’dir.Ýleri!” Bu buyruðu alan kahraman Türk askeri,esir vilâyetlerin kurtarýlmasý ve düþmandan temizlenmesi için olaðanüstü bir gayret sarf etmiþtir.Sýrasýyla Uþak(01 Eylül),Eskiþehir(02 Eylül);Nazilli,Simav,Salihli,Alaþehir,Gördes(03 Eylül);Balýkesir,Bilecik(06 Eylül);Aydýn(07 Eylül);Manisa(08 Eylül) düþman kuvvetlerinden temizlendi.En sonunda Türkiye’nin gözbebeði olan Ýzmir 09 Eylül 1922 tarihinde eski sahipleri olan Türkler’in eline geçti.Türk Milleti’ni yurtsuz býrakmak isteyen hain Haçlý zihniyeti,çok þükür ki emellerine kavuþamadýlar.Türk Milleti dimdik ayakta olduðunu kanýtladý.Baþkumandanlýk Meydan Muharebesi’nin muzaffer komutaný bu zaferle alâkalý þu manalý deðerlendirmeyi yapmýþtýr:
     “Her safhasýyla düþünülmüþ,hazýrlanmýþ,idare edilmiþ ve zaferle sonuçlandýrýlmýþ olan bu harekât Türk ordusunun,Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlýðýný tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir.
     Bu eser,Türk milletinin hürriyet ve istiklâl düþüncesinin ölümsüz bir abidesidir.Bu eseri yaratan bir milletin evlâdý,bir ordunun baþkomutaný olduðumdan,mutluluk ve bahtiyarlýðým sonsuzdur.”(Nutuk,M.Kemal Atatürk,Cilt:2)
     Baþkumandanlýk Meydan Muharebesi,Türk Milleti için bir ölüm kalým mücadelesi mesabesindeydi.Her zor zamanda olduðu gibi milletimiz,bu sefer de kenetlenerek tek yumruk olmuþtur.Böyle olunca da zafer kendiliðinden gelmiþtir.
     Bilindiði gibi Aðustos ayý Türk Milleti’nin þanlý zaferleriyle doludur.Anadolu’ya,yine bu ayda(26 Aðustos) Malazgirt zaferiyle ayak basmýþýz.Onun için Aðustos’a “Zafer Ayý” da diyoruz.Bu zaferler her Türk’ün göðsünü gererek gururlanmasýna vesile oluyor.Bu zaferlerden güç alarak daha çok çalýþarak Türkiye’nin muasýr medeniyet seviyesine eriþmesini saðlamalýyýz.30 Aðustos Zafer Bayramý’nýzý kutlarken,þehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu
Of'a ve Oflular'a Dair!..
Çocuk Olmak...
Söz Cambazlarý: Þairler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak
Þiirimizde Cumhuriyet
Marifet Ýltifata Tabidir
Atatürk ve Cumhuriyet
Þehidimin Son Örtüsü Bayraðým!..
Yunus Emre'de Hoca (Öðretmen) Sevgisi
Oruç Kalkandýr
Gönlümün Duygu Mimarlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.