..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




31 Ekim 2012
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý  
Kâmuran Esen
Cumhuriyet Bayramýný kutlamak isteyen halkýn devletin polisinden gördüðü muamele, hükümetin bazý bakanlarýnýn ve AKP’li bazý milletvekillerin ve hatta sayýn baþbakanýmýzýn cumhuriyet yürüþüne katýlan vatandaþlara ettiði hakaretler; Türkiye’nin ne kadar normalleþtiðini(!) gözler önüne serdi.


:AEDC:
Ýktidarýn borazaný olmuþ bazý gazeteler, bazý köþe yazarlarý; kendi akýllarýnýn ve vicdanlarýnýn kabul ettiði olaylar sonunda, “Türkiye normalleþiyor.” söyleminde bulunurlar ikide bir. Onlara göre; askeri suçlamak, bir normalleþmedir. Sudan sebepler için baþbakaný aramak, ondan yardým istemek normalleþmedir. Galatasaray’ýn Fenrbahçe stadýnda kupayý alamamasý sebebiyle. A. Albayrak’ýn baþbakaný aramasý bile normalleþmedir. Zerrin Özer’in, çýkaramadýðý yeni albümü için baþbakandan yardým istemesi de normalleþmedir. Daha saymakla bitmez bu normalleþme örneklerimiz.

Cumhuriyet Bayramýný kutlamak isteyen halkýn devletin polisinden gördüðü muamele, hükümetin bazý bakanlarýnýn ve AKP’li bazý milletvekillerin ve hatta sayýn baþbakanýmýzýn cumhuriyet yürüþüne katýlan vatandaþlara ettiði hakaretler; Türkiye’nin ne kadar normalleþtiðini(!) gözler önüne serdi.

Yurdumuzun hemen her yerinde düzenlenen cumhuriyet yürüyüþlerinin bir örneði de Mudurnu’da yaþandý. Bu yürüyüþü yapanlarýn amaçlarý birdi: Sadece, Cumhuriyet Bayramýný kutlamak.Yürüyüþe katýlan duyarlý bir vatandaþ olarak ben de, edilen bu hakaretlerden nasibimi almýþ oldum. Ne Esadçýlýðýmýz kaldý, ne provokatörlüðümüz, ne Ergenekonculuðumuz. Normalleþen Türkiye bu mu?

Þimdi, bazýlarýnýn tabiriyle normalleþen(!) Türkiye’den birkaç örnek verelim. Halkýn bayramý coþkuyla kutlamasýna devletçe engel olunduðu utancýný, yandaþ bir medya þöyle haber yapmýþ: ” 89. Yaþýnda Cumhuriyet bunu da gördü! Ankara Valiliði'nin bir istihbarat aldýðý gerekçesiyle getirdiði yasaða raðmen, alternatif Cumhuriyet Kutlamalarýnda direnen grup, Baþkent'i karýþtýrdý.” Þimdi bu gazete, normalleþen bir memleketin gazetesi mi? Ýstihbarat aldýk bahanesiyle bayram kutlamasýna engel olmak normal oluyor bu gazeteye göre, halkýn yürüyüþ yapmasý, konulan engellere direnmesi baþkenti karýþtýrmak olarak adlandýrýlýyor. Bu mu normalleþme? Atatürk’ün heykeline kavga- dövüþle, ite kaka çelenk koymalar da mý normal mi yani?

AK Parti Milletvekili M. Metiner’in cumhuriyet yürüyüþleri için: “Suriye destekli gruplar vardý.”diyebilmesi, normalleþen Türkiye göstergesi mi? Bu iddianýn akýlla, mantýkla zerre kadar bir alâkasý var mý Allah aþkýnýza? Bu mu normalleþme?

Baþbakanýn; cumhuriyet yürüyüþünü Cumhuriyet mitinglerine benzetmesi(sanki suçmuþ gibi), provokasyon amacý taþýdýðýný söylemesi normal mi? Yine baþbakanýn ikide bir tv’de, muhalif medya patronlarýna, köþe yazarlarýna parmak sallamasý çok mu normal?

Mardin Kýzýlay Þubesi Baþkanýnýn “ Üniversiteler ilimize ahlaksýzlýk getirdi. Büyükþehirler Ankara, Ýstanbul ve Ýzmir’deki gençler arasýndaki hayasýzlýk manzaralarý Mardin’de de sýk sýk görülmeye baþlandý.Artýk bir kýsým gençlerimiz kýz- erkek parklarda, çimenler, ya da banklar üzerinde uzanarak iþi öpüþerek seviþmeye kadar götürdü.” demesi normal mi? Yoksa polisin, Türk bayraðýný taþýyan bir vatandaþý tekmelemesi mi normal olan?

Bekir Bozdað’ýn “ Cumhuriyet yürüyüþleri doðru deðil. CHP, Gül’ün cumhurbaþkaný olmasýnýn ardýndan, Cumhurbaþkaný’nýn eþinin baþörtülü olmasý nedeniyle protesto ediyor.” demesi mi normal? Asýl provokatörlük bu iþte....Oysa; maydanozun bir fille ne kadar benzerliði veya alâkasý varsa, cumhuriyet yürüyüþlerinin de türbanla o kadar benzerliði ve alâkasý var.

Ankara’da halkýn yürüyüþünü engellemek için 5000 polisin görev yapmýþ olmasý, Türkiye’nin normalleþtiðini mi gösteriyor? Ankara’ya gitmek isteyen otobüsleri; kýytýrýk bahanelerle polisin durdurmasý, dakikalarca bekletmesi; Türkiye’nin normalleþtiðinin göstergesi mi?

Kýlýçdaroðlu'nun polis barikatýný aþmak için korumalarýnýn omuzuna çýkmasýyla Erdoðan’ýn alay etmesi , " Kýlýçdaroðlu dün iki engel atladý. Destekli atladý. Bravo. Bununla övünebilir.” demesi çok mu normal?

Bayramý kutlamayý, çelenk koymayý, cumhuriyet yürüyüþü yapmayý yasaklamasalardý., vatandaþ bu kadar bilenmeyecek, Cumhuriyet bayramý bu kadar büyük coþkuyla kutlanmayacaktý, hayatta hiçbir yürüyüþe katýlmayan vatandaþlar bile yürüyüþe katýlmayacaktý. Çünkü, milletin sabrýný nihayet taþýrdýlar. Bir atasözü der ki: “Aç býrakma(saklama), hýrsýz edersin; çok söyleme, arsýz edersin.” Biz de arsýz bir vatandaþ olduk bu hükümet sayesinde. Cumhuriyeti kutlamak, cumhuriyet yürüyüþü yapmak arsýzlýksa; ben o arsýzlýða kurban olurum.

Kýsacasý sevgili okurlar; normalleþen(!) Türkiye’nin hali, iþte böyle içler acýsý. O nedenle ben, normalleþen(!) bir Türkiye istemiyorum. Çünkü, göynüm bulanýyo, Mudurnu tabiriyle.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.