..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Beklenmedik > Seda Han Doukas




11 Eylül 2010
Garip Köyde Yaþananlar - 4  
Seda Han Doukas
Garip Koyde yasananlar isimli hikayenin 4. kismi.


:AEJE:
Mahmur gözlerle neler olduðunu anlamaya çalýþýyordum. Ýrem’in babasý gelmiþti ve beni saçmasapan batýl inançlarýmla kýzýný korkutmakla suçluyordu. Babam ona Aziz Baba’yý anlattýðýmý ve beynimize kazýnýrcasýna öðretilen kimseye bundan bahsetmemem gerektiði kuralýný çiðnediðimi anlamýþtý. Çoktan mahzene çekilmiþ olan köy halkýnýn olanlarý öðrendiði takdirde nasýl bir ceza ile karþý karþýya kalacaðýmýzý düþünürken derin bir sükuta gömülmüþtü. Ben ceplerime doldurduðum topraðýn gücüne güveniyordum ama zaten bir kere çevresini koruma altýna aldýðýnýz evin içinde baþka koruma olamayacaðýný henüz bilmiyordum. Bunu, babamýn ansýzýn dönerek yüzüme bir þaplak indirmesiyle anladým.

Annem Ýrem’in babasýný ýsrarla içeri çaðýrýyor, o da ýsrarla reddediyordu. Yýllar sonra annem bana bunun nedenini açýklayacaktý. Aziz Baba’nýn hýþmýnýn hikmeti sokaklarda kol gezerken ondan nasibini alan her ruhun karanlýk yüzü ortaya çýkarmýþ. Yani koruma altýnda olan evimizde biz sakinliðimizi korurken –babamýn þaplaðý hariç çünkü o sadece adama cezamýn verildiðini ve konuyu uzatmamasý gerektiði gösteren bir simgeydi- dýþarýda olan adam ise sinirinden yüzü pancar kesilmiþ, boðazýndaki damarlar küçük parmaðým kadar þiþmiþ, gözleri –eðer biraz daha oynatmaya kalkarsa- yuvalarýndan çýkacakmýþ gibi açýlmýþ, vücudunda kan yerine adrenalin dolaþmaya baþlamýþtý. Ben yüzüme inen tokadýn zonklamasýnýn geçmesi için bir elimde yanaðýmý tutup, Ýrem’in halini düþünüyordum. O sýrada babasý, “Ceplerine doldurduðu kumlarý attýk. Kýzý sakinleþtirmek mümkün deðildi,” diyince babam aslýnda sadece anlatmakla kalmadýðýmý, bizzat oraya kadar götürdüðümü ve eminim ki her seferinde oraya gittiðimde yaptýðým o küçük oyunumu ona ögrettiðimi de anlamýþtý. Ýkinci bir þaplaða hazýr olmalýydým. Babamdan iki adým uzaklaþtým ve yüzümü korumak için gardýmý aldým. Annem, babamýn elini havada yakaladý. Bunlar olurken adam hala nefes almadan konuþmaya devam ediyordu. Kýzýnýn ateþinin çýktýðýný, acil bir doktora ihtiyaç olduðunu ama anlamsýzca ortadan kaybolan köy halký yüzünden ne yapmalarý gerektiðini bilmediklerini, doktor kimbilir hangi yýlan deliðinde saklandýysa onu bulmanýn imkansýz olduðunu söyledi. Her þey benim suçum olduðu için onlara yardým etmemiz gerektiðini de sinsice ekledi. Köyde geçirdiði bir hafta onu nasýlda bizden biri yapmýþtý. Aba altýndan sopa göstermek konusunda uzmanlaþmýþtý. Ancak bilmediði þey mühürlenmiþ bir evden gece çýkýlamayacaðý idi. Babam tüm konuþma süresince, özenle eþiðe dökülmüþ kumun gerisinde duruyordu ve hayatý boyunca hiç bir kuralý çiðnememiþti. Annem tüm bu olanlardan tiksinmesine raðmen konu kurallara aykýrý davranmak olunca korkmuþtu. Kendimi olanlardan sorumlu hissediyordum. Mahzene gidip doktora olanlarý anlatmam lazýmdý. Koþarak kapýdan çýktým. Annemler ardýmdan geri dönmem için baðýrýyorlardý. Artýk bundan sonrasý babamýn kontrolünden çýkmýþtý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Seda Han Doukas kimdir?

Kitap okumak benim için yazarlarýn araladýðý o sihirli kapýdan gözlerin kapalý olarak geçmek ve onun yanýnda otururken sana çevrende olup bitenleri kulaðýna fýsýldamalarý gibi gelirdi. Hala da öyle. Bana fýsýldanan o hikayeler içimde yankýlanarak dýþarýya kelimeler olarak dökülmeye baþladýðýnda artýk baþka bir noktadan baktýðýmý farkettim. O yabancý bahçelere yazarlar ile girmek gibi deðildi. Artýk ben kendi bahçeme kendi okurlarýmý kabul edebilirdim. Ýþte burada bulunma amacým da bu. Ýçimden çýkmak için çýðlýk atan hikayelere el uzatmak.

Etkilendiði Yazarlar:
Gabriel Garcia Marquez, Louis de Berniere, John Fownles, Nikos Kazantzakis, José Mauro De Vasconcelos, Irwin Yalom


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seda Han Doukas, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.