..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýþimden büyük tat aldýðýmý söylemeliyim." -John Steinbeck
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Rüya Bayram




24 Mayýs 2010
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (20) (Antikacý Dükkanýndan... )  
Rüya Bayram
Gönlümle baþ baþa düþündüm demin; / Artýk bir sihirsiz nefes gibisin. / Þimdi tâ içinde bomboþ kalbimin / Akisleri sönen bir ses gibisin. Mâziye karýþýp sevda yeminim, / Bir anda unuttum seni, eminim / Kalbimde kalbine yok bile kinim / Bence artýk sen de herkes gibisin. Gözlerim gözünde aþký seçmiyor / Onlardan kalbime sevda geçmiyor / Ben yordum ruhumu biraz da sen yor / Çünkü bence þimdi herkes gibisin Yolunu beklerken daha dün gece / Kaçýyorum bugün senden gizlice / Kalbime baktým da iþte iyice / Anladým ki sen de herkes gibisin Büsbütün unuttum seni eminim / Maziye karýþtý þimdi yeminim / Kalbimde senin için yok bile kinim / Bence sen de þimdi herkes gibisin Gün gelir ömrün kýsalýðýna inat ruhun sonsuzluðuna yazdýðýn, antika dükkanýnda en önde koca koca yer verdiðin kiþiler Nazým'ýn dizelerindeki gibi herkes gibi birilerine dönüþür.


:BJCI:
Mücadeleler hep umudun kýrýldýðý yere kadardýr. Savaþlar umudun kalmadýðý yerde kaybedilir, hastalýklara umudun yitirildiði anlarda teslim olunur. Aþklar umudun tükendiði yerde biter. Ne baharlar gelir geçer yüreðimizden.. Zaman kimilerini herþeyimiz yapar, kimileri hiçkimsemiz olarak kalýr. Duygular çekilince aradan bütün özelleþtirdiðimiz kiþiler herkese dönüþür. Çok deðer yüklemiþseniz herkes gibi birilerine vay ki ne vay halinize. Kim kimin umurunda bu devirde. Herkes geçim derdi adýyla kendi derdine düþmüþ, onu mutsuz eden, ona kendini güçsüz gösteren, kötü hissettiren, rutininden uzaklaþacaðý birþeyler yapmasýný gerektiren herþeyden ne pahasýna olursa olsun uzaklaþýyor. Kimse özel olmak filan istemiyor. Bir bedel varsa nedense hep daha çok deðer verenler ödüyor.

Geçmiþten sakladýðýmýz herþeye antika adýný taktým bugün. Rahmetli annem antikalara milletin eskileri derdi, yenilikçi idi o. Saklamayý hiç sevmezdi. Eskinin üzerindeki tozdan, eski kokusundan, geçen günlerin ona verdiði renkten, solukluklarýndan, kullanýlmýþlýklarýndan, yýpranmýþlýklarýndan nefret ederdi. Aný da biriktirmezdi, kimseyi ne hatýrlamaya ne düþünmeye deðer bulurdu. Ben de aksine antikacý dükkaný gibi elime, kalbime, gözüme deðen herþeyi yýðmýþtým benim dükkana antika kýymeti ile. Dükkaný bu hafta sonu kapattým. Zor oldu, oturup kendi kendime göyaþý bile döktüm bu kapanýþa ve gözyaþýma aldýrmamýþ aldýrmayacak insanlar uðruna, ama bazen yapmak gerekli.

Ýnsanlara hakettiðinden fazla deðer vermek kendimiz iyiyiz ya ondan derdim, oysa enayliðimizdenmiþ dostlar. Baktým ki bize deðer vermeyene biz de deðer vermediðimizde aslýnda kimseye kötülük etmiyoruz. Aksi durumda kötülük ettiðimiz tek kiþi var o da kendimiziz. Böylece gereksiz bir yýðýn görevden sýyrýlýyorsun. Artýk hayatýnda olmayan insanlarýn doðum günlerini hatýrlayýp aramadýðýnda üzüleceklerini düþünüp sýkýlma stresi mesela gidiyor üzerinden. Sen de beklentiye girmiyorsun. Yahu bu durum onun umurunda olsa zaten hayatýnda olurdu, þimdi aramak neyin göstergesi aptal olduðunun dýþýnda. Sen arasan da aramasan da o hayatýna sensiz devam ediyor. Sevdikleri ve yanýnda kalmayý tercih ettiði insanlarla mutlu pozlar veriyor. Senin varlýðýnda seni üzecek þeyleri layýkýyla yapýyor. Caný nasýl isterse öyle yaþýyor. Sen de arkadan aramazsam üzülür mü þimdi diye günlerce düþünüyorsun:)))) Rüyalarýnda bile bu çeliþkiye çözüm arýyorsun. Baþka derdin yokmuþ gibi. Ýnsan istediði zaman herþeye öyle kolay kulp buluyor ki. Yüreksizliklerine, içindeki kötünün bazen baskýn çýkan haline, ettiði haksýzlýklara.. Nasýl büyük bir dev aynasýndan görüyor insan zaman zaman kendini ki onun ve dertlerinin dýþýndaki herþeyi küçük ve önemsiz kýlýyor.

Kararlýyýz bakalým. Artýk anýlarýn, geçmiþteki insanlarýn tedavüldeki deðerini düþürüyoruz. Zaten insan bir süre sonra olaylarý hatýrlamýyor ki o olaylarýn üzerindeki etkilerini, o anlarda ona ne hissettirdiklerini hatýrlýyor. Bugünkü ödevimiz bu :) antikacý dükkaný olmaktan istifa ediyoruz. Geçmiþte hissettiðimiz, yaþadýðýmýz herþeye ayrý deðerler katýp antika gibi korumaktan kurtuluyoruz. Býrakýyoruz bu huyumuzu ve artýk "an"a önem veriyoruz. Týpký Borges'in "Anlar"þiirindeki gibi. Neyseki 85 imizden önce anladýk:) Yine eskilerden ama þimdi görüþmediðim bir arkadaþým bu hallerimi görüp, sen felsefeden matematiðe geçiþ yapmýþsýn artýk senin için de iki kere iki dört ediyor be Rüya demiþti. Eh benim Polyanna kýlýklý halimi sevenler þimdi doðal olarak bunu yadýrgayýp gidiyorlar. Evet artýk kesin yargýlarým var matematikteki gibi, su götürmez net cevaplý. Felsefedeki arayýþlarýmýn çoðu kayboldu cevaplarý bulalý beri:) Böyle daha iyiymiþ yahu, daha az yoruluyor, daha az düþünüyorsun. Tam olmasý gerektiði gibi. Su gibi akýþkan deðil buz gibi keskin ve katý.. Suyu buza çeviren de þartlar deðil mi ne de olsa..

Bu mektubu da yazdýktan sonra bir daha bu konularda yazmasam iyi olacak. Ne bu hüzün kraliçesi gibi caným:) Yine coþarsam deðiþir belki. Gerçi duygular, hüzünler, sevinçler ve aþk dýþýnda neyi yazmaya deðer buluyorum ki? Fazla duygu insaný olmamdan ve sevdiklerime çok deðer vermemden kaynaklý bu kýrýlganlýklarým. Yani derdini de çaresini biliyorum ben bu durumun. Çok seversiniz, çok özlersiniz ama çok kýrýlmýþsýnýzdýr, aramak istersiniz, tekrar görmek ama yaparsanýz bu kötü bir alýþkanlýða yenilmek gibidir. Seni kemiren, benliðini sömüren ve sonunda öldüren bir illet. Tutarsýn kendini. Prangalarýn sýzlar eline koluna taktýðýn. Susturursun içinde yükselen çýðlýðý. Aklýna baþka þeyler getirirsin. Doðum gününde de aramazsam ne zaman arayacaðým ki dersin ama sonra egon yardýmýna koþar. O seni aradý mý? Doðum günümde evet. Ama ona ona en ihtiyacýn olan dönemde senin yanýna koþtu mu? Bir keresinde evet ama sonrakilerde asýl onu ilgilendirenlerinde, asýl tam en ihtiyacýn olan kiþi o iken...Aksine kaçtý senden, býrak yanýnda elini tutup korkularýný paylaþmayý, seni kendinden uzak tutmak için söylememesi gereken þeyleri söyledi. Seni deðil senin haksýzlýk ettiklerini düþündü, hatta o haksýzlýða kendi uðrasa idi ne olurduyu tarttý. Gerçek dost kalbini görürdü, o senin kalbine bakmadý. Delirmek üzere olan ruhuna aldýrmadý. Seni çaresiz, kör kuyularda merdivensiz býraktý. O zaman sen de býrak der intikam isteyen yanýn arama, umursama. Sonra gururlu yanýn aradýðýnda cevap vermezse nasýl kýrýlacaðýný hatýrlatýr sana, bir büyük adým daha geri çekilirsin düþüncenden bu sayede. Sonra öfken yaptýklarýný hatýrlatýr peþisýra midene giren kramplar ile. Ýyimser yanýn onun da ayný sancýlarla kývrandýðýný düþünmeye çalýþýr ama gerçekçi yanýn seni böyle düþündüðün için aptallýkla suçlar hemen. Bu kargaþa içinde doðum günü de gelir geçer.. Bir yýl daha geçmiþtir ve bir kapý daha kapanmýþtýr iþte bir kez daha. Dalarsýn günlük hayatýn kandýrmacalarýna...

Mücadeleyi kestiðin herþey sonrasýnda affeden yanýn hala hayatta ise olur senin antika dükkanýnýn yeni parçalarý. Sonra arada gir dükkana toz toprak içinde . örümcek aðlarý ile onlarý temizleyeyim düzenleyeyim filan..ohoo çok iþ. Deðmez bunca zahmete. Vur kilidi üzerine uðrama bir daha semtine.

Özleyip aramadýklarým, yüreklerine inancýmý kaybettiklerim doðum gününüz kutlu olsun haketmeseniz de.. Ama affedin beni mutlu yýllar dilemeye dilim varmýyor..

23.05.2010
Rüya

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýçtendi...
Gönderen: Müþerref ÖZDAÞ / , Türkiye
25 Mayýs 2010
Sevgili Rüya. Ýçtenliðinin her satýrda kendini gösterdiði yazýný beðeniyle okudum. Dükkâný 85'inden önce kapatman gerektiðini fark ettiðin için þanslýsýn. Ýflas da edebilirdin. :-) Hayal kýrýklýklarý,umut, umutsuzluk, tükenmiþlik hissi,sevgi, öfke, vazgeçiþ... hepsi yaþamýn ta kendisi. Ve buna tecrübe deniyor iþte. Teþekkürler Rüya. Sevgili Müþerref çok teþekkür ediyorum bu içten yorumuna. Ýnsanýn kendi ile savaþý bitmiyor:) Sevgiler

:: Biraz karamsar,ama...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
24 Mayýs 2010
Evet bu yazýda karamsarlýk var,isyan var,biraz da sitem var.Bana uyar hepsi de...Belki de o yüzden çok beðendim bu yazýyý! Ben benimle iþi olan insanlarýn ne yapýp edip beni mutlaka bulduklarýna tanýk oldum defalarca.O yüzden telefonlarým kapalýyken hiç kaygý duymam bana ulaþýlamayacak diye..Teþekkürler.Saygýlarýmla. Çok teþekkürler Ömer bey yazýmý ayný yürekle okuduðunuz için.. Saygýlar




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (10) (Sýradan Bir Masaldan... )
Herþeyin Bir Nedeni Var Ama Unutmayýn Bir de Sonucu...
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (9) (Kalpten Kalbe Nasihatlerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (21) (Kimi Zaman Giden, Kimi Zaman da Gidilenin Yüreðinden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (4) (Kuyunun Dibi... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (22) (Bir Dizinin Ardýndan Aldanmalarýn Sorgulanýþýndan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (13) (Sevmelerden Vazgeçip Sövmelere Ýntikal Ediþten... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (6) (Cümlenin Sonu... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (2) (Bardaðýn Boþ Tarafýndan... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (5) (Hýrsýzlar Diyarýndan... )

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
En Kusursuz Cinayet Yaþama Sevincini Öldürmektir
Hani Tek Bir Kiþiyi Özlersiniz Her Yer Issýz Gelir Derler Ya...
Uzun Metraj Korku Filmi, Bol Kan, Bol Siyaset, Bol Kavga, Boþ Hayat!
Mutluluk
Hayatý Kuralýna Göre Oyna!
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (19) (Agah Efendi ile Söyleþirken... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (11) (Çocukluðumdan... )
Tüp Bebekler ve Çöp Bebekler
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (15) (Keþkelerle Ýyikilerden... )
Adresi Belli Olmayan Mektuplar (7) (Okyanusta Bir Ýstiridyeden Desem... )

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çeliþki [Þiir]
(Kürtaj) Olmak Ya da Olmamak, Ýþte Bütün Mesele Bu... [Eleþtiri]


Rüya Bayram kimdir?

Yaþamayý tüm anlarý ile seviyorum. Bazen acýtýyor her yanýmýzý hayat, bazen güldürüyor yüzümüzü beklemediðimiz bir anda. Yaþanmýþlýklar anýlarýmýz oluyor ve ben uslanmaz bir aný biriktiricisiyim. Hayat biriktirdiðimi ve kaçýrdýðým tüm zamanlarý yazýyla bir yerlerde sakladýðýmý düþünüyorum yazýya döktüðümde kendimi. . . Ve bir gün bir yerlerde onlarýn içinde barýnan herþeyin beni bulup kucaklayacaðýný hissediyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Can Dündar,Ahmet Altan,Paolo Coelho,Goethe,Shakespeare,J.J.Rousseou


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Rüya Bayram , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.