..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Adsýz




29 Kasým 2009
Geri Dönüþüm Kutusu  
Adsýz
Ýþte bana göre dönüm noktasý sayýlan bir dönem bu dizinin ekrana gelmesi ile baþladý. DALLAS adlý bu dizi cam renklenmeden hayatýmýza büyük bir renk katmaya baþlamýþtý bile. Zamanlama mükemmeldi. Çok sonralarý anlaþýlacaktý ki; korkularý olan ümitsiz Türk halkýna bu filmi sunmak hedefi 12’den vurmak gibi bir þeydi.


:AFBF:
1980 yýllarý ülkenin sosyo-politik ve ekonomik açýdan bakýldýðý zaman, zor bir dönem olmakla beraber, halk olarak da yorgun, bezgin ve umutsuz olduðumuz bir dönemdi. Yarýnlarý emanet alan gençlik, býrakýn yarýnlarý, o günleri bile sýrtlayamayacak kadar yorgundu. Ýdeallerini gerçekleþtirme hevesi yarým kalan bir grup idealist, ekildiði yer açýkça belli olan tohumlarýn hasat zamaný yüzünden, Türk halký da oldukça yorulmuþ, üstelik hasat biçildikçe hem elleri hem gönülleri yanmaya baþlamýþtý.

Bütün bu olup bitenlere dur denildiði bir noktada, ümitlerin yeniden var olmasý, bu ümitlerin yeniden yeþermesi, birlik ve beraberlik olma zamaný hiç de kolay olmayacaktý. Kardeþin kardeþi öldürdüðü bir dönemde, baba oðula, anne kýzýna güvenmiyordu. Ailenin yeniden bir araya gelmesi, hiç de kolay olmayacaktý.

Ýþte tam bu sýrada, o dönemlerde henüz renklenmemiþ siyah-beyaz olan, sihirli kutu denilen, cam ekranda bir dizi oynamaya baþlamýþtý. Birileri bir þekilde bir amaç belirlemiþ ve bu amaca ulaþmak için yeni bir araç bulmuþ, onu devreye sokmak için çok iyi bir zamanlama seçmiþlerdi.

Ýþte bana göre dönüm noktasý sayýlan bir dönem bu dizinin ekrana gelmesi ile baþladý.
DALLAS adlý bu dizi cam renklenmeden hayatýmýza büyük bir renk katmaya baþlamýþtý bile.
Zamanlama mükemmeldi. Çok sonralarý anlaþýlacaktý ki; korkularý olan ümitsiz Türk halkýna bu filmi sunmak hedefi 12’den vurmak gibi bir þeydi.

Lüks içinde olan ailenin yaþamý, o dönemde bize çok iyi gelmiþti. Filme konu olan aile içi çarpýk iliþkileri, yalaný, ihaneti, nefreti görmek yerine ailenin þaþalý yaþamýna takýldýk kaldýk. Hiçbir þekilde bize benzemeyen aile, birdenbire bizden biri gibi oldu. Dizinin baþladýðý saatlerde hepimiz ekran baþýna çakýldýk kaldýk. Öyle ki ertesi gün okullarda, iþyerlerinde hep dizi anlatýldý. Ve dizi hakkýnda yorumlar yapýp gelecek bölümü iple çekmeye baþladýk.

Her þey bu dizi ile baþlamýþtý dedim ya; ulaþýlmak istenen hedef belli olduktan sonra ve araç çok iyi seçildikten sonra ve hemen kabul görülen bir oyunu benimsettikten sonra gerisi çok daha kolay olacaktý.

Ardýndan diðer diziler gelmeye baþladý. Ev hanýmlarýnýn yemeklerini yapýp, eþlerini bekleyip çocuklarý ile ilgilenmeleri gerektiði bir saatte ekran baþýna kilitlendik. Kendimize, eþimize, çocuklarýmýza ayýrmamýz gereken o deðerli saatleri ekran karþýsýnda harcamak çok daha eðlenceli geldi. Dallas adlý diziye yetiþemeyen çocuklarýmýzý yalan rüzgârýnýn seyrine kaptýrdýk. Dizideki çocuklarýn büyümeleri onlarýn sorunlarý bizi daha çok ilgilendirdi.

Öyle ki yaptýðýmýz günlerde bu konularý tartýþtýk. Ve kendimize þu soruyu sormayý akýl edemedik. “ben ne yapýyorum?”

O dönemlerde yaþamýmýzý renklendirdiðini düþündüðümüz o siyah beyaz sihirli kutu, bir süre sonra renklenmeye baþladý ve biz bu renkli sihirli kutuya bakmaktan kendimizi alamadýk. Ailece, çocuklarla beraber ekran karþýsýna geçip bize ne verildiðini hiç düþünmeden, ne izlediðimizi filtre etmeden, verileni hiç reddetmeden, itiraz etmeden, aldýk ve hiç doymak bilmedik ki almaya devam ediyoruz.

SONUÇ

20-25 yýlda çok deðiþtik deðerlerimiz, deðer yargýlarýmýzý, düþüncelerimizi, yaþam tarzýmýzý, yaþama bakýþ açýmýzý çok kolay deðiþtirdik. Adýna modernleþme dedik, çaðdaþlaþma dedik ve daha neler dedik neler? Televizyon sayesinde artýk ne gördüklerimize þaþýrabiliyoruz, ne yaþadýklarýmýza ne de olan bitene. Uyuþtuk, uyuþturulduk. Ve bir gerçek var ki dönüþtürüldük. Ve bu çeyrek asýrda bizi biz yapan ne kadar deðerlerimiz varsa hepsini çöp kutusuna çok rahat boþalttýk.
Kadýnlar kadýn olmanýn erdemini unutup özgürlük adýna etrafýný çoktan örmeye baþladý. Erkekler asýl "Hak" ne onun farkýnda olmadan hak verip hak almaya baþladý. O dönemde þuurlu bir aile terbiyesi altýnda yetiþen çocuklar þimdi þu dönemde, en azýndan kendini muhafaza etmek için mutlaka direnecek güçleri olacaktýr.

Ama globalleþme, küreselleþme diyerek çaðdaþlýðý, özgürlüðü, modernleþmeyi aklýmýz erdiði gibi hayatýmýza yanlýþ geçirdiðimizi fark ettiðimiz takdirde bir zamanlar çöp kutusuna çok rahat attýðýmýz, deðerlerimizi yeniden çýkarýp yaþamýmýza aktarmak kolay olmayacaktýr belki ama bizi biz yapmaya yeniden baþlamak için büyük bir adým olacaktýr. Bu sadece farkýnda olmakla mümkün olacaktýr.kiþi kendi farkýnda olmaya baþlayýnca yaradýlýþ amacýnýn da farkýna varacaktýr. Kul olmanýn, birey olmanýn sorumluluðunu idrak etmek, o sorumluluðu taþýmak kurtuluþ için büyük bir adým olacaktýr.

Bilgisayar kullananlar çok iyi bilir. Bir dosya ya da yazý silmeye karar verdiðimizde hemen uyarý gelir. “Bu yazýyý çöp kutusuna atmak istediðinizden emin misiniz?” Siz tercihinizi “evet” ya da “hayýr olarak yaparsýnýz. Yazýyý silmediðiniz takdirde oradan tekrar geri almanýz mümkün.
Þimdi vakit attýklarýmýzý geri yükleme, alma vakti. Bakýn bakalým bir zamanlar deðer verdiðimiz ne çok þeyi atmýþýz sizde göreceksiniz.
Eski olduðunu düþünerek attýklarýmýza bakýnca ne çok þey hatýrlarýz, ne çok þey canlanýr gözümüzde, ve eminim bir çok þeyi geri almak için ne büyük bir istek duyacaðýz kim bilir?
Hadi hep beraber attýklarýmýza bir bakalým, eminim içinden almamýz gereken çok þey olacaktýr.

Bir zamanlar bir çok þeyin farkýna varmadýk belki ama artýk farkýndayýz ve geri dönüþüm kutusunu boþaltmaya karar verdik. Ve yine bir uyarý yazýsý gelecektir. “Geri dönüþüm kutusunda olanlarý yeniden yüklemek ister misiniz ? “evet " ya da “ hayýr" diye uyarý yazýsý gelecektir. Lütfen siz “evet” komutu verin lütfen! Çok geç olmadan.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gülüþün Aklýmda Saklý Kaldý
Seni Hep Çok Çok Seveceðim...
Yalnýz Kalmak Ýstiyorum
Konuþma Vaktim Gelmiþ Hemen Yetiþmeliyim
Bir Þeyin Yerine Diðerini Koy (Ama) Mak
Sevgili Leyla
Kýþ Mevsimimide Sen Anlat Bana
Seni Yine Hep Çok Çok Seveceðim
Kozada Bir Kelebek
Annem

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kelimeler Biriktirdim Sana Ýlmek Ýlmek D/okuman Ýçin
Ne Bilmek Ýstersin Ey Yar?
Hayalden Hilale
Aþkta Yarýn Kimin Umurunda
Sevgili Günlük
Sinemde Bir Yaradýr (Bu Þehir)
Sevgili Günlük
Küçük Not Büyük Hayal
Sevgili Günlük

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seni Düþünürken [Þiir]
Aslýnda Aðlamayacaktým [Þiir]
Yanýlýyor Muyum? [Þiir]
[Þiir]
Sessizce Veda Son Bölüm [Öykü]
Sessizce Veda 8. Bölüm [Öykü]
Sessizce Veda 7. Bölüm [Öykü]
Sevgilicilik Oyunu [Öykü]
Sessizce Veda 6. Bölüm [Öykü]
Sessizce Veda 3. Bölüm [Öykü]


Adsýz kimdir?

Hiç bir özelliði olmayan, sýradan biriyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Emile Zola, Beethoven, Mina Urgan, Necip Fazýl


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Adsýz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.