..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nur Ersen




31 Mart 2003
Cep Telefonlarý  
Nur Ersen
Çok deðil; yalnýzca birkaç yýl önce yaþamýmýza girmeye baþladý, bu kendi küçük marifetleri büyük makine. Önceleri çok ihtiyaç duyan kiþiler tarafýndan kullanýlan lüks bir araçtý. Medyada sýkça görülen tanýtýmlar sonucunda biraz daha alýcý buldu. Buldu ama


:BAHD:


CEP TELEFONLARI



Çok deðil; yalnýzca birkaç yýl önce yaþamýmýza girmeye baþladý, bu kendi küçük marifetleri büyük makine. Önceleri çok ihtiyaç duyan kiþiler tarafýndan kullanýlan lüks bir araçtý. Medyada sýkça görülen tanýtýmlar sonucunda biraz daha alýcý buldu. Buldu ama bu kez de bazý sorunlarý beraberinde getirmeye baþladý.

O sýralarda gençler (kendi deyimleriyle) burjuva olarak bakýyorlardý cep telefonu olanlara. Kalabalýk bir yerde çalsa kimileri merakla kulak kabartýr, kimileri ise kimseye belli etmeden yanýndaki arkadaþlarýyla anlamlý anlamlý bakýþýr, kah alaycý-kah küçümseyici bir tavýr takýnarak, gülmemek için kendilerini zor tutarlardý. Gün geçtikçe bazýlarý sýrf hava olsun diye birer cep telefonu edindiler. Nasýl kullanýldýðýný bilmek, kurallara uymak onlar için pek önemli deðildi. Tüm amaçlarý yüksek sesle konuþup kendilerini çevreye duyurabilmekti.

Teknolojinin bu kadar ilerlediði çaðýmýzda, insanoðluna sunulan en büyük kolaylýklardan biri de cep telefonudur. Bunun kullanýmýnda da uyulmasý gereken bazý kurallar vardýr. Önceleri bu kurallara uyanlarýn yanýnda uymayanlar çoðunluktaydý. Konserlerde, konferanslarda, camilerde çok tatsýz durumlar yaþandý bu yüzden.

Zamanla bu minik alet lüks olmaktan çýktý. Büyük kampanyalar ve cazip ödeme kolaylýklarý sayesinde büyük oranda alýcý bulmaya baþladý. Eski modeller yerini yenilerine býrakýnca her modeli deneyenler bile oldu. Babalar ilk telefonlarýný annelere verdiler. Sýra geldi çocuklara. Çocuklar öyle her telefonu beðenirler mi? Renkli kapaklar, sesli mesajlar, hazýr kartlar... Böylece her evde birkaç telefon görmek mümkün oldu.

Geçim sýkýntýsý çektiðimizi sýk sýk gündeme getirdiðimiz þu günlerde telefon alýrken nedense hiç zorlanmýyoruz. Ev ve cep telefon faturalarý biraraya gelince, söylene söylene ödesek de birkaç gün sonra unutarak konuþmaya devam ediyoruz. Bir arkadaþ toplantýsýnda, ev gezmelerinde, cafelerde sanki konuþacak baþka konu yokmuþ gibi telefonlarýmýzý çýkarýp özelliklerini saymaya baþlýyoruz. Sonra da bir telefon muhabbeti sürüp gidiyor. Bazýlarý da sohbete katýlmayýp, mesaj yazmakla meþgul oluyor. Eskiden cep telefonu olanlara kýzanlarýn bile þimdi birer cep telefonu var. Yaþamlarýna renk geldiði için büyük mutluluk içindeler. Onunla yatýp, onunla kalkýyorlar artýk. Bunlar telefon kullanmanýn güzel yönleri.

Bir de otomobillerde, otobüslerde, uçaklarda telefonlarýný kapatmayarak kazalara neden olanlara ne demeli? Tehlikeli olduðunu bildikleri halde sorumsuzca davrananlar yok mu aramýzda? Fren sisteminin kilitlenmesi onlar için hiç önem taþýmýyor maalesef.

Çok hareketli olan yaþamýmýzda böyle bir teknolojinin bize saðladýðý yararlarý ve kolaylýklarý gözardý edemeyiz tabi ki. Yeter ki kullanmasýný bilelim.

Çeþitli þarkýlara,skeçlere, oyunlara konu olan cep telefonlarýmýzý lütfen kuralýna uygun olarak kullanalým. Aslýnda bizi tembelleþtiren bu minik aletin, ayný zamanda hepimize ne büyük yararlar saðladýðý anlatmakla bitmez. Birkaçýný þöyle sýralayabiliriz.


Piknikteyken bir masadan diðerine gidip tuz istemeye üþendiðimiz zaman cep telefonumuzu kullanarak oraya kadar gitme zahmetinden kurtulmak, bazen evimizin zilini çalmak yerine, telefonumuzun tuþlarýna basarak kapýmýzý açtýrmak, markette alýþveriþ yaparken; "karýcýðým, bir paket yerine iki paket alsam daha mý iyi olur" diye sorarak aile saadetine katkýda bulunmak. Bir odadan diðerine mesaj yollayarak, sohbet için aðzýmýzý yormamak.

Ýþte bunlar teknolojinin insanoðluna saðladýðý en büyük yararlarýn baþýnda geliyor!!! 2000 yýlýnda böyle bir kolaylýða sahip olduðumuz için ne kadar þanslýyýz deðil mi?

NUR ERSEN
Ocak 2000



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türküler Susmaz
Türküler Susmaz
Meraklý Mýyýz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Altýn Þehir Üsküdar
Kesekaðýdý mý Poþet mi
Sanal Mý Gerçek Mi
Kara Tren
Üçüzler
Ümit Hiç Susmayan Bir Kuþtur
papatyalar aðlar mý
Sosyal Çabalarýn Neresindeyiz
Sevgi
Hayatý Sevelim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýstanbul Yolcularý [Þiir]
Ben Kadýným [Þiir]
Gidiyorsun [Þiir]
Býrakma Beni [Þiir]
Sen [Þiir]
Çaða Ayak Uydururken [Öykü]
Yazýk Deðil mi [Öykü]
Dest-i Ýzdivacýnýza Talibim [Eleþtiri]


Nur Ersen kimdir?

Yazmaya birkaç yýl önce baþladým. Yolun çok baþýndayým. Devam etmeye kararlýyým.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nur Ersen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.