..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyada birbirinin eþi ne iki görüþ vardýr, ne iki saç kýlý, ne de iki tohum. -Montaigne
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Yûþa Irmak




29 Eylül 2023
Dünyaya Açýlan Yol  
Yûþa Irmak
Çoðumuz için ev, sadece bir evin içi deðil; mahalle, kasaba, köy veya bir adadýr.. Hatta milyon metre karelik bir memleket topraðý..


:DJE:
Çoðumuz için ev, sadece bir evin içi deðil; mahalle, kasaba, köy veya bir adadýr.. Hatta milyon metre karelik bir memleket topraðý.. Sanýrým bu hayata kimin nereden, nasýl baktýðý ve kiþisel hicretlerini nereye doðru yaptýðýyla ilgili bir durumdur. Eðer kasabadan büyük bir þehre gelmiþseniz ev geldiðiniz kasabadýr.. Yurtdýþýnda yaþamaya baþlamýþsanýz doðduðunuz ülke evinizdir. Nihayetinde gerçek eviniz hep geçmiþte kalandýr…

Peki neden böyledir? Herhalde bugünü tanýmlarken evin kuþatýcýlýðýný çok sonradan fark ettiðimiz içindir. Yani içinden geçilen her mekân, her toprak “ev” olabilmek için bizden uzun süreçler ve yoðun emekler talep eder. Bu sebeple bir yerin ev olabilmesi için tarafýmýzdan ona atfedilen o anlamý kuþanmasý ve bazý tanýmlamalarla anýlmasý gerekir.

Bugün tanýdýðým insanlarýn çoðu kendi evlerinde deðil artýk.. Çünkü hepsi farklý kültürlerden, baþkaca dünya görüþlerinden insanlarla bir arada, iç içe yaþam sürerek benzer gayeler uðruna hayata tutunmaya çalýþýyorlar… Ve hepimiz zamana, mekâna öylesine tapýyoruz ki bazý deðerleri korumak, yeni bazý deðerlere kucak açmak da imkânsýz hâle geliyor. Nihayetinde insan, yaþanan bu deðiþimleri ölçüp tartarken her zaman en doðru tartýyý bulamayabiliyor.

Evet, iþte bu kuþbakýþý tabloda kendimi hep ayný yerde konumlandýrabiliyorum. Çünkü geçmiþe ait ev diyebileceðim bir mekâným yok. Geriye dönüp gözyaþýyla yâd edebileceðim bir aile ocaðýmda olamadý. Buna mukabil önümde hâlâ uzun bir yol olduðunu düþünüyorum. Hicretlerimi ve miraçlarýmý daima kendi üzerinde karþýlayan bu yolun bugün yaþadýðým Menekþe Yolu olduðunu rahatlýkla söyleyebilirim. Benim zaman ve mekândan baðýmsýz evim tam olarak burasýdýr.

Ömrünün 17 yýlýný ayný semtte geçirmiþ biri olmak, herkesin paralellerle meridyenlerini defalarca arþýnladýðý bu global dünyada demode kaçýyor olabilir. Ama þunu rahatlýkla söyleyebilirim ki hýzla deðiþen dünyaya hep ayný yerden bakmak, deðiþimleri görebilmek ve tartabilmek için ideal bir durumun ortaya çýkmasýný saðlýyor. Görüyorsunuz ki deðiþime hiç birimiz gitmiyoruz. Ayrýca onun açýk pencerelerinizden içeriye esintilerle girmesine, cereyanlarla sizi sersemletmesine de fýrsat vermiyoruz… Bu yüzden deðiþime giden siz olduðunuzda deðiþmeyen kriterlerinize zamanla þaþýrýyorsunuz. Yeni olan her þeyi makbul görmeye, baþkalarýna ait her hayatý yaþanabilir buluyorsunuz. Deðiþime siz gittiðinizde, ona adapte olmanýz tek þart olarak karþýnýzda arz-ý endam ediveriyor. Burada sizi diðerlerinden ayýran ölçü; ne kadarýna olup ne kadarýna olamayacaðýnýzdýr elbette. Belki baþkalarýyla aranýzda fark oluþabilmesi için; deðiþimin, sizi kendi deðiþmezleri arasýnda baþkalarýyla yeni bir örnek kýlana kadar tüm farklýlýklarýn diþlileri arasýnda çiðnenmenizi saðlayabiliyor. Deðiþimin diþlileri sizi öyle içine alýp öðütüyor ki, girdabýn dýþýnda kalan, deðiþmeyen veya hiç tanýmlayamayan her þeyi algýlayamaz duruma geliyorsunuz. Bu tam bir statükodur. Çünkü deðiþen her þeyle birlikte siz de sýkýntýlar çekip durursunuz. Ve bu bir süre sonra sizin için deðiþmeyen, hep istikrarlý kalan neyse o durum karþýnýza çýkar. Böylece insan durduðu yerde, ayaðýný bastýðý zeminde, deðiþen hayatýn detaylarý tarafýndan; satýr aralarý, alt baþlýklarýnca nereye sürüklendiðini görmeye baþlýyor. Deðiþim size tüm sahiciliðiyle geliyor. Yorum ve gözlemleriniz deðiþimle birlikte ama ondan baðýmsýz kalabiliyor. Tabii bu kadar da deðil. Kendi deðiþimlerimi izleyebilmem ve hayatýn benden aldýklarý ve bana verdikleriyle yüzleþebilmem için Menekþe Yolu her seferinde ara sokaklara, gizli saklý köþelere açýlmýþtýr benim için. Dünyanýn görünmez dehlizlerinden dört yol aðýzlarýna da çýkarmýþtýr kuþkusuz.

Gençken evimin penceresinden hayata bakarken; dünyaya, caddeye, kalabalýða ve sokaðýn bilinmezliklerine açýlan bir avluydu benim için yaþadýðým ev.. Buradan yola çýkmaksa hicretin ilk adýmýydý. Çok uzaklara açýlan en yakýndaki ilk uzaktý… Daha ilerdeki cami avlusunun öte yanýna geçmeyi baþarýp, yolun öbür yakasýna geçmiþsem, ben de artýk mazinin ambalajýnda özenle saklayacaðým bir “ev”e sahip olacaðýmý düþünürdüm.. Hayalini kurduðum “yeni hayat”ý baþka yollarda, yolculuklarda da aradým. Hatta defalarca taþýnmaya bile kalkýþtým. Kimi zaman kolilere sokmayý denedim Menekþe Yolu’nu… Bazen artýk oturulmayan bir evin duvarýndaki çerçeve izleri gibi yere düþmüþ bir fotoðraf, unutulmuþ bir aný gibi davrandým ona. Bazen de burayý fazla beyaz ve seçkinci bularak kem düþüncelerimle hýrpalamaya çalýþtým beton kaldýrýmlarýný… Ben onu býrakmaya ant içtikçe o bana daha çok baðlandý. Ahtapot gibi sarýp sarmaladý bütün kollarýyla beni… Býrakmadý. Otuzlarýmýn baþýnda ve ortasýndaki iki hicretimi de hayretler içerisinde burada gerçekleþtirdim. Ve anladým ki, dünyaya ne kadar yayýlýrsak yayýlalým, asýl hicretin insanýn kendi içine doðru olduðunu gördüm. Kiþisel miraç misali, dikey bir izlekte…

Ýçimizdeki yolculuklarýn kilometreleri ölçülemeyecek kadar sýnýrsýz… Bazen de milimetrelerle bile ayýrt edilmeyecek kadar derinde ama ufku delip geçecek kadar uzak yollar açýlýyordu derinlerimizde. Dünyanýn arzýndan arþa doðru ya da tam tersi istikamete.. Bu dünyada sayýsýz mülteci, mübadil, evsiz var… Onlarýn çektiklerini anlayabilmek ve yansýtabilmek için, bir yazar olarak dünyaya bir toz zerresi kývamýndaki Menekþe Yolu’ndan bakýyorum bu hayata.. Karþý konulamaz bir yazgý bu. Ve artýk biliyorum: Tek yapmam gereken net bir görüþ saðlamak. Uçuþarak önünüzden geçip giden bir toz zerresine yoðunlaþmanýzýn yolu, saða sola fazla kýpýrdamadan durmak deðil midir ki zaten…

Kalýn saðlýcakla…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Kendini Anlatma Þekli
Kaygý ve Endiþe Ýnsaný Ýnsanlýktan Çýkartýr
Yürek Evinde Oturmak
"Güzel"in Anadilini Konuþursak Ne Olur?
Güzelliðin Evine Kurulmak
Kendini Çimdiklemek!
Zamaný Tende Durdurmak, Ruhu Cumada Diriltmek
Boþ Çerçeve

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
O Kelime!
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Gülmek Ýçin Krala Aðlamak Ýçin Filozofa Gitmek
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
Çekyataltý Romanlar II
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Duanýn Gizemli Yolculuðu
Bir Çýðlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.