..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutlarým her zaman gerçekleþmiyor, ama yine de her zaman umuyorum. -Ovid
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Yûþa Irmak




12 Mart 2022
Günde 25 Dolar Artý Masraflar  
Yûþa Irmak
Her ne kadar Leo Malet gibi bir Fransýz ustaya sahip olsa da kara roman, kara mizah daha ziyade Amerika’yla özdeþleþmiþ türler arasýnda yer alýr. Kara roman; klasik polisiyenin tersine, suçu istisnai bir hal olmaktan çýkarýp, toplumun geneline yayýlmýþ bir karabasan olarak ele alýr.


:ECA:
O, olmayýnca ben de kitaplara sarýyorum. Elime geçen her kitabý deðil elbette. Bazen tavsiye üzerine, bazen mezatlardan; oradan, buradan satýn aldýðým kitaplarla vakit geçiriyorum…

Hangi zamanlar kitaplarla vakit geçiriyorum? El cevap: Her zaman! Çünkü kitaplarý seviyorum. Ne yazýk ki bunca sevgiye karþýlýk çok azýný okuyabiliyorum. Bu arada “O” benim için çok önemli biri! O varken kitaplarla deðil, kitap niyetine onu okuduðumdan, sadece onun yokluðunda normal kitaplarý inceliyorum. O’nun yokluðu benim için büyük bir eksiklik olsa da dostlarýnýn varlýðý ve samimi arkadaþlarýnýn çevresinde olmasý içimi rahatlattýðýndan rahat davranýyorum… Zaten o da yokluðuma alýþtý, pek bir þey hissetmiyor artýk.

Her ne ise…Okuduðunuz bu denemenin konusu bir kitapla ilgili…

***
Her ne kadar Leo Malet gibi bir Fransýz ustaya sahip olsa da kara roman, kara mizah daha ziyade Amerika’yla özdeþleþmiþ türler arasýnda yer alýr. Kara roman; klasik polisiyenin tersine, suçu istisnai bir hal olmaktan çýkarýp, toplumun geneline yayýlmýþ bir karabasan olarak ele alýr.

Yani, herkes ya suç iþlediði ya suça iþtirak ettiði, göz yumduðu ya da sadece görmezden geldiði için suçludur. Bu katastrofobik dünyaya bir de adaleti gerçekleþtirmesi gereken tüm kurum ve kiþilerin de boðazlarýna kadar suça bulaþtýðý (yer yer suçun baþý olduðu) eklenince tür, adýný hak eden bir karanlýða kavuþur. Malet’in kara romanlarý dedektifsiz polisiyelerdir ve sözde dahi olsa herhangi bir adalet umudu da yoktur. En önemli kara roman yazarlarýndan Raymond Chandler ise klasik polisiyenin özel dedektifini muhafaza eder; ama onu tanýnmayacak denli deðiþtiriverir.


Chandler’ýn ünlü dedektifi Philip Marlowe, yakýþýklý, ironik, hafiften duygusal, ahlak anlayýþýný henüz yitirmemiþ yalnýz bir kurttur. Marlowe Hercule Poirot gibi oturduðu yerden “gri hücrelerini” çalýþtýrarak olaylarý çözmez. Zaten cesetler de Marlowe’a Poirot’ya olduðu gibi sakin ve stilize bir biçimde sunulmaz; hiç umulmadýk bir anda karþýsýna çýkar. Chandler’ýn romanlarýnda suç, bir anafor misali Marlowe’u içine çeker. Baþta ufak bir hýrsýzlýk gibi görünen olay giderek dallanýr budaklanýr ve cinayete dönüþür. Suç asla tek bir kiþiye yýkýlamayacak kadar karmaþýktýr ve bu yüzden de olay çözüldüðünde herkes ortaya çýkan utançtan payýný alýr…

Suç duraðan deðildir

Elimdeki bu kitap “+1 Kitap” yayýnlarýndan Ahmet Ümit’in editörlüðünde çevrilmiþ. Yüksek Pencere isimli bu kitaba göz gezdirince kahramanýmýz Marlowe’un “günlük 25 dolar artý masraflar” karþýlýðý aldýðý bir sýradan bir hýrsýzlýk olayýna benziyordu. Ancak öyle deðil imiþ… Antika deðerinde, altýn bir ABD parasý koleksiyonerin dul karýsýnýn kasasýndan çalýnýr. Marlowe’un görevi ise bu parayý bulmak. Fakat suç duraðan deðildir ve Marlowe hareket ettikçe o da hareket ederek büyür de büyür! Taa ki olayýn ucu bir cinayete çýkar. Altýn para il baþta salt bir nesneyken giderek ABD’nin altýn yýllarýnýn, bir ailenin zenginliðinin ve sýrlarýnýn metaforu haline gelir. Bu, Yüksek Pencere’yi, bir solukta okunup hýzla unutulacak bir polisiye roman olmaktan çýkarýr ve gerçek edebiyatýn alamet-i farikasý olan bir yapýya kavuþturur. Sonuçta ortaya çýkan gerçek öyle hazin, öyle hazindir ki Marlowe’un patronu dahil kimsenin sevinecek hali kalmaz.

Marlowe, Mike Hammer gibi tacizkâr, her an silaha davranmaya hazýr bir ihlalci deðildir; gerektiðinde sert oynamayý bilir; ama onun asýl silahý alaycýlýðýdýr ve insan davranýþlarýna olan önyargýsýz dikkatidir. Önce bir kuram oluþturup sonra da gerçekleri ona uydurmaya kalkmaz; kendini olaylarýn akýþýna býrakarak çözüme ulaþýr. Bu akýþa býrakma sayesinde toplumda yer alan tüm kesimler romanda bir geçit töreni yapýyorlar. Evet, “Yüksek Pencere”de malikanelerden ikinci sýnýf gece kulüplerine, polis memurlarýndan kendi halindeki sekreterlere yýðýnla deðiþik insan olaya orasýndan, burasýndan, þurasýndan mutlak surette dahil olur. Marlowe’da gözlemlerini büyük büyük laflarla, afili tespitlerle yapmaz elbette. Hem romanýn hem de Marlowe’un dili yalýn ve yargýdan uzaktýr! Roman birinci tekil þahsýn dilinden yazýldýðý için dedektifimiz, adaletin yerini bulmasýný saðlayan bir dehadan çok kendi halinde bir insan þeklinde görünür.

Yüksek Pencere kitabý, Humphrey Bogart’tan Robert Mitchum’a birçok ünlünün beyazperdede can verdiði ünlü dedektif Philip Marlowe’la; polisiyenin dahi çocuklarýndan Chandler’la ve polisiyenin en karanlýk türü olan kara romanla tanýþmak ya da tanýþýklýðý ilerletmek isteyenlerin okumasý gereken bir kitap diye düþünüyorum…

Artýk okur musunuz? Sabaha mý býrakýrsýnýz siz karar verin.

Þimdiden iyi okumalar diliyorum herkese.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Çýðlýk
"Babil’de Ölüm, Ýstanbul’da Aþk"
Dilaver Cebeci
"Anlamý Yok Tüm Sözlerin"
Ýlla da Ben… Ben!..
Tanpýnar’ýn Þark ve Garp Çýkmazý Üzerine…
Bizi Birleþtirenler
"Suya Kanat" Ummana Karýþan Þiirler
Deneme Ustasý Evliya Çelebi
Verem Edebiyatý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Ýstanbul’u Düþünmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Üç Elma, Üç Yýldýrým
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
Sözcükler Ýçindeki Evren
Kendini Anlatma Þekli
Çekyataltý Romanlar II
Yabancý Gözüyle Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.