..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nilüfer Aydur




14 Kasým 2010
Gelenek, Ýletiþim ve Kültür - 2  
Nilüfer Aydur
Aynýlýklar, insanýn duyumsadýðý þaþýrtan farklýlýklar nedeniyle kendisini araþtýrmaya iten sorularýnýn tükenmesine; sonuç olarak, soru geleneðini kaybeden insanýn, olaný-biteni sorgusuzca kabul etmeye alýþmasýna sebep olmaktadýr. Görünen o ki, küresel anlamda farklýlýklarla beslenen geleneðin yerini; bir tür yasa kabul edilen, üstelik sorgulanmaksýzýn uygulanmasýný ve þekline riayet edilmesini bekleyen ritüelleri de içinde barýndýran, KÜRESEL TÖRE almaktadýr.


:ACHD:
Dilimize ‘’gelmek’’ kelimesinden türetilerek (Ýsmet Ýnönü tarafýndan) kazandýrýlan ‘’gelenek’’ sözcüðü, türetilmiþ kelimeler içinde belki de en benimsenmiþ kelimelerden biridir. Ayný zamanda, kültürümüzün içinde gördüðü iþlev bakýmýndan anaç, kapsayýcý, yaþanmýþla yaþanmakta olaný birbirine baðlayarak gerçeklik duygusunu pekiþtiren; fakat bir o kadar da ürkütücü bir sözdür gelenek. Ürkütücülüðü, kendisine atfedilen yaptýrým gücünden kaynaklanýr. Zira gelenek, bir tür yasa kabul edilen, üstelik sorgulanmaksýzýn uygulanmasýný ve þekline riayet edilmesini bekleyen ritüelleri de içinde barýndýran ‘’töre’’ ile eþanlamlý bir kullaným altgeleneðine sahiptir. Oysa töre; görece küçük topluluklarýn yaþam biçimleriyle -coðrafi, iklimsel ve ekonomik çevreye baðýmlý olarak- þekillenmiþ iktidar iliþkilerini düzenleyen ve kendisine geleneðin seçili birimlerini payanda eden, dar anlamýyla sözel hukuk kurallarýdýr. Bu baðlamda töreyle; insan olma yolculuðunda edinilmiþ bilgi, beceri, üretim, kazaným, inanç ve her türlü deðiþim-dönüþüm sürecini, adeta imbikten geçirerek nesilden nesile aktaran ‘’gelenek’’ birbirine karýþtýrýlmamalýdýr. Gelenek, küçük topluluklarýn ya da bölgelerin deðil, farklý kültürlerin çeþitli iletiþim kanallarýyla –biri diðerine yatay, dikey ve çapraz olarak baðlanmýþ tarihsel yollarla- birbirine taþýdýðý; fayda ve gerekliliði deneyimlerle sabitlenerek sahiplenilmiþ ortak insanlýk mirasýnýn, bir baþka deyiþle, insanlýðýn toplumsal DNA’sýnýn adýdýr.
Konumuz, insanlýðýn geliþimini, dönüþümünü biçimlendiren gelenek aðýyla -geçirgenliðini saðlayan iletiþim biçimlerinin belirlediði hýz, yayýlma ve kesintiye uðrama süreçlerine baðýmlý olarak- ortaklaþtýðý insanlýk kültürünün aldýðý, daha doðru bir anlatýmla, karþýsýna çýkarýlan engeller yüzünden alamadýðý biçimdir. Zira gittikçe artan bir hýzla, ortaklaþtýðýmýz ve her türlü iliþkimizin içeriðini temellendiren toplumsal insanlýk DNA’mýzýn þifreleri kýrýlmakta, genetiði bozulmakta, bilgisizleþtirilmektedir.
Ülkemizde feodal iliþkiler baðlamýnda inceleme konusu edilip, çoðu kere haklý olarak eleþtirilen ‘töre’nin, etki alanýna aldýðý kitleleri yaptýrým gücüyle baskýlayan sözlü hukukuyla, uluslararasý sermeyenin çýkar ve iktidar iliþkilerini düzenleyen ve uluslarýn iç hukuklarýný yaptýrým güçleriyle baskýlayan ‘‘uluslararasý yazýlý hukuk’’ ayný iþleve sahiptir. Fakat sadece bu deðil; ayný zamanda gündelik yaþamýn her alanýna nüfuz ederek, insan iliþkilerini düzenleyen etik deðerleri de etkisi altýna alan bu görünür-görünmez yasalar, geleneðin doðal etkileþim sürecine de müdahale etmektedir. Yine bu doðrultuda, tüm dünya insanlarýný ‘sýnýrsýz bir özgürlükle’ iletiþime geçiren, dünyayý ‘global köy (McLuhan)’ haline getiren yeni iletiþim teknolojileri, bize bu sayede ‘bilgi’nin ortaklaþýldýðý yanýlgýsýný yaþatýrken, aslýnda bilginin ‘’tek-el’’de toplanýp, istenildiði biçim ve zamanda servis edilebilir olmasýna sebep olmakta, dolayýsýyla her uluslararasý iliþkinin kendi uluslararasý hukukunu da yaratma doðasýyla, kapsadýðý tüm iletiþim kanallarýný ve bu kanallarý kullanan insanlarý ayný kurallarla yönetebilir olmaktadýr. Bu, insanlýk geleneðinin geleneksel geliþimini durma noktasýnda yozlaþtýran, sinsi bir müdahale olarak kavranmalýdýr. Zira tek hukuk, tek kültür, tek yönetsel yapý ve tek iletiþim kanalý -zamanla tek ileti- kültürler arasý etkileþimle oluþan geliþmeye temel teþkil eden farklýlýklarý yok etmek demektir. Aynýlýklar, insanýn duyumsadýðý þaþýrtan farklýlýklar nedeniyle kendisini araþtýrmaya iten sorularýnýn tükenmesine; sonuç olarak, soru geleneðini kaybeden insanýn, olaný-biteni sorgusuzca kabul etmeye alýþmasýna sebep olmaktadýr. Görünen o ki, küresel anlamda farklýlýklarla beslenen geleneðin yerini; bir tür yasa kabul edilen, üstelik sorgulanmaksýzýn uygulanmasýný ve þekline riayet edilmesini bekleyen ritüelleri de içinde barýndýran, KÜRESEL TÖRE almaktadýr.
Töre yargýlayýcýdýr, töre hüküm vericidir, töre uygulamayaný dýþlayýcý, yok sayýcý hatta yok edicidir. Töre, kural ve yaptýrýmlarýnýn dayanaðýný, akýl, deneyim, bilim ve sanattan deðil, iktidarlarý kendinden menkul bir zümrenin kaba gücünden alýr. Bu anlamda faþizandýr. Görece küçük toplumlarýn, feodal iktidar iliþkilerini düzenleyen yerel töre, iç dinamiklerin dýþ kültürlerle olan iliþkileri sonucu zamanla deðiþime uðrama, insanlýk onuruna uygun hale getirilebilme olanaðýna sahipken, küresel töre bu deðiþimin önünü küresel olduðu ölçüde kesmektedir. Doðaldýr ki, etkileþime geçilecek farklý kültürler olmadýðý takdirde, içinde yaþanýlan kültürün deðiþim, dönüþüm ve geliþimi mümkün olamayacaktýr. Böyle bir kültürün içinde gerçekleþtirilecek, bilimden sanata kadar her türlü insan etkinliði güdük kalacak, ufku daralacak, monotonlaþacak ve hukuktan iktisadi yapýlanmaya kadar, insanlýðýn toplumsal düzenleyiciler karþýsýnda geliþtirdiði eleþtirel bakýþ kaybolacaktýr.

Nilüfer Aydur



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çirkin Ördek Yavrusu Ýnsan Hayvan mý?
Bendeyiþler - 6
Kutsala Ýliþkin
Bendeyiþler - 4
Sistemin Ruhu - 8
Bendeyiþler - 3
Bendeyiþler - 5
Sistemin Ruhu - 7
Bendeyiþler - 1
Bendeyiþler - 2

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi ve Söz Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sus - II - [Þiir]
Sus - I - [Þiir]
Kýzýma [Þiir]
Yalnýzlýk Kimsesizlik Deðildir [Þiir]
Söz Vermiþtin Ýnanacaktým [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VI [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VII [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - V [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - IV [Þiir]
Ayný Zamandý [Þiir]


Nilüfer Aydur kimdir?

Ýçine hapsolduðumuz evrenin dýþýna hiç çýkamayacak olsak da, bizim iþimiz o evrenin duvarlarýný kemirmektir. Zira o duvarlar ruhumuzun besin ihtiyacýný karþýlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Daha çok felsefi etkilerden söz edebilirim...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilüfer Aydur, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.