..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Cumhuriyet fikir serbestliði taraftarýdýr. Samimi ve meþru olmak þartýyla her fikre saygý duyarýz. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nilüfer Aydur




24 Mart 2011
Bendeyiþler - 3  
Nilüfer Aydur
Gürültü içinde sükûnet, tarihin en güzel saatleri bunlar. Bu saatlerde yazgýnýn ve seçimin, iyiliðin ve kötülüðün bütün dereceleri gün yüzüne çýkar. Ayetler biter topraktan; ciltler, levhalar, yýldýzlar dolusu bilgi iner tanýklardan. Sükûn et ve topla.


:BBHB:
Ölçek
15/3/2011

Deðiþimin deðiþmezliði üzerine bina edilmekte deðil sorun, deðiþimin ya da deðiþmezliðin ölçeðinde... Ölçek, ölçek olabilmek için deðiþmez olmak zorundadýr her þeyden önce.


Mutlak
23/3/2011

Zaman sonsuz, kesintiye uðramayan bir akýþsa, tarihsel bir bilme nesnesine ulaþmamýz söz konusu olamaz. Bunun için bir sona, dolayýsýyla bir baþlangýca ihtiyaç vardýr. Bilimsel tarih tezlerinin, kutsalýn mutlaðýyla kesiþtiði noktadýr bu.

Bilgisayar
21/3/2011

Bilgisayar, bilimin nesnel veri varsayýmlarýnýn üzerine inþa ettiði matematiksel bir ölçü mekanizmasýdýr. Yapýsý gereði deðiþime kapalýdýr. Onun yönettiði -biçimlendirdiði- bir dünya, sýrf bu nedenle dahi totaliter olmak durumundadýr.

Ýspat
07/3/2011

Ýspatýna ihtiyaç duyduklarýmýz, varlýklarýndan þüphelendiklerimizdir ki; ispata ihtiyaç duyan her var-olan deðiþir. Zira ispat etmenin ölçeði deðiþmektedir. Bunun var-olanýn deðiþimiyle alakasý yoktur. Deðiþen ‘ben’ler ‘var’dýr ama ben deðiþmezdir.

Sükûn-et
24/3/2011

Gürültü içinde sükûnet, tarihin en güzel saatleri bunlar. Bu saatlerde yazgýnýn ve seçimin, iyiliðin ve kötülüðün bütün dereceleri gün yüzüne çýkar. Ayetler biter topraktan; ciltler, levhalar, yýldýzlar dolusu bilgi iner tanýklardan. Sükûn et ve topla.


Güven
11/3/2011

Olagelmekte olaný geçmiþin verileriyle açýklamaya çalýþmak, kendimizi güvende hissetme ihtiyacýmýzdan doðar. Kýyýsýnda uzanýp dinlendiðimiz nehir deðil ama ondan sýçrayan bir damla sudur bizi tedirgin eden.

Yorum
10/3/2011

Her okuma yeni bir yaratýmdýr. Okuduðumuz ister bir roman, ister kutsal bir metin olsun (ve hatta yazýya dökülmemiþ iþaretler olsun) her okuma yeniden yorumlayarak anlam yaratmaktýr.

Ders
9/3/2011

Tarihin tekerrür ettiðine dair efsane, öðrenme aþamasýndaki toplumlarýn bellek kaybýna uðramasý sonucu kendini tekrar etme zorunluluðunun hikâyelerinden doðmuþtur. Öðrenen tekrar etmeye gerek duymaz ama öðrenmek için de tekrar etmek zorunludur.
Artýk baþka bir derse geçmenin zamaný gelmedi mi?

Karar
13/3/2011

Benim bir kararým var, uzuvlarýmýn bir kýsmýný kaybetmiþ olsam hatta sadece düþüncelerimin hareket edebildiði ölçüde uzuvlarýmdan mahrum kalmýþ olsam bile sahip olduðum dengem gibi... Fakat sadece bu deðil, beni tüm diðer canlýlardan ayýran, hep beni gösteren DNA, retina ve parmak izlerimde olduðu gibi eþsiz olan; her ne yapýyorsam, yaptýðýmýn eseri ve ispatý olan, benim bir kararým var. Siz buna karakter diyebilirsin.

Düþünce
07/3/2011

Deðiþimi önkabullenmek var-oluþu önkabullenmektir. Var-olmayanýn deðiþiminden söz edilemez. Dolayýsýyla, düþüncelerimiz deðiþiyorsa öncelikle var-olmalýdýrlar. Peki, düþünce nasýl bir var-olandýr? Ve þayet ‘var’ ancak ‘yok’ ile kavramlaþabiliyorsa, düþüncenin yok olmasý ne demektir? Sýrf dile gelmediði için düþünce yok sayýlabilir mi ya da dile gelmediði halde var kabul edilebilir mi?


Nilüfer Aydur



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çirkin Ördek Yavrusu Ýnsan Hayvan mý?
Bendeyiþler - 6
Kutsala Ýliþkin
Bendeyiþler - 4
Sistemin Ruhu - 8
Bendeyiþler - 5
Sistemin Ruhu - 7
Bendeyiþler - 1
Bendeyiþler - 2
Bilgi Donanýmýmýz ile Eylem Biçimimiz Arasýndaki Uçurumun Yarattýðý Gerginliðin Ortadan Kaldýrýlmasý Üzerine

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi ve Söz Üzerine

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sus - II - [Þiir]
Sus - I - [Þiir]
Kýzýma [Þiir]
Yalnýzlýk Kimsesizlik Deðildir [Þiir]
Söz Vermiþtin Ýnanacaktým [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VI [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - VII [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - V [Þiir]
Hâlâ Bitmedik Ýnadýna - IV [Þiir]
Ayný Zamandý [Þiir]


Nilüfer Aydur kimdir?

Ýçine hapsolduðumuz evrenin dýþýna hiç çýkamayacak olsak da, bizim iþimiz o evrenin duvarlarýný kemirmektir. Zira o duvarlar ruhumuzun besin ihtiyacýný karþýlar.

Etkilendiði Yazarlar:
Daha çok felsefi etkilerden söz edebilirim...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nilüfer Aydur, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.