..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir insan bir kaplaný öldürmek istediðinde buna spor diyor, kaplan onu öldürmek istediðinde buna vahþet diyor. -Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




17 Ocak 2004
Akp'de Neler Olur  
Özcan Nevres
Önümüzdeki yerel seçimlerde AKP oylarý yüzde elliyi geçerse ne olur tartýþmalarý baþlamýþ bulunuyor. Dileðimiz böyle bir þeyin olmamasý ama ya olursa? Demokrat Parti bin dokuz yüz elli dört seçimlerinde o günkü seçim


:AFCF:
AKP de Neler Olur

Önümüzdeki yerel seçimlerde AKP oylarý yüzde elliyi geçerse ne olur tartýþmalarý baþlamýþ bulunuyor. Dileðimiz böyle bir þeyin olmamasý ama ya olursa? Demokrat Parti bin dokuz yüz elli dört seçimlerinde o günkü seçim sisteminin avantajýyla CHP yi neredeyse meclisten silip süpürmüþtü. Altý yüz milletvekilli meclise yalnýzca otuz dört CHP li milletvekili girebilmiþti. Bu büyük seçim zaferi sonun baþlangýcý olmuþtu. Zafer sarhoþu olan Baþbakan Adnan Menderes,"ben odunu aday göstersem seçtirirm. Siz isterseniz hilafeti bile geri getirirsiniz" sözleri Hem CHP nin hem de tüm aydýnlarýn büyük tepki göstermelerine neden olmuþtu. Bin dokuz yüz elli yedi yýlýnda kötüye giden gidiþin oylarý kötü etkileyeceði korkusuyla bin dokuz yüz elli sekizde yapýlmasý gereken seçimi bir yýl öne alan bir karar almýþlardý. Erken seçimde büyük oy kaybetmelerine raðmen seçimi kazanmýþlardý. Bu seçimde Demokrat Partiye tepki olarak Profesör Turhan Feyzioðlu baþkanlýðýnda kurulan Hürriyet Partisi umulan baþarýyý saðlayamamýþtý. Daha sonra parti CHP ile birleþti.

Üniversiteleri, hukukçularý, öðretmenleri ve memurlarý karþýsýna alan Demokrat Parti baþlayan çöküþü durdurabilmek için sertleþmeye baþladý. Yüksek rütbeli subaylara "hepinizi terhis eder, orduyu yedeksubaylarla yönetirim" deyince ülke darbe giriþimlerine sahne oldu. Bunlardan en önemlisi dokuz subay olayýydý. Yarbay Samet Kuþçu'nun ihbarýyla adý dokuz yüksek rütbeli subay göz altýna alýnýp yargýlanmýþlardý. Zafer sarhoþluðuyla söylenen gerçekleþmesi mümkün olmayan sözler söyleyenin baþýný yakmýþtý. Baþbakan Adnan Menderes'in on yýllýk iktidarýna son veren yirmi yedi mayýs bin dokuz yüz atmýþ darbesinden sonra Adnan Menderes Yüce Divanda yargýlanmýþ ve idamý gerçekleþtirilmiþti.

Zafer sarhoþluðuyla söylenen her kötü söz ve giriþim aleyhte kötü sonuçlar doðurur. AKP lilerin olasý bir zaferde ipin ucunu kaybetmemek için çok dikkatli olmalarý gerekir. Zira son piþmanlýk para etmez. Her yükseliþin bir iniþi olduðunu akýldan çýkarmamalarý gerekir.

***

TGRT de Ekonomi Kulisini izliyorum. Bir kulis yöneticisi nasýl bu denli hükümet yanlýsý olur akýl erdiremiyorum. Olaylarý çarpýtmada ne kadar baþarýlý. Geçmiþteki hükümetin emeklilere bir ocakta geçerli olmak üzere vermiþ olduðu yüz milyon zammý AKP hükümetine yamayýverdi. AKP hükümetinin yaptýðý zam meydanda. Yüzde onluk zammý yüzde yirmi bir gibiymiþ ilan ediverdiler. Oysa verilen zam ikinci altý aylýk dönemle birlikte yalnýzca yüzde on beþtir. Ýkinci verilecek altý aylýk zam yarý yýl için geçerli olduðundan yýl bazýnda yüzde beþtir.

Konuþmacý olarak katýlan emeklilerden ak sakallý biri, bu hükümet için büyük ümitler beslemiþtik. Ne yazýk ki ümitlerimizi boþa çýkardý deyince daha fazla konuþmamasý için programý kesiverip ikinci bölüme geçti. Sunucu programý kapatýrken, halkýn ve doðruluklarýn yanýnda olduðunu söylemesi beni þaþýrttý. Bu mu doðruluk? Doðruyu söyleyeni susturacaksýn. Ecevit hükümetinin gider ayak emeklilere yapmýþ olduðu zammý AKP hükümetine mal edeceksin.

***

Türkiye'de büyük bir iklim deðiþikliði yaþanýyor. Yýllar süren kuraklýk bu yýl yerini bereketli yaðmurlara býraktý. Yðmur berekettir ama, sellenmeye karþý önlemler alýnmazsa felakete dönüþür. Bu yýl olduðu gibi. Geçmiþte bereketli yaðmurlar karasulýklara neden olurdu. Tarlalarda göllenme olmamasý için her tarlanýn kýyýsýnda hendekler vardý. Yaðmur ve karasuluk sularý bu hendeklerden akar giderdi. Kuraklýðýn baþlamasýyla kýrk elli metre karelik bir arazi kazanmak için hendekler doldurulup düzeltildi. Son yýllarda yaðýþýn artmasýyla tarlalarda oluþan göllenmeler tarým ürünlerine zarar verir oldu.

Kuraklýk yüzünden yataðýndan taþmayan dere ve çaylarýn taþma alanlarýna plansýz, programsýz konutlar yapýldý. Bereketli yaðmurlar geri dönünce akarsu taþma alanlarýnda yapýlan konutlar sel felaketlerine neden olmaya baþladý. Bu arada deðiþen iklim koþullarý alýþýk olmadýðýmýz fýrtýnalara neden oldu. Sel ve fýrtýna en çok Akdeniz sahillerini vurdu. Bu felaketlerin tekrarlanmamasý için tüm tarýma elveriþsiz çýplak alanlarýn çok hýzlý bir þekilde aðaçlandýrýlmasý gerekir.

Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.