..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




12 Kasým 2004
Küçükçekmece Gölü  
Özcan Nevres
Küçükçekmece gölü son günlerde aþýrý kirliliði yüzünden gündemden düþmez oldu. Balçýða dönüþmüþ olan suda deniz kuþlarý boðuluyor. Þanslý olanlarsa balýkçýlar tarafýndan kurtarýlýyor.


:CJAA:
Küçükçekmece Gölü
Küçükçekmece gölü son günlerde aþýrý kirliliði yüzünden gündemden düþmez oldu. Balçýða dönüþmüþ olan suda deniz kuþlarý boðuluyor. Þanslý olanlarsa balýkçýlar tarafýndan kurtarýlýyor. Denizin yüzüne vuran yeþil renk dipteki çürüyen yosunlarýn yüzeye vurmasý þeklinde yorumlanýyor. Bence bu yorum yanlýþ. Doðrusu ise planktonlarýn ölümü olmasý gerekir. Nedenine gelince; geçmiþte gölde oldukça yoðun balýk olmasý nedeniyle balýklar için planktonlar çok iyi bir besin kaynaðýydý. Göllerimizde ve denizlerimizde plansýz, kuralsýz ve düzensiz yapýlan avlar yüzünden balýk nesli kurutulmuþ oldu. Gölde planktonlarý yiyip tüketecek balýk kalmayýnca planktonlar aþýrý derecede çoðalmaya baþladýlar. Bu çoðalma sonucunda yeterli oksijen alamayan planktonlar kitle halinde öldüler. Planktonlar öldüklerinde su yüzeyinde yeþil bir renk almaktadýrlar.
Bu geliþmeler bazý çevrelerin deprem paniðine kapýlmalarýna neden oluyor. Geçmiþte büyük depremin hemen ardýndan Foça körfezinin yeþil bir renge bürünmesi deprem korkusuyla büyük paniðe neden olmuþtu. Foça’da yaþanan dükkan sorunu yüzünden zeytin yaðý fabrikasýný kapatýp dükkanlara dönüþtüren Reha midilli bu sayede denizi kirleten tesisini de kapatmýþ oldu. Ýlçenin tek fabrikasýydý. Denizi kirletecek hiçbir neden kalmamýþtý. Fosseptik çukurlarý ise vidanjörlerle sürekli boþaltýlmakta ve Gediz deltasýna giden bir hendeðe boþaltýlmaktadýr. Tüm verilere karþýn bu renk neyin belirtisiydi. Depremle ilgisi olmadýðý kesindi. Hemen eski balýkçýlardan bilgi toplamaya baþladým. Yaþlý bir balýkçý “sen plankton nedir bilir misin?” diye sordu. Bildiðimi söyleyince, “beyim, biz bu körfezi elimizle kuruttuk. Karadeniz’den bölgemize gelen ve trollerle denizin dibini tarayýp balýk neslini tüketen yasa tanýmazlara karþý sessiz kalarak kendimize en büyük kötülüðü yaptýk. Artýk körfezde planktonlarla beslenen balýk kalmadýðýndan planktonlar çok ürediler. Denizin yüzeyini bir yorgan gibi örttüler. Bu kendilerinin neden olduðu örtü de ölümlerine neden oldu. Lodosun iþaretleri baþladý. Hele bir esmeye baþlasýn. Birkaç saat içinde deniz yine eski rengine kavuþur.” Konuyu Ege’nin bölge gazetesi Yeni Asýr gazetesine haber yaptým. Foça halký da rahat bir nefes almýþ oldu.
Küçükçekmece gölü Foça körfezi kadar þanslý deðil. Onu ancak bilimsel çalýþmalar ve önlemlerle kurtarmak mümkün olur. Televizyonlarda izlediðim kadarýyla gürül gürül akan siyah bir akýntý hiç de evsel atýklara benzemiyordu. O akýntý düpedüz bir sanayi akýntýsýydý. Daha çok oto sanayi bölgesinden göle karýþan atýklardý.
Gölde sorun yalnýzca atýk sular mý? Ya o gölün çevresindeki pet þiþelerine naylon poþetlere ve daha nice kirliliklere ne demek gerekir. Doðada ortalama iki yüz elli yýl varlýðýný sürdüren bu atýklar için gereken önlemler ne zaman alýnacak? Gittikçe inanýlmaz boyutlarda büyüyen bu kirliliðe kim ve ne zaman dur diyecek? Yýlda bir kere çevre günü ilan edip göstermelik çöp toplamalarla hiçbir sorun çözülmez. Öncelikle insanlarýn eðitilmesi gerekir. Çöpler evlerde ve iþ yerlerinde cinslerine göre ayýrtýlýp çöp toplayan görevlilere teslim edilmedikçe bu kirliliðin önüne hiçbir güç geçemez.Böyle bir uygulamada çevreyi kirletmekte en etkin olan naylon, pet ve kaðýt atýklarýnýn geri dönüþümü saðlanarak ekonomiye de kazandýrýlmýþ olurlar. Bir hesap yapmak gerekir. Sokaklarda savrulan kaðýtlarýn geri dönüþümü saðlanmýþ olsa kaç aðacý kesilmekten kurtarmýþ oluruz.
Bir ülke ki, pansiyon iþleten ve geçimini yerli ve yabancý turistlerden kazanan ne yaptýðýný bilmezler, çevreyi kirletmek için adeta birbirleriyle yarýþýyorlar. Çevre bakanlýðýnýn cam, naylon, pet ve kaðýt atýklarýný toplamak için koydurduðu kontanyerlere bir pansiyoncu üç adým ötedeki çöp kontanyerine gitmektense, elindeki kavun kabuklarýný bakanlýðýn koydurttuðu kontanyere atýyor. Her þeye raðmen Foça’nýn o günlerdeki belediye baþkaný “biz insanlarý ceza yazarak deðil, uyararak eðiteceðiz” diyebiliyor. Cezasýz eðitebilecek olaný caný gönülden alkýþlarýz. Peki ya eðitemezlerse?
Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu
Geçmiþ Zaman Olur ki

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.