..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Barýþý bulacaðýz. Melekleri duyacaðýz, göðün elmaslarla parladýðýný göreceðiz. -Çehov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




6 Ekim 2004
Ýþkence Suç Mu  
Özcan Nevres
Her çocuk güzeldir. Bazý çocuklar ise çok daha güzeldir. Derler ya olacak çocuk kakasýndan belli olur. Minicik bir kýz. Ýleride güzeller güzeli bir kýz olacaðý þimdiden belli. Deli Ali bas bas baðýrýrdý.


:BDGF:
Ýþkence Suç mu
Her çocuk güzeldir. Bazý çocuklar ise çok daha güzeldir. Derler ya olacak çocuk kakasýndan belli olur. Minicik bir kýz. Ýleride güzeller güzeli bir kýz olacaðý þimdiden belli. Deli Ali bas bas baðýrýrdý. Herkesin anasýný kör talih öpmüþ, benimkini de Kör Salih. Ýnsanlar þansý kendi yakalar derler. O halde Deli Ali’nin isyaný niye idi? Üç buçuk yaþýndaki bir çocuðun þansý yakalamasý olasý mý? Çocuðun hastanede yatarken çekilmiþ görüntülerini izlerken insanlýðýmdan utandým. Yüzü þiþmiþ, gözleri mosmor. Onu bu hale koyan ise ne bir üvey ana ve ne de bir üvey baba. Kendi öz annesi ve babasý. Peki bu kötü þansý çocuk kendisi mi? yakaladý. Yoksa kör talihin bu çocukta iki gözü de mi? kör oldu.
Ne yazýk ki bazý insanlar Darvin teorisini kanýtlamak istercesine insanlýktan çýkýyorlar. Aslýna dönüþüyorlar. Aslýnda bu kadar vahþeti hayvan bile yapmaz ama, yapanlar çýkýyor. Çok merak ediyorum. Bu ülkede iþkence AB uyum yasalarý çerçevesinde yasaklanmýþtýr. Bu yasaða raðmen bu anne ve babaya nasýl bir ceza verilecek? Aslýnda bu ana babaya en uygun olaný eski zamanlarda uygulanan kýrk katýr mý? kýrk satýr mý? yasasý. Þükretsinler ki eski dönemlerde yaþamýyoruz. Dileðim bu iþkenceyi çocuðuna uygun gören anne ve babanýn hak ettikleri cezayý almalarý. Bu kafada olan baþka anne ve babalara örnek olmalarý.
Ýnsan bir devletin devamlýlýðýný saðlayan en önemli etkendir. Bu nedenle insanlarýn iyi eðitilmesi için devletin her türlü olanaklarý saðlamasý gerekir. Eðitimsiz insanýn ne devlete, ne de topluma hiçbir yararý olmaz.
Tarih derslerimizde Amerika’ya ilk göç eden insanlarýn karanlýk geçmiþleri vardý. Bu nedenle uzun yýllar hukuk devleti olmakta çok zorlanmýþtý. Yakýn zamana kadar siyah renkliler ve kýzýl derililer insan sayýlmýyorlardý. Kelle avcýlýðý iþsiz ve serseri ruhlu insanlar için en geçerli ve iyi gelir getiren bir meslekti. Amerika’nýn yazgýsýný deðiþtiren devlet baþkaný ise Abraham Lincolin’dir. Devlet baþkaný seçildiðinde ilk icraatý okul inþaatlarýnýn dýþýndaki tüm yatýrýmlarý durdurmak olmuþtu. En küçük yerleþim birimlerinde dahi okul inþaatlarý yükselirken bir taraftan da bu okullarda görevlendirilecek öðretmenler yetiþtiriliyordu. Okul inþaatlarý tamamlandýktan sonra diðer yatýrýmlara yönlenmiþlerdi. O okullar sayesinde bu günkü Amerika yaratýlmýþtýr.
Kelle avcýlýðý konusunda çok hoþ bir Karadenizli fýkrasý vardýr. Temel ile Dursun Amerika’ya zengin olma hayali ile giderler. Ne umduklarý altýn madenini ve ne de para kazandýracak bir iþ bulamazlar. Aç periþan bir haldeyken biri akýl verir onlara. Gidin Kýzýl derili avlayýp kellesini getirin. Kelle baþýna on dolar alýrsýnýz. Teklifi kabul ederler. Kýsa zamanda bir kýzýl deriliyi yakalayarak kafasýný keserler ve götürüp on dolarý alýrlar. Ertesi gün erkenden ava çýkarlar bu defa daha þanslýlar. Ýki kelle götürürler. Her gün iki üç kelle getirerek iyi para kazanýrlar.
Adamlarýnýn her gün bir kaçýnýn kaybolduðunu öðrenen kýzýl derililerin reisi kayýplarý ve nedenini belirlemek için bir alanda toplanýrlar. Dursun Kýzýlderili topluluðu görünce Temel’e ula Temel, ha þimdu bulduk sermayeyi der. Ne büyük bir sermaye deðil mi?
Evet, her þeyin baþýnda eðitim gelir ama yetmiþ seksen öðrencili sýnýflarda yasak savar gibi bir eðitim deðil. Tüm geliþmiþ ülkelerde olduðu gibi modern bir eðitim olmalýdýr. Bunu saðlamak için okul ve dershane sayýlarýnýn yeterli düzeye çýkarýlmasý gerekir. Çaða uygun bir eðitim için bir okula bir veya birkaç bilgisayar alýnmasý yeterli deðildir. Her çocuða yetecek sayýda olmalýdýr. Býrakýnýz okullara bilgisayar alýnmasýný, ýsýnmalarý için kömür bile alýnamýyor. Okullara temizlikçi kadrosu verilmediði için öðretmenler tuvaletler dahil her türlü temizliði dahi yapmak zorunda kalýyorlar. Bu koþullarda çalýþmak zorunda kalan öðretmenlerden baþarýlý bir eðitim beklemek olasý mý?
Ah Hasan Ali Yücel ve Tonguç baba. Köy Enstitüleri ile baþlattýðýnýz o müthiþ eðitim seferberliðinizin tekerleðine çomak sokanlarý nasýl lanetlediðimi anlatacak kelime bulamýyorum. Çok ama çok yazýk oldu.
Özcan Nevres






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Geçmiþ Zaman Olur ki

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.