..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




1 Ekim 2003
Ah Þu Para Dedikleri  
Özcan Nevres
Torunum Can Nevres önümüzdeki üç kasýmda beþ yaþýný doldurup altýya basacak. Önceleri onun için yalnýzca alýþveriþ merkezlerinde deðil, tüm alýþveriþlerde cýrt yapmak yeterliydi. Yani kredi kartýný kullanarak her þeyi alabileceðini zannediyordu


:AGFC:


Ah Þu Para Dedikleri


Torunum Can Nevres önümüzdeki üç kasýmda beþ yaþýný doldurup altýya basacak. Önceleri onun için yalnýzca alýþveriþ merkezlerinde deðil, tüm alýþveriþlerde cýrt yapmak yeterliydi. Yani kredi kartýný kullanarak her þeyi alabileceðini zannediyordu. Para diye bir kavramdan haberi yoktu. En lüks en pahalý arabalardan hepimize birer tane alacaktý. Paran var mý ki alacaksýn dediðimde cýrt yaparým derdi. Artýk paranýn nelere kadir olduðunu o da öðenmiþ. Geçen gün divanda oturmuþ dövünüyordu. Ah ulan SÝSKO ah, bana bir daha reklam filmi çevirmemi önersen hemen kabul edrim. Ondan sonra gelsin paralar, gelsin dolarlar. Ýþte o zaman ne istesem alýrdým. SÝSKO yöneticileri oðluma oðlun çok güzel bir çocuk. Reklam filmimizde onu oynatalým diye bir öneride bulunmuþtu. (Oðlum SÝSKO nun danýþmanýdýr.) Babasý bunu ona söylediðinde hemen karþý çýkmýþtý. Olmaz baba. Ben reklam filminde oynamam. Raconuma ters düþer demiþti. Benden büyük ciplerden ve Maksi de satýlan polyaster teknelerden en büyüðünü istemiþti. Onlarý alacak paramýz olmadýðýný söylememden kaynaklanmýþ olacak, kendi ipini kendi kesmeye karar vermiþti. Bu nedenle gelecek her türlü reklam önerisini hemen kabul edecekti. Paranýn alým gücünü kavradýðý için artýk raconunu rafa kaldýrmýþtý. Beþ yaþýný henüz doldurmamýþ bir çocuk bile paranýn gücünü fark etmiþ, paranýn yolunu gözlüyor.

Anayasa Mahkemesinin verdiði kararla gündeme seçim bir bomba gibi düþtü. Düþen haberle birlikte borsa da düþtü. Dolar fýrladý. Bankalar ana baba günü gibi. Mudilerine para yetiþtiremiyor. Bir ülke ki ekonomisini sýcak para üzerine kurmuþ. Çalýþmak býrakýn arka plana itilmeyi tamamen unutulmuþ. Çalýþmadan elde edilecek faiz gelirleri için tarlalar, evler satýlmýþ, paralar bankalara yatýrýlmýþ. Siyasi geliþmeler yüreklere bir korku salmýþ. Ya devülasyon olur paranýn deðeri düþerse? Bu durumda en güvenilir olaný dövize hücum.

Kimse bu ülkenin yarýný ne olacak diye düþünmüyor. Bu günü kurtarmak tek hedefleri. Eðer rantçýlýk ölürse, çalýþmayý unutmuþ olanlar ne yapacaklar, nasýl geçinekler? Büyük iþ adamlarý Kýbrýs için hükümete dahiyane bir fikir öneriyorlar. Ver kurtul. Kanýmýzla, canýmýzla aldýðýmýz Kýbrýs topraklarýný para uðruna soydaþlarýmýzla birlikte verip kurtulacaðýz. Ýþin en kötü yaný, dün canlarýný EOKA palikaryalarýn elinden kurtardýðýmýz soydaþlarýmýzýn arasýnda da ver kurtulcular olmasý. Neden? Avrupa'ya gidip iþsizlik sigortasýndan yararlanarak lüks ve rahat bir hayat yaþayacaklar. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak akýllarýnýn kenarýndan bile geçmiyor. Ýleride Türkiye kapýsýna dayanýp bizi kurtarýn diye aðlayabileceklerini düþünemiyorlar, düþünmek istemiyolar. Yeter ki bu günleri kurtulsun.

Ey para dedikleri el kiri...... Sen nelere kadirsin. Atmýþ beþ yaþ tasarýsý gündeme geldiðinde isyan etmiþtim. Bu yasa namusuyla çalýþan insanlarýmýza düþünülebilecek en büyük hakaret olur demiþtim. Biri ömrünü haytalýkla geçirmiþ. Çalýþmamýþ, çalýþmadýðý için devlete tek kuruþ vergi vermemiþ olan ve bu yüzden hiç bir þekilde mal, mülk sahibi olamamýþlara devlet aferin iyi yaptýnýz. Siz bu maaþý hak ettiniz diyor. On týrnaðýný çapa edip ölümüne çalýþýp mal mülk edinenlere, sen aptallýðýna doyma der gibi sana maaþ yok diyor. O günlerde eðer bu þekilde bir maaþ verilecekse tüm atmýþ beþ yaþýný doldurmuþ olanlara verilmelidir. Ayýrým yapýlmamalý demiþtim. Yasa çýkar çýkmaz bu maaþý hak edebilmek için bir çok yaþlý çift þiddetli geçimsizlik bahanesiyle boþanmýþlardý. Maaþý hak ettikten sonra nikahsýz olarak birliklerini sürdürmüþlerdi.

Napolyon ne kadar haklýymýþ. Napolyon'a sormuþlar. Savaþ kazanmanýn en önemli üç unsuru nedir. Para, para, para demiþ. Para savaþý kazandýrýyor ama, para hýrsý bir çok erdemlikleri de alýp götürüyor. Yerine göre namusu, aile kutsallýðýný, hatta vatan sevgisini bile yok ediyor. Olasý bir seçime bile borsadaki yatýrýmlarda para kaybetmemek için hayýr diyorlar. Ülke nereye gidiyor diye soran yok. Borsa ne olacak diye soransa oldukça çok. Evden kaçan kýzlardan kaç tanesi kendi ayaklarýmýn üstünde durmak için bu yolu seçtim diyebiliyor. Neredeyse tümü artist, manken olmak umuduyla evden kaçtýklarýný söylüyorlar. Neden? Çünkü o iþler çok paralý. Umduklarýný bulamayýnca da fuhuþ bataðýna sürükleniyorlar.

El kiri paranýn kirliliklerinden kurtulmanýn tek umarý sosyal güvencedir. Bu güvencesi olmayanlar yarýnlarý için her kötülüðe adaydýr. Sosyal güvenlikleri saðlanmýþ insanlar hastane kapýsýnda ölmeyi beklemiyorsa, insanca yaþamanýn tüm koþullarý yerine getirilmiþse o insan yastýk altýnda para saklayýp da ne yapsýn? Neden parasýný statik hale getirsin. Paranýn hýzlý bir akýþý olmalýdýr ki deðeri kadar iþ yapsýn.

Tüm insanlarýmýza paraya muhyaç etmeyecek bir sosyal güvence dileðiyle

Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.