..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamým boyunca, ondan birþey öðrenemeyeceðim kadar cahil bir adamla karþýlaþmadým. -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




12 Eylül 2003
Mirasyedi Zihniyeti  
Özcan Nevres
Hükümet bir miras yedi zihniyetiyle tüm umudunu satmalara baðlamýþ. Öncelikle ulusal deðerlerimizin en büyüðü ormanlarýmýzdan baþlayarak. Demokrat Parti zihniyetine benzer bir zihniyet.


:ACII:
Miras Yedi Zihniyeti
Demokrat Parti satarak deðil, borçlanarak ülke ekonomisini ayakta tutmaya çalýþmýþtý. Borçlanmada týkanýklýklar olunca ekonomü çökmüþ ve bir toplu iðne bile ithal edemez olmuþtu. Bu nedenle her þey kara borsaya düþmüþtü. Bu kötü gidiþi Milli Korunma Kanunu bile durduramamýþtý. Sat ama nereye kadar. Satýlacaklar tükenince ne olacak. Zira satýþlardan elde edilen gelir her zaman maliyetin altýnda. Oysa satmak çözüm deðildir. Satmak yerine iyileþtirme saðlanmalýdýr. Halký fakir olan bir ülkede liberalizm ne kadar baþarýlý olur, bunu iyi irdelemek gerekir. Liberalizm uðruna olabildiðince daralan iþ alanlarý yüzünden iþsizlik felakete dönüþmüþtür. Ýþ adamlarýnýn öz sermaye azlýðýndan baþlatamadýðý sanayi ve teknoloji atýlýmýný ancak devlet gerçekleþtirebilir. Geçmiþte CHP ve Demokrat Partinin yaptýklarý gibi. O günlerde kurulan fabrikalar alkýþlanýrken bu gün kötü yönetilme yüzünden, daha ziyade arpalýk olmalarýndan dolayý tu kaka oldu. Türk Hava Yollarýnda olduðu gibi iþletilmiþ olsalar kar etmemeleri için önlerinde engel mi var? Yeterki kamu mallarý arpalýk olmaktan kurtarýlsýn.
Amerika Irak bataðýndan kurtulmak için dün siz olmasanýz da olur dediklerine bu gün avuç açar duruma düþtü. Burada anlamasý güç olan durum, Amerika'nýn yüz kýrk bin iyi eðitimli askeriyle baþaramadýðýný bir avuç Türk askerinin üzerine yýkmaya çalýþmmasý. On bin Türk askeriyle Irak'ýn iç güvenliði nasýl saðlanýlýr anlaþýlýr gibi deðil. Kürtlerin ummadýklarý bir þekilde kazandýklarý etkinliklerini kolayca býrakacaklarýný sanmýyorum. Geçmiþte Araplarýn yaptýklarý gibi Türk askerlerini arkadan hançerlemeleri olasýlýðý çok yüksek. Böyle bir durumla karþýlaþmamak için Türk askerindeki on bin þartyý kaldýrýlmalýdýr. Karþýlaþýlacak tehlikelere karþý Irak'a gerektiði kadar asker girmelidir. Eðer bu kabul edilmiyorsa bu iþe hiç bulaþmamak gerekir.
                              ***
Geçtiðimiz günlkerde sýra dýþý, olaðan üstü bir insan olan Denizli valisi Recep Yazýcýoðlu feci bir kazaya kurban gitti. Lazlar dokuz canlý olurlar. Ben lazým bana bir þey olmaz diyordu. Meðer sekizinin gittiðinin farkýnda deðilmiþ. Çok yazýk oldu Yazýcýoðlu'na. Zira az bulunur sýra dýþý bir insandý. Geriye baktýðýmýzda onun gibi kaç vali kapanmaz izler býraktý ardýnda. General Kazým Dirik Ýzmir'i Ýzmir yapan vali. Hangi ilçeye giderseniz gidin bir kaç eseriyle karþýlaþýrsýnýz. Ýlçelerin yollarýnda gördüðünüz sanat eseri mermer çeþmeler hep onun eseri. Küçücük köylerde gördüðümüz kýþla gibi büyük okul binalarý da onun eserleri. Muðla' da öðretmen okulu binasý baþta olmak üzere Datça yolu ve Marmaris yolu üzerindeki okaliptüslü yol vali Recai Güreli'nin eserleri. Onun sayesinde okaliptüs aðaçlarýyla tanýþmýþtýk. Haþim Ýþcan hangi ilde valilik yapmýþsa iline olaðan üstü eserler kazandýrmýþtýr. Bu saygýyla andýðýmýz valiler gibi kaç vali gösterebiliriz?
                              ***
Kýþ soðuk yüzünü iyiden iyiye gösterdi. Umudumuz doðal gaz olduðu için hiç bir hazýrlýk yapmamýza gerek yok. Zira iki doðal gaz sobamýz var. Yeter ki gazýmýz gelsin. Kýþ hazýrlýðý olarak balkonumdaki çiçeklrden, gelecek yaz için tohum toplamak. Kedi týrnaklarýnýn gözle zor görülen tohumlarý bana Yunanlý bir bilim adamanýn sözlerini anýmsatýyor. Kainatýn varlýðýnýn tek nedeni psoros diyor. Yani tohum. Kedi týrnaklarýnýn tohumlarýndaki gücü düþünüyorum. Doða bu küçücük tohuma nasýl bir güç vermiþ ki topraðý delip yaþama merhaba diyebiliyor. Tohumlar içinde en enteresaný nedir desim kaç kiþi yanýt verebilir? Bu en enteresan tohum baklagillerin amansýz düþmaný canavar otuna ait. Çiftçilerin bu zararlý otla baþa çýkamamasýnýn nedeni tohumlarýnýn on yýla göre programlanmýþ olmasýdýr. Canavar otunu etkisiz kýlan ise bol sudur.
Sporos, kainatýn varlýðýnýn temel taþý. Yani tohum. Çiftçilerimizin belini büken ya da yüzünü güldüren hep tohum deðil mi? Ýyi tohumla ürününü yetiþtirdiyse yüzü güler. Parasýzlýk yüzünden iyi tohuma uzanamayan çiftçinin yetiþtirdiði ürünse yetþtiricinin yüzünü ender güldürür. Ne yazýk ki ülkemizde çok yanlýþ bir kararla tohum üretme çiftlikleri kaldýrýlmýþtýr. Devlet çifçisini tohum üreticilerinin kucaðýna itmiþtir. Umarým bir gün bu hata anlaþýlýr ve tohum üretme çiftlikleri yeniden üretime baþlar. Tüm çiftçilerimizin ayýrýmsýz yüzleri güler.
                              Özcan Nevres
ozcannevres@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.