..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




1 Mayýs 2003
Bu Ýþler Nasýl Düzelecek  
Özcan Nevres
Çarþýda bir komþumla karþýlaþtým. Deyimi yerindeyse bir barut fýçýsýndan farký yoktu. Patladý patlayacak. “Böyle þey olur mu? Benim abone numaram baþkasýna verilmiþ, benimki baþkasýna.


:AGEF:
Ýþler Nasýl Düzelecek
Haksýz yere altý yüz milyon lira tahakkuk ettirilmiþ. Sabahtan beri onu düzelttirmekle uðraþýyorum. Yorgunluktan öldüm, bittim” dedi. Güldüm. Feveran etmene gerek yok dedim. Silivri elektrik idaresinde bu iþler olaðan þeyler. Ayný þey benim de baþýmda.
Kiraladýðým evin elektrik sayacý deðiþtirilmiþ. Beþ rakamlýsýnýn yerine dört rakamlýsý takýlmýþ. Bu deðiþme sýrasýnda yapýlan yanlýþlýk nedeniyle boþ eve on üç gün için tam dört yüz yirmi iki milyon liralýk fatura kesilmiþ. Benim ödemem gereken faturayý öderken görevli “hepsini mi ödeyeceksiniz” diye sordu. Hayýr dedim. Ben bu evi yeni kiraladým. Eski borç beni ilgilendirmez dedim ve ödemem gerekeni ödedim. Ýhbarnameyi iyice incelediðimde bankalarýn kredi sözleþmelerinde kullandýklarý minik harfleri aratmayacak þekilde minicik harflerle yazýlmýþ rakamý çok zor seçtim. Yanlýþ okumuþ olabileceðimi düþünerek yazýyý büyüteçle inceledim. Yanlýþ okumamýþým.
Durumu görevli memura ilettim. “Kullanmýþsýnýzdýr dedi. Bey efendi ben yetkili elektrikçiyim. Elektrik kullanýmýnýn ne olduðunu sizin kadar ben de bilirim. On üç günde boþ evde bu kadar elektrik nasýl harcanýr dediðimde “her odaya elektrik sobasý koyarsanýz olur” dedi. Çattýk diye bir söz vardýr. Hem de ne çatýþ. Kaloriferimiz o kadar iyi ýsýtýyor ki, evin içinde atletle geziyoruz. Bazen de pencere açýp havalandýrýyoruz.
Bey efendi bu ev kaloriferli. Üstelik benim evimde tek bir elektrik sobasý var. O da Japon harikasý dedikleri akýllý bir soba. Yirmi bir dereceden daha sýcak bir ortamda çalýþmayý ret eder. Üstelik maksimum sarfiyatý bin yüz yirmi vat. Tüm ampullerim de tasarruf ampulü. “Beni ilgilendirmez” dedi. Bir baþka yere göndermek istedi. Kalsýn dedim. Ben bu iþi kendi kurallarým ile hal ederim dedim. Ne demek istiyorsun diye sordu. Gazeteciyim dedim. Hemen yerinden kalkýp yanýma geldi. “Dur bey efendi nereye gidiyorsun. Gel otur þuraya. Hal edilmeyecek iþ yoktur dedi. Çay söyledi. Çayýmý içtikten sonra size kartýmý vereyim. Ýþ düzelirse telefon edersiniz. Tamam dedi. Kartýmý okuyunca “Ben de öðretmendim. Ýstifa edip bu iþe girdim. Edebiyatçýlar sinirli olmaz. Oysa siz çok çabuk kýzýyorsunuz. Kýzmanýza gerek yok, her zaman beklerim. Teþekkür edip ayrýldým.
Ertesi ay bizim nazar boncuðu yine ihbarnamenin en altýnda yine saðlam gözle zor görülecek þekilde minicik yazýlmýþ dört yüz yirmi iki milyon liralýk eski borç uyarýsý. Bu kez müdüre çýktým. Müdür ilgi gösterdi. Bilgisayarda konuyu inceledi. “Evet dedi bu iþte bir yanlýþlýk var dedi ve beni teknik servise gönderdi. Aðzýmýz eskiyecek deðil ya. Orada da olanlarý anlattým. Ýlgili tamam dedi. Sayaçlarý inceleyelim.
Bu ay ki ihbarnamede nazar boncuðu yerinde duruyor. Yine müdüre gittim. Yine teknik servise postalandým. Görevli aþaðý gidip sayaçlarý araþtýracaksýn deyince kalsýn dedim. Bu evin sorumluluðunu hakim haným üzerine almýþ. Ona söylerim halleder deyince memur birden alev aldý. Madem sen beni tehdit ediyorsun, bende senin iþini yapmýyorum. Ben kimseden korkmam. Haydaaaa ne iþin var çayda. Anlattýklarýmý sakýn komedi sanmayýn. Aynen yaþadým. Doðruca müdürün yanýna gidip sizin bu kadronuzla hiçbir iþ çözüme ulaþmaz deyip çýktým. Arkamdan dur gitme diye seslenmesine aldýrmayarak çýkýp gittim.
Bu gün yine elektrik idaresine gittim. Ýstanbul’daki evimin abonmanlýðýný iptal ettirememiþtim. Bu yasayla belki kolay olur diye düþünmüþtüm. Biri aðlaþýyor. “Benim evim fabrika deðil. Nasýl üç ayda beþ bin kilovat elektrik harcanýr” diye önüne gelene dert yanýyor. Yanýna yaklaþýp cebimden kaðýt kalem çýkardým. Þu anlattýklarýný bir daha anlat not alayým ve gazetedeki köþemde dile getireyim. Ona benzer benim de sorunum var dedim. Birlikte yayýnlarýz. “Yok, yok olmaz, ben gazetelere çýkmak istemem” dedi. Ne diye bilirsin? Alan razý veren razý. Konuyu kapattýk.
Bu ülkede nereye el atsanýz tuttuðunuz elinizde kalýyor. Hiçbir haksýzlýða adil bir çözüm yok. Geçen yýl Foça’daki evimin birikmiþ sorma öde borcunun tamamýný kiracýma kiradan düþmek kaydýyla ödettirdim. Silivri TELEKOM a gidip abonmanlýðý iptal ettirmek istedim. Ödenen para yeniden borç olarak karþýma çýktý. Abonmanlýðý iptal ettiremedim. Bu yýl Telekom birikmiþ borçlarým yüzünden icra takibi açmýþ. Sorma öde borcu yani konuþma ücreti yetmiþ dört lira. Faizi, icra masraflarý ve avukatlýk ücretiyle borç çýkmýþ tam iki yüz otuz beþ milyon lira. Adý üstünde sorma öde borcu. Hattýn ucunda iki yýldýr baðlý telefon cihazý olmadýðý halde ödemekten baþka umar yok. Neyse ki abonmanlýk sözleþmesini tek taraflý iptal etmiþler. Aman dikkat edin sizin de böyle bir telefonunuz olabilir. Kullanmayacaksanýz hemen abonmanlýðýný iptal ettirin. Aksi halde bana yaptýklarý gibi konuþma ücreti adý altýnda konuþmama ücretini böyle icra kanalýyla zorla alýrlar. Aman dikkat.
Özcan Nevres ozcannevres@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.