..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir gün karþýma biri çýkacak ve bana: "Herþey olmasý gerektiði gibi olmaktadýr, efendim" diyecektir. -A. Aðaoðlu, Yazsonu
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




1 Mayýs 2003
Zafer Yine Laikliðin  
Özcan Nevres
Günlerdir otuz Nisan günü yapýlacak Milli Güvenlik Kurulu sürekli gündemdeydi. Toplantýnýn sonunda nasýl bir sonuç çýkacaktý? Daha doðrusu aklýselim mi gündeme damgasýný vuracaktý.


:AFFH:
Zafer Yine Laikliðin
Yoksa sürtüþme sürdürülecek ve sonu belli olmayan bir kaosa mý sürüklenilecekti? Þimdilik sular durulmasa da laiklik ilkesinden hiçbir þekilde vazgeçilmeyeceði hükümete çok açýk bir dille anlatýldý ve imzalarýyla da onaylatýldý. Bu önemli madde aynen þöyle; Devletin temel niteliðinde, laiklik ilkesinin önemi ve titizlikle uygulanmasý vurgulanmýþtýr. Bu cümle askerlerin laiklik konusundaki titizliðini en açýk ve herkesin anlayabileceði þekilde tam olarak açýklamaktadýr. Dileðimiz hükümetin laikliði yýpratma giriþimlerinin bir daha tekrarlamamasýdýr.
Ýktidar, tehlikeli gündemi AB ye tam üyelik beklentisinin sonuçlanmasý aþamasýnda yapýlacak bir hata yüzünden bu olguyu elden kaçýrma riskini öne sürerek yönlendirmeye çabaladýysa da laiklikten her ne pahasýna olursa olsun ödün verilmeyeceði bir kez daha gündeme damgasýný vurdu.
Hükümet AB ye giriþi garantiledik havasýnda ama, geliþmeler hiç de öyle göstermiyor. AB ülkeleri öyle istemler ve söylemlerle karþýmýza çýkýyor ki, pes dememek elde deðil. Kemalizmi kötüleme, ülkemizin parçalanmasý için gönüllerindekini açýklamalarý, ülkemizi ve insanlarýmýzý olabildiðince küçümsemeleri. Açýkça söylüyorum. Ben bu þartlara ve söylemlere bakarak halen AB ye girme sevdalýlarýna þaþýyorum. Devletimizin ve insanlarýmýzýn onuru AB ye girmekten kat kat önemlidir. Ülkemiz büyük bir ülkedir. Yetmiþ milyon insanýn oluþturduðu büyük bir pazardýr. Üstelik kendi kendimize yetecek kadar bilgi birikimimiz var. Sýkýþýrsak AB ülkelerinin bize pazarladýklarý tüm ürünleri ülkemizde üretebiliriz. Bunu baþardýðýmýzda ne AB ye ne ÝMF ye ne de Amerika’ya gereksinimiz kalmaz. Kendi yaðýmýzla kavrularak bu günkünden çok daha hýzlý bir kalkýnma modeli yaratabiliriz.
                              ***
Geçtiðimiz pazartesi günü devlet hastanesi karþýsýnda bir jandarma as subayýn silahýndan çýkan mermiler korku yarattý. Jandarma as subayý Çorlu’da gasp edilen bir Hunday inin peþindeydi. Gaspçýlar hastanenin karþýsýndaki tenha sokaða girince silahýndaki tüm mermileri peþlerinden boþaltmasýna raðmen gaspçýlarý durduramadý. Gaspçýlar jandarma birliklerinin yollarý kesmesine raðmen kaçabildiler mi bilmiyorum.
Jandarma, polis görevlerini gerektiði þekilde yapsa da, cezalarýn azlýðý, meþruten tahliye gibi nedenlerle suçlarýn önü alýnamýyor. Jandarma as subayýnýn yerleþim alanýnda silahýný ateþlemesi oldukça riskli. Görevini gerektiði þekilde yapma tutkusu gözünü karartmýþ. Oysa kurþunlarýn sekmesi ile bir veya birkaç insanýn yaralanmasýna, hatta ölümüne bile neden olabilirdi. Böyle bir durumda as subayýn baþý çok aðrýrdý. Görev aþký olmamasý gereken bir durum yarattý. Yarattýðý riske raðmen görevine olan baðlýlýðý nedeniyle onu yürekten kutlarým. Zira bu gaspçýlar ve kap kaççýlar öylesine iþi azýttýlar ki, kadýnlarýmýz yolda korkuyla yürür oldular. Araba sahipleri yardým amaçlý hiçbir insaný arabalarýna alamaz oldular. Umarým bu durum gaspçýlara ve kap kaççýlara ders olur.
Yaklaþýk üç yýl önce bir derici, arabasýyla Maltepe beldesindeki Organize Sanayi Sitesine giderken, Maltepe sapaðýna dönüþünde çok güzel bir kýzýn el ettiðini görür. Durup kýzý arabasýna alýr. Kýz az ileride bekleyen birini gösterir ve “bu benim aðabeyim. O da dericilere gidiyor. Onu da alabilir miyiz? “ diyor. Derici neden olmasýn diyerek durup o genç adamý da arabasýna alýyor. Üçtepeler’de yol ikiye ayrýlmaktadýr. Kavþaða yaklaþýldýðýnda genç adam silahýný dericinin ensesine dayar ve henüz trafiðe açýlmamýþ Seyrek beldesine giden yola sapmasýný emreder. Namlunun ucu soðuktur. Derici baþýna neler geleceðini deðil, de canýný nasýl kurtaracaðýný düþünmektedir. Biraz ilerledikten sonra genç dur komutu verir. Dericiyi arabadan indirirler. Kýz önceden hazýrladýðý iplerle adamý el ve ayak bileklerinden sýkýca baðlar. Dericinin üzerinde ne varsa alýrlar. Kredi kartlarýnýn þifrelerini söyletmek için parmaklarýný tabancanýn kabzasýyla tek tek kýrarlar. Zavallý adamý baðlý olarak orada býrakýrlar ve arabasýyla kaçarlar.
Adamýn þansý varmýþ. Gece karanlýðý basmadan bir çiftçi tarafýndan bulunur. Eðer gece orada kalsaydý sivri sinekler canýna okurdu. Çiftçi el ve ayaklarýný çözdükten sonra Maltepe yoluna çýkarýr ve Minibüse bindirerek Menemen’e gönderir. Adam çektiði korkuya mý, arabasýnýn çalýnmasýna mý, parmaklarýnýn kýrýldýðýna mý, tüm parasýnýn gasp edildiðine mi yansýn. O günden bu yana ne araba, ne de failler bulunamadý.
Sürücülerin her zaman bu tür olaylarla karþýlaþma olasýlýðý vardýr. Dikkatli olmalýdýrlar ve tanýmadýklarý insanlarý arabalarýna almamalýdýrlar. Araba hýrsýzlarýna karþý da alarmlarýndan ziyade baston kilitlerini, yakýt ve elektrik kesicilerini yeðlemelidirler.
Hýrsýzlarýn , gaspçýlarýn, kapkaççýlarýn sanatlarýný icra edemeyecekleri güvenli bir ortam dileðiyle.
                              Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baykuþ ve Serçeler
ADD nin Uyarýlarý
Bozuk Orman Arazisi Arýyorum
Bir Ýstek Üzerine
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda Ýçine Eder Haným
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yýla Bakarken
Dürüst Olabilmek
Ýþkence Suç Mu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin Ýçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiþtim Bu Kenti

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.