..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm mutsuzluklar yokluktan deðil, çokluktan gelir. -Tolstoy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




28 Temmuz 2019
Kktc Adanalýlar Derneði Ýddialý Geliyor  
Hakan Yozcu
Dernek, kurulmasýndan kýsa bir süre sonra yardýmlaþma ve dayanýþma faaliyetlerine hemen baþlamýþ. Ramazan Bayramýnda köydeki tespit edilen ihtiyaçlý kiþilere toplam 51 çift ayakkabý tedarik edilerek bunlarýn daðýtýmý yapýlmýþ. “Az da olsa amaçlarýmýzdan birini yerine getirmenin mutluluðunu yaþadýk.” diyor. “Her geçen gün daha da kenetlenerek çýð gibi büyük bir aile olacaðýz. Açtýðýmýz bu kapý sadece Adanalý kardeþlerimize deðil, KKTC’ye gönül veren herkese açýktýr.” diyor.


:GDJ:
ADANALILAR DERNEÐÝ ÇOK ÝDDÝALI GELÝYOR
Cumartesi akþamý kýsa adý ADAKDER olan Adanalýlar Dayanýþma Aktivite Ve Kültür Derneði Asbaþkaný Sayýn Mehmet Aktaþ Bey’i Paþaköy’de ziyaret ettim. Beni, evinin önünde güleryüzle karþýladý.
Evin arkasýnda yaptýrmýþ olduðu çardað geçtik. Orada aðýrladý beni. Serin, havadar bir yerdi. Ortaya bir masa konmuþtu. Kýbrýs’a has hasýr sandalyelere oturduk. Biraz sonra kahvelerimiz de gelmiþti. Doðrusu çok misapirverper biriydi Sayýn Aktaþ. Yediðimiz kavunlar çok nefisti…
Önce biraz sohbet ettik. Aslen Adanalý olduðunu, 1975 yýlýnda ailesi ile birlikte Kýbrýs’a geldiðini, önce Dörtyol Köyü’ne yerleþtiklerini, burada 2 ay kadar kaldýktan sonra Paþaköy’e yerleþtiklerini söyledi.
Ýlkokulu burada okumuþ. Ortaokul için Bayraktar’a gitmiþ ve Lefkoþa Türk Lisesi’nden mezun olmuþ. Askerlikten sonra Kýbrýs Türk Hava Yollarý’nda iþ hayatýna atýlmýþ. Mehmet Bey, o kadar azimli biri ki çalýþýrken ayný zamanda da tahsil hayatýna devam etmiþ. Açýk Öðretim Fakültesi’nde Yerel Yönetimler Bölümünü bitirmiþ. Bundan sonra da Kýbrýs Türk Hava Yollarý’nda yönetici konumuna yükselmiþ. Burasý kapanýnca da Ercan Havaalaný’nda Gümrük Rüsumet Dairesi’ne memur olarak girmiþ.
“Hayatýmýz hep çalýþma ile mücadele ile geçti” diye özetliyor hayatýný. “Yýllardýr burada yaþýyoruz. Burayý çok sevdik, seviyoruz. En güzel yýllarýmýz burada geçti. Çocukluðumuz, gençliðimiz burada geçti. Yaþlanýp gidiyoruz geleceðe doðru. Burada da yaþlanacaðýz.” diyor.
Arkadaþlarýyla toplantýlar yapýp geçmiþi yad ederler, nereden geldiklerini, kökenlerini konuþurlarmýþ. “Biz bile unutup gidiyoruz geçmiþimizi. Hiç deðilse bizden sonrakilere unutturmayalým. Kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi çocuklarýmýza öðretelim” demiþler. Bunun için de Adanalýlar Dayanýþma Aktivite Ve Kültür Derneði’ni kurmuþlar.
Ramazan Toklu isimli bir arkadaþlarýný Dernek baþkaný yapmýþlar. Kendisi de asbaþkanlýða getirilmiþ.
Mehmet Akbaþ, Derneðin kuruluþunu ve kuruluþ amaçlarýný anlattý: “Adanalýlar Dayanýþma Aktivite ve Kültür Derneði 12.02.2019 tarihinde kuruldu. Kurucu Üyeler Ramazan TOKLU, Mehmet AKTAÞ, Yýlmaz AKTAÞ, Fettah KARAOÐLAN ve Beytullah ÞENGÜL tarafýndan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nde yaþayan Adanalýlarýn kendi aralarýnda birlik, beraberlik, dayanýþma içerisinde aktiviteler gerçekleþtirerek kültürümüzü yaþatmak amacýyla kurulmuþtur.
Derneðimizin halen kendi mülkiyetine ait merkezi bulunmamakta olup geçici olarak Paþakent, Kurudere – Paþaköy, Gazimaðusa adresinde hizmet etmektedir.” Dernek binanýz yoksa toplantýlarý nerede yapýyorsunuz soruma “Baþkanýmýzýn evini þu an ofis olarak kullanýyoruz. Bu konuda devletten de yardým isteyeceðiz. Þu an köyde bir arazi keþfi yapýyoruz. Ýçiþleri Bakanlýðý’na müracaat yapacaðýz. 5-10 dönümlük bir arazinin bize tahsis edilmesini isteyeceðiz. Buraya çok amaçlý bir sosyal tesis yapacaðýz. Ýçinde dernek binasý, toplantý yerleri, konferans ve seminer yerleri, dinlenme ve oturma yerleri yapacaðýz.” dedi.
Derneðin amaç ve hedeflerini sorduðumda ise içtenlikle þunlarý söyledi: “Dernek, öncelikli olarak bölgemizde ve KKTC’nin deðiþik bölgelerinde yaþayan Türkiye- Adana Ýli nüfusuna kayýtlý dernek üyeleri ile eþleri ve çocuklarý, Yönetim Kurulunca derneðin amacý doðrultusunda maddi ve manevi yarar saðlayan, ayrýca Adana ve Adanalýlara gönül baðý ile baðlý, Adana’ya gönül veren gerçek veya tüzel kendi aralarýnda birlik duygusunun geliþtirilmesi, kültürünün yaþatýlmasý ve yeni nesillere aktarýlmasý için gerekli çalýþmalarý yapmak, dernek üyeleri ve sevenleri arasýndaki sosyal baðýn kurulmasý, bu konuda birlik ve beraberliðin tesis edilerek, milli ve manevi deðerlerin yüceltilmesi, güçlendirilmesi, benimsenmesi ve tanýtýlmasýna katkýda bulunarak, sosyal dayanýþma duygusunu oluþturmak; sosyal yardýmlaþma ve dayanýþmanýn saðlanmasýnda, birbirleri ile olan iliþkilerini geliþtirmek, mesleki tecrübe ve birikimlerini birbirleri ile paylaþmasýný saðlamak, kültür deðerlerimizin korunmasý ve gelecek kuþaklara aktarýlmasýný, bu doðrultuda öncelikli olarak dernek üyeleri arasýnda dayanýþmayý, yardýmlaþmayý, iþbirliðini ve iletiþimi saðlamayý amaçlar.”
Ve özellikle þu sözlerin altýný çizerek belirtti: “Dernek amaç ve hedeflerini gerçekleþtirirken hiçbir surette siyasi faaliyette bulunamaz, siyasi amaçlara hizmet edemez.” Yani, derneklerinin siyasi bir dernek olmadýðýný, sosyal, dayanýþma, kültür ve sanat derneði olduðunu söyledi. Özellikle gençlere sahip çýkýlacaðýný, onlarý kötü alýþkanlýklardan, kahvehane köþelerinden, kumar ve uyuþturucudan uzak tutmak, onlarý bu kötülüklerden kurtarmak amacý güttüklerini anlattý.
Dernek faaliyetlerinin geliþtirilmesi amacýyla seminerler, konferanslar, sempozyum ve paneller vereceklerini, halk danslarýna aðýrlýk vereceklerini, kültürel ve sanatsal olaylarla üyelerinin karþýlarýna çýkacaklarýný belirtti. Tiyatro, resim, müzik gibi sanat dallarýyla gençlere hizmet vermek istediklerini dile getirdi.
Dernek, kurulmasýndan kýsa bir süre sonra yardýmlaþma ve dayanýþma faaliyetlerine hemen baþlamýþ. Ramazan Bayramýnda köydeki tespit edilen ihtiyaçlý kiþilere toplam 51 çift ayakkabý tedarik edilerek bunlarýn daðýtýmý yapýlmýþ. “Az da olsa amaçlarýmýzdan birini yerine getirmenin mutluluðunu yaþadýk.” diyor. “Her geçen gün daha da kenetlenerek çýð gibi büyük bir aile olacaðýz. Açtýðýmýz bu kapý sadece Adanalý kardeþlerimize deðil, KKTC’ye gönül veren herkese açýktýr.” diyor.
ADAK DER olarak bir Kültür Þenliði düzenlemiþler. Adana’dan Koza TV’yi davet etmiþler. Kültür Bakanlýðý tarafýndan kendilerine bir rehber verilmiþ. Bu rehber eþliðinde KKTC’nin birçok turistik yerlerini çekip tanýtýcý bir film hazýrlanmýþ ve Koza TV’de yayýnlanmýþ. Böylece KKTC’nin tanýtým elçiliði görevini de üstlenmiþler. Yine Adana’nýn ünlü sanatçýsý Gül Ahmet Yiðit ile Aþýk Osman Akçay davet edilmiþ. Þenlikte Geçitkale Belediyesi Halk Danslarý Ekibi, Gençlik Dairesi Vadili Master Ekibi, Yerel sanatçýlarýmýzdan Alpmut ve Mahmut Gezer sahne almýþlar.
Þenlikte 1000 kiþilik yöresel Topalan çorbasý ve simit ikram edilmiþ. Çocuklukta oynadýklarý cüzzam oyunu oynanmýþ. Büyük ilgi görmüþ. Bu nedenle bu þenliði geleneksel haline getirme kararý almýþlar.
Sayýn Mehmet Aktaþ 31 Temmuzda Kurudere Köyü’nde Paþakent Sitesi’nde bir ofis açýlacaðýný ve bu açýlýþý da yine bir þölen havasýnda yapacaklarýnýn müjdesini veriyor: “Program çerçevesinde folklor gösterileri, çeþitli eðlenceler, izaz ikramlar yapýlacak. Bu þölene de tüm halkýmýzý davet ediyoruz. Ayrým yapmadan bütün siyasileri, dernekleri, vatandaþlarýmýzý davet ediyoruz.”
Sayýn Mehmet Aktaþ, sevincini gizleyemeden asýl müjdeyi veriyor. “14 Eylül gibi yeni bir Kültür Þenliði düzenleyeceðiz. Bu, daha geniþ ve daha büyük bir organize olacak. Adanalý, tüm Türkiye’nin tanýdýðý ve sevdiði çok ünlü bir sanatçýyý davet ettik. Bizleri kýrmayýp davetimizi kabul etti. Kýbrýs’ta sahne alacak. Ýsmini Dernek baþkanýmýz daha sonra açýklayacak” diyor.
Etkinliklerinin devam edeceðini söyleyerek, “Köylere gidip vatandaþlarla görüþmek istiyoruz. Ne istiyorlar sormak istiyoruz. Onlarýn isteklerine göre hareket etmek istiyoruz.”
Dernekçiliðin zor olduðunu, fedakârlýk istediðini belirterek: “Kendinizden vermezseniz olmaz. Üyelerinizin isteklerini yerine getirmek zorundasýnýz. Onlara hizmet vermek zorundasýnýz. Ýnsanlarýn güvenini kazanabilmek en önemli etkendir. Bu güveni kazanabilirsek ne mutlu bize.” diyor.
Son olarak tabela derneði olmak istemediklerini, gerçek manada sosyal, dayanýþma ve kültürel bir dernek olmak istediklerini, bu amaçta uðraþacaklarýný söylüyor. Gençlere de þu mesajlarý veriyor: “Gençler bizim geleceðimizdir. Onlarý spor alanlarýna çekmek istiyoruz. Onlarý eðiterek kültürümüzü onlara unutturmamaya çaba göstereceðiz. Kitap okumalarýný istiyoruz. Boþ vakitlerini en iyi þekilde deðerlendirmelerini, üretmelerini istiyoruz. Bu ülke için, bu toplum için çalýþmalarýný insanlýða faydalý bireyler olmalarýný arzuluyoruz. Bize ulaþan, bizden yardým isteyen veya bizimle çalýþmak isteyen herkese kapýmýz açýktýr. Buyursunlar gelsinler. Baþýmýz üzerinde yerleri var. Bu memleketi hep birlikte güzel yarýnlara taþýyalým.” diyor…
Biz de kendilerine teþekkür ediyor, çalýþmalarýnda baþarýlar diliyoruz. Biliyoruz ki hüsnüniyetle çalýþanlar daima kazanýr ve halk tarafýndan taktirle karþýlanýr…






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.