..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




4 Nisan 2021
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý  
Hakan Yozcu
Dizi, daha ilk sahnelerden itibaren ilgi çekiyor. Köyde geçen bir yaþam, Türklerin kendine has bir yaþam biçimi, sevgi, saygý, huzur ve barýþ dolu bir yaþam biçimi gözler önüne seriliyor. Rum komþularýyla iyi geçinen, onlarla hiçbir sorun yaþamayan ve hatta düðün derneklerini birlikte yapan aileler olarak veriliyor. Ta ki Rumlarýn Kýbrýs’a tek baþýna hakim olmak istemelerine kadar. Dizide Rum Lideri Makarios bunu açýk bir þekilde dile getiriyor: “Kýbrýs’ta bir Türk kalmayýncaadanýn kime ait olduðu sorunu da ortadan kalkacak” diyor.


:AJHJ:
Hakan Yozcu
               Ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý

     Aylardýr gündemimize oturan ve çok konuþulan dizi “Bir Zamanlar Kýbrýs” dizisi nihayet 1 Nisan Perþembe akþamý TRT ve BRT ekranlarýnda yayýnlandý.
     Gerçekten izlerken nefeslerimizi tuttuk. Birçoðumuz ekran baþýnda gözyaþlarýmýza hâkim olamadýk. 50 yýl önce Kýbrýs’ta yaþanan Rum vahþeti ilk defa gözler önüne serildi.
     Bazýlarý bu dizi için, “Barýþa engel bir dizi” dedi. Bazýlarý “Yalan yanlýþ bilgiler içeriyor, olaylar saptýrýlmýþ” dedi. Bazýlarý “Neden Kýbrýslý bir oyuncu yok?” dedi. Bazýlarý da dizinin konuþma dilini eleþtirip “Kýbrýs aðzý neden kullanýlmamýþ?” dedi.
     Eleþtirilere kýzmýyorum. Çünkü eleþtiriler bir olayý hep doðruya ve en güzele ulaþtýrýr. O nedenle yerinde yapýlan eleþtiriler her zaman için iyidir. Benim kýzdýðým nokta, eleþtiri yaparken dozunu kaçýrýp eleþtiriden uzaklaþan ve eleþtiri adýna hakaretlere varan söylemlerdir. Zaten o tür söylemleri de hiç dikkate almadým, almýyorum.
     Gelelim diziye. Kim ne derse desin, ben, diziyi çok olumlu ve çok etkili buldum. Gerek konusu bakýmýndan, gerek oyun gücü bakýmýndan, gerek kostüm, efektler ve teknik bakýmýndan oldukça güzel buldum. Hatta güzelin de ötesinde mükemmel buldum.
     Her þeyden önce Kýbrýs Türkünün 50 yýl önce yaþadýðý olaylar geç de olsa gözler önüne serildi. Bütün Türkiye ve bütün Dünya bu olaylarý öðrenmiþ olacak. O nedenle ben, bu diziyi çok önemsiyorum. Ve çok yerinde bir proje olarak deðerlendiriyorum.
     Dizi, daha ilk sahnelerden itibaren ilgi çekiyor. Köyde geçen bir yaþam, Türklerin kendine has bir yaþam biçimi, sevgi, saygý, huzur ve barýþ dolu bir yaþam biçimi gözler önüne seriliyor. Rum komþularýyla iyi geçinen, onlarla hiçbir sorun yaþamayan ve hatta düðün derneklerini birlikte yapan aileler olarak veriliyor. Ta ki Rumlarýn Kýbrýs’a tek baþýna hakim olmak istemelerine kadar.
     Dizide Rum Lideri Makarios bunu açýk bir þekilde dile getiriyor: “Kýbrýs’ta bir Türk kalmayýncaadanýn kime ait olduðu sorunu da ortadan kalkacak” diyor. Yani bütün Kýbrýslý Türkler öldürülür veya ada dýþýna kovulursa adanýn Yunanlýlara kalacaðý mesajýný veriyor. Oysa Kýbrýslý Türklerde böyle bir anlayýþ olmadý. Onlar hep barýþ ve huzur içinde ortak olarak yaþama düþüncesine hâkim oldular. Komþularý olan Rumlarla da hep iyi niyetler içinde yaþadýlar.
     Rumlarýn tek amacý ENOSÝS’i yani Kýbrýs’ý Yunanistan’a baðlamak hevesi Kýbrýs’taki barýþý ve huzuru bozuyordu. Kýbrýs’ýn Yunan olabilmesi için Türklerin öldürülmesi ve ada dýþýna sürülmesi gerekiyordu. Ýþte Kanlý Noel adýný verdikleri bir planla Noel Gecesi adadaki bütün Türkleri öldürecekler ve adanýn sahibi olacaklardý.
     Dizi, bu çerçeve üzerine kurulmuþtu. Rumlar, baþta Makarios, komutan Nikos Samson ve Komutan Grivas ile harekete geçtiler. Masum Türkleri acýmadan katliama baþladýlar. Ýþe, Ayvasýl, Tuzla ve Lefkoþa’dan baþladýlar.
     Dizi, tüm bu olaylarý bütün açýklýðý ile gözler önüne serdi. Aylarca, günlerce yapýlan hazýrlýklardan sonra düðmeye basýldý ve bir gece hareket baþladý.
     Köylü Türkler, evlerinden tek tek alýnarak kurþuna dizildi. Aileler, göçe zorlandý. Aç, susuz, çocuk, kadýn ve yaþlýlar çaresiz saklanarak daðlardan güvenli bölgelere göç etmek zorunda kaldý.
     Kýbrýslý bir sakýz tüccarýný oynayan Ahmet Kural, mükemmel denecek bir performansla izleyenlerin karþýsýna çýktý. Oysa Ahmet Kural, genelde sinema filmlerinde komedi türünde rollere çýkýyordu. Ýzleyenler, onu hep bu yönüyle biliyordu. Yani izleyici onu gülmek için izledi hep. Ama bu defa onu gören aðlýyordu. Ýþte bu izleyici için zor gelebilirdi. Neticede ortada bir alýþkanlýk vardý. Ahmet Kural, dramatik filmlerin de usta bir oyuncusu olduðunu ortaya koymuþ oldu.
     Diðer taraftan Serkan Çayoðlu da Türkiye’den gelen bir görevli, bir ajan rolünü çok güzel bir þekilde ortaya koydu. Daha dizi baþlamadan “Bizi bir Ankaralý mý kurtaracak?” diye eleþtiriler yapýlmýþtý. Ama gerçekten Çayoðlu tek baþýna bir ordu gibi geldi. Mükemmel bir oyun gücü ile izleyicileri büyüledi. Attýðý her adým, yaptýðý her hareket adeta izleyicilere güven veriyor ve onlarý ekrana kilitliyordu. Öyle ki dizinin ilerleyen bölümlerinde Çayoðlu bütün gönülleri fethedecek.
     Pelin Karahan da bütün güzelliði ve zarafeti ile izleyicilere merhaba diyor. Oyun gücü ile oyuna bambaþka bir hava katýyor. Sempatikliði, deneyimi ve masum görüntüsüyle oyuna çok þey veriyor…
     Kýbrýs’tan sevgili Ýlke Susuzlu da bu kadar güçlü oyuncular arasýnda kendi sanatýný ortaya koyuyor. Yine oyunda rol alan Kýbrýslý sanatçý Kadir Carlos diziye ayrý bir renk ve heyecan katýyor.     Bunlarýn yaný sýra dizide Maðusa Liman Müdürü Karamanlis rolüyle ben de görev aldým. Gerçekten büyük bir heyecanla beklediðimiz dizinin ilk gösteriminden sonra beklemediðim kadar büyük bir ilgi gördüm.
     Ertesi gün evden çýktýðýmda sevgili komþum tebrik etti. Çok beðendiðini, diziden çok etkilendiðini belirtti. Çocuklarý da çok beðendiklerini belirttiler. Öyle ki akþamüzeri yürüyüþe çýktýðýmda sitenin sevgili çocuklarý “Karamanlis Amca” diye peþime düþtüler. Diziyi izlediklerini söylediler. Hatta biri “Karamanlis Amca keþke Rum olmasaydýn. Ben izlerken çok sinirlendim. Herkesi öldürdüler.” dedi. Kendi kendime iþte bu çocuklar geçmiþini öðrenmiþ oluyor dedim.
     Yolda beni gören birçok insan araçtan selam veriyor, aracý durdurup tebrik edenler oluyordu. Yani küçücük bir rolün, bu kadar etki yapacaðýný hiç düþünmemiþtim. Öyle ki Türkiye’den dahi yüzlerce mesaj, tebrik ve kutlama aldým. Bir akademisyen arkadaþým “Diziye, büyük bir gizem kattýn. Herkes seni konuþuyor. Ýþleri, bu liman müdürü karýþtýracak diyorlar” dedi. Devam etti: “Ben, öyle inanýyorum ki senaristler ve yapýmcýlar bunlarý göz önüne alýp senin rolü uzatýrlar.” dedi.
     Doðduðum yer olan Kadirli’de de çok konuþulmuþum. Beni tanýyan arkadaþlar “Kadirli’de acayip sükse yaptýn. Kahvehanelerde hep seni konuþuyorlar” dediler. Hatta bir yerde “Bir Zamanlar Kýbrýs Dizisinde oynayan Hakan Yozcu dükkanýmýzý ziyarete gelmiþti” diye resmimi asmýþ. Köyüm olan Çangaza’dan olumlu tepkiler geldi. Orada da izlenmiþiz. Akrabalarým “Gururumuz oldun” dediler. Tabi bunlar da bana gurur verdi. Hepsi ayrý ayrý teþekkür ediyorum.
     Diziden sonra sosyal medyada bazý eleþtiriler okudum. Bazýlarýný burada paylaþmak istedim:      Emekli Öðretmenlerimizden bir olan Saygýdeðer Cengiz Tokyay Hocam: “Bu dizi filmin ilk bölümünü izlerken, ayný zamanda bazý sahneleri yaþadým, bazýlarýnda ailemi ve bu kâbus dolu zamanlarý yaþayan tüm Kýbrýs Türklerini de düþündüm.
     Babamýn yýllarca gönüllü direniþ hareketi içinde olduðunu, aracýyla hiçbir karþýlýk beklemeden mücahit taþýdýðýný, Ankara'ya bunun için eðitime gittiðini, ailece geçirdiði ölüm tehlikelerini ve diðer bütün zorluklarý düþündüm.
     Bu yaþananlarý, Kýbrýs Türkünün çektiði bu sýkýntýlarý, bu savaþ, yokluk, göçmenlik yýllarýný, baþkalarýnýn, baþka ülke insanlarýnýn da bilmesi bir nebze olsun toplumuzun acýlarýna su serpecektir. diyor.
Ümran Direk: “En çok þiveye kafayý takmýþlar. 2000 yýlýnda Kýbrýs’a geldiðimde komþumuzun kýzý "Annem lasan bastýracak, lenger istiyor” demiþti. Ýki kere kurdurduðum cümleden ne istediðini anlamadým...Buna göre bu filmin sadece burada izlenmeyeceðini Türkiye de izleneceðini düþünürek þive olayýný bu kadar eleþtirmemek gerekir...”
Recep Seven: “Tüm dünya izlesin görsün Kýbrýs Türkü ne acýlar çekti. Ýçimizde bilgisiz eleþtirenler de var. Olacak da. Pek kaale almamak gerek . Önemli olan anlatýlmak istenen ...”
Okan Yavuz: “Sonuçta 60 Cumhuriyeti ve sonrasýnda yaþananlar dizi filme konu edilmiþ. Farkýndalýk yaratmasý bakýmýndan da baþarýlý buluyorum. Bu dizi filmi belgesel gibi deðerlendirmek de doðru olmaz. Ýçinde aþk da sevgi de hüzün de olacaktýr kanýmca. Bu dönemde yaþanan olaylarý toplumun, özellikle gençlerin sorgulamasý bakýmýndan da çok önemsiyorum naçizane.
Ahmet Ahmet: “Fikrimce, bir yerde zulüm varsa, zalimi göstermenin, ifþa etmenin hiç bir sakýncasý yoktur. Gerçekleri halýnýn altýna süpürmektense tüm çýplaklýðýyla ortaya koymak daha doðru bir adýmdýr. Bunca yýl zulme uðramýþ batýlý Yahudiler kendilerine yapýlan zulümu sinema, edebiyat, sanat eserleriyle nasýl tüm dünyaya göstermiþ ve hala gösteriyorsa bizim de ayný adýmý çoktan atmýþ olmamýz gerekirdi. Bugün yapýlmaya baþlanmýþ en azýndan bu da bir adýmdýr...”
Hüseyin Çakýr: “MÜKEMMEL BÝR FÝLM. KIBRIS RUMLARININ TÜRKLERE YAÞATTIKLARI GERÇEKLER. BÝZ O GÜNLERÝ YAÞADIK. FÝLMÝN YAPIMINDA EMEÐÝ GEÇENLERE TEÞEKKÜRLER.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim
Prof Dr Umay Türkeþ Günay'ý Dinledik

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.